28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co média cenzurují

Jako přímý účastník zrodu fotovoltaiky u nás v roce 2005 považuji za nutné promluvit. Je skutečností, že především stanice české televize některé pořady cenzurují. V Otázkách Václava Moravce byl přizván pan Bursík vysvětlující, že s fotovoltaikou nemá nic společného.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Švik 13.3.2013 13:56

Re: NENÍ LEPŠÍ EXPERIMENT- NEŽLI PLANĚ NADÁVAT?

Netřeba, sám jste to již udělal dostatečně.

V. Kolman 13.3.2013 13:50

NENÍ LEPŠÍ EXPERIMENT- NEŽLI PLANĚ NADÁVAT?

Téměř všichni tu svorně dští oheň a síru na "větrníky" a "slunečníky". Technických problémů je v tomto směru jistě dost (nestálost dodávky - akumulace energie) a já je nechci nijak bagatelizovat. Ale hlavní problém je asi v nastavení finančních podmínek povinného výkupu OZE a jejich cena!

       Myslím, že problém se časem vyřeší "sám" tím způsobem, že ten občan, který má svůj dům na vesnici, nebo malém městě, nepoužívá elektřinu k topení a vaření (svítí LEDkami a "spořivkami", k tomu A++ lednice, úsporný TV, PC a pár dalších drobných, energeticky nenáročných spotřebičů) a je přesvědčený o tom, že ho ČEZ (či jiná organizace) moc odírá,  zkusí si dát na STŘECHU SVÉHO DOMU patřičný počet FV panelů (případně kombinovaných s ohřevem užitkové vody za letních veder), akumulátory do sklepa a řídící elektroniku někam, kde nebude překážet. Pokud se "odstřihne" od rozvodné sítě úplně, pak to doplní ještě benzino/dieselelektrickým agregátem (s kogenerací - pro dlouhé zimní dny). A zkusí se zásobovat sám v "ostrovním režimu".

       No a pak se uvidí, jestli si dokáže vyrobit proud "ze sluníčka" aspoň za stejný peníz - počítáno v dlouhodobějším období pochopitelně (nebo snad i levněji - to při dalším masivním zdražování el. energie), nežli při odběru z veřejné sítě. MOŽNÁ BUDE ÚSPĚŠNÝ - MOŽNÁ NEBUDE.   

A teď se můžete začít do mě strefovat :-))

B. Uhlich 13.3.2013 12:45

Re: Je to opravdu tak?

Myslím, že pravda je poněkud prostší.... Rada je jen blázen  nic víc nic míň...

R. Langer 13.3.2013 12:09

Re: Je to opravdu tak?

Je to zelený lhář, pravděpodobně cíleně placený za takové příspěvky do diskuzí....

V. Kraus 13.3.2013 9:48

Re: Je to opravdu tak?

Dotace na výrobu elektřiny z OZE činí dnes v ČR asi 40 miliard Kč ročně (z toho nejvíce jde na fotovoltaiku). Cena dostavby 3. a 4.bloku jaderné elektrárny Temelín se odhaduje cca na 200 až 300 miliard Kč (ještě nebyl vybrán vítěz tendru). Kdybychom tyto peníze namísto do OZE dali do dostavby JE Temelín, tak cca za 7 let tím zaplatíme dva nové stabilní zdroje elektřiny, každý o výkonu 1200 MW. 

J. Frankl 13.3.2013 9:28

Re: Je to opravdu tak?

Pane Rado,jste tak nevědomý nebo demagog?!

Rozumná podpora OZE by byla jen v případě jednorázového zadotování lokální výstavby pro vlastní spotřebu(domácností,firem),kdy v případě,že fouká nebo svítí slunce,snížím nebo neodebírám energie z veřejných sítí!

Miliardové dotace na výrobu elektřiny,která dělá jen bordel v přenosových soustavách,jsou zločinem.

Kdyby ty stovky miliard se daly do výzkumu jaderné fúze,možná by jsme byli už někde jinde.

Samozřejmě žádná sebesilnější soukromá firma nebude při hysterické protiatomové kampani,financovat drahý výzkum,když nemá jistotu návratu investic.

R. Jonák 13.3.2013 8:51

Malý dotaz

Nevíte náhodou někdo, kdo financoval předvolební kampaň pana Bursíka? Možná, že tím by se rovněž vysvětlila jeho velká podpora OZE.

D. Seibt 13.3.2013 8:28

Muzete?

Mohl by jste prestat placat obsirne nesmysly a proste prijmout fakt, ze to co se stalo s OZE a hlavne s umysly za tim vsim jsou proste spatne, nehlede na to vase EROEI a kdovijake dalsi zvasty, kterymi nas tady neustale zasobujete? Nebyt tak pitome zvolene podpory mohly jsme nainvestovat biliony do vyvoje, ale to je pro vas nepodstatne, ze jo.

Lidstvo vyuziva veskere dostupne suroviny na teto planete jiz po tisicileti a nebyt vyuzivani techno zdroju, tak lezeme stale po stromech. Tak uz prestante placat o injekcich, dluzich. Logicky vyuzivate co mate k dispozici. Ohledne te nedostupnosti surovin, tak zatim tou nedostupnosti trpi hlavne Evropa, jine staty zjistuji, ze maji velmi vydatne zasoby a snazi se svoji zavislost omezit, coz je jim dari. Nejde jen o USA, ale i Kanada a nebo Australie ma tak obrovske zasoby, ze to postaci na stovky let.

No a ohledne reaktoru 4 generace. Nemate vubec prehled o tom na cem se ve svete pracuje, tak se k tomuto tematu ani prosim nevyjadrujte.

V. Kraus 13.3.2013 8:26

Re: Momentálně je za viníka označen

Já se domnívám, že největší boom větrných elektráren již odezněl a došlo k němu ještě před fotovoltaickými elektrárnami.

Největší tunel OZE, který nám momentálně hrozí, jsou bioplynové stanice. Ty se teď poměrně hodně staví, ale málokdo si toho všímá. Původně se tvrdilo, že v bioplynových stanicích budou zdrojem energie odpady a přebytky zemědělské produkce. Realita ovšem zcela jiná - hlavním zdrojem energie je zde speciálně pěstovaná kukuřice.

A tak dnes na našich polích vídáme spoustu řepky olejné jako "žrádlo" pro auta, kukuřice jako "žrádlo" pro výrobu elektřiny a fotovoltaické panely. Obilí a brambory pak dovážíme. Není tohle perverzní? 

A. Bocek 13.3.2013 7:39

Re: Momentálně je za viníka označen

Větrný pařát stejně jako FVE je špatně předpovídatelný, fluktuační a nesystémový zdroj , který do slušné společnosti ostatních skutečných elektráren nepatří. Zdroje , které mají roční koeficient využití instalovaného výkonu pod 15 % by neměly býti nazývány elektrárnami a ještě by neměly být dotovány.

F. Eliáš 13.3.2013 7:08

Re: Je to opravdu tak?

Klimatické problémy se objeví až s globálním ochlazováním, to budeme potřebovat více energie. Současné období oteplování je pro lidi příznivé. Klimatickým změnám se nelze vyhnout, protože je člověk nedokáže ovlivnit. O OZE můžeme začít uvažovat až za takových 200 roků. Jen blázen by uvažoval  o něčem neekonomickém

F. Eliáš 13.3.2013 7:04

Je tomu skutečně tak

Vadí mi, že nejsou denně ostouzeni v médiích ti, kteří projev naší národní hlouposti zapříčinili. Že zapomínáme jména viníků a chováme se k nim po čase jako k normálním lidem.

V. Šťastný 13.3.2013 6:24

Momentálně je za viníka označen

solár a všechna pozornost je soustředěna na něj ale v současné chvíli je už v plném běhu další tunel, který spočívá v přelití významné části instalovaného výkonu OZE do větru. Vím o čem mluvím, v jedné takové oblasti dotčené zájmem větrných investorů žiji. Jejich tlak, arogance a vědomí, že dokáží vše uplatit je neskutečná.

http://vladimirstastny.blog.idnes.cz/c/319944/Zprava-o-Vetrnem-parku-Chomutov-i-o-tech-ostatnich.html

http://www.oskrusno.estranky.cz/

P. Rada 13.3.2013 3:16

Je to opravdu tak?

Předně pan Hanzlíček pomíjí fakt, že lidstvo celá desetiletí doufalo ve vyřešení energetiky prostřednictvím jaderných zdrojů 4 generace a jaderné fůze. Tyto principy jsou známy už od studené války a ještě v té době se věřilo, že technologický pokrok vše vyřeší. Dodnes se to ale nepodařilo s dostatečnou efektivitou (EROEI) a tak za fosilní hypotéku nemá lidstvo náhradu a zároven klimatické problémy začínají klepat na dveře.

Tento stav je všeobecně znýmý a celý svět proto hledá východisko. OZE tedy nejsou výmyslem Bursíka či zelených jak je podsouváno ale byly až do doby před průmyslovou revolucí podstatou obživy všech generací. Technologický pokrok vzešlý s využitím oné fosilní injekce nyní posunul znalosti dál a tak už není nutno obnovitelnou energii čerpat jen přes vítr v plachtách, vodní mlýny či plodiny na polích ale přibyla plejáda dalších v lecčem nadějných.

OZE ale jsou zdrojem velice dynamickým, který nutil přispůsobovat se jejich nabídce. Naproti tomu fosilní půjčka se dala čerpat podle libosti kdykoli - leč s limitem a o to co bude za těmito limity také jde. Navíc ten který na levných energetických surovinách ještě sedí ostatním diktuje. Dnes je to mafiánské Rusko stojící na plynu a ropě či země středního východu mající ještě ropu či Kongo .... a všude tam jsou pravidelně ty nejkrutější režimy.

Není divu, že po alternativách jak se závislostem a klimatickým změnám vyhnout se uvažuje celosvětově. Nikomu se ale zatím nepovedlo postavit takové typy OZE které fosily v dominanci nahradí a umožní navíc další extenzivní rozvoj. Je možné, že se to s principu ani povést nemůže a tak idealizace a zneužití této cesty nese mnohde trpké ovoce. Ta trpkost tkví ale v tom, že jsme si navykli na anomální situaci, kdy žijeme pohodlně ze zásob čerpaných milionkrát rychleji jak vznikaly a nechceme přijmou jiné méně vydatné řešení, nutící jednak žít podstatně skromějí ale také se jako méně silní vydávat v šanc konkurenčnímu boji který je de facto dál válkou o moc.

B. Uhlich 13.3.2013 0:40

Vzhledem k tomu, že v této zemi nikdo za nic nemůže...

..nemá cenu jakkoliv hledat viníka. I kdyby se viníci našli..najdou dostatečné argumenty pro svojí obhajobu... páchání dobra totiž stále není trestné, že? Mě by pouze zajímalo, zda u toho zrodu zákona o obnovitelných zdrojích byla opravdu environmentální naivita, nebo v té době už "zelení guruové" věděli, že zas pomocí ekologie podojí národ... ona by se možná má otázka mohla zdát jako zbytečná, ale jak tak sleduji např. cvrkot okolo zákona na ochranu ovzduší...začíná mě nějak  docházet, že všem dalším tunelům na obyvatelstvo není zcela úplně konec. Zajímavé ovšem je, že za protlačením některých věcí jako povinná výměna kotlů a pod..už není žádný "zelený panáček", ale výhradně politici ODS... jak vidno, vždy když se tady objeví možnost jak skrzevá ekologii podojit obyvatelstvo - vždy se najde dost politiků napříč politickým spektrem, kteří najednou prudce zezelenají....

Tak jenom čekám zda nějakou opravdu ekologickou stranu jednou konečně nenapadne, zda by třeba nebylo možné ukázat obyvatelstvu ekologii taky jinak než jako prostředek k ožebračování, útlaku a šikaně.... možná, že by se pak třeba povedlo dělat i ekologii trochu jinak..., ale chápu, že bych chtěl asi moc....

P.S.  V jakémkoliv veřejném médiu v Česku dnes není možné zveřejňovat jakékoliv názory, které by byly v rozporu s názory ekologických aktivistů...česká média jsou naprosto promořena samozvanými ekology a jakýkoliv názor, který byť chtěl jen trochu kritizovat nějakou nesmyslnost je naprosto nežádoucí. Ačkoliv mají média plurality plná ústa..ekologie a oborů souvisejících se to naprosto netýká.....  :-(