29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Čiré šílenství

Soudě podle vyjádření pro německý tisk publikovaného agenturou Reuters 6.4.2014 komisař Oettinger se v předvečer jednání o návrhu reformy zákona o obnovitelných zdrojích zřejmě rozhodl přimět spolkovou vládu Angely Merkelové k zásadnímu řešení chronických problémů energetické transformace, které podle jeho názoru ohrožují hospodářskou pozici Německa v rámci globální ekonomiky:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 16.4.2014 2:24

Re: Já to chápu jak technicky,

To by řešilo jenom malou část problému. Ceny u nás podpora našich OZE ovlivňuje pouze zčásti. Podstatná je vazba na celoevropský trh a jeho deformace "bojem EU proti CO2".

Jinak Nečasova vláda dotace pro OZE zásadně omezila a na OZE uvalila zvláštní daň. Prostý lid to ani nezaregistroval a dokonce je nejspíš ve své většině přesvědčen o tom, že za všechno může právě ODS a Nečas.

J. Jurax 15.4.2014 21:18

Re: Já to chápu jak technicky,

Ne o odpojení, ale o vypovězení garancí pro OZE.

Takový politik by byl pro lid geroj a měl by zaručeno zvolení. Protože prostý lid až na zelené vypatlance OZE nefandí a zdražení energií nese nelibě.

J. Jurax 15.4.2014 21:12

Re: Čiré šílenství ve výhledu

Ne, tady jde o prachy do kapsy. Schroederovy kapsy.

J. Jurax 15.4.2014 21:10

Re: Za blbost se platí.

Jojo, když se zločinné jednání posvětí zákonem, stane se zákonným a zločinným a trestným se naopak stane jednání proti takovému zákonu. Viz norimberské zákony, zákon o vedoucí úloze KSČ nebo zákony o povinné podpoře OZE.

J. Jurax 15.4.2014 21:07

Re: Jeden nevychází z údivu

No ale že zrovna europapaláš, to se ani věřit nechce ...

O. Horák 14.4.2014 19:23

Kdyby šlo vyrábět elektřinu

z keců a slibů Zelených, tak můžeme odstavit veškeré ostatní zdroje.

L. Novák 14.4.2014 19:18

Re: Akumulace

Díky velkým úspěchům s vodíkovými vzducholoděmi se Greenpeace chystá zavést výrobu malých rodinných vodíkových cestovních vzducholodí povinně pro každou rodinu zdarma...

:-P

L. Novák 14.4.2014 19:15

Bilionový tunel OZE zavedla zákonem sjednocená levice

za koaliční vlády ČSSD. Zákon 180/2005 Sb. navržený ekozločincem Bursíkem pro Ambrozkovo ministerstvo zelené blbosti koaliční vlády ČSSD schválila levice včetně dnešní TOP 09 (KDU ČSL) proti hlasům ODS.

P. Mach 14.4.2014 17:37

Re: Čiré šílenství ve výhledu

A proto začal schroeder odstavovat  jaderné elektrárny a ve velkém dovážet plyn z ruska, že? To je taky strategická předvídavost? :-)

J. Vyhnalík 14.4.2014 15:50

Re: Dobrá.

To není žádná záměna příčin a důsledků, to jsou přímo ty důsledky. Výkup drahé a neefektivní elektřiny z OZE je nejen nemravný, ale přímo ekonomicky škodlivý. Samotné dotace pomocí garantovaných výkupních cen, jsou jenom špičkou ledovce, skutečné společenské náklady podpory OZE jsou ještě několikanásobně vyšší a destrukce energetického trhu a zbrzdění budoucího rozvoje, jsou jedním z nejtragičtějších důsledků. Podobně, jako je důsledkem pokles konkurenceschopnosti ekonomiky a tím prohloubení a prodloužení krize.

J. Vyhnalík 14.4.2014 15:42

Re: Já to chápu jak technicky,

To je nereálné.

Pro určení správné ceny je potřeba fungující trh a konkurence. Energetické soustavy napříč Evropou nejsou propojeny náhodou. Zajišťuje to větší pružnost a stabilitu proti výpadkům. Naše vedení je životně důležité pro Německo. Pokud bychom se odpojili, Německo by nepřežilo zimu. Všechno to je jištěno mezinárodními smlouvami, stejně jako dodržování zákonných závazků. Vypovězení garancí pro OZE by vyvolalo mezinárodní arbitráže.

Není to o odvaze, i kdyby se situace vyhrotila tak, že by izolace ČR byla výhodná, takový politik, který by se o odpojení pokusil, by čelil takovému mediálnímu tlaku, že ve funkci by vydržel maximálně několik málo týdnů.

B. Graf 14.4.2014 15:34

Re: Akumulace

Účinnost tohoto procesu není moc vysoká, a navíc elektrolýza zase není tak úplně levná, protože o elektrolyzér se musíte dost starat (pořád v něm vznikají všelijaké hnusné sajrajty, které se musejí čistit), uchovávání vodíku je problém (potvora má hodně nízký bod varu, ani uchovávání v tlakových nádržích není nijak jednoduché) a na rozdíl od poměrně krotkého zemního plynu vodík moc rád bouchá. Hodně se snilo o vodíkovém hospodářství, ale realizace kvůli praktickým problémům a vysoké ceně selhávají. Zatím je opravdu nejlepší to nemilované jádro. V dohledné době se snad "vyvrbí" i další technologie, které zatím unikají všeobecné pozoronosti, ale vypadají slibně.

B. Graf 14.4.2014 15:22

Re: Jeden nevychází z údivu

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/oettinger/about/cv/index_en.htm

G. O. je kariérní politik, přiživoval se právničením pro ekonomy. Přírodními vědami a technikou je tedy tento eurosuperenergetik nedotčen a jako právník si asi jen tak pusu na špacír nepouští. Ze své pozice má také jistě přístup k informacím, které se běžně nepubilkují nebo publikují se zpožděním.

Z toho soudím, že tento průšvih může být ještě mnohem větší, než se nám může zdát a že on jako rodem Němec ale politicky "bruselan" (kterého by tak nějak jako měla i Angela trošku poslouchat) má za úkol rychle obrátit německé veřejné mínění zpět k rozumu. Teď ještě mohou odstavování JE zrušit, ty důležité na jihu stále běží.

R. Langer 14.4.2014 15:21

Re: Akumulace

Když to bylo tak úspěšné, proč už celé Dánsko nepohání větrníky s akumulací vodíku? Ale myslím si, že všichni moc dobře víme, proč to tak není... :-P

J. Milota 14.4.2014 15:11

Akumulace

Pane Václavíku, souhlas. Ještě doplním toto. S akumulací energie ve formě vodíku pracovali úspěšně už kolem roku 1905 v Dánsku. Větrné elektrárny tam elektrolýsou vody vyráběly vodík, který pak skladovali a přepravovali jako palivo. Je to možná trochu mimo hlavní téma příspěvku p. Novotného, nicméně se to už tehdy osvědčilo jako ostrovní zdroj energie.

S pozdravem Milota.

P. Lenc 14.4.2014 14:53

Za blbost se platí.

Ovšem platit za vlastní blbost má každý platit a většinou také platí sám.Platit za cizí blbost je nezákonné.Platit za blbosti zelených  a být k tomu nucen zákonem je zločinné jednání.

R. Langer 14.4.2014 13:06

Re: Rekl bych

Když ale jedinci s hlavami vygumovanýma zelenými nesmysly si holt myslí, že přírodní zákony jdou odhlasovat. Nejdou. :-(

R. Tichý 14.4.2014 11:55

Re: Čiré šílenství ve výhledu

To píšete, jako kdyby se Němci chystali na válku - nebudou mít problémy se zatemněním :o)

Nicméně - odstavovat čisté jaderné elektrárny a místo nich budovat krematoria je dost hloupé. Místo aby přijel jednou ročně vlak s jaderným palivem, tak raději převážejí tisíce vlaků s hnědým prachem.

V. Vaclavik 14.4.2014 11:29

Rekl bych

ze zadna akumulace elektricke energie, krome tech baterek ktere uz vice mene mame na urovni, se konat nikdy nebude. Precerpavaci elektrarny jsou asi jedinou moznosti, ale ty maji sve problemy.

Proc vubec skladovat elektrinu, kdyz energeticky prumysl od dob vynalezeni el. energie uz davno dokazal, ze lze provozovat moderni spolecnost bez akumulace teto energie. Hledani cest v tomto smeru je motivovane urovnavanim cesty ekoteroristickemu silenstvi, nikoli nejakou objektivni potrebou. A protoze prumysl prichazi s pro lid takovymi magickymi vecmi jako treba mobily, tak si naivni lid predstavuje, ze to ti kouzelnici zase nejak zaridi, kdyz budou muset, kdyz se jim da sekera na krk. Anebo bezmezne veri v dalsi zazraky, ze v budoucnu bude vsechno mozne, od galaktickeho cestovani az po levne velkoskladovani elektricke energie.

V. Vaclavik 14.4.2014 11:18

Re: Já to chápu jak technicky,

Co takhle, kdybychom dostali rozum my sami, v Cechach? Vsechno jde, kdyz se pouziva rozum, vsechno jde vypovedet a na zadny mezinarodni evropsky soud se pak netreba ohlizet. Ale na to nemame, jsme zbabeli.

J. Lepka 14.4.2014 11:13

Aber die konzen,

říkávala moje babička. Takhle to dopadne, když do energetiky začne kecat tělocvikář, náhodou zvolený neznalými voli(či).

M. Pivoda 14.4.2014 9:31

Čiré šílenství ve výhledu

Čiré šílenství teprve může vypuknout (v důsledku politické krize na Ukrajině nebo v Arabském světě), a pak teprve stejní autoři začnou psát oslavné ódy na strategickou předvídavost Německa. Lepší bude mít kolísavý zdroj energie než nemít žádný.

V. Wagner 14.4.2014 7:51

Německo je teprve na začátku největších problémů

Většina jaderných reaktorů v Německu uzavřených byla na severu. Bavorsko stále vyrábí téměř 50 % elektřiny z jádra. V následujících tří letech však Bavorsko má téměř všechny zatím fungující reaktory zavřít. Čím tuto elektřinu Bavorsko nahradí, je ve hvězdách, protože další větrná ze severu se už tam dopravit nedá. Chybí vedení. Teprve nyní se nastínilo, kudy povede a bouře protestů hlavně v Bavorsku je nyní obrovská. Určitě se nedostaví řadu let.

Podrobný rozbor toho, jak je to s cenou za vyváženou elektřinu z různých zdrojů, je zde http://technet.idnes.cz/jak-se-pocita-cena-elektriny-d12-/tec_technika.aspx?c=A140204_234241_tec_technika_mla .

A. Bocek 14.4.2014 7:49

Re: Jeden nevychází z údivu

Někdo musí přijít a říci : Né tudy cesta navede a Německý národ se již podruhé stává průkopníkem těchto cest.

A. Bocek 14.4.2014 7:45

Malá poznámečka,

Budování decentralizovaných akumulátorů doposud nezačalo, Smart girds - hodně řečí , málo praktických provedení.

J. Hejna 14.4.2014 7:34

Re: Dobrá.

Typická ukázka záměny příčiny a důsledku.

Nesmyslný je povinný odkup produktů OZE za nemravné ceny.

J. Vyhnalík 14.4.2014 6:28

Re: Já to chápu jak technicky,

JJ Představa, že Evropu vytrhne zkapalněný plyn dopravovaný přes Atlantic loďmi je, mírně řečeno naivní. Ten plyn pro nás bude mnohem dražší než pro Američany a to naši konkurenceschopnost nevytrhne. Jediné, co by mělo logiku, by bylo zastavení dotací do OZE a průzkum ložisek břidlicového plynu přímo v Evropě a třeba přímo na Ukrajině.

Bohužel bude trvat 20 let, než doběhnou stávající dotace OZE a než bude moct začít trh. Za předpokladu, že by EU dostala rozum a to není příliš reálné.

P. Dvořák 14.4.2014 4:04

Re: Já to chápu jak technicky,

tak i chápu, že kšeft je kšeft.

Jenže současná energetická koncepce vede spíš k tomu, že za dvacet let nebude ani s čím kšeftovat, natož svítit. Nemyslím si, že nás zachrání lodní most z USA a cisterny s břidlicovým plynem. O sušeném šťovíku, trusu, rozemletých větvích nebo řepkovém oleji nemluvě.

J. Vyhnalík 14.4.2014 2:39

Re: Dobrá.

Vzhledem k propojení Evropy a trhu s elektřinou, přebytky v okamžicích nadvýroby zaplavují celý trh. Distributoři se musejí okamžitého nadbytku elektřiny zbavovat i za cenu, že ji prodávají za záporné ceny, tedy platí za to, že elektřinu od nich někdo odebere. V čem je problém? Problém je v tom, že tuto levnou elektřinu povinně vykupují od provozovatelů OZE za pevně stanovené výkupní ceny, které několikanásobně převyšují ceny z klasických zdrojů, a platí to koncoví odběratelé. Ovšem to není všechno, klasické zdroje jsou v takových chvílích nuceně odstavovány a místo toho, aby vydělávaly, prodělávají. Proto se prostě nevyplatí nové elektrárny stavět bez zaručených výkupních cen.

P. Dvořák 14.4.2014 2:05

Dobrá.

Jak vypadá tento německý model dosazen do našich podmínek v souvislostech se zrušením tendru na výstavbu dalších bloků ať už Temelína nebo Dukovan?

Nejspíš tak, že když v Německu za 18, tak u nás za 20 - 2.