30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Budoucnost je plyn

Moc vody už uplynulo od hysterického projevu prezidenta Cartera (1977) "Ropa dochází" a také moc lidí přibylo na zeměkouli od té doby, více než dvě miliardy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 28.2.2013 12:43

Re: Pane autore,

No, a už to máte spočítáno?

B. Uhlich 28.2.2013 0:34

To je ale optimismu.. :-)))))))

To já to tak zdaleka dobře nevidím, sice souhlasím, že technická tvořivost a invence je nekonečná, ale nějak jsem si nevšiml, že by ta "nekonečná" invence za posledních 50..60let vymyslela něco opravdu nového, co by nám umožnilo vyrábět (získávat) energie nějak revolučně jinak... naopak vlivem vyšinutých environmentalistů se spíš zdá, že se někdo pokouší civilizované země hospodářsky zlikvidovat...  tedy ne , že by ti zelení blázni neměli občas v něčem pravdu...asi každý, ne úplně vypatlaný člověk nějak chápe, že zeměkoule není nekonečná a ať si to připustíme nebo ne, prostě jednoho dne konec bude a ne že ne...teď jde o to jak se na to připravíme... bohužel právě vinou zelených blouznivců se asi nebudeme mít možnost na nic připravit.... místo vývoje úsporných technologií a třeba vývoje rozumně fungujících energetických uložišť budeme nuceni přesouvat veškeré prostředky do obskurních protekcionistických nic neřešících projektů a jakékoliv rozumné řešení se tím bude oddalovat. Navíc jsme stále zavalováni neustálým proudem fantasmagorií o nějakých tajných neznámých zdrojích, které čekají na své objevení (či vyndání z trezorů..)..přitom je dnes už jasné, že jediné řešení jsou jen úspory a nic jiného. Aby mi bylo rozuměno, mě nejde o stupidní varianty úspor pod heslem , že je nutné z chudých ještě chudší dělati, ale při opravdu rozumném využití všeho co máme k dispozici by se k úsporám dalo dojít...ovšem to by zde nesměla vládnout zelená blbost, která třeba hodlá problematizovat jaderné zdroje a nahrazovat je třeba spalováním plynu...jak dlouho pak ten plyn vydrží,když hodinová spotřeba jednoho bloku o výkonu cca 500MW dosahuje až 90 000 kubíků to ať si každý nějak v hlavě zpracuje sám...  když si tak člověk přepočítá, že by se měly nahradit všechny jaderné zdroje....no nevím nevím...

Tedy plyn je asi palivo budoucnosti, ale pokud s ním budeme zácházet jak si tak někdo občas představuje..asi ta budoucnost moc dlouhá nebude....  :-(((((

J. Kolouch 28.2.2013 6:11

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

Opravdu, člověk se diví, kde se v lidech bere ta potřeba vyjadřovat se k úplně všemu, aniž by tomu moc rozuměli nebo si aspoň dali trochu práce s prostudováním problematiky.

P. Boublíková 28.2.2013 6:35

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

Máte plnou pravdu a článek se dost hloupě pokouší polemizovat s něčím, co je nabíledni - zásoby fosilních paliv skutečně konečné jsou.

Ať se nám to líbí nebo ne, nevyčerpatelné zdroje energie pro Zemi jsou Slunce a geotermální energie - a nezbyde, než se naučit je efektivně využívat. Doufejme, že času na to je ještě dost, ale jak píšete, nelze ho zbytečně ztrácet slepými cestami.

J. Brunner 28.2.2013 16:01

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

Geotermální energie dojde s vychladnutím Země. Slunce také není věčné, jako ostatně nic ve Vesmíru. Všechny zdroje energie jednou dojdou. Sice to nastane za miliardy či biliony let, ale environmentalisté už by měli zahájit nějaké akce.

I. Lyčka 28.2.2013 7:20

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

Spalovat organickou látku jako je zemní plyn, ropu a potažmo i uhlí všech barev považuji za zvěrstvo. Lepší využití vidím ve zpracování na další produkty.

O. Istvanfy 28.2.2013 9:20

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

Plne súhlasím, ale raz nebude dosť fosílnych palív ani pre chemický priemysel. Ale podobné látky sa dajú vyrobiť napr. z biomasy alebo dokonca CO2 ak je dosť energie. Nemci za vojny vyrábali benzín z uhlia. Ako dlhodobo perspektívne zdroje energie vidím jadro a obnoviteľné zdroje. 

I. Lyčka 28.2.2013 9:29

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

Jenomže i ty obnovitelné zdroje jsou založeny na destrukci jiných zdrojů. Když budete pěstovat japonské topoly na výrobu biomasy, tak vyčerpáváte půdu a nakonec dostanete jen poušť. Vidím to jen na jádro, možná v budoucnu na jadernou fuzi. Snad se v budoucnu vymyslí i něco jiného.

O. Istvanfy 28.2.2013 11:57

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

No ak sú aj tie iné zdroje obnoviteľné, tak by som v tom až taký problém nevidel. Samozrejme v rozumnej miere. Ale skoro určite by ťažisko malo byť v jadre.

B. Uhlich 28.2.2013 21:42

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

Nojo, ale to jste přesně narazil na zásadní problém..pokud si ty topoly budete pěstovat sám pro sebe a bude ten pozemek hnojit a vracet tam zpět ten popel (jako hnojivo) - můžete takhle fungovat celá desetiletí...(soudím třeba podle náletových prostranství, kde rostou náletové dřeviny po desetiletí a jaksi nepozoruji, že by se ten pozemek nějak vyčerpával).. Ovšem jiná bude, až se tady vrchnost rozhodne, že je dobrým podnikatelským záměrem udělat mega-pěstitelství a ony topoly se vysází všude kde to jen půjde..pak se ty topoly průmyslově sklidí, nadrtí a odvezou se kamsi ke spálení a nikdo se nebude starat o nic jiného než o to zda to rychle roste a jaké na to budou dotace... tak jak je to v dnešním zamědělství běžné....

J. Salek 28.2.2013 17:53

Re: To je ale optimismu.. :-)))))))

Ropa je odpad. Nejlepsi je rovnou ji spalit a veskere uhlovodiky syntetizovat z plynu. Bohuzel, syntetizovane uhlovodiky jsou sice kvalitnejsi, ale jejich vyroba je procesne narocnejsi, takze jsou i drazsi. Vetsinu chemikalii se ale stejne vyrabi z plynu a je kvalitnejsi kdyz se syntetizuje z plynu.