6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Magor Milda 4.1.2008 22:09

Ten problém mají ale i Němci,

vyčuranci z Lince se finančně podílí na nové uhelné elektrárně v Herne, to je u Duisburgu, smrad půjde k nám, elektřina do Lince. Já osobně jsem raději pro to, elektřinu vyrábět v Temelíně a Dukovanech, uhlí raději krakovat na ropu a vyrábět syntetický benzín, jako to bylo za Němců v Záluží u Mostu. Co máme v zemi, je poklad a musí vydržet ještě několika generacím.

Ladislav N. 18.12.2007 14:09

Autor by si měl asi uspořádat myšlenky a napsat osnovu,

... než takový článek zveřejní. Že se autorovi nelíbí to či ono, zejména liberalismus, jsem pochopil. Ale jako celek mi text připadne jako blábol.

zdeněk 18.12.2007 16:24

Re: Autor by si měl asi uspořádat myšlenky a napsat osnovu,

ono není někdy špatné napsat že liberalismus je nahý.

H.K. 18.12.2007 17:05

Re: Re: Autor by si měl asi uspořádat myšlenky a napsat osnovu,

Liberalismus levicový nebo pravicový je nahý.

AeroKarel 18.12.2007 18:23

Re: Re: Re: Autor by si měl asi uspořádat myšlenky a napsat osnovu,

To není žádný liberalismus, nýbrž kamufláž. Liberalismus buď je, nebo není. Ale nikdy pravicový či levicový.

JJ 18.12.2007 20:58

Re: Re: Re: Re: Autor by si měl asi uspořádat myšlenky a napsat osnovu,

Jsou veci, ktere funguji a jsou veci, ktere ne. Liberalismus je ideologie a ideologie bohuzel maji svoje limity, ktere jejich siritele jaksi popiraji. V ramci svych limitu ovsem muzou fungovat skvele.

Ladislav N. 18.12.2007 23:22

Re: Re: Re: Re: Re: Autor by si měl asi uspořádat myšlenky a napsat osnovu,

Principy liberalismu jsou převzaty z přirozeného fungování přírodních (živých) systémů se zpětnou vazbou. Jestliže jej chcete popřít, musíte se pokusit seriózně argumentovat (podaří-li se vám to) a ne blábolit jako autor článku, pod nímž diskutujeme. ;-)

JJ 18.12.2007 23:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor by si měl asi uspořádat myšlenky a napsat osnovu,

Myslim si, ze regulace (ve smyslu usporadani) trhu je dusledkem techto zpetnych vazeb. Nicmene lide, kteri povysili liberalizmus na ideologii v organizaci trhu (i zamoregulaci) vidi puvodce veskereho zla a velmi se snazi o to, aby si spolecnost musela znovu projit tou samou zkusenosti, ktera vedla k vytvoreni k zavedeni danych pravidel.

JJ 18.12.2007 10:02

Jinak "my dodame", "my postavime"

platilo tak akorat za komunistu (pokud nepracujete pro CEZ ci uhelne doly). "MY" jako CR akorat nastavujeme pravidla. Nektera ta pravidla koordinujeme v ramci EU - zatim s pravem veta, od nove smlouvy budeme muset prosazovat sve zajmy v EU trochu aktivneji.

Stredocech 18.12.2007 10:19

Re: Jinak "my dodame", "my postavime"

Evropské ekonomiky jsou pořád národními ekonomikami, působícími v deformovaném společném ekomickém prostoru. Je to dáno vysokým stupněm přerozdělování v rámci jednotlivých států.

JJ 18.12.2007 14:47

Re: Re: Jinak "my dodame", "my postavime"

Meni se to. Prestava to platit u automobilek a telekomunikaci, letecke spolecnosti a energeticke spolecnosti se take hodne meni. Vemte si vyrobu oceli - tradicni basta narodni vyroby a dnes ..

JJ 18.12.2007 9:58

JE neni obnovitelny zdroj,

tvrdit to znamena snizite se na uroven ekologistu. Proto take WNA usiluje o zarazeni JE jako zdroje vhodnym pro trvale udrzitelny rozvoj, nikoliv mezi obnovitelne zdroje (za obnovitelny zdroj muze nekdo oznacit JE s nadsazkou, ovsem je jasne, ze obnova primarniho paliva je celkem nerealna, zvlaste v case srovnatelnym s delkou lidskeho zivota). Osobne si myslim, ze tento status bude jednoduche ziskat pro 4tou generaci reaktoru, ta dnesni generace ovsem nedokaze uspokojive presvedcit v otazkach jaderneho odpadu (+ v dnesni dobe v otazkach primarniho paliva). Proto neni jednoduche tento status ziskat. Snahou o ziskani statusu obnovitelneho zdroje by se clovek akorat zesmesnil.

Co se tyce Kyoto, jaderna energie je legitimnim zpusobem, jak splnit zavazky z Kyota. Hralo to roli v rozhodovani Finska, stejne tak se vede diskuze v UK o JE, jako jednim z nutnych bodu ke splneni ambicioznich cilu v ramci snizovani CO2.

Stredocech 18.12.2007 10:15

Re: JE neni obnovitelny zdroj,

Jistě, pokud definujete obnovitelný "zdroj jako takový, který získává energii z přírodního jevu, který neustále trvá aniž se musí dodávat nějaká surovina," jaderná energie sem nepatří. Jakmile ale zahrnete VÝSTAVBU obnovitelného zdroje zjistite, že sám pojem "obnovitelný zdroj" je striktně vzato nesmysl, protože zařízení má nějakou omezenou životnost a k jeho výrobě zase potřebujete neobnovitelné zdroje. A už vůbec sem nejde zařadit biomasu, pěstovanou na polích, kde máte spotřebu hnojiv a paliva pro zemědělské stroje.

Pak ovšem lze diskutovat o rychlých množivých reaktorech, které spálí to, co zelení s radostí označují jako "nebezpečný jaderný odpad," který ale stále ještě obsahuje 60x !!! více energie, než je ta, kterou zatím dodal. 

To ovšem vyžaduje reprocessing, který je zvládnutý v průmyslovém měřítku, ač dostatečné kvalitativní parametry dosáhl relativně nedávno.

JJ 18.12.2007 14:30

Re: Re: JE neni obnovitelny zdroj,

Myslim si, ze spise nez reprocesing budeme muset pockat na 4tou generaci (komercni rychle/ mnozive reaktory). Asi chvilicku potrva, nez doladi takove ty drobnosti kolem bezpecnosti a snizeni nakladu na vystavbu. Ale jsem v tomto optimista.

Osobne si myslim, ze nejvetsi potencial ma slunecni energie (samotneho me to prekvapilo, ale kdyz ctete ruzne studie, tak ten potencial tam rozhodne je). Biomasa ma smysl u vyuziti zemedelskeho odpadu, pestovani primo je zrejme mozne po urcite GM uprave - coz si nemyslim, ze jsme uz v te fazi, aby se to dalo relativne bezpecne provest (zvlaste pokud by se to nasadilo na vodni nadrze ci dokonce more). Spotreba paliva u biomasy nen zas az tak velky problem (pokud je to celkove energeticky pozitivni), u hnojiv budou muset vymyslet, jak vracet do pudy draslik. Ale nezatracoval bych to, zvlaste jako doplnkovou zalezitost (prece jenom mi prijde vetsi smysl na tech polich neco pestovat, nez platit zemedelcum za to, ze to parkrat za rok posekaji).

Frajerinou by ovsem byla prima vyroba vodiku - at uz pomoci bakterii, ci pomoci jineho procesu anorganickeho charakteru vyuzivajicim slunecni zareni. Uvidime, treba prijde neco uplne jineho - napriklad jsem jiz drive zminoval zarizeni na zaklade osmotickeho tlaku.

Stredocech 18.12.2007 16:52

Jistě, sluneční energie má velký potenciál, ale konkurenceschopná

výroba elektřiny "ze slunce" a vyřešení požadavků "skladování elektřiny" se mi jeví jako stejná scifi, jako jaderná fúze.

JJ 18.12.2007 18:45

Re: Jistě, sluneční energie má velký potenciál, ale konkurenceschopná

Skladovani elektriny mi prijde jako nesmysl, skladovani energie se zda byt nejlepsi za pomoci vodiku. Co se tyce slunecni energie, tak ta bude ekonomicka podstatne drive, nez jaderna fuze (pokud nepocitate kazdorocni akci jaderky). Mrknete na report CEZu, kolem strany 144 je o solarnich technologiich a jejim vyvoji.

http://www.cez.cz/edee/content/file/energie_a_zivotni_prostredi/oze_CR_all_17_01_obalka_in.pdf

zubr 18.12.2007 19:45

Re: Re: Re: JE neni obnovitelny zdroj,

Asi před 3-4 měsíci jsem četl na netu,snad přímo na NP,že Rusko a USA dokončili vývoj paliva na bázi thoriové řady,končící  izotopem,který má zbytkovou radioaktivitu s poločasem rozpadu asi 14 let.Tak tudy by cesta vedla...ale je tam (asi) patentové krytí.Mělo by být časově nějak omezeno a pak se stát majetkem lidstva jako celku.No a nemuselo by se čekat na termojadernou fúzi a naopak začít "drancovat" úložiště jaderného paliva....Howgh.

JJ 18.12.2007 20:57

Re: Re: Re: Re: JE neni obnovitelny zdroj,

Cyklus Thoria US nebude chtit uvolnit, protoze nelze tak dobre kontrolovat co se tyce vyuziti pro jaderne zbrane. Technologie obohacovani uranu je narocna na zvladnuti a v dnesni dobe je to takova ta bariera v nesireni jadernych zbrani.

Proto napriklad US udelalo deal s Indii, kdy jim dodavaji obohaceny uran vymenou za to, ze Indie nevyuziva sve zasoby Thoria.

To, co rikate je naprosto v poradku, jenom potrebujete ukazat komercni projekt, drive, nez muzete tvrdit, ze tam problem neni. Rozhodne se vyplati do tohoto oboru investovat a patri mu nepochybne budoucnost (snad ne ta, ktera je spojena s vojenskym vyuzitim).

Lobo - nájemnej parchant 18.12.2007 18:50

Re: Re: JE neni obnovitelny zdroj,

"zdroj jako takový, který získává energii z přírodního jevu, který neustále trvá aniž se musí dodávat nějaká surovina" - to je perpetuum mobile, ne?

Emil XX 18.12.2007 20:41

Re: Re: Re: JE neni obnovitelny zdroj,

Samozřejmě, trvale fungující "obnovitelný zdroj" je nesmysl, pokud se na to díváte z hlediska délky lidského života či lidské civilizace zjistíte, že "obnovitelné zdroje" pohánějí dva, pokud bereme i příliv a odliv, pak tři, druhy přírodní energie.

Nejdůležitějším zdrojem je slunce - vodní toky, vítr, samotné sluneční záření, biomasa, dále pak teplo zemského nitra - geotermální zdroje a ten příliv a odliv jde na účet kinetické energie země a měsíce.

Stredocech 18.12.2007 8:43

Tady je vidět zhovadilost EU a eurohujerů v té nejčistší podobě

protože logicky bychom měli snížit emise CO2 na úroveň podle Kyota, čehož jsme už DOSÁHLI a EU, jejíž většina zemí včetně Rakouska emise CO2 ZVYŠUJE má tu drzost nám příslušné limity svévolně dále snižovat (snad aby se jejich vlastní neplnění v rámci EU na náš účet vyrovnalo).

JENŽE na tom by se zelení a bandy s nimi spojené dost NENAPAKOVALI a tak nám vnucují výstavbu předražených OZE už mimo návaznost na snížení emisí CO2.

Co je to za bandu, která se jménem ČR k tomuto zavázala??? Co lze ód těchto politiků a ministerských úředníků ještě očekávat???

 

honzak 18.12.2007 9:17

Re: Tady je vidět zhovadilost EU a eurohujerů v té nejčistší podobě

bohužel úplně všechno....

JJ 18.12.2007 9:48

Re: Tady je vidět zhovadilost EU a eurohujerů v té nejčistší podobě

Co nam CSSd dojednala pri vtupnich rozhovorech, to mame.

Wlasta 18.12.2007 8:27

vážený autore

mám jednu velkou prosbu: "co to je uhlí a jak se pozná, kterému se dá říkat uhlí a kterému ne" 

MF 18.12.2007 8:32

Re: vážený autore

No, někteří mu rozuměli.

honzak 18.12.2007 9:19

Re: vážený autore

Nevím jak se poznává uhlí dneska, ale za totáče na to byl chlap s gazíkem, který jel podle stěny a dělal značky co uhlí je a co už ne.

Wlasta 18.12.2007 13:43

Re: Re: vážený autore

Honzaku je vidět, že jste znalý, ten človíček dělal značky pro bagráka co se bude těžit a co ne, aby se splnila kvalita produkce pro odběratele, ale to není odpověď na mou otázku.

Mne už poznámky různých lidiček o tom co je a co není uhlí a jak je to nebo ono špatné nebo dobré iritují. Severočeské uhlí je podle nich jednoznačně špatné. Ono de facto je podle nich, stejně jako podle ekologistů, veškeré uhlí špatné. Ono je to uhlí spíše politicky nekorektní, ale teplo a elektřina z něj vyrobená je v pořádku.

J.T. 18.12.2007 15:40

Re: Re: Re: vážený autore

Koncem padesátých let tvrdil nějaký docent na VŠCHT, že umíme spalovat takové uhlí, které v jiných zemích spalovat už neumějí. Rozhodující byla a bude jeho kalorická hodnota, hranice bývala někde kolem 1700 kcal na kg, ale to je hodnota nespolehlivá, kterou pracně tahám z paměti po téměř šedeáti letech, a to jsem tehdy po třech letech přešel z oboru paliv na jinou práci. Sám jsem nikdy u těch zařízení nepracoval. Dovedete si představit, že čím méně kalorií, tím více nespalitelných látek, které se stejně musí ohřát a které pak tvoří velké množství "popílku" , který se těžko dal k něčemu využít. Navíc mohl být slabě radioaktivní  stejně tak jako "vyprané " spaliny. O tom se dnes stydlivě mlčí.

No 18.12.2007 16:55

Re: Re: Re: Re: vážený autore

Technický pojem je energetické uhlí, tedy hlína, která za určitých podmínek i hoří.

Wlasta 19.12.2007 7:01

Re: Re: Re: Re: vážený autore

včera uý jsem se k odpovědi nedostal. Od doby onoho docenta umíme spalovat uhlí s výhřevností až na úrovni 900 kcal/kg, ale samozřejmě na jiném topeništi než jaká znal p. docent. Ono co to je slabě radioaktivní, je to hodnota dvojnásobná vzhledem k pozadí. Vy myslíte asi problémy s popílkem ze Svatoňovic, z něhož se dělaly prefabrikáty. Popílky z podkrušnohorských pánví vyhovují podle norem pro výstavbu obytných objektů.