4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Boj proti solárníkům, opět na účet spotřebitele

Hlavním nepřítelem českého lidu jsou zřejmě solární baroni. Nikdo přesně neví, o koho jde, protože jsou skryti za anonymními akciemi, o to lépe však mohou jako nepřítel sloužit. Tažení proti nim už vyhlásil premiér i prezident, spolu s nimi opozice, teď se zřejmě přidají i justiční orgány.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Eliáš 15.5.2013 7:55

Re: Žháři zapálili, hasiči nehasili.

Zase bude v parlamentu většina levicových hlupáčků, jejichž duševní úroveň nebude stačit na chápání projednávaných zákonů. To se ještě nadějeme paskvilů.

F. Eliáš 15.5.2013 7:52

Re: Jen drobná poznámka

Nelze, než souhlasit.

F. Eliáš 15.5.2013 7:52

Všechny dotace jsou špatné

Žádný zdroj energie nesmí být podporován, protože podporu vždy využijí zločinci typu solárníků

A. Bocek 15.5.2013 7:32

Žháři zapálili, hasiči nehasili.

Levicoví hloupí, nebo navedení prosadili 180/2005 Sb, Ti pseudopravicoví tento průšvih málo omezili, technici ČEZu poslouchali lupínkové manažery a lid platil příspěvky na OZE.. Roční koeficient využití instalovaného výkonu FVE je do 14%, na diagramu dodávky není jejich výroba ani vidět. Možná by stálo za to, aby zkušebně výkon jedné z velkých  FVE dotovali pár měsíců páni poslanci ze svého, zjístili by hned jak velkou hloupost odhlasovali

T. Vodvářka 15.5.2013 5:04

Jen drobná poznámka

pro všechny statečné bojovníky proti církevním restitucím. Zkuste si spočítat, kolik budou stát proti ceně, kterou zaplatíme všem těm "neznámým" majitelům solárních, větrných a dalších zdrojů energie. Nicméně, jako vždy je třeba předhodit něco menšího, viditelného, aby se dav vykřičel, vypsal, vydemonstroval a současně si jaksi nepovšiml, že současně je v přímém přenosu kradeno 10x tolik.

Zatímco výsledkem restitucí budou nejspíše opravené kláštery, hospice pro nemocné a školy, výsledkem solárního Klondiku budou spokojené tváře ušlechtilých lidí, jako třeba ty, co vidíme na obrazovkách při soudu ve Švýcarsku v rámci řešení podvodu v MUS.

Všem přeji hezký den

J. Vintr 15.5.2013 2:35

Re: Viditelná špička ledovce

Smůla je v tom, že v dnešním uspořádání světa může pár jednotlivců rozhodovat o věcech, které dalekosáhle zasahují celou společnost. Pak stačí, aby někdo patřičně chamtivý tyhle lidi zkorumpoval a oni mu pomocí zákonů přihrají astronomické zisky. Na tomto principu je založeno celé to blbnutí s bojem proti globálnimu oteplování. Jenže soudruzi už to dost přehánějí, což bude mít nejspíš katastrofické důsledky pro velkou část lidstva i planety.

J. Vyhnalík 15.5.2013 2:02

Viditelná špička ledovce

Autor podceňuje souvislosti. V situaci, kdy Dukovany vyrábějí elektřinu za 0,65 Kč/kWh a Temelín za 1 Kč/kWh, je zaručená minimální výkupní cena pro FVE ve výši téměř 15 Kč/kWh zločinem, který jde na vrub zelené ideologii a snaze administrativními zásahy napravovat domnělé hříchy lidstva a je úplně jedno, kolik z těch peněz sebere stát majitelům FVE na daních.

Ke škodám způsobeným zločinnými zákony na podporu OZE, je potřeba připočíst následné škody spočívající v destrukci průmyslového odvětví výroby elektřiny, kdy se nevyplácí stavět nové elektrárny, protože i ty stávající mají problém s rentabilitou. Nejen, že jim nikdo nezaručí výkupní ceny byť třeba je ve výši 10 % cen zaručených FVE, ale předražená elektřina z FVE má přednost před levnou elektřinou z klasických elektráren. Ty jsou tedy nuceny svoji výrobu zbytečně zastavit ve chvílích, kdy svítí slunce, nebo fouká vítr, nebo ještě hůř, běžet v režimu horké zálohy, kdy udržují horkou páru, ale elektřinu nevyrábějí. Vedle drahé elektřiny z OZE, zdražuje i elektřina z klasických zdrojů, které nelze provozovat tak, jak byly projektovány a jejich provozovatelé nepřímo dotují OZE tím, že pro OZE zajišťují nezbytnou zálohu. V této situaci je stavba jakékoliv nové elektrárny obrovským finančním rizikem. Stávající elektrárny ovšem stárnou a vzhledem k tomu, že výstavba nové elektrárny trvá roky, JE i deset let, hrozí, že až současné elektrárny doslouží nebudeme mít žádnou odpovídající náhradu. A pokud ano, tak postavenou zbytečně draho.

Vedle toho jsou tu dopady vyšších cen elektřiny ve výrobě i spotřebě. Výrobci ztrácejí konkurenceschopnost a a roste nezaměstnanost. Lidé nemohou peníze zaplacené za zbytečně drahou elektřinu utratit za jiné zboží a tím klesá spotřeba a následky poklesu opět nese celá ekonomika.

Přitom i kdyby platily nejdivočejší teorie oteplovacích alarmistů, tak by bylo snížení produkce CO2 na úrovni zlomků promile v porovnání s celkovou produkcí lidstva.