29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGETICKÉ ŠTÍTKY: Šikana lidí ve jménu politického fetiše

Eurounijní ekonomika je v rozvalu, míří do třetí recese za posledních pár let. Ve Španělsku nebo Řecku nemá polovina mladých lidí práci. Ale v Bruselu řeší – štítky. Od příštího roku jimi bude muset být opatřena každá trouba, digestoř nebo varná deska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 3.11.2014 12:33

Re: Šikana EU - nebo hloupost sobeckého škodílka?

Klidně zůstaňte u těch představ, domníváte-li se, že přemíra nařízení a buzerací nezdražuje produkty.

I cena elektřiny, v USA podstatně nižší, takže jim se výroba vrací, nám mizí.

M. Prokop 3.11.2014 12:29

Re: Evropská unie je socialistickým zločinem?

Nelžete, s tím vyrabováním. Uhlí i uranu je stále dost, ropa kolísá, nezdražuje, plyn zlevnil.

M. Prokop 3.11.2014 12:28

Re: Šetřit ? Proč ne ?

Nejen za jednotku, ale za zeleným božstvem předepsaný neefektivní způsob produkce a distribuce.

J. Schwarz 3.11.2014 12:01

Re: Evropská unie je socialistickým zločinem?

Omyl! Před  30-ti lety to tu nebylo "vyrabované"  o moc míň, jenže nikdo si nevymýšlel kraviny jak ochránit "prostého člověka" před hříchem. Přes veškerou komančskou demagogii sem weltverbesserství pronikalo ze západu, povinným pásáním v autě počínaje a dnešním protikuřáckým křížovým tažením konče. Národ nechudne absolutně, že by "nic nebylo", ale to levné je ZAKÁZÁNO! Ne, že by nešlo mít střechu nad hlavou za 100 tisíc, ale dodržení všech povinných "standardů" spolu s  nevyžádanými službami co vás mají "chránit" vás přijde na desetinásobek. Jde o důsledek bohatství, ne bídy! Boháč nechce čichat kouř ze severočeského uhlí, tak je zakáže. Městský seladon se chce v každé díře "kulturně najíst" a tak zakáže kouření. Jinej cvok zase nechcde, aby mu nějaká socka embéčkem odřela lak jeho Rollsu a tak embéčka zakáže / prostřednictvým ekologických daní, zákazů vjezdu do města... /. A tohle prosazují ti samí lidé, co například desetiletí blokovali výstavbu objezdu Plzně, nutili kamiony jezdit přes město a tamní občany to dýchat...

K. Frauknecht 3.11.2014 11:34

Re: :-)

Ále, to se ňák udělá. A pokud to vyjde blbě, tak se to krapet přivohne, to už umíme :-))).

J. Kučera 3.11.2014 11:16

Re: Dosť bolo

Bezpečnost zajišťuje NATO. Je dobře, že jsme členem NATO, i když lecos vázne. Je špatně, že jsme členem EU, protože buzerace je neskutečná. Výhodným obchodním partnerem je momentálně Čína, v budoucnu je nadějná Indie a Brazilie.

R. Gramblička 3.11.2014 11:11

v Bruseli.

U nich spíš ekonomická náročnost. Abeceda ale není dost dlouhá, aby se pro ně našlo odpovídající písmeno. Snad jen Z- - - - - - - -  :o)

D. Kazil 3.11.2014 11:11

Šetřit ? Proč ne ?

Ale uniká mi smysl úsporné, rychlovarne konvice, která bude vařit pomalu.

Pak je zde ještě druhá strana, čím více ušetříte energie, tím více budeme platit ta jednotku.

P. Rada 3.11.2014 10:19

Re: Evropská unie je socialistickým zločinem?

Jo šroub se utahuje - ale podstata tkví v tom, že doma už jsme vše vrabovali a s okolí jsou dovozy stále dražší, protože tam k jejich odlehlosti přibývá kvapem těch co se chtějí mít také tak dobře jak pan Janyška ....

A proto bude nutně jednou všem materiálně hůř. V Evropě ten proces už započal - jinde je ještě zásob víc - ale jak dlouho?

Společenským zlčinem je pak odpradávna např. no podléhání chtivosti:

http://ografologii.blogspot.cz/2009/03/stanislav-grof-nasili.html

J. Boleslav 3.11.2014 10:10

Re: Evropský Titanic se potápí.

Hezká paralela. :-)

J. Boleslav 3.11.2014 10:09

Re: Šikana EU - nebo hloupost sobeckého škodílka?

Jak byste si spočítání takového čísla představoval?

J. Boleslav 3.11.2014 10:08

Re: Dosť bolo

Bezpečnostně nás zaštiťuje NATO, nablblou EU k ničemu nepotřebujeme.

J. Boleslav 3.11.2014 10:07

Re: Je to ještě horší.

Přesné.

P. Rada 3.11.2014 10:06

Re: Dosť bolo

Naopak vychytralé je spojenectví s kým...???

J. Boleslav 3.11.2014 10:06

Re: Nejde jen o tu řadu europúitomostí.

Nějak tak. Pryč s nablblou EU!

K. Janyška 3.11.2014 10:05

Evropská unie je socialistickým zločinem a

nic jiného, než to, co píše autor nelze od ní očekávat. A šroub se utahuje a bude hůř. Naštěstí vývoj nezáleží na lidech, ale na civilizaci, tedy důsledcích z obchodu a ty dají vždy socanům přes držku. Bohužel však i ostatním... Dzp.

P. Rada 3.11.2014 10:04

Re: Šikana EU - nebo hloupost sobeckého škodílka?

Pane Prokope bylo by dobré aby jste své tvrzení o tom co nejvíce zatěžuje ekonomiku doložil číslem - jinak se nejspíše jedná o Vaše představy.

Z. Švrček 3.11.2014 9:42

Nejde jen o tu řadu europúitomostí.

Podstatné je, že EU naprosto podceňuje a neuznává svobodu a s ní ruku v ruce kráčející odpovědnost jednotlivce. Ukrajuje svobodu, která sama k odpovědnosti vychovává, všemi těmi regulacemi, politikami a celou svojí existencí kde může a snaži se lidi i za pomocí dotací a přerozdělování peněz dostat do područí, zvyknout si na to a vychovat lidi v přesvědčení, že jim svoboda na nic není, že "oni" se postarají o vše, jak se říká od kolébky po rakev. Buduje tak další socialismus, další totalitu a kolik občánků EU k tomu radostně hýká. Protože však tato cesta popírá základní zákonitosti (viz třeba A.Hayek, Misses a mnoho dalších) vývoje společnosti, jež není určován záměry a idejemi evropských dobroserů, ale miriádami drobných praktických každodenních rozhodnutí a činností milionů občanů, které oni samozřejmě nemohou spočítat ani předvídat, spěje vše k značnému průseru. Je to stejné, jako by EU tlačila drobnými krůčky lid evropský ke srázu a krmila jej kromě jídla, peněz i iluzí naděje, že zařídí, aby konečně mohli létat. Většina tomu uvěří, jídlo je, peníze jsou a budou, sráz daleko a starat se tudíž není nutno. Na konci srázu ale nebudou žádné dopravní prostředky, ani křídla, ani peníze na ně,  jen ta hlubina dole.

J. Boleslav 3.11.2014 9:27

Re: Je to tak docela v poradku

Moc pěkně jste to napsal. :-)))

J. Boleslav 3.11.2014 9:16

Dosť bolo

nablblé EU!

L. David 3.11.2014 8:54

Přdevším bychom měli oštítkovat všechny TROUBY v Bruseli.

Povinnou nášivkou na veškerých oděvech s nápisem BRUSELSKÝ TROUBA - pan X či BRUSELSKÁ TROUBA - paní Y. Energetická spotřeba: 240.000,- Euro ročně.

M. Prokop 3.11.2014 8:50

Re: Šikana EU - nebo hloupost sobeckého škodílka?

Ekonomiku nejvíc zatěžuje jednak přemíra předpisů a nařízení,

druhak šílenství s "bezuhlíkovostí".

Na to taky EU jednou krachne. Jak se zdá, brzy.

M. Prokop 3.11.2014 8:47

Je to ještě horší.

"Myslím, že s troubami, digestořemi a varnými deskami to bude podobné jako s lednicemi."

U těch lednic je vitřní teplota prakticky stejná, u levné i u drahé, porovnávat, kolik energie je na její udržení třeba má ještě jakž takž nějaký smysl.

U trouby, varné konvice, vysavače holt hraje roli faktor času. Ty "ekologičtější", tedy s menším příkonem, prostě musí pracovat déle. Úspora pochopitelně nula nula hovno, spíše větší konečná spotřeba.

Jenže, chtějte podobnou úvahu od naprosto od života odtrženého bruselního soudruha či soudružky, případně jejich inspirátorů, zelených Khmerů, vycházejících z předpokladu že lidí je nějak moc a nežijí v jeskyních.

M. Urban 3.11.2014 8:27

Máme co jste chtěli.

Když EU sloužilo pro všechny strany jako odkladiště nepotřebných politiků, tak to asi nemohlo dopadnout jinak. Asi nejen u nás se vykopávají neschopní směrem nahoru. Voliči to je také zvláštní sorta hlupáků. Jak někdo může zvolit Bobošíkovou, Železného nebo Ransdorfa?

T. Kočí 3.11.2014 8:20

Re: ENERGETICKÉ ŠTÍTKY:

A to jsem zapomněl na další kolo výměny autolékárniček . Jen jsem zaslechl, že to bude post pro propadlou (zaplaťbůh)senátorku z ČSSD. Nechci urážet dobytek.

P. Rada 3.11.2014 8:13

Šikana EU - nebo hloupost sobeckého škodílka?

Zásadní fakt o kterém autor (kdo ví proč?) nepíše je ten, že EU většínu spotřeby kryje dovozem a  jen ČR proto nakupuje ročně v zahraničí energetické suroviny za cca 200 MILIARD korun. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Energy_production_and_imports/cs

Toto dnes už enormě zatěžuje jak ekonomiku tak kapsy občanů a s ukončením těžby uhlí v ČR bude ještě pravděpodobně hůře.

Energetické štítky na běžném zboží dávají spotřebitelům základní informaci o jeho vlastnostech aniž by se v tom vyznal jako technik. Podobně energetické štítkování budov jako nástroj pro všechny kdo s nemovitostmi obchodují nebodokonce přímo platí výdaje za jejich spotřebu, budou čím dál tím více významnou vlastností.

Jiná otázka je - jak se ta či ona myšlenka převede do praxe. Např. v  rovině běžných spotřebičů už běžně ku prospěchu věci funguje a kéž by to podobný vývoj mělo i u nemovitostí.

Pokud má pan Korec takový příjem, že je mu lhostejné, kolik platí např za vytápění a navíc je mu jedno kdo jak s takovými prostředky dál nakládá... (Putinovi jen za ropu platí ČR tolik, že si za ně může pořídit čtveřici moderních tanků denně) .... nedivím se, že vše sobecky vnímá jako "šikanu". Naopak já nedocenování vědomostí o tocích energií a peněz s nimi spojených, vnímám jako hloupost s mnohdy obludnými následky.

P. Lenc 3.11.2014 8:13

Re: máte pravdu, bohužel...

I tak se to dá říct.

T. Kočí 3.11.2014 8:09

ENERGETICKÉ ŠTÍTKY: Šikana lidí ve jménu politického fetiše

A přišla další blbost. Měření tlaku v pneumatikách za jízdy. Dnešní bezdušové pneumatiky udrží tlak skoro po dobu životnosti auta. Rozumný řidič mění tlak i podle zatížení vozu. Ne je mu naordinovaný systém s životností deseti let, který prodraží auta o 10 tis.

J. Schwarz 3.11.2014 7:58

Re: Je to tak docela v poradku

No, ono se líb bojuje s islámským státem než s profesionálními dobroději. U islamistů je to jasné - ti chtějí bezvěrce zničit, podřezat, postřílet. Ani to nejidiotštější levičácké pako nezpochybní vaše právo se bránit všemi prostředky. Ale co s dobroději? Ti přece chtějí abyste neprochladl, dýchal čistý vzduch, byl zdráv, šťasten a s vámi celá Planeta, ba i hluboký Vesmír. A těch "Dober" je tolik! K zavedení každého z nich je třeba regulací a zákazů - namátkou zákazy kouření, tepelné štítky, fotovoltaika, větrníky, řepka, denní svícení, dětské sedačky, povinné zimní gumy a spousty zbytečné elektroniky v autech, kácení stromů u cest, revize komínů... Televize je plná propagandy, týden se zabývá "případem" jak nějaké dítko pokousal volně pobíhající pes a hned je tu kampaň za zákaz psů bez vodítka a za vyšší poplatky... Ke každé takové ptákovině se najde dost lidí, kterých se netýká a tak ji "schvalují". Bydlím už v domku? Tak se mne příkaz stavět v budoucnu jen "pasivní" domy netýká a proč tedy ne, že... kdo má prachy na novej tak ať si připlatí... Takhle, panstvo, vzniká chudoba. Ne, že by si za socíku lidi materiálně žili líp, ale nikdo je nebuzeroval za to že topili hnědým uhlím, sirnatým to sajrajtem a žádný stranický tajemník by se jim netroufl říct že mají přejít na plyn, koks či ostravské černé uhlí aby on nemusel čichat smrad... Ani by to tak nemusel říct, jenom by si to myslel, oficiálně by projevil starost o "zdraví Lidu" - jenže tehdy nebylo dost ani koksu, ani černého uhlí. Teď už čekám jen na direktivu EK podle které se smí jezdit jen s vozem standardu elektrického BMW a  vyšším - samozřejmě kvůli zdraví / šetříte si páteř a neemitujete škodlivé nanočástice ani jedovatý CO2 /. Na silnicích pak zůstane jen Kellner, prezident, premiér, předsedové parlamentu a odborů... a stovky "kontrolorů", aktivistů to ekologických organizací v Hummerech...

J. Balcar 3.11.2014 7:48

Re: máte pravdu, bohužel...

Ne. Mám to, co si zvolili ti, co mě přehlasovali.