29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ENERGETICKÉ ŠTÍTKY: Šikana lidí ve jménu politického fetiše

Eurounijní ekonomika je v rozvalu, míří do třetí recese za posledních pár let. Ve Španělsku nebo Řecku nemá polovina mladých lidí práci. Ale v Bruselu řeší – štítky. Od příštího roku jimi bude muset být opatřena každá trouba, digestoř nebo varná deska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 5.11.2014 10:02

Re: Je to ještě horší.

Zelení magoři z Greenpeace, kteří prosadili do zákonů EU zákaz žárovek, jsou ve skutečnosti technicky i přírodovědně negramotní. Důležitá je pro ně jen víra v "udržitelnost rozvoje", ať to stojí co to stojí. Je to jen jiná forma komunismu.

L. Novák 5.11.2014 9:59

Re: Je to ještě horší.

Protože socialistický byrokratický centralismus (zažili jsme jej v nejtvrdší, totalitní podobě do r. 1990 i v ČSSR) vás zbaví nutnosti přemýšlet, uvažovat logicky i orientovat se na pestrém trhu podle dostupných informací sám, se znalostí či neznalostí fyziky. Důchodci, kteří rádi jezdí na "výlety s obědem zadarmo" a vrací se domů s desetitisícovými dluhy, jsou toho dobrým příkladem. To je budoucnost EU... :-P

L. Novák 5.11.2014 9:50

Idioti z Greenpeace ovládli EK / EU.

A my si to necháme líbit. Naši EU vlezdoprdelkové ve vládách, úřadech a parlamentu schválí s radostí každou blbost. Dementní prezidenti jim to ještě posvětí svým podpisem.

Na likvidaci téhle hydry už standardní evoluční vývoj stačit nebude.

M. Prokop 3.11.2014 21:30

Re: Evropské unii

Jo, ale jak na to? To by Svobodné museli volit v celé EU!

P. Vaňura 3.11.2014 20:15

Stačí přejít na atom a problém je vyřešen. My sice

dnes nakupujeme palivové články of Ruska, ale dodavatelů je více a jsou schopni naši spotřebu pokrýt.

P. Vaňura 3.11.2014 20:02

Každý moderní vysavač má REGULACI VÝKONU ale

EU fakticky nutí lidi, aby vysávali "na půl plynu." Pokud jde o varné konvice nebo třeba průtokové ohřivače vody u VANY (příkon třeba 25 kW), potom, samozřejmě, snížení výkonu prodlouží dobu ohřevu vody nebo dobu naplnění vany a při stejných tepelných ztrátách spotřebuje spotřebič s nižším výkonem VÍCE elektřiny!

P. Sulc 3.11.2014 19:56

Re: Je to tak docela v poradku

Inu, mate pravdu. Nejhorsi nepratele jsou ti dobrodejove, kterym kde kdo skoci na spek.

J. Jurax 3.11.2014 18:45

Evropské unii

jde jen o naše dobro. Takže si ho nenechme od ní krást!

J. Jurax 3.11.2014 18:42

Re: ENERGETICKÉ ŠTÍTKY:

Jojo, blbost kvete eurokvěty ...

J. Jurax 3.11.2014 18:40

Re: Šikana EU - nebo hloupost sobeckého škodílka?

No, pane Rado, pro začátek prostudujte svou fakturu za elektřinu. Věnujte pozornost výši příspěvku za obnovitelné zdroje. Možná Vám docvakne.

J. Jurax 3.11.2014 18:38

Re: Reálná potřeba energetických štítků u spotřebičů

Dopouštíte se úvah, které jsou vysoko nad intelektuálním horizontem zelených eurohlupců.

J. Jurax 3.11.2014 18:32

Re: Evropská unie je socialistickým zločinem?

No, podle prognóz Vám podobných, pane Rado, ze šedesátých let mělo být vyrabováno již koncem let osmdesátých. Minulého století.

J. Jurax 3.11.2014 18:28

Re: Šetřit ? Proč ne ?

To už platíme. A čacká EU opět vyronila výtrysk blbosti o podílu OZE do roku 2020. Bude hůř!

Výzva pro všechny státy mimo EU - chcete-li si rozvrátit energetické soustavy, najměte si na to euroblbečky s mozky prožranými zelenou plísní. Zdraží vám elektřinu, podvážou rozvoj průmyslu drahou energií a budou vás buzerovat na to navázanými drahými nesmysly - a vy to všechno zaplatíte ze svých kapes! Úspěch zaručen, experimentálně ověřeno, tisíce děkovných dopisů (s nepublikovatelnými nadávkami).

J. Jurax 3.11.2014 18:18

Re: Hlavní problém vidím trochu jinak než autor-developer.

Kdyby jenom to, co píšete, bylo by to ještě dobré - jenže oni mají v hlavách generátory peachovin ...

M. Prokop 3.11.2014 17:57

Re: Jistou logiku ty štítky mají

To už také zavádějí.

Buzerrace je ze všech stran.

M. Prokop 3.11.2014 17:56

Re: Jistou logiku ty štítky mají

To už také zavádějí.

Buzerace je ze všech stran.

M. Prokop 3.11.2014 17:55

Re: Jistou logiku ty štítky mají

To už také někdo zavádí.

Buzerace ze všech stran.

M. Prokop 3.11.2014 17:54

Re: Hlavní problém vidím trochu jinak než autor-developer.

A v čem se od autora-developera lišíte?

On to také považuje za pitomost.

P. Joch 3.11.2014 17:18

Re: Je to ještě horší.

Váš názor je k popukání. Cílem je stejný sací výkon se stejným příkonem, nejlépe tedy, když bude příkon naopak nižší, než sací výkon, mám pravdu? A pokud fyzika nepustí, tak to v Bruselu uzákoníme a basta! Protože teď se ti sviňáci výrobci nesnaží maximalizovat sací výkon, naopak ty vysavače jsou vlastně malé kamna, co většinu elektřiny mění v teplo a zbytek je jen malý průvan v trubce, že jo? Proč si ksakru nemůžu já sám rozhodnout co si za svoje prachy koupím?

V. Braun 3.11.2014 16:58

Re: Je to ještě horší.

Ač nejsem obecně příznivec regulace tak nejsem ani příznivec blábolů o regulaci, viz příspěvek p.Prokopa výše. Pokud vím tak u konvic žádná regulace není a u vysavačů směrnice pobsahuje i vzorec o účinnosti a cílem je stejný (sací) výkon s menším příkonem, tedy vysavače s menším příkonem rozhodně nemusí pracovat déle.

S. Donát 3.11.2014 15:40

Re: Evropský Titanic se potápí.

Také se mi líbí. Někteří se už i vydávají sekat do trupu velké díry. Fandím jim, čím bude potopení rychlejší, tím méně to bude bolet...

J. Boleslav 3.11.2014 15:38

Re: Hlavní problém vidím trochu jinak než autor-developer.

Hlavní problém je v tom, že mají bruselanti v kebulích na.ráno.

J. Kadeřábek 3.11.2014 15:28

Reálná potřeba energetických štítků u spotřebičů

v domácnosti je ovšem nulová. Každý spotřebič má uveden příkon a my co víme, že perpetum mobile neexistuje tušíme, že pračka s topným tělesem 2,5 kW není úspornější než pračka s 3,5 kW, pokud ohřívá stejné množství vody. Dokud nějaký Edison nevymyslí "LED" topnou spirálu účinnost prostě nezvedne. Navíc zrovna elektřina je jediná energie, kterou dovážet nemusíme na rozdíl od zemního plynu, kterým bychom měli šetřit a proto nám tzv. ekologové nadirigovali výstavbu plynových elektráren místo fuj jaderných. Dokud nezblbneme jako Japonci a Němci a nebudeme pálit naftu v elektrárnách nebudeme podporovat Putina ani arbaské fundamentalisty.

S. Donát 3.11.2014 15:20

Re: Šikana EU - nebo hloupost sobeckého škodílka?

Budu-li kupovat nemovitost, budu se zajímat především o faktury za plyn a elektřinu za minulou topnou sezónu, lépe dvě. Pokud bych ten nákup plánoval v zimním období, nebylo by od věci prohlédnout si nemovitost okem termokamery. Tyto informace pro mě budou užitečnější, než nějaký pitomý štítek. Nepotřebuji, aby mě nějaký úředníček ochraňoval a vodil za ručičku.

S. Donát 3.11.2014 15:15

Re: Přdevším bychom měli oštítkovat všechny TROUBY v Bruseli.

To by pomohlo snad jen v případě, že bychom na ty trouby štítky připevňovali nastřelovací pistolí.

J. Kadeřábek 3.11.2014 15:15

Hlavní problém vidím trochu jinak než autor-developer.

Miliony občanů bydlící v bytových domech jsou zákonem (postupně r. 2015-17) nuceni vyhazovat peníze za naprosto nesmyslné PENB, které jednak nic neříkají o energetické spotřebě konkrétního bytu, ale také u starých domů nemohou osvědčit ani kvalitu obálky domu, protože "výpočtář" žije z údajů, které mu dodá majitel domu a pokud chybí dokumentace tak věští z křišťálové koule neboť pochybuji, že bude provádět sondy pro zjištění skladby všech konstrukcí.

Z. Lapil 3.11.2014 14:38

Jistou logiku ty štítky mají

Aby nevznikla mýlka - jediný zákaz, který by se mi líbil, je zákaz zákazů, jinými slovy - souhlas se všemi námitkami proti buzeraci, které sem kdo napsal.

Ale: jením z cílů EU je maximalizace energetických zdrojů závislých na počasí. Tyto zdroje musí být zálohovány. To je samozřejmě drahá taškařice. Jedním ze způsobů, jak omezit okamžitý nutný výkon (zálohu) energetické soustavy, je omezení příkonu jednotlivých spotřebičů. Proč se to děje takhle blbě a oklikou... Obávám se, že je to proto, že se technici obávají, že to ti úředníci, kteří to mají vysvětlit poslancům, nepochopí; což je ta lepší varianta, klidně bych věřil, že NIKDO neví, co dělá.

Spíš se mi v téhle souvislosti líbí myšlenka, že významná část platby bude za "velikost" jističe. Za účelem úspory paušálu můžu mít v baráku klidně poloviční "možný příkon", protože ty největší žrouty (pračka, myčka, trouba) nemusím pouštět najednou, a když budu prát a dostanu chuť na kafe, tak mi relátko (nebo počítač) pohlídají, že pračka s ohříváním vody minutku dvě posečká. Určitě to ušetří docela dost instalovaného výkonu (elektráren) a možné to je. Osobně mám vyzkoušeno, že lze fungovat na 1x 10A; když si chci udělat kafe a zapomenu, že peru, klušu nahodit jistič, nic složitějšího v tom není.

(Ne že bych byl masochista, ale koupil jsem barák a na modernizaci už nebyly peníze).

J. Kozohorský 3.11.2014 14:27

je třeba nějak zaměstnat

ta kvanta každoročních  tzv. absolventů. ti se právě hodí nejlépe na ony "kravaťácké" a úřednické (rozhodovací) posty. no a hlavně mít je  čeho platit, že.

měl jsem taky dojem, že  el.energii je nutno spotřebovávat, aby byznys nestagnoval (a nemuselo se zdražovat). proto nechápu ty všelijaké úspory "komodit" typu voda, elektřina, plyn (= úsporky, polystyrénové kabátky atd.). u spotřebního zboží to funguje velmi dobře - máloco přežije dvouletou záruční dobu a opravy jsou dražší, než opětná koupě funglovky.

J. Kavalír 3.11.2014 13:51

Lednička A+++

Když se vám nelíbí, že je ta úspornější lednička tak drahá, kupte si tu A+. Je na trhu a je to v pořádku. Výrobce brzy pochopí, že to s tou cenou u A+++ přepískl a zlevní, jinak ho převálcuje konkurence. 

A že má štítek s tím A+++? Výrobce jistě již během vývoje věděl, jaké parametry chce dosáhnout a ten štítek je pro něho v podstatě reklamou.

U starších domů a bytů je to samozřejmě nesmysl - tam je nejlepším "štítkem" faktura za energie za poslední roky. Jinak je to jen přilepšení pro určitou skupinu "štítkovačů".

V. Ondys 3.11.2014 13:46

:))))))))))) Byli dva korektně snědí chovatelé koní

jeden mazaně odnaučoval svého koně žrát zpátečnicky jen podle svého a druhý i na cizí koně pokrokově bral dotace s požehnáním vyvolených při stejně mazaném odnaučování... A tak přežili jenom korektně snědí, aby ostatním stejně nezištně předali svoje cenné zkušenosti s chovem :)))))))))) koní!