1.6.2024 | Svátek má Laura


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 8.4.2024 2:47

Presne.

J. Novak 8.4.2024 2:47

Presne.

J. Novak 8.4.2024 2:47

Vypalne.

J. Jurax 8.4.2024 2:34

Čistě teoreticky za jistých cenových podmínek by se oplatilo vyrábět elektřinu i na pólech Země, pravíte.

Ano, ale za polární noci by se oplatilo využít spíš dieselagregát než soláry. Protože když slunce nezasvitne, ze solárů elektřinu nevyrazíte žádnými cenovými podmínkami, ba ani dotacemi.

J. Jurax 8.4.2024 2:29

No, spíš v jistém okamžiku firmy kvůli drahým energiím zkrachují, ani soláry je nezachrání, nebo přesunou výrobu do zemí, kde dozelena nemagoří a mají tudíž levnou energii.

A naprostou energetickou soběstačnost spolehlivě zajistí dieselagregát - ovšem ekologický - případně doplněný pár soláry ... :-)

J. Jurax 8.4.2024 2:20

No, ono je jedno prosté řešení - poslat macechu naši EU zlovolnou s povolenkami direktně do prdele.

Jenže to by nám nesměli vládnouti eurohujerní zelení magoři poklonkující každé krávovině, co z brusele vypadne.

Ono je to stejně fantastické - výnos z povolenek se cpe do budování občasných zdrojů, které bez dotací nejsou konkurenceschopné a navíc vyrábějí drahou elektřinu, kterou nepotřebujeme. Protože za každým občasným zdrojem musí být klasický zdroj o srovnatelném výkonu schopný okamžitého náběhu jako záloha kvůli stabilitě sítě, když nefouká a nesvítí.

K. Machala 8.4.2024 2:03

1*. Ještě může být důvodem to, že budou eurovolby, tak ty energie plánovači zlevnili novými povolenkami, aby to vypadalo, že greendeal se nějak usadil...

J. Kostelanský 8.4.2024 1:36

Vše zlé je k něčemu dobré. Čím vyšší budou ceny energií, tím rychlejší bude návratnost investic do vlastních zdrojů energie.

Ceny solárních panelů za posledních 10 let klesly o 90 % a klesají dál. Minulý týden jsem četl zajímavý článek, že v Německu někteří používají levné solární panely místo plotů - vyjdou levněji a ještě přinášejí úsporu elektřiny. Akorát třeba počítat s náklady na instalaci.

Mnozí budou namítat, že u nás nemáme tolik slunečního záření, aby se solární panely vyplatily. Tenhle výrok je ovšem sám o sobě nesmyslem, protože neuvádí ten nejdůležitější parametr - cenu panelů a cenu elektřiny. Čistě teoreticky za jistých cenových podmínek by se oplatilo vyrábět elektřinu i na pólech Země. :-)

V jistém momentu firmy a občané začnou kašlat na nařízení z Bruselu a budou se chovat čistě pragmaticky - vlastní zdroje energie (bez ohledu na to, zda budou nebudou dotovány) si budou pořizovat jednoduše proto, že to pro ně bude ekonomicky výhodné. Vznikne nový trend - nejdřív u těch bohatších: stát se energeticky soběstačným. Bohatí se nebudou presentovat luxusním autem nebo vilou, ale tím, kolik procent energie pro své bydlení si dovedou vyrobit ve vlastní režii. "Zlatým grálem" samozřejmě bude hranice 100 %. Trend se pak bude postupně posouvat k těm méně bohatým. Vlastní zdroje energie ovšem nebudou omezeny jen na soláry.

J. Dlouhy 8.4.2024 1:31

Snizovani obsahu CO2 v atmosfere je v dnesni situaci v podstate nezodpovedny hazard. Malokdo totiz vi, ze obsah 200 ppm CO2 v atmosfere je kriticka hranice pro fungovani fotosynthesy. Pod 200 ppm CO2 prestava fotosynthesa/asimilace a veskera vegetace Planety zahyne. Dnes je obsah CO2 v atmosfere 400 ppm. Pred miliony let byl obcas obsah CO2 v atmosfere i 2 000 ppm. To byla Planeta hodne zelena...Dnes jsme nebezpecne blizko te dolni hranici...A delame vse pro to, abychom ji dosahli...