16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ELEKTROMOBILITA: Dotace vysychají, prodeje váznou

Zatímco vedení EU řeší, jako zlomit odpor některých zemí unie proti definitivnímu zákazu registrace nových aut se spalovacími motory od r. 2035, prodeje elektrických aut, která mají konvenční auta po r.2035 nahradit, kolabují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 7.3.2023 8:32

Jo to je pravda, ale tady je řeč o elektromobilitě a věcech s tím přímo souvisejících.

F. Kusák 7.3.2023 8:27

Ta koncepce nebyla zase až tak hloupá. Problémem bylo, že byla jednostranná, bez potřebné energetické diverzity. Němci asi nepředpokládali, jakým směrem se budou vztahy s Ruskem vyvíjet, a že jejich plynovody se stanou předmětem státního terorizmu. Němci, poučeni výsledkem vlastního historického militarismu, chtěli budovat vztahy na základě obchodu a dobývat svět hlavně vyspělostí svého průmyslu. To není špatně. Jen si neuvědomili, že to nestačí, že ekonomika je ovlivňována i jinými zájmy. Bohužel, ještě se z toho snu neprobudili. A Angelu Merkel bych vynechal, jsme ji za mnoho věcí vděčni.

P. Dvořák 7.3.2023 8:14

Dotacemi do ČEHOKOLIV se dramaticky zdeformoval trh.

P. Dvořák 7.3.2023 8:10

Výborný nápad!

Jen zbývá maličkost - aby všichni měli garáž. Ve vnitřních městech i v panelových sídlištích.

Fakt si nepřipadáte jako idiot?

F. Kusák 7.3.2023 8:09

Dotacemi do fotovoltaiky a TČ se dramaticky zdeformoval trh. Na tomto stavu vydělávají různé šejdířské firmy s předraženými dodávkami. Zrůdné dotace zapříčinily iracionální chování spotřebitelů, kteří si neuvědomují následné problémy s provozem takových zařízení. Místo, aby trendy určovali experti, slyšíme jen marketéry a ekonomy, kteří problematice nerozumí. Sem patří i tlak na elektromobilitu, aniž by tomu odpovídala skutečná poptávka. Je to zvláštní doba. Ale zase, která doba nebyla něčím unikátní. Berme to tak.

M. Pivoda 7.3.2023 8:01

Řešení by mohl navodit významný český sci-fi spisovatel. Jak? Pohledem na chování inteligentních jedinců na planetě Botera (vzdálené 70 tisíc světelných let).

J. Vorlický 7.3.2023 7:57

Je zajímavé sledovat dění ve společnosti. V červnu 1850 K.H. Borovský napsal (Památník, 1821-1921, str. 578):

,,Komunismus znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k výživě. - Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské a že se mohlo jen vyrojiti z hlav jen několika pomatených lidí . . ." Palacký potom ještě dodal, parafrázuji, že nastolení komunismu by v jedné generaci vedlo ke zhovadilosti lidí.

Nejsem si jist, že to, co tu sto let bylo, byl komunismus, o kterém K.H.B. psal. Jeho důvěra v sílu lidského rozumu se však ukázala jako dost naivní. Husity založené na víře podobné učení skončilo stejně.

Čelit podobným nesmyslům, dnes příklad covid nebo protivení se oteplování planety, můžeme čelit dvěma způsoby: a) nechat nesmysl dozrát, čímž dojdou prachy a problém se vytratí, b) aktivně proti němu bojovat.

Připadá mi, že čím je společnost tupější a línější, tím více se přiklání k nechávání nesmyslů dozrát.

P. Holeček 7.3.2023 7:55

Tak si to užijte, kdo vám brání? Ale kolik lidí má vlastní garáž, vlastní dům, vlastní nabíjení a volný milion na auto na baterky?

L. Hančar 7.3.2023 7:54

Mám malou akumulátorovou pilu. Byl jsem netrpělivý a tankoval na rychlonabíječce. Baterka mi odešla po 3 měsících. Li-ion články vyžadují něžné zacházení.

L. Hančar 7.3.2023 7:48

Nesmyslnost elektrifikace aut naštěstí ukázala růžky, navzdory masivní zelené propagandě, ještě dříve, než se stala nevratnou. Pamatuji se, jak ještě před Koronavirem jedna francouzská firma vycouvala z vyhraného konkurzu na dodávku sítě nabíjecích stanic pro dálnice. Už v té době totiž cena elektřiny z nabíječky překonala cenu benzínu a nafty.

J. Vrabec 7.3.2023 7:42

V 95% mě dojizdnost 300 km stačí a tankovat v garáži ! V těch 5% není problém tankovat 45Minut na rychlonabíječce .

R. Langer 7.3.2023 7:36

Jaký pokrok? Kde? 8-o

M. Bechyně 7.3.2023 7:30

ČR se v příštích několika letech stane z vývozce elektřiny čistý dovozce. Dokládá to poslední studie ČEPS. Ale tato studie bilancuje jen celoroční spotřebu. Pokud by ale byla provedena studie po měsících, vyšel by v zimních měsících, kdy FTV vyrábí minimum, ještě mnohem černější scénář.

P. Kazo 7.3.2023 7:26

Ten zákaz v r. 2035 sa má týkať registrácií, predaja, alebo oboch?

F. Navrátil 7.3.2023 7:24

Co je benzín a nafta pro spalovací motory, to jsou dotace pro elektromobilitu. Když do nádrže auta nedáte benzín, nejede. Když do elektromobility nenalejete dotace, nepojede.

M. Pecina 7.3.2023 6:35

Zkrátka další doklad toho, že socialismus nemůže nikdy fungovat.

J. Gutvirth 7.3.2023 6:33

Pokroku? Neumíte číst? Návrat do 19 století. "Podvolení"může následovat pokud v téhle hybridní válce Evropa prohraje. Nedávno jsem na radioplus poslouchal Niedermayera. Hrůzné. ;-(

J. Vrabec 7.3.2023 6:28

Smutný, vrchní bojovník proti pokroku se raduje ;-DNic mu to ale nepomůže.

R. Langer 7.3.2023 5:34

Tak tak, a jak nadšeně za to soudružce Merkelové z NDR místní soudruzi z Brusele tleskali, jak je pokroková. Stejně jako s těmi migráčky. A furt je to nepustilo, parchanty jedny. ;-€

M. Smutný 7.3.2023 3:05

Ano, SSSR i Putinovo Rusko všestranně podporovaly zelené hnutí na Západě s důrazem na Německo, protože jeho stratégové věděli, že závislost na občasných zdrojích energie jako solárech a větrnících bude potřebovat dozdrojovat zemním plynem. Ruský státní Gazprom byl sponzorem řady politických, sportovních i ekologických institucí. Stačí jen poukázat, jak si Rusové doslova koupili exkancléře Schrödera. Jen se Putin omylem domníval, že plynem bude Západ vydírat. Někteří by se tedy v EU raději zase Rusku a dodávkám jeho energetických surovin zbaběle podvolili. Cesta pro Česko je jediná: postavit novou flotilu jaderných reaktorů a do té doby si nenechat vzít bezpečné a levné domácí uhlí, které je mimochodem stejně emisní pro celou planetu jako těžba a zpracování LNG, jeho stlačení a zchlazení na minus 162 stupňů, zaoceánská přeprava a pak opětné zplynování a doprava ke spotřebitelům.

K. Machala 7.3.2023 2:49

Připomíná to spíš než něco jiného chytrou protizápadní válku jinými prostředky vedenou zevnitř spřízněnými hloupými ideology. Třeba i uplacenými. Jen překvapuje, že na této sebelikvidaci spolupracuje bez reptání 27 zemí a voliči jsou úspěšně zmanipulováni, aby si mysleli, že to není GreenDealem, ale ruským dobýváním Ukrajiny, nutnými sankcemi a pomocí napadené zemi. Je to hlavně GreenDealem a jestli ho nezměníme, válku proti nám mohou vyhrát.

J. Brunner 7.3.2023 1:33

R^