4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr 5.1.2010 0:03

Bohužel to začalo už dříve

- už těsně po "sametu" jsem si koupil několik výrobků docela renomovaných německých značek, vyrobených v Německu. A nestačil jsem se divit hrubým konstrukčním chybám (např.špatně mazaná kluzná ložiska s pouzdrem i hřídelí z oceli stejné třídy a podobné skvosty). A nebyly to šunty na jedno použití ze supermarketu, ale věci v dost vysoké cenové hladině. Takže dnešní náhrada oceli blátem od Žluté řeky už jen dokončila dříve započatý proces.

František 5.1.2010 13:58

Re: Bohužel šuntů přibývá a tím i podvodů na zákazníka

Koupil jsem v OBI Olomouc sprchovou sadu. Jednotlivé díly byly zabaleny v bílých plátěných pytlících, návod v němčině a firemní znak se tak tvářil rovněž. Já bloud  si myslel, že za ty nemalé penize (asi 6500kč) kupuji kvalitní, evropský výrobek. Přijel jsem pro něj z 50km vzdálené obce. Doma jsem krabici rozbalil a začal navrtávat díry do nově obložené zdi, abych potom zjistil, že sprchová růžice je přiletována tak křivě, že by stříkala  na boční zeď. Dále chybělo šroubení k spojení svislé trubice s baterií. Okamžitě jsem se vrátil, a chtěl "set" vyměnit za identický. V regále bylo takových krabic ještě několik. Byl jsem razantně odmítnut, přestože pracovník uznal nepoužitelnost setu. Řekl, že s tou firmou mají potíže a může sepsat jen protokol a do měsíce dostanu vyrozumění. Nic nedbal na mou argumentaci, že mám doma řemeslníka, který na set čeká a jestli jej nedovezu, tak se nekoupeme. Pokrčil jen rameny, řekl, že mě chápe a odešel. Koupil jsem ve Šternberku set jiný a ten zmetek mám doma v regálu, protože mně chyběla vůle, se s nimi zdržovat.

Čínské umyvadlo jsem v Siku Olomouc vracel 2x. Každé (i to třetí) bylo tak křivé, že se nedalo použít. Ochotně mi je vyměnili, dokonce i zaplatili benzin, ale to třetí, které vypadalo dobré, bylo také zmetek, (kdo by to čekal, že?) nešlo přirazit ke stěně (mezera 12 mm) a tak mi nezbylo, než zadní stěnu umyvadla pracně ořezat ručně flexem do kolmice, abych jej mohl alespoň trochu použít. (Máme dřevěný dům, nešlo proto zasekat do zdi). Po těchto zkušenostech si dávám velký pozor na skutečného výrobce, a když to není uvedeno, nakupuji v Rakousku, nebo Německu, kam často jezdívám. Podezřívám české dovozce z úmyslného nakupování zmetků za pár korun, draze to prodají, a to se jim i přes veškeré ztráty s reklamacemi vyplatí, protože někteří schopní si nějak poradí.

Nechci doma čínský výrobek ani vidět!!!

alena 4.1.2010 19:38

Jak to myslel autor?

Myslím, že chtěl zdůraznit - jednou větou řečeno - že už na nic nelze spoléhat!! Teď bych tu dala toho smajlíka s pusou nakřivo. Prostě: koupím si věc, zabalenou v krabici, na které je obrovská (renomovaná) značka - logo firmy většinou z Evropy - a někde malým písmem je uvedeno, že tu věc vlastně vyrobili v Číně. Děsuplné!! Pokud si chci koupit čínský výrobek, ať je tedy z Číny a není v krabici "z Evropy" . A když chci český výrobek, ať je z Česka a ne třeba z Polska!

Příklad: celkem šokující byla koupě výrobku (už nevím, asi sýr), na obalu velký nápis Želetava. Jenže, pokud člověk hned ten obal nezahodí, ale spočine na něm jeho oko, přečte si - v tom daném konkrétním případě -" vyrobeno v Polsku" a - teď to fakt nevím přesně - "Želetava je registrovaná značka". Prostě - zaplatíte za možnost použití názvu celkem renomované mlékárny, všeobecně známé kvalitou výrobků - a můžete vesele prodávat pod značkou Želetava! Nic proti polským mléčným výrobkům, v jistém obch. řetězci se jich dá najít dost a jsou taky dobré - ale ten paradox!!! Teď fakt nevím, jestli želetavská mlékárna ještě vůbec něco vyrábí, nebo akcionáři vesele žijí z prodeje jejího jména... 

Nic není jako dřív, nic není jak bejvávalo - je to zkrátka realita dneška a kdo se nepřizpůsobí, vyhyne.  

Kolemjdoucí (J.Š.) 4.1.2010 21:51

Re: Jak to myslel autor?

Čili jde o krizi důvěry. Ta byla také jednou z hlavních příčin globální finanční krize. Snaha obřích firem vydělat na tom, že podvedou nebo nějak oklamou zákazníky, se rozrostla do obřích rozměrů. Je to mor současné ekonomiky.

Lerak 4.1.2010 17:11

???

S přesunem kapitálu se nedá nic moc dělat. Je svoboda. Jiná věc je te, že bychom si my doma mohli pohlídat kvalitu dováženého zboží. Ale to my z mnoha důvodů nedovedeme/nechceme. Pak je tady otázka cel. Ale také přílišná cena práce v našich zemích. Odbory a levicí silně prosazovaná.

Kolemjdoucí (J.Š.) 4.1.2010 22:12

Re: ???

Jistě. Je třeba snížit cenu práce a životní úroveň na úroveň Číny, nejlépe ještě níž, abychom byli konkurenceschopní, že.

Rolen 4.1.2010 15:40

Co nám nabízí neoliberálové?

Neoliberálové (zástánci volného trhu bez přívlastků) nám nenabízejí nic dobrého. Nabízejí nám indické mzdy, odchod do hrobu po dosažení 50 let věku, ekologickou devastaci, postavení zaměstnanců = otroci. Jenom tak prý můžeme konkurovat Číně a Indii. Jinak řečeno: nemají nám co nabídnout !!!

ps 4.1.2010 15:52

Re: Co nám nabízí neoliberálové?

To jste si asi spletl. To na liberální program nevypadá, to vypadá  spíš na komunistický program, vypracovaný podle vzoru čínských soudruhů. Pokud liberálové mluví o snížení nákladů na práci tak mluví především snížení zdanění práce, což je v podmínkách ČR nenajvýš rozumná řeč, vzhledem k tomu, že 50% mzdových nákladů, které musí zaměstnavatel vynaložit na zaměstnance jdou eráru.

Ada 4.1.2010 19:55

Re: Co nám nabízí neoliberálové?

Netáhlům typu rolen nemají liberálové skutečně co nabídnout, má pravdu. Libovolné sociální dávky jsou opavdu zkráceny na naprosté minimum, je nutno pracovat. Volný trh vytváří prostor pro kvalitu, socialistické dotace a přerozdělování pak prostor pro onen zmíněný šunt a odpad...

Honza42 4.1.2010 16:12

Svět je v podstatě jako celek " liberální"

Nakonec vyhraje totiž silnější a schopnější. Můžeme si sice v Evropě hrát na různé přívlastky, ale v konečném důsledku se zhroutíme jako celek (líní blbci s sebou stáhnou ty chytré a pracovité).

Skutečně by mne zajímalo co s tím chcete dělat. Uzavřít trh a zrušit globalizaci? Asi pozdě. Moc toho neumíne a jsme surovinově i technologicky závislí. Začít válku? Prohrajeme, protože za Evropu nikdo umírat nehodlá. Navíc nemáne ani kloudnou armádu ani zbraně.

Liberálové Vám nemají co nabídnout? A kdo tedy něco nabízí? Nikdo nic funkčního. Socani akorát nekonečné zadlužování a výprodej do Asie. Nakonec i Vás si koupí Čína. Na montážní linku. Za peníze, které budou určovat oni.

Chris Kelvin 4.1.2010 16:23

Re: Svět je v podstatě jako celek " liberální"

Rolen asi nepíše o skutečných liberálech. Ale spíše o takové té všehoschopné sortě lidí, za liberály se pouze vydávající. Nechápající, že se nacházíme v čemsi, co zove civilizovaná společnost. A, ano (viz výše), opravdu mají mnoho společného s čínskými komunisty.

Ivan Nový 4.1.2010 19:42

Re: Svět je v podstatě jako celek " liberální"

civilizace nerovná se pohodlí a lenošnost.

Chris Kelvin 4.1.2010 21:58

Re: Svět je v podstatě jako celek " liberální"

Zkuste prosím v mém skromném čtyřřádkovém textu tato slova najít.....

hraničář 4.1.2010 16:21

Re: Co nám nabízí neoliberálové?

Panenko Boží, na to jste přišel sám nebo jste si to někde přečetl (Právo, Hálo noviny, nebo nějaký traktát Zeleného Talibanu atp.) nebo Vám to někdo řekl (Plnou-parou-back, Špidla, někdo ze Zeleného Talibanu atp.) ......? Vašemu příspěvku už chybí jenom: "Ani muže ze závodu, ani haléře ze mzdy......... !!!!!!!!!!"

m.l. 4.1.2010 14:04

Co jsou to ta sociální práva?

Například právo čínského dělníka na stejný plat jako by dostal na stejné pozici v Evropě?

vládík 4.1.2010 14:43

Re: Co jsou to ta sociální práva?

Vy nevíte, že máte nárok na dovolenou, ani ne osmihodinovou pracovní dobu, přestávku na oběd, příplatky za noční či nedělní směny? Vy nevíte, že není snadné s vámi rozvázat pracovní poměr? Vy nevíte, že nemoc není důvodem k vyhazovu? 

Vy to považujete za samozřejmost? V tom je možná problém všech nespokojených - že nechápou tu spoustu výhod ("sociálních práv"), kterých se jim dostává.

Kalamajka Mike 4.1.2010 15:09

Re: Co jsou to ta sociální práva?

Tedy pryč s asociálními právy. To bude vzpruha pro rozmazlené evropské obyvatelstvo.

jirka.s. 4.1.2010 15:31

Re: Co jsou to ta sociální práva?

Už bys toho raději měl nechat a jít se projít! Už máš to vedení do ganglia hodně dlouho přiškrcené pr*elí !

Kalamajka Mike 4.1.2010 16:39

Re: Co jsou to ta sociální práva?

Zalezte zastydlý komouši.

tris 4.1.2010 13:33

No..

Když chcete,t ak si kupujte 3x dražší věci a buďte spokojen, že Němcům platíte jejich západní plat. Někteří z nás na to nemají. Chcete je k tomu nutit? Ostatně někteří z nás by radši místo němcům platili těm číňanům, kteří by jinak mohli akorát tak sklízet rýži...

Václav Husák - autor 4.1.2010 14:12

Je to jinak

Vážený pane, komu myslíte, že vyspělé státy vezmou ty miliardy dolarů, které připravují posílat všem zahraničním producentům CO2 z méně vyvinutých zemí. Stejně, jako peníze vyplácené bývalým evropským výrobním dělníkům jako podpory v nezaměstnanosti, je budou muset vzít Vám, mně - prostě všem daňovým poplatníkům. Takže ty "levné" výrobky nás nakonec přijdou pěkně draho !!!

m.l. 4.1.2010 14:17

Re: Je to jinak

Ale to není pravda! Ti dělníci budou uvolněni z odvětví které v EU zjevně není výnosné a budou se moci přesunout do jiného. Když v Evropě nejde vyrábět sklo tak se holt budou dělat třeba vstřikovače do aut. Na tom přece nic není.

Jura Jurax 4.1.2010 14:31

Re: Je to jinak

Problém může být v tom, že Číňané se naučí dělat ty vstřikovače do aut a budou je sem vozit třikrát levnější ... :-)

Ada 4.1.2010 19:59

Vozit mohou, ale na ty vstřiky auto daleko nedojede...

kvalita prostě něco stojí, i když kupující v Lidlu nebo Kauflandu mají samozřejmě jiný názor...

Rad 4.1.2010 22:41

Re: Vozit mohou, ale na ty vstřiky auto daleko nedojede...

u nás je nejkvalitnější mléko v lidlu, ovoce v kauflandu.ovšem může to být jen můj subjektivní názor.

twok 5.1.2010 0:46

Re: Je to jinak

Problém je v tom, že oni už to dělají. A vozí je sem levněji. A protože jsem měl možnost být u testů těchto výrobků, nedal bych za ně ani pětník. Domnívám se, že největší zisky z prodeje takového zboží mají obchodníci, kterým to takhle vyhovuje. Snažím se kupovat pokud možno naše zboží, pokud tedy je zřejmý a důvěryhodný jeho původ. Jenomže když se podívám kolem sebe, tak mojí snahu považuji za boj s větrnými mlýny.  Volný trh je věc dobrá, horší je debata s volnotrženci (viz některé příspěvky zde).

m.l. 4.1.2010 14:13

Re: No..

Vzpomínám, jak jsme dodávali jisté elektronické vybavení do jedné firmy, která si na to zařídila dotaci EU. Podmínkou bylo, že zařízení bude made in EU. Nakoupili jsme to od jediného existujícího evropského výrobce a ono to nezvládalo ani fungovat dle specifikací, navíc se to pořád rozbíjelo. Po půl roce oprav jsme se s dodavatelem dohodli, že nám dá velkou slevu a my už je nikdy nebudeme obtěžovat reklamacemi. Zařízení jsme vykuchali, dovnitř skříní dali totéž ale koupené v Singapuru za 1/10 ceny toho evropského a už to jede sedmý rok bez jediné závady :-) A vydělali všichni...

Ivan Nový 4.1.2010 19:47

Re: No..

No kdysi se říkalo, šmejd in Poland, dnes je to šmejd in EU

Jura Jurax 4.1.2010 14:30

Re: No..

Někteří z nás na to nemají, pravíte ... protože někteří z nás nemají práci, protože ta je v Číně; a je v Číně proto, že ti někteří z nás opravdu ne že nejsou ochotni, ale nemohou dělat za 1500 Kč netto měsíčně, protože by u nás nepřežili. Čína drží svou měnu uměle podhodnocenou, takže vývoz je levný, nemá odbory a stávky vládnoucí komunistická strana tvrdě potlačuje,  neklade přemrštěný důraz  na hygienu a bezpečnost práce ani na ekologii - Číňanů je mnoho ...

Až si likvidujeme průmysl, tak se k nám vrátí - s asijským kapitálem. Už to začalo. Ovšem vývoj zůstane v Asii a role se obrátí. A životní úroveň půjde prudce dolů, protože z platů nekvalifikovaných manuálů v montovnách se mnoho nevybere a mozky zdrhnou nebo se změní v ty manuály. Doufám, že se toho nedožiju ...

Ludva 4.1.2010 15:43

Re: No..

Obávám se, že máte pravdu. A jakmile Asie začne spotřebovávat energie a suroviny ve stylu Evropy a Ameriky, tak už jich moc nezbude.