22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zrušme tu pohanskou modlu

Hrubý domácí produkt! Kolik času a úsilí již ekonomové věnovali zkoumání a komentářům této zbožňované veličiny. Přívlastek "zbožňovaná" není přehnaný. HDP plní v ekonomii úlohu pohanské modly. Přitom z logického hlediska pro to není žádný podstatný důvod. Existuje řada jiných národních účtů, které by úlohu ukazatele bohatství a životní úrovně plnily lépe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 19.3.2014 13:09

Děkuji autorovi

Konečně se někdo odvážil kousnout do tohoto "kyselého jablka".

Každý souhrn ekonomické aktivity (zboží, služeb, investic..) je pochopitelně sám o sobě bezcenný např. bez zahrnutí dluhu veřejných rozpočtů a zadlužení občanů. Tyto souhrnní ukazatelé navíc nic neříkají o tom, zda a do jaké míry jsou vytvořené hodnoty (obzvláště u státních výdajů) přínosem, nic o jejich efektivnosti (např. nárůst prostředků na opravu vzrůstajícího počtu rozbitých oken se projeví jako nárůst HDP - F. Bastiat).

Podstata rozdílu mezi HDP a HNP je snad nejlépe vidět na příkladu "Belgického Konga", jehož koloniální zotročení vedlo k výstavně dnešních bruselských paláců a to za cenu životů statisíců otroků, jimž byly při nesplnění tvrdé pracovní normy usekávány ruce (až do r. 1919) a jehož přírodní bohatsví bylo takřka zadarmo loupeno a u jehož HDP došlo v téže době obrovskému nárůstu jeho HDP (na jeho území pro Belgii vyprodukovaných hodnot!).

To, že místo nárůst bohatství občanů státu (zhruba) vystihující HNP byl (u nás úplně) nahrazen HDP, do něhož je zahrnuto i bohatnutí cizího kapitálu u nás, je jeden z nejšpinavějších triků současného globálního neokolonialismu!

J. Kostelanský 17.3.2014 18:59

HDP a korupcia

Z rastu HDP sa stalo zlaté teľa. Ak je to kladné číslo, je dôvod k bezbrehému optimizmu. Ak to číslo je záporné (teda HDP kleslo), prezentuje sa to pomaly ako koniec civilizácie.

Na HDP je zradné aj jeho vzťah ku korupcii. Čím viac peňazí sa minie neefektívne, tým je HDP vyššie. Pretože tým je väčšia spotreba štátu a spotreba štátu je jedna zo zložiek HDP=CIGEX. C=spotreba domácností, I=investície firiem, G je spotreba štátu, resp. vlády a EX je čistý export - teda rozdiel medzi exportom a importom. Môžeme sa na to pozrieť aj z opačného konca - ak by korupcia nejakým kúzlom z jedného dňa na druhý zmizla, tak by sa to prejavilo okrem iného aj výrazným poklesom HDP.

HDP nezohľadňuje, či sa za 10 miliárd korún postavilo 100 kilometrov diaľnic alebo len 10. Paradoxne z krátkodobého hľadiska najlepší spôsob ako zvýšiť HDP, je zvýšiť platy štátnym zamestnancom a v maximálnej miere predražiť štátne zakázky. Druhou stránkou tohto "riešenia" je samozrejme to, že štát si na to musí požičať a neskôr to aj splácať.

Ale presne takýmto spôsobom zázračne rástol HDP Španielska, Portugalska či Grécka. Až raz prišiel účet.

Mimochodom druhým zradným problémom HDP je, že štátny dlh sa porovnáva s HDP. Pritom štátny dlh by mal porovnávať porovnateľné - teda štátny dlh s ročným rozpočtom daného štátu. Lenže to by zadĺženie štátov nebolo optimistických 60 %, ale 200 %. Keď človek ide do banky žiadať úver, tak sa ho banka pýta len reálne príjmy a výdavky. A nie na to, koľko brambor, čerešní, hrušiek a jabĺk si dopestuje na svojej záhrade - to spolu s platom totiž tvorí "HDP domácnosti".

L. Novák 17.3.2014 18:26

Re: pane Heincle

Soudruh Šejna už zase něco nepochopil? :-D

L. Novák 17.3.2014 18:24

Re: Zdravý selský rozum

Bohatí svými dluhy u zahraničních věřitelů... :-P

J. Kuka 17.3.2014 16:34

Re: K panu Šejnovi,

Hodne lidi stale nechape , ze kdyz pujdu do banky a pujcim si 2 miliony , tak se ze me pres noc nestal milionar . Naopak jsem v "minusu" .

Cili znovu , do HDP se dluhy a zavazky nezapocitavaji , to je ten problem . Kdyby si kalousek na kazdy rok pujcil dalsich 60mld a nalil je do stavebnictvi , tak mame rust jako na slovensku . ( Tem behem krize stoupla velikost dluhu o 9% vice nez nam )

J. Kuka 17.3.2014 16:29

HDP

Mno existuji i horsi ukazatele . Vzdycky kdyz si vzpomenu na bursikem propagovanou energetickou narocnost , coz je vlastne spotrebovana energie vzhledem k HDP , tak se me stale otevira kudla v kapse . A nejhorsi na tom je , ze mu to novinari zrali . Tak to dopada , kdyz maji volebni pravo i lide , jejichz znalost matematiky konci u scitani a odcitani .

O. Mayer 17.3.2014 14:32

Re: K panu Šejnovi,

... no to je právě ono. Zdravím rozumem nijak, resp. původní úvaha "když si toho můžu víc dovolit utratit, mám se líp" padla s modlou žití na nikdy nesplatitelný dluh (což se ale týká pouze států, jednotlivce dříve nebo pozdějc  zafendujou). A protože nesplácené dluhy neustále rostou, stoupají tak nestále výdaje a máme se čím dám tím líp, aleluja.

J. Švaříček 17.3.2014 14:13

Bakalářská přednáška?

Nechápu příliš smysl článku. Je to takové letem-světem makroekonomickými ukazateli. Tvrzení, že HNP roste pomaleji než HDP je nepřesné, neboť globální HDP je shodné s globálním HNP. Jsou to totiž tatáž čísla agregovaná nikoliv podle teritoriálního hlediska, nýbrž podle státní příslušnosti.

J. Vintr 17.3.2014 13:12

Re: Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.

Celostátně budou ty procenta asi jinde. Ve městech, kde se lidé neznají, je společensky mnohem méně problematické nechat se živit ostatními ...

M. Krutý 17.3.2014 13:06

Re: Zdravý selský rozum

přitom ohrnujeme nos nad Řeky, kteří žijí bohatí v chudé zemi......

M. Pivoda 17.3.2014 12:51

Zdravý selský rozum

Kohout: "... Česko se postupně stává bohatou zemí obývanou chudými občany ..."

Na toto zjištění nepotřebuji žádný sofistikovaný ekonomický ukazatel. A na předpověď toho, že u nás bude ještě hůř, ho nepotřebuji také.

J. Berger 17.3.2014 12:41

Jo,

jeden Cikán (nevím zda to byl Rom, Sint nebo něco jiného) mi ještě za bolševika řekl: kterej Cikán nemá do 30 let invalidní důchod, to u mne není Cikán. Tolik k poměru nezaměstnaných, invalidních důchodců a pod.

J. Berger 17.3.2014 12:37

K panu Šejnovi,

nejsa ekonomem, prosím o vysvětlení. Součástí HDP je taky spotřeba (domácností atd.). Můžete mi, prosím vysvětlit, jak spotřeba přispívá k růstu národního hospodářství, když si např. vezmu půjčku a koupím si auto (na které nemám a přijde na mne exekutor, jistě, nechám prachy pro pracovníky Škody), ale když je to Toyota nebo Nissan? Přispívám tím jen k příjmu východoasijských společností, nicméně zvyšuji náš HDP. Jinak p. Kohouta nepovažuji za exota, ale jako ekonomovi mu docela důvěřuji.

J. Vintr 17.3.2014 12:17

Politici potřebují ujišťování

že je dosud všechno v pořádku a že se může dál vesele utrácet (a krást). Oficiální statistika jim v tom vychází pochopitelně vstříc.

A. Bocek 17.3.2014 11:10

Re: Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.

V naší obci mezi kopci je celkem 24 nepracujících z toho 14 je nezaměstnaných ( ti smysluplně hledají práci ) 6 je nezaměstnatelných ( maximálně melouch nebo VPP) no a ti zbylí 4 mají známého doktora. Jelikož práceschopných všech lidí je v obci 100 můžete čísla zaměnit za procenta.

Z. Švrček 17.3.2014 9:56

Re: Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.

Ale vážený, jde přece o subjektivní pozorování. Mám podobnou zkušenost. Kdo za komančů lajdal, chlastal a vyhýbal se zodpovědnosti za svůj život, dělá to dál, ba dnešní doba pro něj není žádným peklem. Kdo pracuje, zvelebuje si baráček a vychovává děti, pak jeho úroveň stoupá, i když mu stát bere horem, spodem. To mám taky odpozorováno z okolí, žádná relevantní statistická data to nejsou.

F. Lesniak 17.3.2014 8:47

Re: Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.

Můžete prosím sdělit, jaký je poměr mezi fiktivními invalidními důchodci a nezaměstnanými? Nikde se toho čísla nemohu dopátrat. Vy máte zcela jistě pro svoje tvrzení relevantní informace.

M. Šejna 17.3.2014 8:28

pane Heincle

já jsem dělal státnice z politické ekonomie ještě v dobách socialismu. A ještě si pamatuji, že za socialismu se ekonomika měřila růstem národního důchodu a nikoli přes HDP, který komunisté považovali za kapitalistický přežitek. Netušil jsem, že 25 let po sametu se najdou exoti typu Kohout a Heincl, kteří budou znovu propagovat komunistický pohled na růst ekonomiky přes národní důchod.

A. Bocek 17.3.2014 8:02

Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.

A tak při sledování "Kvality života" v mém okolí : Kladně hodnotím počet aut a jejich rok výroby před opravenými domy , stav silnic a další infrastruktury, počet nezaměstnaných ( rozlišuji nezaměstnatelné a fiktivní invalidní důchodce). Záporně hodnotím množství a kvalitu spotřebovaného chlastu, návštěvy hracích doupat a počet "exekučně zabaveno".

P. Čulík 17.3.2014 8:00

Re: HDP = socialistická hrubá výroba

A také "proinvestované peníze"! Co se za to postavilo, bylo fuk, hlavně, že už utratili devadesát procent. Ve skutečnosti třeba vykopali základy...

J. Heincl 17.3.2014 0:50

HDP = socialistická hrubá výroba

Mně ukazatel HDP velice připomíná dřívější socialistický ukazatel hrubé výroby. Tehdy se hrubá výroba nejlépe plnila co největším množstvím spotřebovaného materiálu a energie. Už mnohokrát jsem v rodině nebo s ekonomicky gramotnými přáteli diskutoval o tom, že šetrné zacházení s domácími stroji a přístroji a vlastními silami provedené domácí práce vlastně HDP škodí. Fakt je ovšem ten, že příjmům domácnosti prospívají.