4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zemanova dílem dobrá rada

Ve svém vánočním projevu se prezident Miloš Zeman vyslovil kromě jiného pro odstranění všech výjimek a odečitatelných položek z českého daňového systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 10.1.2022 9:23

Vyrovnaný rozpočet je základem. Pokud si prostě vláda nebude moc půjčit více, bude muset dělat nepopulární kroky nebo omezit výdaje.

Š. Hašek 9.1.2022 18:01

Určitě to lze, ale:

1. Možnost propuštění 10% úředníků, kteří tu složitost kontrolují a sledují. Ti to nepřipustí.

2. Objevilo by se, že parlament 15% času vymýšlí "zlepšování a vylaďování" daňového systemu - právě novými výjimkami. Tedy tudy to taky nejde.

3. Zjistilo by se, že mnohé výjimky jsou gaunerské pomáhání lehkoživkám. Ti jsou často nějak spjati s těmi vymýšleči výjimek.

Jsem průměrně erudovaný "rodinný" ekonom, ale dávno jsem zjitil, že 95% výjimek v ekonomice a daních jsou, "ošklivé kulišárny". Až hajzlovské. Slouží jednomu a druhý je musí doplnit, vydělat na ně!

J. Jurax 9.1.2022 17:34

Každý z nás jest povinen býti čistý, zdravý a bohatý © Tomáš Baťa

Věřím, že všichni souhlasíte, že je povinností každého z nás stát se silným a bohatým, že všichni souhlasíte s heslem: Chudoba - výmluva, zámožnost - povinnost. © Tomáš Baťa

J. Jurax 9.1.2022 17:27

Inu, nejsem ekonom, takže mne zcela naivně napadlo: nelze zrušit všechny výjimky a odečitatelné položky a adekvátně snížit daně všem? Nula od nuly pojde a daňový systém se zpřehlední.

V dané problematice erudovanější než já mi jistě vysvětlí, proč to nejde a vůbec že je to naprostá hovadina ... :-)

Z. Lapil 9.1.2022 16:29

To rozeznám i já :-P

P. Diviš 9.1.2022 15:04

A dokáže to čučkař Zeman rozeznat?

M. Pivoda 9.1.2022 13:46

K ekonomickým předpovědím

Budoucnost je vždy nejistá, nikdy nevíme, kdy nějaká silná událost (tzv. černá labuť) dokáže přehlušit všechny dosavadní logické vývody. Americký technolog, Ray Kurzweil, předpovídal zavedení Minimálního nepodmíněného příjmu (Universal Basic Income - UBI) v USA někdy mezi lety 2030 až 2040. Níže uvedu výběr z diskuze o náhradě pracovních sil novou technologií, co mne ZATÍM utvrzuje o tom, že k zavedení UBI v USA skutečně dojde. Nejprve v angličtině, a pak česky (přes Google Translate):

December 27, 2022: My daughter works in Pennsylvania doing social assistance stuff, and her organization also does job training. They have a huge need for nurses, so they tried to retrain the coal miners as nurses, and they wouldn’t do it because “nursing is woman's work”. And so they tried to retrain the coal miner’s wives as nurses, and the coal miners said “I’d rather be dead than let my wife support my family”. So what else can we do for coal miners? Build hospitals under ground so it feels gritty enough for them to be real work?

Google Translate: 27. prosince 2022: Moje dcera pracuje v Pensylvánii a věnuje se sociální pomoci a její organizace také školí práci. Mají obrovskou potřebu zdravotních sester, a tak se pokusili přeškolit horníky na zdravotní sestry, a neudělali to, protože „ošetřování je ženská práce“. A tak se pokusili přeškolit manželky horníků na zdravotní sestry a horníci řekli: „Raději bych byl mrtvý, než aby moje žena živila rodinu“. Co tedy ještě můžeme pro horníky udělat? Stavět nemocnice pod zemí, aby to pro ně bylo dost drsné, aby to byla skutečná práce?

Ha. Ha. Ha.

J. Stehlik 8.1.2022 20:52

https://www.mfcr.cz/cs/o-ministerstvu/vzdelavani/rozpocet-v-kostce/statni-rozpocet-v-kostce-2021-41404

Je tam hezký koláčový graf - výběr daní

41% jsou platby na pojištění , 33% spotřební daně (DPH a paliva) , 11% jiné platby (asi dotace EU a dividendi státních podniku) , 6 % přímé daně , 6% korporátní daně .

Bez DPH by prakticky náš stát nefungoval 8-o . Kdo dělal danové přiznání , tak chápe jak se s tím dá vydrbat ;-D

J. Krásenský 8.1.2022 17:25

R^

M. Pivoda 8.1.2022 16:57

Článek ekonoma Kohouta je dnes docela přesvědčivý. Okomentuji pouze tento jeho výrok: "... Nejprve je tedy nutné vybudovat silný kapitalismus založený především na domácím kapitálu. Teprve poté je možné zvýšit daně a budovat sociální stát. ..."

Komentář: Ano, ale abychom mohli vybudovat silný kapitalismus, musíme mít nejdříve k dispozici podnikatele. To jsou ti hlavní aktéři.

Jako dnešní pamětník si zde dovolím připomenout, že kromě Baťova úsilí o výchovu mladých českých podnikatelů (Junior Achievement) se v 90. letech pokoušel postkomunistickým zemím unikátně pomoci i holandský podnikatel Bert Twaalfhoven.

Vybraní vysokoškolští učitelé z post komunistických zemí měli být proškoleni Evropskou nadací pro podnikatelský výzkum. A ti proškolení vysokoškolští učitelé měli ve svých zemích následně působit podobně jako apoštolové, kteří místním nevěrcům zvěstovali Slovo Boží.

Úmysl Bert Twaalfhovena byl tehdy určitě poctivý, ale prakticky to příliš nefungovalo. Mnoho důvodů. Mohl bych o tom napsat celou knihu. Protože mi ale dochází povolený počet znaků diskusního příspěvku, připomenu zde, že ani životní osud někdejších Ježíšových apoštolů by dnes pro nikoho nebyl příliš přitažlivý. Například apoštol Petr byl ukřižován hlavou dolů. Pamatujete? "Ty jsi Petr, to je skála, a na té skále stavím církev svou."

F. Kusák 8.1.2022 16:42

No nevím, jak zvyšovat firemní kapitál v základním jmění, když ten zahraniční roste progresivněji než ten tuzemský (13 % proti 1,5 %). To je dost velký rozdíl a podle základů ekonomie, kapitál slouží k tvorbě zisku, takže trend dobrý není. Vyplývá to alespoň z aktuální informace za rok 2021 poradenské firmy Bisnode A Dun & amp; Bradstreet Company

F. Kusák 8.1.2022 16:25

Blahobyt pro všechny se tady už budoval. .....a dobudoval.

V. Petr 8.1.2022 8:55

Mám dojem, že lobbysté, kteří ovládají kde co úmyslně zkreslili to, co řekl Zeman. Pořád se mluví o daňových odpočtech, ALE Zeman chce zrušit daňové VYJÍMKY!

F. Žůrek 8.1.2022 6:43

Blahobyt zatím je jen pro někoho...