7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zelených nesmyslů přibývá...

V rámci boje s oteplováním se objevují další a další zákazy. Pozadu nezůstala ani Mezinárodní energetická agentura IEA.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stehlik 21.8.2021 11:04

Asi jste nepochopil mé slovo. Pro mě je město betonová poušť. Barák, chodník, silnice, chodník, barak.

A. Poláková 21.8.2021 14:31

No to tedy neznáte Prahu a její vnitrobloky. Ovšem jak kdysi pravil můj kolega "Dokud v centru Prahy zbyde jen stéblo trávy, developeři budou neklidní"

A. Poláková 21.8.2021 14:29

Zvláště když ing. arch .Hlaváček, ketrý má v tomto ohledu Prahu na povel, kvílí, že Pražané přespříliš milují zeleň. Nezabili byste ho?

V. Petr 21.8.2021 13:28

"I kůrovec je živý tvor..." (c) Rada.

P. Rada 21.8.2021 9:04

Pane Stehlíku celkově je vody na světě dostatek. Problém je v redistrubuci za čas v kvalitě a v biologicky souvisejících aspektech. Stabilitu biosféry a dokonce zejména lesů totiž rozvrací proměna vzdušného proudění nesoucího nad pevniny vláhu v důsledku nezvykle dramatických klimatických změn které nadcházejí. Zejména odtávání severní polární čepičky v létě.

Např v celé ČR lesy v období předešlých cca 5 let klima navozeného sucha dokonce produkovaly CO2 a to tempem jako 3 velké huhelné elektrárny a doposud nikdo nebyl schopen saldo kompenzovat - natož zvrátit a to u nás lesy zatím nedevastovaly plošné požáry.

Není pravdou, že veškeré civilizace v minulosti skončili odlesněnou krajinou. Např Máyové zkončili na lokální klimatické proměně, Anasaziové podobně.

V článku který předkládáte se traduje možnost ovlivnění mikro-klimatu zalesnováním. Toto sice lze aplikovat ale prakticky jen za ustálené celoklimatické situace a i tak s obtížemi a jen někde.

Pokud se totiž klima mění rychleji jak se vyvíjí les - ten se nutně rozpadá. Dřeviny jako dlouhověké organismy nutně potřebují k rozvoji dlouhodobě relativně stabilní klima. Za relativně ustálené situace se pak opravdu mohou stát základem dokonce pro civilizace. Viz celoplanetární vznik civilizací (pevného osídlení) několik ticíc let po nástupu holocénu. Naopak proměnující se až hořící lesy sotva!

Problém tkví v metastabilnosti glob. klimatického systému který se donedávna (částečně ještě nyní) nachází poblíž optima biologické produktivity. Celá biosféra takto v optimu sestává s cca 550GtC. Antropogenně ale do tohoto systému s doposud mimo uhlíkový cyklus ležících ložisek vnášíme cca 10GtC/ročně. Tím je už výrazně narušen jak uhlíkový cyklus tak i klimatická stabilita která jej udržovala na metabolickém optimu výkonnosti celý Holocén.

https://www.klimatickazmena.cz/download/6cb3587ac9eaf77b4b8e83b50a138739/4.%20kapitola_uhl%C3%ADkov%C3%BD%20cyklus.pdf

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

J. Lukavsky 22.8.2021 16:37

"proměna vzdušného proudění nesoucího nad pevniny vláhu v důsledku nezvykle dramatických klimatických změn které nadcházejí" ano takto se Sahara změnila ze savany s jezery na Saharu. Ale co to tenkrát způsobilo? Člověk tenkrát spaloval akorát dřevo (ekologicky). Uhlí a ropa pokojně spaly pod zemí.... Nemůže se to dnes opakovat ze stejné příčiny? J.L. end

F. De Winter 21.8.2021 7:35

Nejen proto volím SPD ![>-]

F. De Winter 21.8.2021 7:36

Ostatně míním, EU musí být zničena ![>-]

V. Petr 21.8.2021 12:02

R^R^R^

P. Rada 21.8.2021 7:15

Pane Wágnere nadpisem jste předeslal že: ... "Zelených nesmyslů přibývá"... Poté ale už pokračujete vágně ohledně toho co nesmyslem konkrétně je a co není. Specifukujete přitom jen to, co se Vám nelíbí bez rozboru proč - jako třeba zprávu EIA s podskupiny OECD, snahy EU a pod..

Dávám Vám zapravdu, že některé technologie se doposud rozvíjejí nadějným tempem. Problém ale tkví v tom, že jen některé jako mikroelektronika či nanotechnologie. Stěžejně však v celé oblasti enegetiky už století celkově klesá efektivita těžby EROEI (https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI). To se výrazně týká právě dříve nadějných jaderných technologií - efektivitou roste jen VE a FV. Doposud tak energeticky roste jen masivnost produkce energie a spolu s růstem pakticky nerecyklovatelných externalit + spotřebou neobnovitelného = nebezpečně narůstá nerovnováha už v řadě celo-planetárníh ohledů.

Logickým NESMYSLEM takto globálněji pojaté situace už celé století je, nastolit za životu neadekvátních podmínek jeho dlouhodobou udržitelnost - či alespon tu antropocentricky pojatou civilizační. To, že na lidmi podmaněné planetě biodiverzita klesá jak nikdy v minulosti povýšeně pomíjíme - že?

S zásadními skutečnostmi jste se tedy v příspěku nevypořádal. "Nesmyslné" se Vám tak jeví jen jednotlivé s kontextu vytržené pokusy najít řešení s dlouhodobě se nepříznivě vyvíjející a zvlášt poslední desetiletí (pro překročení už i celoplanetární ekostopy) už propasně nebezpečné civilizační situace. Řešení přitom sám nenastinujete a jen v konzervativním lpění na minulých úspěších rozhodně netkví.

Popíráním odůvodněných obav, že civilizaci jde v antropogenu stále více o život nebo posměchem zatím jednotlivým a proto neúčinným "zeleným" pokusům o změnu paradigmatu rizikovost situace nesnížíte - ba naopak!

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

R. Langer 21.8.2021 7:25

Nelži tady zase, Zelený bolševiku! :-P

R. Langer 21.8.2021 6:08

Ty slavné "grafenové baterie", pokud vím, ještě nikdo na vlastní oči neviděl. Nebyl bych tak optimistický. Zázračné baterie tady máme v tisku 2x do roka, v regále v obchodě jsem je však za celých 30 let, co se o nich píše, ještě neviděl... ;-)

P. Dvořák 21.8.2021 7:07

Nezoufejte. Však oni si je odhlasují nebo o nich Evropská komise rozhodne.

R. Langer 21.8.2021 7:24

Ano, pokrok nelze zastavit. Poručíme větru, dešti...

P. Rada 21.8.2021 7:25

Dávám zapravdu, že v regálu supermarketu jsem je také neviděl. Tam ale hned nenívidět ledacos co teprve začíná. Každou baterii je přitom potřeba s něčeho nabíjet... Jedna s nadějí v tom ale přesto zřejmě může tkvět.

https://www.idnes.cz/technet/technika/grafen-baterie-material-vyvoj.A200206_172442_tec_technika_mla

R. Langer 22.8.2021 5:52

Samé lži, prolhaný Zelený bolševiku. :-P

K. Florian 22.8.2021 13:55

Dobrý den, mám na Vás, pane Rado, prosbu. Napište nám všem, jak Vy osobně bojujete za tu svoji věc! Doufám, že to není jen poučováním ostatních? Příklady táhnou, pane Rado! Děkuji za Vaši odpověď K.Florian

J. David 21.8.2021 1:49

Pane Wagnere, ale pana P.Radu asi nepotěšíte, to si buďte jist. To bude chrlení https odkazů, je to CO2 ješita a zelený zanícenec. I ty čtyřcestné trávníky u přežvýkavců mu vadí.