2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zelené peklo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V 3.11.2009 9:24

Re: Měna roste s poptávkou po zboží

tady jde o to, ze kdyz dolar klesne z pricin ktere s nami nemaji moc co delat, tak to pak zbrzdi ten nas export (nikdo take nerika, ze se export zastavi, abysme se dostali do diry uplne staci kdyz zpomali)

Vy to berete tak, ze na svete jsme jen my a Americani

Míra 3.11.2009 16:12

Re: Měna roste s poptávkou po zboží

Nestoupá euro vůči dolaru, ale dolar klesá vůči euru. Což je sice drobný, ale velmi významný rozdíl. Myslím, že v dohledné době nás čeká drsná infrlace v řádu desítek procent ročně, a to je jen velmi střízlivý odhad. Lze očekávat velký růst cen zejména potravin a energií. Přitom inflace bude znamenat jednak další chudnutí českých domácností a růst cen surovin, zejména ropy a plynu. To se nepříznivě projeví na cenách českých výrobků, které ztratí výhodu nízké ceny.

miroslav.vojta@volny.cz

Hm 3.11.2009 21:27

Re: Měna roste s poptávkou po zboží

Potraviny a energie v cesku maji ustalenou poptavku. Pokud je k jejich vyrobe potreba nakupovat zdroje za zhodnocenou menu, jejich cena je pristupnejsi a tim padem vyroba levnejsi. Jak tedy zduvodnit inflaci ktera se tyka techto dvou zakladnich potreb. Jediny zajem ke znehodnoceni meny je pak vyvoz ceskeho zbozi do zahranici v zajmu konkurencnich cenovych tlaku. Takze.. kde jsou priority a jake jsou z nich vyhody a pro koho ? Prosim o vysvetleni.

Panzer 3.11.2009 8:45

A co kurz koruny

Z clanku pro me vyplyva jak dobre jsme udelali kdyz jsme si udrzeli korunu; mame dalsi stupen volnosti, oslabeni koruny o 10% snizi cenu nasich vyrobku na zahranicnich trzich (coz je pro nas jako pro exportni ekonomiku dulezite) o 10%, to budeme hned konkurenceschopni...

V 3.11.2009 9:31

Re: A co kurz koruny

to je sice pravda, ale za a) korunu nemuzeme oslabovat jak se nam zachce, ma to jiste hranice a za b) je to jako podrezavat si pod sebou 'ekonomickou vetev' protoze to je likvidacni pro uspory obcanu (na ty my kadime, ze ano, co je noveho - lidove se tomu rika srat si na ksandy) a tim padem pro podnikatelsky kapital jako takovy - podnikani je pak drazsi, protoze jsou vyssi uroky na pujcky

jarda 3.11.2009 9:44

Re: A co kurz koruny

Na uspory obcanu moje hypoteka z vysoka.

Hm 3.11.2009 21:14

Re: A co kurz koruny

Vase hypoteka je zavisla na kapitalove zakladne. Na principu kdyz mam, pujcim za neco. Pokud budou misto uspor jen hypoteky ktere se na kapitalovou zakladnu mohou vybodnout, takze zaklad k hypotekam prestane existovat, dojde ke znehodnoceni meny a vase hypoteka prestane byt udrzitelna i pro vas pane V. Bude nutno obdobne jako v americe zacit tisknout papir kteremu se jeste stale rika penize (dolar) ale papir je uz jen ten papir. A podobne jako dolar, vase mena pujde do haje zelenyho.

A je to 3.11.2009 8:33

K článku

jak to že u nás není znalostní ekonomika.Vždyt je zde každý druhý titulován a každý třetí je manager nebo finanční anal lytik.Je zde taky hodně filosofů,humanistů,znalců vín a umění,historiků.Školy typu rodinka nebo náboženské instituty ,soukromé školy na cokoliv chrlí spoustu nadaných lidí,tak k urva jak to že máme problém?Naopak systomová likvidace AV má zachránit vědu v ČR.V Praze je sposty kancelářských ploch vite co vyprodukují takové kanceláře za celý rok??? tak jakto že to nešlape,Kdyby zde nebyly automobilky(dle pisálka montovny) byly bychom už dávno v řit i.Každý může prožit svůj český sen-přijít s nápadem,který mu posléze někdo ukradne,pokud mu nerozkradou rovnou celou firmu.Tak to chodí v ČR.

čtenář zdrojů 3.11.2009 8:20

trochu poplašný článek

kurz dolaru je sice hodně nízko, ale ono to funguje mnohem složitěji, než jak nám tu vykládá autor. Poklesne-li například dolar, stoupne cena ropy, stoupne-li dolar, padá cena ropy. Takže ropa je pro Evropana pořád tak nějak stejně stejně drahá. Čína, která obchoduje téměř výhradně v dolarech, je jedním z největších dodavatelů komponent pro evropský trh. Už i české firmy se naučily nechat si vyrábět své zboží v Číně. Při nízkém dolaru tak evropské firmy produkují ze svých výrobků větší zisk.

autor 3.11.2009 13:21

Re: trochu poplašný článek

Ono je to celé složitější, tenhle komentář se váže k podstatně hlubší analýze, kterou Vám pan Wagner asi předloží později:-) V kostce musíte ještě zahrnou bilanci zahraničního obchodu, petrodolarový vysavač, politiku devizových rezerv, oživení v Číně a Indii, politiku  dluhu USA, rozpočtový deficit USA, nezaměstnanost USA, úrokové sazby USA a další a další faktory. Nikdo neříkal, že svět je jednoduchý:-)

Petr Kohout 3.11.2009 7:44

Tak tedy koruna klesne i vůči euru. No a co ?

autor 3.11.2009 13:25

Re: Tak tedy koruna klesne i vůči euru. No a co ?

no, to jde jen do jisté míry. A za B, většina přidané hodnoty a tedy cena exportu do dolarové oblasti se děje až od Aše na západ. Takže, i když my budeme konkurenceschopní s cenou tlačítka On/Off na televizi, to důležité, co se dělá v Německu bude podstatně dražší, a tím i celá televize. A když Germán televizi neprodá, neprodá ani Slovan své tlačítko. 

RK 3.11.2009 5:51

Znalostni ekonomika se podle mne buduje

desitky let a to v dobe prosperity, kdy si lze budto pujcit nebo ziskat prostredky z primarni vyroby - navic v pripade zeme jako CR musi nekdo zezhora urcit jasne priority a prosadit je proti tem, ktere to postavi na vedlejsi kolej. Evropa dnes prodava zbytky znalosti a mam pochybnost, ze investuje do novych aby udrzela naskok z minula. navic tech par jedincu, kteri jsou schopni neco vymyslet pujde tam kde dostanou lepsi podminky (pokud ovsem nejsou patrioti nebo nepracuji z presvedceni zadarmo pro blaho spolecnosti), k cemuz uz dochazi i kdyz to mozna z bezneho pohledu neni tak videt. To ze by Cina dorovnala nasi cenovou a platovou hladinu pres znehodnoceni uspor tamniho obyvatelsva se ocekavat neda (neni hlavne duvod) stejne tak jako ze v Evrope nekdo prosadi, ze se vratime na cenovou a platovou hladinu jejich. Uzavrit ekonomiku a zpetne dobudovat potrebny prumysl je o tomtez, zadarmo nam sem ty technologie a fabriky nikdo nedoda.

Tomas Pansky 3.11.2009 1:19

Za dvacet let jsme mozna dohnali znackove obleceni, ale mysleni jde ..

... setrvacnosti stale dale svou cestou minispolecnosti.  Autor napsal (jako uz tradicne) velmi dobry clanek, ktery pochopi jen velmi male procento ctenaru.  Muzeme cekat pozitivni reakci od politiku?  Ale kdeze.  Lide by je prece nevolili a politici proto nebudou nosit svou kuzi na trh.  Tady je naprosto nedotcena puda pro praci prezidenta, ktery je v pozici nastinovat  nove smery ve vyvoji spolecnosti a reseni k nim.  Nas prezident se ovsem upnul ke klimatickym teoriim, ktere ho mozna stavi na chvili do zare reflektoru, ale ceska spolecnost z toho nic mit nebude, resp. (jak napsal autor) se vice a vice propadame na svetovem ekonomickem zebricku.  ...  Ano, uz zijeme 20 let ve "svobodne spolecnosti", nicmene se obavam, ze 40 let kom-isticke nadvlady nam zanechal v hlavach takovy binec, ze veci nejsme schopni chapat.  top0625top@hotmail.com

pepa 3.11.2009 0:54

Čína pustí USD na 2,2 k Euru, tiskárna jede a celý dluh USA je 51 biliónů!!!

Nejbohatší ekonomika světa=EU musí proti USD také bojovat o svoji ek.suverenitu a ne se vázat na provařený USD! podpora GLOBÁLU JAKO SV. MĚNY s váhou USD do 20%, odstarníme lstivosti penězoměnců, imploze kapitalismu bude odložena o 10 let!

NevericiTomas 3.11.2009 0:47

Ale vzdyt je to to same jako podporovat

montovny jen s opacnym znamenkem. Znalostni ekonomika je blbost. To si jako myslite, ze Cinan si postavi fabriku na auta a bude za vami jezdit pul sveta si to auto nechat navrhnout? To udela poprve a podruhe uz mu to udelaji jeho vlastni inzenyri. Vyvoj se bez vyrobni zakladny neobejde. Ten inzenyr potrebuje mit fabriku za zadkem, aby videl co produkuje. Jak z toho ven nevim. Ono to zacina firmeni kulturou. Cesti managori proste neumi dlouhodobe planovat a naklady na vyvoj na 10 let dopredu jim prijdou jako nesmysl...

R 3.11.2009 10:50

Re: Ale vzdyt je to to same jako podporovat

Znalostní ekonomika je podle mně tak trochu podvod.  Je to honění za formálními diplomy.  Ekonomika potřebuje lidi s tahem na branku. Když má někde vzniknout montovna, tak potřebuje lidi, co tu montovnu v první řadě postaví, co kvůli tomu překonávají překážky nebo i odpor  jiných a postaví to tam. A postaví to tam dobře. Nebo potom, když už se tam vyrábí, tak tam vyrábí. Nebo když má někde vzniknout třeba výzkumný ústav akademie, tak zase potřebuje někoho, kdo má tah na branku. Kdo dá dohromady předpoklady, jak to má vypadat nejlíp a potom se do toho opře a ten ústav prostě udělá.  Jenže dneska, jak se mně to jeví, u nás jsou spíš preferováni různí "chodiči kolem problému"  U projektu, jedno jestli u montovny nebo založení ústavu akademie věd, se dnes  vždy vyrojí nadbytek lidí s různými diplomy a vědeckými hodnostmi a politickými funkcemi, co jsou připravení o tom a kolem toho nekonečně dlouho diskutovat, dělat rozbory, živit se vypracováváním až vědeckých prací, komentovat to.  A je zoufalý nedostatek lidí,  co jsou připravení  jít do toho a dělat to.

autor 3.11.2009 13:37

Re: Ale vzdyt je to to same jako podporovat

znalostní ekonomika není o diplomech, to se mýlíte. Vezměte si třeba Rusko, které zejména v přírodních vědách se svým školstvím patřilo na možná první místo na světě po dlouhá desetiletí během komoušské diktatury. A přesto to nebyla znalostní ekonomika, byla to ekonomika založená na těžbě a zpracování zdrojů. Paradox, že? Znalostní ekonomika je ekonomika, ve které mají tvorba a využívání znalostí dominantní podíl na tvorbě HDP. Představa znalostmi tažené ekonomiky není založena na průmyslu s vyspělou technologií. Je založena na popisu množiny nových zdrojů konkurenční výhody, které mohou být aplikovány do všech sektorů, od zemědělství a maloobchodu až k tvorbě software a biotechnologiím. Ekonomický úspěch je stále více založen na efektivním využití nehmotných aktiv typu znalostí, dovedností a inovačního potenciálu jako klíčovém zdroji konkurenční výhody.

R 3.11.2009 15:53

Re: Ale vzdyt je to to same jako podporovat

Nojo, ale u nás to směřuje k tomu, že  řekněme 5 lidí s diplomem někde něco dělá, realizuje pod svým vedením nějaký projekt a 20 lidí s diplomem okolo píše vědecké práce, jak to dělají dobře a dalších 20 lidí kolem píše vědecké práce, jak to dělají špatně. A pak se to všechno vyhodnotí a uvede se jako důkaz toho, jak jsme na tom dobře, že 45 lidí s diplomem  na tom pracuje a proto to pokračuje tak "rychle a levně".   To za vzdělanostní ekonomiku nepovažuji, to je prostě jen podporování vzdělanostního balastu.  V praxi se to projeví třeba konkrétně na tom, jak "rychle a levně" stavíme dálnice.......

mt 3.11.2009 0:24

Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

Lidé s konzervativními názory už v době , kdy se tleskalo  otevírání montoven např.  u Kolína  na tohle všechno upozorňovali. Ale bylo to jen v rovině odborné , politici rádi populisticky naháněli bodíky , na budoucnost kašlali. Teď se to vrací , měli jsme 20 let na změny v ekonomice , které jsme prošvihli.

V 3.11.2009 3:28

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

jenze tem konzervativnim lidem slo zase jen o statni planovani, jen jinym smerem

Nase potize jsou ale prave v tom statnim dirigismu a je uz temer jedno, jestli ten nam nadiktuje montovny, nebo skoly, ale to lidi jako vy nechapou

veci se prece maji tak, ze kdyz za komunistu socialismus nefungoval, coz bylo v podstate statni planovani vseho co se v ekonomice hnulo, tak proc by mel fungovat dnesni 'socialismus na polovicni uvazek'?

Kdyby byla vule, tak by se dalo vsechno pomerne lehce dohnat, ale problem je, ze vule neni, ze populace je stale pomylena socialistickymi idejemi a nejake uvolnovani je nepruchodne. Ta nase revoluce byla sametova ne proto, ze by Cesky lid byl tak rozumny, ale protoze neslo o zadne opravdu zakladni zmeny, jakkoli svrzeni komunisticke nadvlady samo o sobe velkou zmenou bylo, v podstate jsme udelali jen tu perestrojku, jak ji meli udelat komuniste, kdyby jeste byvali co k cemu byli. Treba takovi Cinsti komunisti dokazali udelat vetsi perestrojkovou revoluci, nez kterykoli stat Vychodniho bloku a taky to bylo na jejich pomery 'sametove'.

Co se tyka prechodu ze socialismu na kapitalismus, tak kam se hrabem na Cinske komunisty.

mt 3.11.2009 10:27

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

...ale " lidi jako já .." nejsou blbci , což si asi Vy myslíte.

S Vaším příspěvkem plně souhlasím jen od odstavce ...".Kdyby byla vůle , tak by se dalo všechno poměrně lehce dohnat.... ". A to až do konce.

V 3.11.2009 20:05

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

vy muzete byt vyjimka, ale normalne je to pravidlem

vule jako takova ovsem nestaci, musi k tomu byt ty spravne ideje, jinak vsechno se da dohodnit, nikde neni na nebi psan nejaky urceny osud zemi, ale to je uvazovani v teoreticke rovine, prakticky neni sance, ze bysme se nejak zmenili v nasem pristupu k ekonomice

M.S. 3.11.2009 4:30

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

Ono je to hezké nadávat na montovny, ale když tu nebudeme mít montovny tak tu bude co? Nic. Lepší něco než nic.

Ruda 3.11.2009 9:13

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

ono je ale jetě třeba se podívat na to, za jakých podmínek se tyto montovny budovaly. Dostaly totiž od státu takové podpory, o kterých se českým podnikatelům ani nezdálo. Pokud by čeští podnikatelé měli takovou vládní podporu, věřím, že by vystavěly podniky jejichž výrobky by byly konkurence schopné i na světových trzích.

Zen 3.11.2009 10:18

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

Ach jo, zase tahle trvalka ... cili obecne oblibeny "omyl" = cesky lez jako vez.

1. Prectete si konecne ten zakon. Ke svemu velikemu prekvapeni zjistite, ze podpory se nevztahovaly k narodnosti investora, ale k velikosti investice. A nez zacnete plkat o tom, ze cesky podmikatel nema/nemel kapital, pak se Vas optam, od ceho jsou tedy banky?

2. Velikost podpor, pokud je mi znamo, byla srovnatelna (spis mensi) se sousednimi staty. Jenze tam patrne nemaji trzni puristy a radeji maji mensi jisty prijem nez teoreticky velky zisk (ktery muze byt, ale s velkou pravdepodobnosti nebude)

těchňik 3.11.2009 21:35

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

Za 800 kilo až 2 mega Kč státní dotace na jedno pracovní místo se takové pracovní místo vytváří opravdu bavlnkovitě. Jenže takovou podporu nikdy žádný menší český podnikatel nedostal. Obvykle tak pár tisíc k platu zaměstnance na dobu 1/2 roku.