3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zelené peklo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan Nový 3.11.2009 22:52

Evropský trh je pro Česko neperspektivní.

Chytré firmy dávno vyvážejí do Jižní Ameriky, a ještě chytřejší firmy budou vyvážet do Číny, naše exportní možnosti jsou tak malé, že by neměl být problém uplatnit se na tak velkém trhu.

těchňik 3.11.2009 21:40

bankrot

Důsledkem všech okolností bude velmi pravděpodobný státní bankrot. Tak do 5 let, jestli ve volbách zvítězí socani, pokud ne, tak asi o něco později. Podle všeho je to nevyhnutelné. Nebude už ani kde půjčovat. Zdejší podnikatelské prostředí patří k těm horším ve světovém žebříčku, a i to se musí nakonec projevit.

těchňik 3.11.2009 21:35

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

Za 800 kilo až 2 mega Kč státní dotace na jedno pracovní místo se takové pracovní místo vytváří opravdu bavlnkovitě. Jenže takovou podporu nikdy žádný menší český podnikatel nedostal. Obvykle tak pár tisíc k platu zaměstnance na dobu 1/2 roku.

Hm 3.11.2009 21:27

Re: Měna roste s poptávkou po zboží

Potraviny a energie v cesku maji ustalenou poptavku. Pokud je k jejich vyrobe potreba nakupovat zdroje za zhodnocenou menu, jejich cena je pristupnejsi a tim padem vyroba levnejsi. Jak tedy zduvodnit inflaci ktera se tyka techto dvou zakladnich potreb. Jediny zajem ke znehodnoceni meny je pak vyvoz ceskeho zbozi do zahranici v zajmu konkurencnich cenovych tlaku. Takze.. kde jsou priority a jake jsou z nich vyhody a pro koho ? Prosim o vysvetleni.

Hm 3.11.2009 21:14

Re: A co kurz koruny

Vase hypoteka je zavisla na kapitalove zakladne. Na principu kdyz mam, pujcim za neco. Pokud budou misto uspor jen hypoteky ktere se na kapitalovou zakladnu mohou vybodnout, takze zaklad k hypotekam prestane existovat, dojde ke znehodnoceni meny a vase hypoteka prestane byt udrzitelna i pro vas pane V. Bude nutno obdobne jako v americe zacit tisknout papir kteremu se jeste stale rika penize (dolar) ale papir je uz jen ten papir. A podobne jako dolar, vase mena pujde do haje zelenyho.

Hm 3.11.2009 20:58

Re: Nejsem asi tak chytrý jako ekonomové

tady to uz zase vrze - takze se "titul" bude zase kupovat bez ohledu na talentove schopnosti. Ti lide s penezi nemusi mit prave spravnych pet pohromade a ti bez financi nebudou mit pristup kvuli skolneho. Kde je tedy rozumne reseni ?

Hm 3.11.2009 20:52

Re: Jak se buduje znalostni ekonomika

Chybi faktor odbytu. Pokud se prohlubuje krize snizuje se odbyt a znalostni ekonomika prochazi deflaci. Penezni potencial se stane nehybny. Jak to nakopnout do pohybu. Kdyz stromu opada listi prestane rust. Vse ma svuj limit kam az to muze zajit.

Hm 3.11.2009 20:45

Re: Mam par dotazu

Ani pro ty co ten dolar podporovali kupovanim pujcek............ Je to na zhrouceni neceho. Co a kdo to bude je spravna otazka. Nejde o vysledne ohrozeni celeho systemu ? Odpoved.......

Hm 3.11.2009 20:41

Re: Mam par dotazu

Otazka je - co ta emerika nabizi ?

V 3.11.2009 20:05

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

vy muzete byt vyjimka, ale normalne je to pravidlem

vule jako takova ovsem nestaci, musi k tomu byt ty spravne ideje, jinak vsechno se da dohodnit, nikde neni na nebi psan nejaky urceny osud zemi, ale to je uvazovani v teoreticke rovine, prakticky neni sance, ze bysme se nejak zmenili v nasem pristupu k ekonomice

Dolly 3.11.2009 18:03

To že jsme

montovna plechu je bohužel směr vývoje, který byl, je a vypadá to tak, že i bude prioritou našich mocných. Zase se nevyplácí ukazovat, že člověk něco umí.

Jerome 3.11.2009 17:16

Re: Jak se buduje znalostni ekonomika

...a s politickou elitou, která je schopna držet se u moci pomocí vědomostních titulů   i bez nich, tomu bude tak i nadále.  Obávám se, že na věčné časy a nikdy jinak.  Jarní volby budou mít jen dvě možnosti - retardace a skok do propasti...Obojí budou realizovat absolventi VÚMLu a jejich synové....

občan 3.11.2009 16:32

Re: Ptát se musíme úplně jinde !

to snad ne !! USA se jen směje, jak v Evropě kupujeme všechno dvakrát i vícekrát dráž a v horší kvalitě. A jsme závislí na mnoha surovinách zvenčí a přitom nejsme soběstační ve výrobě, kterou bychom jako mohli. To samé je v Číně.

Míra 3.11.2009 16:12

Re: Měna roste s poptávkou po zboží

Nestoupá euro vůči dolaru, ale dolar klesá vůči euru. Což je sice drobný, ale velmi významný rozdíl. Myslím, že v dohledné době nás čeká drsná infrlace v řádu desítek procent ročně, a to je jen velmi střízlivý odhad. Lze očekávat velký růst cen zejména potravin a energií. Přitom inflace bude znamenat jednak další chudnutí českých domácností a růst cen surovin, zejména ropy a plynu. To se nepříznivě projeví na cenách českých výrobků, které ztratí výhodu nízké ceny.

miroslav.vojta@volny.cz

R 3.11.2009 15:53

Re: Ale vzdyt je to to same jako podporovat

Nojo, ale u nás to směřuje k tomu, že  řekněme 5 lidí s diplomem někde něco dělá, realizuje pod svým vedením nějaký projekt a 20 lidí s diplomem okolo píše vědecké práce, jak to dělají dobře a dalších 20 lidí kolem píše vědecké práce, jak to dělají špatně. A pak se to všechno vyhodnotí a uvede se jako důkaz toho, jak jsme na tom dobře, že 45 lidí s diplomem  na tom pracuje a proto to pokračuje tak "rychle a levně".   To za vzdělanostní ekonomiku nepovažuji, to je prostě jen podporování vzdělanostního balastu.  V praxi se to projeví třeba konkrétně na tom, jak "rychle a levně" stavíme dálnice.......

RomanL 3.11.2009 15:11

Re: Jak se buduje znalostni ekonomika

Jak kde, v Austrálii třeba ne... ;-)

Berkowitz 3.11.2009 13:59

Ptát se musíme úplně jinde !

A to především Číny a Ruska, kolik USD jsou ještě tyto země schopny půjčit USA. Čína a USA jsou, jako dva boxeři v tzv. klinči, jeden potřebuje druhého !

autor 3.11.2009 13:37

Re: Ale vzdyt je to to same jako podporovat

znalostní ekonomika není o diplomech, to se mýlíte. Vezměte si třeba Rusko, které zejména v přírodních vědách se svým školstvím patřilo na možná první místo na světě po dlouhá desetiletí během komoušské diktatury. A přesto to nebyla znalostní ekonomika, byla to ekonomika založená na těžbě a zpracování zdrojů. Paradox, že? Znalostní ekonomika je ekonomika, ve které mají tvorba a využívání znalostí dominantní podíl na tvorbě HDP. Představa znalostmi tažené ekonomiky není založena na průmyslu s vyspělou technologií. Je založena na popisu množiny nových zdrojů konkurenční výhody, které mohou být aplikovány do všech sektorů, od zemědělství a maloobchodu až k tvorbě software a biotechnologiím. Ekonomický úspěch je stále více založen na efektivním využití nehmotných aktiv typu znalostí, dovedností a inovačního potenciálu jako klíčovém zdroji konkurenční výhody.

autor 3.11.2009 13:25

Re: Tak tedy koruna klesne i vůči euru. No a co ?

no, to jde jen do jisté míry. A za B, většina přidané hodnoty a tedy cena exportu do dolarové oblasti se děje až od Aše na západ. Takže, i když my budeme konkurenceschopní s cenou tlačítka On/Off na televizi, to důležité, co se dělá v Německu bude podstatně dražší, a tím i celá televize. A když Germán televizi neprodá, neprodá ani Slovan své tlačítko. 

autor 3.11.2009 13:21

Re: pan Zaoral

To sice ano, ale všechno má své meze. Přesto máte částečně pravdu.

autor 3.11.2009 13:21

Re: trochu poplašný článek

Ono je to celé složitější, tenhle komentář se váže k podstatně hlubší analýze, kterou Vám pan Wagner asi předloží později:-) V kostce musíte ještě zahrnou bilanci zahraničního obchodu, petrodolarový vysavač, politiku devizových rezerv, oživení v Číně a Indii, politiku  dluhu USA, rozpočtový deficit USA, nezaměstnanost USA, úrokové sazby USA a další a další faktory. Nikdo neříkal, že svět je jednoduchý:-)

autor 3.11.2009 13:12

Re: Mam par dotazu

trhy obecně fungují v prapodivné symbióze fundamentálních dat a davové psychologie obchodníků. Vaše otázka je dobrým námětem na diplomovou práci - proto ji nelze zodpovědět v tak malém prostoru, který tu je. Stručně a velmi zjednodušeně, existují určité hranice, chcete li limity, které fungují jako psychologické bariéry. Techničtí obchodníci jim říkají supporty a rezistence(podle toho, jestli na ně cena útočí zdola nebo shora). Jakmile se podaří psychologickou bariéru prolomit, následuje obvykle mohutný trend v daném směru. Což pro kurz dolaru k euru není moc dobrá zpráva pro ty, co tahají za eurový konec.

V.Novák 3.11.2009 12:58

Re: Jak se buduje znalostni ekonomika

Těžko - patentová ochrana vypršela před nějakými 4000 lety.

horduch 3.11.2009 12:15

100-150 miliard ročně

jen na sociálním stoji hnědočeši,bude  to asi samejm  vědátor ,když je tak štědře stát podporuje

Honza 3.11.2009 11:28

Re: Mam par dotazu

magický je to, vole (v dobrym), že si všecko emerický koupíš za polovic, co tady. Vzpomeň, jak to bylo předloni.

R 3.11.2009 10:50

Re: Ale vzdyt je to to same jako podporovat

Znalostní ekonomika je podle mně tak trochu podvod.  Je to honění za formálními diplomy.  Ekonomika potřebuje lidi s tahem na branku. Když má někde vzniknout montovna, tak potřebuje lidi, co tu montovnu v první řadě postaví, co kvůli tomu překonávají překážky nebo i odpor  jiných a postaví to tam. A postaví to tam dobře. Nebo potom, když už se tam vyrábí, tak tam vyrábí. Nebo když má někde vzniknout třeba výzkumný ústav akademie, tak zase potřebuje někoho, kdo má tah na branku. Kdo dá dohromady předpoklady, jak to má vypadat nejlíp a potom se do toho opře a ten ústav prostě udělá.  Jenže dneska, jak se mně to jeví, u nás jsou spíš preferováni různí "chodiči kolem problému"  U projektu, jedno jestli u montovny nebo založení ústavu akademie věd, se dnes  vždy vyrojí nadbytek lidí s různými diplomy a vědeckými hodnostmi a politickými funkcemi, co jsou připravení o tom a kolem toho nekonečně dlouho diskutovat, dělat rozbory, živit se vypracováváním až vědeckých prací, komentovat to.  A je zoufalý nedostatek lidí,  co jsou připravení  jít do toho a dělat to.

bm2 3.11.2009 10:42

pan Zaoral

aspon na rozdiel od nas mozte pouzit kurz KC cez CNB ako ciastocnu a docasnu barieru voci kurzovemu vplyvu USD/EUR. My sme tento vyznamny makroekonomicky faktor s budovatelskou piesnou na perach poslali do brusele.

mt 3.11.2009 10:27

Re: Ano , žalostné čtení , ale velmi pravdivé.

...ale " lidi jako já .." nejsou blbci , což si asi Vy myslíte.

S Vaším příspěvkem plně souhlasím jen od odstavce ...".Kdyby byla vůle , tak by se dalo všechno poměrně lehce dohnat.... ". A to až do konce.

R 3.11.2009 10:23

Re: Nejsem asi tak chytrý jako ekonomové

Snížením počtu studentů na polovinu, pokud se neubere taky peněz na polovinu, zbude na studenta víc peněz a tudíž i elitní vysoká škola na tom bude automaticky lépe. Stejně snažit se drahé vysokoškolské studium aplikovat na studenta s průměrnou až mírně podprůměrnou inteligencí je jen vyhazování peněz, tito lidi prostě nedokážou jim nabízené znalosti vůbec ani naplno využít a prostředky do nich vkládané jsou tak promrhávány. Na klasická úřednická místa, na nižší  střední manažment podniků, na vedení lidí do počtu 10 - 30 podřízených klidně stačí kvalitní střední studium v místě bydliště. Prostě tak, jak to bylo dříve.  Kdy ten student bydlí doma, stravuje se doma a jen dojíždí do nějaké nejbližší střední školy, takže studium s podstaně nižšími náklady.  Jenom by se mělo usnadnit celoživotní vzdělávání, aby takoví středoškoláci měli po pár letech praxe, pokud budou mířit s kariérou výše, snadnější možnost celoživotního vzdělávání a teprve potom získání vysokoškolského diplomu. Vlastně, když se vezme dálka profesního života do důchodu  takových 40 let a potřeba začít celoživotní vzdělávání už po cca 5 letech po ukončení vysoké školy, aby dneska měl kvalifikovaný pracovník aktuální nové informace, mělo by být na vysokých školách několikanásobně více studujících celoživotního vzdělávání než mlaďochů studentů. Jinak bez ohledu na počet vysokoškolských diplomů mezi obyvatelstvem reálná vzdělanost a použitelnost průměrného obyvatele pro kvalitnější  na vzdělanost náročnější práci bude spíše klesat než   stoupat.

Zen 3.11.2009 10:20

Re: Jak se buduje znalostni ekonomika

Vyborne - necham si patentovat zarizeni o kruhovem prurezu urcene k usnadneni prepravy materialu a osob (cesky kolo). :-D