26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 6.7.2011 15:11

Fascinuje mne diletantismus ekonomistů ve vládě a stranách

Taková metoda CPM (potažmo PERT), či TOC jim nic neříká. Jsou to jedny z mnoha matematicko-ekonomických metod, kterak lze zajistit optimální cestu rovnovážnosti, či úzkých bodů (nekde se tlačí přespříliš do úzké "trubky", jinde neni co do úzké "trubky" tlačit). Kriteriální hodnotou je ta úzká "trubka", kde by měl být průtok regulován plynulostí . Zdroje by byly, kdyby nebylo eminentního zájmu "bafuňářů" na "přetlakový penězotok" ze státních zakázek. Do úzké trubky se dostane pouze optimum, přetlak se dostane do kapsářů zúčastněných filištínů státní správy (viz. předražené státní zakázky a palmáre spřízněncům).

Kalousek, Vondra a schlamperei na úřadu vlády (řady ouředníků, kteří se podíleli na "zobání" z ProMopro), oni nic, oni všici muzikanti. A přetlak stamiliónů je kde? A to je jen kostička do mozaiky státního "loupežení" berní na daňových poplatnících. Jo, zvyšme DPH, bude menší spotřeba a inkaso bude nižší. Zvýšili spotřební daň na PHM a inkaso bylo nižší. Opravdu stranničtí odborníci (každý je prý schopen vést jakékoliv ministerstvo). Což takhle matematika, ekonomie, odbornost a pak k tomu "selský rozum"? Pouze "chléb a hry" a zacpat hubu sliby voličskému plebsu, "Bono publico" je jim cizí, hlavní je vlastní kapsář. Na výběrových řízeních vždy jde o kriteria technická, ekonomická, toť premisa. A najednou, jde o to, kdo bude zainteresován na provizích (u soukromé firmy bych to chápal, ale u státního ouředníka nikoliv, to je úplatek). Několika výběrových řízeních jsem se zúčastnil, jako poradce a zákonné "křoví". Na blití, jak se kupčí s prebendami předražených státních zakázek. 

Jsem monetarista, ale ta "optimalizace" nynějších pravicových marxistů, ve smyslu vzorce K=C+V+M je tristní. Rád se nechám poučit.

Omluva, pokud jsem si dovolil vyjádřit svůj názor.

J. Kanioková 6.7.2011 21:05

Ano, Topka je "pravicová" vláda,

zvyšování berní je hrozná debilita. Já pořád čekám, kdy začnou likvidovat státní instituce a zeštíhlovat stát..