20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zázraky eurosocialismu

„A není pravda, že by se zvyšoval dluh, naopak my, pokud budeme mít deficit v roce 2014 80 až 90 miliard a příští rok jsem udržel těch 100, a původně bylo plánováno 120, takže, takže ten dluh absolutně se nezvýší, bude stejný 2013 a 15, a poměrově k HDP se nám povede snížit ten dluh ze 43,3 % HDP na 40 %.“ Andrej Babiš, ČT24, Události, komentáře, 22.9.2014.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Rastislav 3.10.2014 13:58

Komu se asi předá ten státní dluh k úhradě?

Pro mne je při hodnocení vlád nejdůležitější, zda ty 100 mld. roční státní deficity se projí nebo rozumně investují, především do budoucnosti. Pozitivní na předchozích pravicových vládách bylo, že v době hospodářské stagnace získaly přes tyto 100mld. deficity důvěru finančních trhů a lepší úvěrový rating, než by byl získán jakoukoli levicovou vládou KSČSSD / z toho dobrého ratingu žijeme dodnes.

Nyní po stagnaci nastává oživení ekonomiky, a přírůstek HDP oproti předchozím létům je plus 4 procentní body, tj. cca 100 mld. Kč v příjmech státu navíc. Očekával bych vyrovnanější rozpočet, proto tvrzení, že vláda především plní své „sliby“ (přidává těm a těm na dluh) a že deficit poměrově oproti HDP klesá, je pro mne zavádějící.

Jestli celkový dluh státu je 1,8 bil. a dluhová služba nás i při dnešní nízké úrokové sazbě stojí každý rok cca 70 mld., pak i po vyrovnaných rozpočtech od r. 2017 (Babiš) budeme každoročně platit těch 70 mld. Kolik zaplatíme např. za 15let si každý může sám spočítat (1 bil.), ale tu už asi tady z nás „diskutérů“ moc psát na NP nebude.

Máme před komunálními volbami a předvolební sliby, komu vše se přidá (pochopitelně na dluh) jistě přinese kýžený výsledek. Těch napojených na státní rozpočet je hodně, vždyť jen sociálních dávek je přes milion a proto tyto vlády, dávající na dluh, získávají vždy a všude dost hlasů. Bohužel ty „přísavky“ na státní rozpočet ten dluh platit nebudou. Komu se asi předá ten státní dluh k úhradě?

K. Vyšata 3.10.2014 13:48

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Konstrukce státní správy se vytvářela po převratu celá léta. Nelze okamžitě zrušit to, co bylo léta pracně skládáno. Nerozporuji potřebu štíhlé, efektivní státní správy, ale dopracovat se k takovému zázraku bude při vší vůli a odvahy trvat asi stejně dlouho. Státní správa není jen tabulková soustava pozic, ale masa lidí kteří se prací pro stát živí. Živí nejenom sebe, ale i své rodiny. Neefiktivitu státní správy nevytvořili zaměstnanci, ani si nevydudlali svá místa, někdo jim je vytvořil a na ta místa je dosadil. Tak připuste, že státní správa, vysoce neefektivní, strnulá a impotentní k pokroku je výsledek pracné práce velikánů politické scény vládnoucí těch pár desítek let.

K. Vyšata 3.10.2014 13:33

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Za prvé pane Prokope, žádný růst ještě nezačal, předpoklady a odhady jsou zatím jen v rámci statistické chyby. Jediné co se dá pozorovat skutečně, je zvýšená důvěra v budoucnost, což dělá nutný předpoklad k opravdovému reálnému růstu. Naivita mnoha lidí je až zarážející, hlavně u těch co se ohánějí vzděláním a inteligencí, zvrátit stav který se desetiletí pletl jako pevná pavučina vysávající stát se dá změnit okamžitě jen revolucí, pučem, nebo přírodní katastrofou. Demokraticky to jde velmi pomalu, ale Babiš ukazuje, že to jde.

K. Vyšata 3.10.2014 13:23

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Jenom stručně, a jenom proto, že jste jeden z mála diskutérů který argumentuje a nechrlí sprostoty.

Snižování potřeby státního aparátu má dvě etapy. První je kvalitní zákon o úřednících, tj. omezení politického vlivu a nasazení na každé místo ve státní správě vyškolené odborníky. V druhé fázi, která vychází z té první, je nutná podrobná analytická kontrola potřebnosti pozice a funkce každého úředníka.

V situaci rozvrácené ekonomiky je přednější stabilizovat příjmy, tj. omezit daňové úniky, mobilizovat represivní orgány k odstranění zlodějin, případně  podvodů a eliminovat krutý dopad singeroviny na sociálně slabší. Udržet sociální smír je první předpoklad k vytvoření prostoru pro kvalitní fundované reformy.

Pokud jde o odborníky, promiňte mi trochu jízlivosti, měli dost dlouho prostor pro dokázání úspěšnosti svých teorií, zatím jejich odborné výsledky spíš republiku potápějí. Kritizovat je nejsnadnější způsob jak zakrývat neschopnost.

M. Urban 3.10.2014 13:18

Nechci slevu zadarmo

Voliči se těší, že ušetří 30 kč za lékaře a pár korun za knihy, ale pár set miliónů které bude stát nový služební zákon a přidání peněz státním zaměstnancům je nezajímá. Před volbami se vše hodí.

M. Prokop 3.10.2014 13:16

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Zvěrstvo (obrovské) je deficitní rozpočet v době růstu.

První to provedl Dluhoslav v minulosti, teď Bureš s Dluhoslavem.

"Víte pane Vaníčku, zasekávat dluhovou sekeru (do masa těch nejchudších,) to je zvěrstvo."

Bez té závorky by to platilo, takhle je to žvást.

M. Krutý 3.10.2014 13:11

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

proti zvýšení platů státním zaměstancům mám vše. Stát hospodaří se ztrátou, je neefektivní a přesto chce přidávat viníkům této neefektivity, t.j. zaměstnancům. To je špatně.

P. Mach 3.10.2014 12:22

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Prd sníží. Zhůvěřilosti které spáchali socani (např. bilionový tunel s oze dotacemi) napravoval Nečas. Jediné čeho byli socani schopni bylo házet Nečasovi klacky pod nohy aby z kapes spotřebitelů el. energie a státního rozpočtu vyteklo do kanálu dalších pár desítek miliard korun navíc. Babiš nedělá nic jiného než že se veze na vlně tupého populismu. Když měl naposledy vlastní názor a dost odvahy aby ho řekl (například při rušení zdravotnických poplatků, kdy tvrdil, že je nesmyl je rušit) tak mu dluhoslav ozubená pleš velmi rychle zavřel hubu.

P. Mach 3.10.2014 12:14

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Zvěrstvo spáchali tvoji rodiče, nikoli Kalousek z Nečasem. Kalousek a Nečas jsou každý zvlášť asi stokrát lepší hospodáři než celá komsocanská verbež dohromady (ovarem a ozubenou pleší počínaje a konečníkovou a chrápajícím a imrvére ožralým europoslancem konče). Na to, že ty oranžové svině nadvakrát zrušili důchodovou reformu ještě těžce doplatíme a nejvíc právě ti nejchudší. TOtéž se týká zdravotnických reforem.

R. Tichý 3.10.2014 12:12

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Jenže to je špatně - místo aby snižoval potřebu státního aparátu, tak tlačí na příjmy. Stačí trochu špatná situace, hospodářský výkon jde dolů a systém zase zatne větší sekyru. Protože systém nebude nastaven úsporně.

Všichni odborníci nyní píší, že rozpočet mohl mít dluh "jen" 60-80 mld Kč a Babišových "úsporných" 100 oproti 120 je jeho prohra - holt je v holportu se socanama, takže musí uplácet voliče.

Když vyhodí 20% státních úředníků a jejich peníze rozdá zbytku, tak se fungování státu nezhorší a všichni dostanou přidáno.

D8le nediskutuji, nemá to význam.

K. Vyšata 3.10.2014 12:08

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Souhlasím s vámi, máte pravdu, vládli nám dlouhá léta "hloupí zločinci". Babiš je snad první, co na to co "rozdává" dovede vybrat daně. Sekeru, kterou udělá na začátku svého ministrování určitě (když bude pokračovat v nasazení a kurzu s kterým začal) značně v dalších letech sníží. Myslím si, že ten první rok bude strategie napravit zhůvěřilosti které napáchal Kalousek s Nečasem, stabilizuje se ekonomika státu, vybrané peníze z daní se budou používat ve prospěch občanů a když s nasazením vydrží (a udrží divadelníky na obraně na uzdě), třeba se dočkáme vyrovnaného rozpočtu.

R. Tichý 3.10.2014 11:52

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Mám proti tomu to, že na to prostě nemáme. Takže si teď půjčujeme a ty druhé děti s velkou pravděpodobností zdědí nějaký průšvih. A minimální mzda se bude zvyšovat tak dlouho, až nebude zaměstnání.

Prostě - rozdávat něco co nemám, je buď hloupost nebo zločin.

K. Vyšata 3.10.2014 11:28

Re: Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

Co máte proti vrácení odpočtu daní pracujícím důchodcům, porodnému na druhé dítě, zvýšení platů státním zaměstnancům, zvyšování minimální mzdy, snížení sazby DPH, zrušení poplatků,valorizaci důchodů a pod.? To jsou zvěrstva?

Zvěrstva se děly za vlády Kalouska a Nečase. Zvýšila se nižší DPH z důvodu zavedení II. pilíře důchodové "deformy", ta se nepovedla a penízky získané zvýšením Kalousek prošustroval. Sebrali důchodcům valorizaci důchodů, odpočet z daní, deformovali sociální služby, podpláceli své věrné posty a nadměrnými prémiemi, jeden si platil milenku za dřinu "ve dne v noci", protože už nebylo na žranici, zvedli znovu spodní DPH, škoda špinit obrazovku takovým hnojem. Víte pane Vaníčku, zasekávat dluhovou sekeru do masa těch nejchudších, to je zvěrstvo.

P. Vaníček 3.10.2014 11:10

Rozuma Atas9 se rozplývá nad Babišem,

ale zatím ruku v ruce s "geniálním ekonomem Bohoušem" zasekávají dluhovou sekeru stále hlouběji. Každému přidávají,DPH snižují,poplatky ruší a další zvěrstva páchají a nikdo,ani Janek Kroupa,se jich nezeptají,kde na to vezmou. Chovají se tak ňák po bolševicku:zdroje jsou a dluhy se neplatí.

M. Martin 3.10.2014 11:04

Re: Předvolební propaganda,

Zase jeden přizdisráč který svoji debilitu musí skrývat.Proč pod svůj příspěvek kterým lezeš STBákovi do prdele nepodepíšeš pravým jménem?

K. Vyšata 3.10.2014 10:25

Předvolební propaganda,

nebo naivita a neznalost? Spíš to první, úmysl. Babiš je zatím první zvolený člověk, který viditelně a s úspěchem plní své sliby. Že se to mnoha lidem nelíbí je logické, miliardy které úspěšně stahuje do státní kasy někomu musí zákonitě chybět. Rozbil karuselové obchody, aktivoval represivní orgny k řádnému výkonu služby a výsledky jsou vidět, rozbíjí beztrestný hazard, léta chráněným státem, připravuje elektronické sledování tržeb, zabavuje majetek neplatičů, drží na uzdě rozhazovačné ministry, to jsou jen příklady. Samozřejmě nejde vše hladce, na krku má, vyhladovělé dlouhou dietou v opozici, politiky kteří si slibovali od zvolení místo u koryta, strany cítící odklon voličů a odchod do bezvýznamnosti ho až směšně bijí hlava nehlava ze všech stran. Jeden příklad, Fiala, předseda ODS která vzala důchodcům odpočet z daní najednou z opozice tvrdě za ukradené peníze bojoval, kdyby se radši zamyslel nad smyslem existence strany která šidí stát na odvodech a chtěla by někdy vládnout. Ano, Babiš má i občas lehkou ruku při výběru svých spolupracovníků, někdy se sekne, třeba s ministrem obrany pořádně, ale i přes to plní sliby docela úspěšně. Také já souhlasím s autorem, 200 miliard asi nebude, ale třeba 199 ...... proč ne?

Z. Švrček 3.10.2014 9:46

Re: Což o to, máte pravdu,

A v prvních řadách řvounů stáli Bohouš Sobotka, Andrej Babiš společně s odboráři. Když se tak dívám na pokračování těch vámi zmíněných kaus, které shodily vládu, nabývám jen mírně jiného dojmu: že Sobotka s odboráři více řvali a Andrej se v tom více činil - stačí posoudit, kdo z toho všeho má největší profit.

Z. Švrček 3.10.2014 9:42

ANO

ANO, tak je přesně nutno Babišovy kecy číst a vnímat. Bohužel většinový ovčan volič kromě Blesku nic jiného moc nečtě a vnímá tak nanejvýš reklamy a nabídky půjček na cokoliv. Neuvědomuje si, že nynější vládní Babišovy a Bohoušovy kecy jsou zase jena pouze stejnou reklamou a vládním Bleskem.

I. Schlägel 3.10.2014 9:09

Re: Což o to, máte pravdu,

Bingo.

F. Pavlis 3.10.2014 8:50

U nás

neplatí, že lež má krátké nohy. Pouze při každých volbách změní boty a nohy mohou opět šlapat na sliby....A volební elektoráty jsou s očima navrch hlavy...

P. Lenc 3.10.2014 8:11

Re: Což o to, máte pravdu,

Opravdu pane Lesniaku?Ti "zprofanovaní podvodvodníci z ODS aTOP09" začali opravdu šetřit.Není to ještě tak dlouho aby se zapomnělo na ten křik o "okrádání občanů".Nakonec, vládní puč pod taktovkou "uvědomnělých" st. zástupců byl proveden cíleně a naprosto přesně.Mohu s panem Vaclavikem souhlasit v jednom.Lidé chtějí socialismus, já jenom dodám, do poslední kůrky chleba.

V. Vaclavik 3.10.2014 7:46

Re: Což o to, máte pravdu,

Volit koho neni, protoze takove, kteri by s tim neco udelali, by lide nechteli. Lide chteji socialismus, takovy socialismus, ktery by fungoval, a sveho snu se nevzdaji, prese vsechno selhavani. Dockaji se, az prasata zacnou letat - zatim prasata jen paraziticky saji a niceho vic nikdy nebudou schopna, dozajista ne letani.

F. Lesniak 3.10.2014 0:19

Což o to, máte pravdu,

ale nastává otázka, koho volit? Zprofanované podvodníky z ODS a TOP09 či ČSSD? To je z deště pod okap.  A existuje v EU země, která zadlužená není? Tomu se kdysi říkalo turecké hospodářství.