29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zastavte zdražování!

Něco takového se všeobecně očekávalo, především po tom volali skoro všichni významní ekonomové v čele s Larry Summersem a Paulem Krugmanem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brecík 1.2.2022 23:48

Při svém současném studiu jsem zjistil, že slavný HDP je v ČR ( 60% ) a v státech EU až 80% založen na službách !! Což nechápu. Když tedy založím Ostrov, kde budou jen služby, vydám místní měnu, která bude kolovat ( a kterou si dotlačím, jako FED/EU když budu chtít ) a občas mi tam kdosi přijede, tak budu výborně prosperovat ??? Nás před 40 lety na Politické ekonomii učili, že nadhodnota se vytváří ve zbožní výrobě. Chyba - Tatoo studia, Fitnes - Wellnesy a kadeřnictví jsou naším těžkým průmyslem. 8-o

M. Pivoda 1.2.2022 21:31

Zastavte čas, aspoň do pondělí!

https://www.youtube.com/watch?v=YVTWrJPU78k

J. Stehlik 1.2.2022 15:42

Ceny plynu na burze v USA jsou na petine toho co v Evropě. Průměrně je v Americe bydlení za 4 roční platy o velikosti 220m2. Tolik k té americké drahote. Samozřejmě jsou tam velké rozdíly, ale Amerika stále chápe, že láci uděláte jen převisem nabídky ( konkurencí) . U nás se o tom nějak moc nemluví, zde jenom řeknou měl ses lépe učit. Stačí zajet do Polska a najednou i ty značková kamna jotul jsou tam o třetinu levnější. Jsme prostě specifický trh 8-o

M. Pivoda 1.2.2022 13:34

Deflace vlivem IT bude pokračovat. Možná zatím skrytě (byvše zastíněna aktuálními silnějšími negativními vlivy), ale zato vytrvale.

V. Humble 1.2.2022 12:29

Inflace v Americe bude pokracovat jde jen o symbolicke gesto protoze rev mass ze spodnich pater ktere musi platit vice za benzin nebo jidlo uz doleha az nahoru. Amerika si nemuze dovolit zvysit uroky tak jak by bylo potreba a to v radu dvoucifernych cisel. Budou se snazit to delat velmi pomalu a po dlouhy cas jen aby trosku a postupne snizovali inflaci. Razantni krok by vedl ke skokove zvyseni nezamestnanosti a krachum podniku. To je ekonomicky vhodne ale politicky neschudne. Jinak da se jednoduse odvozovat ze inflace v EU podle pristupu evropske centralni banky bude hodne velka sranda. To by si meli uvedomit vsichni ti kdo chteji Euro.

M. Pivoda 1.2.2022 11:03

Přihlaste se, prosím, úplně všichni, kdo jste PŘISPĚLI!

Cituji ekonoma Kohouta: "... K probuzení ekonomiky přispěl Fed nulovými úrokovými sazbami i rozhazováním peněz, americká vláda historickými dotačními programy. Vedle obdivuhodné bilance hrubého domácího produktu ovšem začala rekordním sedmiprocentním tempem růst také inflace. ..."

M. Pivoda 1.2.2022 11:05

Oprava

Výše jsem citoval ekonoma Holuba. Omlouvám se tímto ekonomovi Kohoutovi.

P. Diviš 1.2.2022 13:12

Holub je ekonom asi jako vy.

M. Pivoda 1.2.2022 13:16

Karel Šebesta je větší magor než Prokop Diviš.

F. Kusák 1.2.2022 13:23

A tak nám sdělte, jakou kvalifikaci máte vy, tedy kromě schopnosti všechny urážet, a ještě se schovávat pod pseudonymem.

P. Diviš 1.2.2022 17:09

Za urážení mi nestojí Holub, Pivoda ani vy.

Na rozdíl od vás chápu základní ekonomické pojmy a zákonitosti.

F. Kusák 1.2.2022 13:20

No proto. Ekonom Kohout by takovou blbost jistě neřekl.

J. Nevrkla 1.2.2022 9:14

Nízké sazby způsobí inflaci, pak ztrátu koupěschopnosti, krizi a bankroty. Vysoké sazby potlačí inflaci, bankroty ovšem přijdou dříve. Není úniku. Nechce se nám do toho, ale čím později ty bankroty přijdou, tím bude náraz větší. A pak asi korporátní socialismus, fašismus, snad ne globální.

P. Diviš 1.2.2022 13:14

Nezaměstnanost zde prakticky není, více volných pracovních míst, než nezaměstnaných (nezaměstnatelných). Ergo kladívko, bankroty slabých firem a přeliv pracovníků do silnějších je vítaný.

J. Nevrkla 1.2.2022 13:26

Tak uvidíme, jak to bude vítané.

F. Kusák 1.2.2022 13:34

Vy to máte jednoduché. A už jste někdy slyšel o tzv. strukturální nezaměstnanosti. Nebo si myslíte, že jedním kurzem na úřadu práce se stanete kvalifikovaným řemeslníkem. A kdybyste nechal všechny firmy zkrachovat jen proto, že se dostanou do krátkodobých problémů z objektivních příčin, kde by pak dělali ti nezaměstnaní? To byste je nechal žebrat na ulici. Víte, žijete v 21. století a ne v dobách ranného kapitalismu. Ale nechte to být, hlavně tyto bláboly vykládejte u vás v hospodě, tedy pokud budete mít někoho, kdo vám bude naslouchat.

P. Trojan 1.2.2022 18:10

Nejsem ekonom, ale ze zkušenosti vím, že je těžké sehnat (i) lidi na málo kvalifikované práce. Vrátné, skladníky, řidiče atp. To nevypadá na problém strukturální, ale spíš na chybně nastavenou sociální politiku. Pro to svědčí i skutečnost, že dlouhodobě "chybí" cca čtvrmiliónu zaměstnanců a zároveň zhruba stejný počet lidí je bez práce. A současně k nám jezdí za prací řádově stovky tisíc cizinců.

P. Diviš 1.2.2022 20:46

Pan Kusák to ovšem má ideologicky podšprajcované, chybí jen "střelba do dělníků".

P. Diviš 1.2.2022 20:51

Krátkodobé problémy samy o sobě firmu do krachu nepřivedou. I banky se toho totiž bojí. Že žijeme v 21. století vím, na rozdíl od vás. Podpora v nezaměstnanosti, podpora bydlení, podpora kdo ví čeho, přeškolovací kurzy nejen pracáků, ale hlavně firem, zoufale volajících po zaměstnancích, ochotných pracovat.

Ale nechte to být, hlavně tyto bláboly vykládejte u vás v hospodě, tedy pokud budete mít nějaké pamětníky flákání za socialismu, kteří vám budou naslouchat. Nebo woke mlaďasy, kteří neví, jak to chodilo v tom, co byste si asi znovu přál.

J. Vocilka 1.2.2022 8:19

Z jakého základu poměřujete ten nárůst HDP ?