1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 1.1.2009 16:37

Re: Zen IP: 62.24.91.xxx "...Zase jeden polovzdelanec..."

Nastudujte si "státní regulace jako prostředek k narušování hospodářské soutěže", a pak plácejte něco o "nedovzdělanosti" druhých. Příkladů, kdy socialisticky vedený stát zlikvidoval svými zásahy řadu malovýrob i služeb,  máte kolem sebe dostatek, a mlékárenská výroba je ukázkovým příkladem.

Didi 1.1.2009 16:10

Re: Podivné

Dělají humbuk, protože to je metoda, kterak si vykřičet zase nějaké další dotace z peněz uloupeným nám ostatním.

jeff 1.1.2009 15:55

To jsou jen oblíbené tanečky

mezi statkáři a mlékarnami. Vloni Madeta plakala, že ji čeští statkáři neprodávají mléko, ti se zase chvástali, že ho mohou o groš lépe prodat do Německa a taky to dělali. Ředitel Madety vykřikoval o 60 korunové ceně másla. U nás v Tesku dnes stojí 16 korun. A že by v Německu za české mléko už nebyl grošík navíc drazí statkáři?

R 1.1.2009 15:09

Re: Co kdyby se zase některé výrobky skutečně vyráběly z mléka?

Díky za tip, zmrzlinu mám rád a často ji kupuji, to se teď těmi mražáky v supermarketu pořádně prohrabu, stolní olej zrekultivovaný na zmrzlinu jaksi nemám zájem.

R 1.1.2009 15:07

Re: Asi špatně nakupuji

Já už pár měsíců čtu, že výkupní ceny mléka klesají. Takže mléko za 15.90 už ani nekupuji, ono ho potom zlevní v akcích, chlazené tak za 12, trvanlivé tak od 9 za litr. Doby, kdy chlazené mléko není v akcích překlenuji domácími zásobami trvanlivého mléka koupeného taky levně v akcích. Máslo, pokud je dražší než 19 Kč, už taky nekupuji. Sýr, pokud je dražší než asi 15 kč za 10 dkg, taky už nejméně rok nekupuji, až na výjimky teď o svátcích. Eidam na smažák, pokud je dražší než 10 Kč za 10 deka, taky nekupuji.  Jogurty taky, dokud nejsou v akcích radikálně zlevněné, taky nekupuji. Kromě občasného levného bílého jogurtu, ze kterého doma dělám se zavařeninou jogurt s ovocem a s majonézou potom pár druhů majonézových domácích salátů.  a tak dále.....

R 1.1.2009 14:58

Mléko možná zlevnilo, ale v obchodech to není vidět.

Za prvé jsem v článku našel blbinu "v žádné jiné komoditě nelze peníze tak rychle „otočit“ jako právě při každodenní produkci mléka" Investované peníze se v mléku otáčejí několik let, protože mléčné stádo se několik let buduje, než se přemění z černé díry na peníze naopak v "bílou díru" , ze které peníze přicházejí.

Za druhé pád cen mléka možná je. Ale téměř na ničem se to nedá poznat. Mléko zlevňuje spíše to trvanlivé a evidentně zlevňuje jen v akcích proto, že vyrobené a nakoupené v tak velkém množství se tolik neprodává, protože je drahé a tak se potom v akci zlevní mnohem více. Jediné, co skutečně pořádně zlevnilo, je máslo a to jenom proto, že díky nesmyslnému obecnému povědomí o škodlivosti mléčného tuku je před zpracováním mléka na výrobky z něho máslo vytahováno a tudíž je to v současné době něco jako odpad. Před pár dny jsem nakoupil do mražáku máslo kostka za 8 Kč. Všechny ostatní výrobky z mléka jsou stejně drahé jako dříve. Prakticky jakýkoliv sýr s cenou pod 20 Kč za 10 deka je vzácný a pod 15 korun za 10 deka se musí v regálech hledat téměř s baterkou. Přitom kvalitní vepřová kýta je za 13 - 15 korun za 10 deka, různé uzené rolády a masa od 8 korun a vepřový bok od  6 korun za 10 deka.  Proč by se někdo namáhal kupovat chutný sýr 10 deka za 30 - 35 korun nebo znatelně méně chutný sýr 20 Kč za 10 deka, když můžu za 8 - 12 Kč za 10 deka nakoupit kvalitní uzené maso, za 6 - 8 korun za 10 deka kachnu, za 15 - 20 Kč třeba jelení maso nebo jehněčí maso a podobné speciality.

Pedro 1.1.2009 14:57

Re: Kravinium

Pokud lidské mládě po odstavení od mateřského prsu nedostává další mléko (kravské, jačí, kozí), přestane jeho tělo vyrábět enzymy potřebné pro trávení mléka a mléko se pro jeho tělo stane špatně (případně vůbec) stravitelné. Jeho tělo pak na přidání mléčné bílkoviny do potravy (třeba sušeného nebo kondenzovaného mléka, dodaného v rámci humanitární pomoci) reaguje průjmy, neboť mléko je pro ně už nestravitelné. Tento jev je markantní hlavně v zemích. kde je základní potravinou rýže, zejména v jihovýchodní Asii. Viz také používání syřidla, získávaného ze žaludků malých telat. Doporučuji si kliknout na: http://www.darius.cz/archeus/ZP_mleko_C.html

tomfuk 1.1.2009 14:49

Kdybych měl v ruce.....

Kdybych měl v ruce blesk jako Zeus na Olympu tak srovnám se zemí zpracovatele mléka u nás v Čechách.Mám k tomu dva důvody:1/ buď již od začátku vykupují od výrobců mléka ,mléko nekvalitní a přesto z něho vyrábějí od vody pro školní děti až po smetanu ke šlehání, nekvalitní výrobky,nebo za 2/ vykupují kvalitní mléko a vyrabějí z něho nekvalitní výrobky.Dělají to jenom proto,aby zisky byly co největší.Důkazem jsou nám kvalitní výrobky Poláků,Holanďanů,Slováků.To nemluvím o Francouzech,Dánech a Švýcarech.Nemyslím si ,že mají k dispozici lepší mléko,majitelé firem zpracující mléko mají jen větší odpovědnost za svoje výrobky , úctu ke svým tradicím a kupujícím.Probuďte se soudruzi v zpracovatelském mléčném průmyslu ty doby kdy na domácím trhu  byl jeden druh sýru ,mléka,másla a ty dobré sýry byly jen za TK je pryč.Pokud se nevzpamatujete zbankrotujete a s vámi i naši zemědělci.Jak se ,ale praví v té jedné písni vstanou noví bojovníci a na vašich troskách postaví skutečně moderní,výkonou a kvalitní výrobu výrobků z mléka.!!

čtenář zdrojů 1.1.2009 14:34

Asi špatně nakupuji

Asi nakupuji ve špatných prodejnách, ale vůbec jsem si nevšiml, že by na brutální pokles výkupních cen mléka reagovaly maloobchodní ceny. Na silvestra 2008 jsem koupil čerstvé mléko za 15,90 Kč stejně, jako na silvestra 2007, kdy byly ceny nejvyšší. Tak buďto naše mlékárny dál vykupují za stejné ceny jako před rokem, anebo si výrobci s obchodními řetězci mastí kapsu na zvýšené marži. Vzpomínám si, že například litr podmáslí (zbytek po výrobě másla) stál na jaře 2006 okolo 10 kč. Dnes stojí 19 kč.

Zen 1.1.2009 14:16

Kravinium

"... zvýšení humanitární pomoci exportem sušeného mléka do chudých zemí ..."

Pan Havel jeste nezaznamenal, ze posilani suseneho mleka do zemi tretiho sveta (=chudych) je humanitarni pomoc na (Y)? Tamnim lidem totiz chybi enzymy, potrebne pro traveni mleka ... coz je znamo jiz desitky let (minimalne od doby mych stredoskolskych studii jeste za boslevika), jen na to "obcas" nekdo (kdyz je potreba) zapomina ... takova ta selektivni skleroza :-D:-D:-D

Zen 1.1.2009 14:11

Re: modry bolsevicky politruk , soudruh Laszlo N , ma opet kazani :-) ve stylu "trh vyresi vsechno"

Pokud si dobre vzpominam, tak jste cizinec. Pokusim se tedy vysvetlit, jak to s temi modrymi bolseviky je:

Heslo "Kdo neni s nami, je proti nam" plati jak pro KSC(M), tak pro ODS. Obe tyto organize se klani jedinemu "bohu" - ODS neregulovanemu trhu, KSC(M) "planovanemu" hospodarstvi. Nesnasenlivost k odchylkam od "jedineho praveho" nabozenstvi je spolecna, nedotknutelnost spicek taktez, ...

Takze skutecne jediny viditelny rozdil je v barve - rudi nebo modri.

Staci to takhle?

Zen 1.1.2009 13:59

Re: Kráva není soustruh co vypneš, obnova chovu je min. 4 roky

Zase jeden polovzdelanec, ktery se naucil jednu mantru a tu porad opakuje ... Pan je z ODS, ze? :-/

Co takhle si doplnit vzdelani a podivat se na kapitolku "naruseni hospodarske souteze"? Ze by moc prace? :-D

Zdeněk 1.1.2009 13:38

Podivné

Asi před rokem začali zemědělci dodávat mléko do Německa. Tenkrát jim trh vyhovoval a Madeta je nezajímala. Tak proč nyní naříkají.

občanka 1.1.2009 13:33

Co kdyby se zase některé výrobky skutečně vyráběly z mléka?

Dnes není možné na trhu najít zmrzlinu z mléka, jsou to všechno jen mražené krémy s rostlinými tuky. Z tohoto důvodu prakticky zmrzlinu nekonzumujeme. Snad jen v Míšovi se nachází podle informací na obalu skutečně tvaroh. Ale jinak bez ohledu na cenu to jsou jenom ty mražené krémy.

Když chci s něčím prorazit na trh, musím spotřebitele přesvědčit, že je to pro něj dobré. To se bohužel výhrůžkami nepodaří. Zemědělci by si měli uvědomit, že jsou jako všichni podnikatelé závislí na spotřebitelích a proto by se měli naučit, jak spotřebitele získat. Jinak to bude zase a opět jen Velebova mediální bitva, a to je už trochu nuda.

Veleba soustavně vyhrožuje krachem zemědělců, prosím o sdělení nějakého konkrétního zemědělce, který skutečně zkrachoval. Obávám se, že takový není. Naopak znám taky zemědělce, který jen na dotacích dostává 2 mil. ročně, bydlí v krásném domě, volný čas věnuje lovu a dalším podobným radovánkám.

Marat 1.1.2009 12:29

Re: modry bolsevicky politruk , soudruh Laszlo N , ma opet kazani :-) ve stylu "trh vyresi vsechno"

Opravdu mě udivuje a je to neuvěřitelné,že jsou v ČR  lidé,kteří tvrdošíjně odesáky nazývají modrými bolševiky,ač ti vůbec nic bolševického nechtějí,nemají nic bolševického v úmyslu,právě naopak.

Co soudruhu jsou potom u vás ti skuteční bolševici? Rudí bolševici,kteří by zase chtěli panovat a z lidí zase nadělat socialistické otroky?

To opravdu věříte,že můžou socani něco dávat zadarmo?

A s těmi vysokými přemrštěnými cenami v ČR neni žádný kapitalismus,ale obyčejná česká chamtivost a žravost.Nejsou to přece jen noví kapitalisté,ale každý každý chce mít víc a víc.Přece i tomu nejposlenějšímu českému hokynáří je málo 50% profit,chce nejméně 200%. V tom to je holoubci.

JaS 1.1.2009 11:49

Zlaté časy bolševické!

Všichni jsme měli holou zadel (kromě papalášů), nic nebylo, všechno se muselo shánět... No řekněte, nebylo to lepší? Nejhorší je, když je všeho přebytek a lidi toho už víc sežrat nedokážou!

Minutus 1.1.2009 11:46

To si děláte srandu, ne?

Snad jen v nějakém odvětví, kde monopolům nestojí zato podnikat. Vím jen o pár případech. Lékaři mají státem regulované ceny za práci - ano, to jim zkracuje zisky. je to v pořádku, jinak bychom se nedoplatili. Superspecialisté si na své příjdou díky platící klientele.

Regulované nájemné - to je státní zločin, zajímavé, že to pravicové vlády nezatrhly. Žeby populismus?

Kšefty s drogami všeho druhu. Stát zakazuje nebo zdaňuje. To se vám nelíbí?

cb 1.1.2009 11:38

Re: Kráva není soustruh co vypneš, obnova chovu je min. 4 roky

Tohle plati v kazdem podnikani. Proc maji mit zemedelci zase vyjimku?

cb 1.1.2009 11:33

Re: „Kdo chce víc, nemá nic“ .... Ano, to je trefa do černého!

mate pravdu, male podniky nenici konkurence velkych, ale statni regulace. To plati ve vsech oborech.

tich@dohoda 1.1.2009 11:33

modry bolsevicky politruk , soudruh Laszlo N , ma opet kazani :-) ve stylu "trh vyresi vsechno"

jste fanaticky modry bolsan, soudruhu Lazlo N, vase "argumenty" copy&paste jsou legracni, stejne jako je k smichu vase supermarketove bozstvo. Prave retezce supermarketu jsou hlavnim vinikem nestability v linii; prvovyroba, zpracovatele, velkoobchod/maloobchod . Prvovovyroba/farmar vse v pocatku zafinancuje /casto na uver/ nasledne "proda" zpracovateli /ten zaplati s velkym zpozdenim/ , zpracovatel "proda" retezci /Tesco a spol/ , Tesco&spol. zaplati napr. mlekarne za 3-4 mesice. Spocitejte si hurwa, kolik kamionu musi napr. mlekarna/jatka/uzenarstvi poslat do Tesca, nez dostanou zplaceno za prvni dodany kamion. Zemedelci v zapadnich zemich jsou mene zranitelni, protoze tam uz pred mnoha desitkami let sdruzili prostreddky a vybudovali si zpracovatelske kapacity sve produkce = mlekarny, konzervarny, jatka, mlyny atd. neco vydelaji na prvovyrobe, nasledne na zpracovani. Hodne farmaru v UK uz vytvorilo celou linii=prvovyroba, zpracovani,vlastni prodejna/y . Prave pri kuponovce se mely akcie zpracovatelskeho prumyslu "rozdat"  zemedelcum a nasledovat model vyspelych agro zemi. Misto toho si zpracovatelsky prumysl zprivtizovaly/rozkradly nomenklaturni kadry, bohuzel i u velkofarem/JZD to dopadlo casto stejne. Pokud vim, v CR zejmena v jiznich a vychodnich Cechach je spousta holandskych a nemeckych farmaru, ti drtivou vetsinu sve produkce prodavaji na zapad. Supermarkety/hypermarkety casto nalakaji zakazniky na lacine /nekvalitni/ potraviny , ktere jim dotuji prvovyrobci a zpracovatele a skutecny zisk realizuji na spotrebnim zbozi, kde casto maji marze v radu stovek a tisicu procent /relace nakupni cena a konecna cena/IDIOTE/ Napr. tricko koupene v Cine za 10.- Kc nasledne prodane jako modni za 200-400 Kc, i kdyz je nakonec po sezone prodaji ve "vyprodeji" s 70 % "slevou" , porad na nem maji slusny vyvar soudruhu. Cest :-)

cb 1.1.2009 11:25

Krach regulaci

chceme napravovat vetsimi regulacemi. :-/

Malý Aston 1.1.2009 11:18

Je to potřeba řešit po bruselsku!

Je potřeba nařídit a to nejlépe zákonem,kolik si musí každý občan koupil litrů mléka,kolik porcelánu,kolik broušeného skla a kolik automobilů.Jinak ty naše vlajkové lodičky našeho průmyslu a zamědělství nezachráníme.Ta finanční krize všechno zdůvodní.Veškerá špatná rozhodnutí,veškeré špatné investice,veškerá špatná politická rozhodnutí.Ještě že se mají všichni na co vymlouvat.Výrobci našich Tater nepřiznají,nikdo to nekupuje ale finanční krize je příčina.Škodovka si vypočetla,že si musíme každý koupit 2 auta ročně a nám stačí 2 ale každý druhý rok a je tady hrůza,oni debilové nekupují.A politici? Ti chrochtají blahem,oni to řídí nebo by to řídili výborně ale to víte krize je tady a my za nic nemůžeme.A když zaklínadlo " krize" nefunguje,tak se to zdůvodní Bruselem.Tak vážení,je potřeba připravit prachy,přeci nenecháme akcionáře aby přišli o své zisky a další prachy na nákup toho co nikdo nechce a zadara to pošleme do Afriky šak na to máme a když nebude,zvedneme daně.:-D

Kolombo 1.1.2009 11:07

Re: Kráva není soustruh co vypneš, obnova chovu je min. 4 roky

Jinak řečeno, ijne, jste toho mínění že za mléko jakožto "strategickou komoditu" musím platit i když je nepiju. Taky dobrý. Nebudou  nakonec strategickou komoditou i prostitutky?

Kolombo 1.1.2009 11:04

Re: Kráva není soustruh co vypneš, obnova chovu je min. 4 roky

ty jsi, ijne, blbec. Mléko není vůbec důležité a v přírodě je kromě mláďat savců nikdo nekonzumuje. trváš-li na mléce, chovej si na balkoně kozu!

karas 1.1.2009 11:01

Re: Kráva není soustruh co vypneš, obnova chovu je min. 4 roky

R^R^R^!!

kirast 1.1.2009 10:28

Re: Kráva není soustruh co vypneš, obnova chovu je min. 4 roky

"Trh musí být regulován?" To jako po překladu do srozumitelnějšího jazyka "regulátor musí být regulován?" On totiž právě trh všude tam, kde existuje konkurence je ten nejefektivnější regulátor! Umělá regulace musí přijít pouze tam, kde se objekt regulace "utrhnul" konkurenci a získal monopol.

Minutus 1.1.2009 10:13

Re: „Kdo chce víc, nemá nic“ .... Ano, to je trefa do černého!

Za tímto samozřejmě nestojí snaha o bezchybnou hygienu, ale konkurenční boj velkých firem, které se snaží likvidovat ty malé, které si drahá zařízení dovolit nemohou. Vzpomínám si na kritizované komunistické "mléko v sáčku" Faktem je, že se mnohem více blížilo původnímu produktu, než to dnešní, které je jakýmsi prefabrikátem. Tehdejší 3,2% mléko v sáčku stálo tuším 3 Kč (tj. min 15 - 20 Kč dnes) a ještě bylo údajně dotováno. Dnes se mu asi nejvíce blíží BIO mléko, prodávané za 20 - 25 Kč. Mléko za 8 Kč je ekonomicky bez dotací neudržitelné, tomu věřím. A také bez podstatných opatření na úkor jeho kvality.

Minutus 1.1.2009 10:02

Re: Kráva není soustruh co vypneš, obnova chovu je min. 4 roky

Autor správně připomíná nutnost koordinovat nápravu v rámci EU. Jistě máte obecně pravdu v tom, že nejlepším regulátorem je trh. Ovšem má to také svá ALE. Asi nejpodstatnější z nich je zrušení veškerých zemědělských dotací. Mám ale obavu, že tohle nelze udělat najednou. Tolik zemědělců najednou zkrachovat, asi bychom měli Prahu a D1 stále obloženu traktory s hnojem. Navíc - jak přesvědčit třeba Francii, aby se vzdala své dotační zemědělské politiky?

Prostě - obecně trh ano, ale v praxi je to nesmysl, pokud se nevytvoří podmínky pro volnou soutěž v rámci EU.

Milan 1.1.2009 9:48

Re: Kráva není soustruh co vypneš, obnova chovu je min. 4 roky

Trh již obsahuje svůj regulační mechanismus. Každé rádoby odborné zásahy úředníku, politiků apod. jsou zbytečné, a jenom trhu škodí.

ra.ri.ta 1.1.2009 9:38

Ani vánove nejsou čas k psaní bludů

Nabízí se ale vytyčení mantinelů konkurenceschopnosti na celoevropské

úrovni, které by mohlo odlišit více a méně schopné producenty mléka.

mantinel konkurenceschopnosti, to bude třeba žřídit minimálně nekolik komisí v členských státech a několik va úrovní evropské unie.  Vaše účast v některém tom mantinelu by byla jistě velikým  přínosem. Probůh toho alkohou je příliš