19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zašmodrchané řetězce II. – doprava

Milí čtenáři, zanecháme za sebou problémy s cenami energií (aspoň na chvíli; ony se, potvory, dost možná připomenou samy) a podíváme se na jinou záležitost, se kterou covidová epidemie notně zamávala: na celosvětové proudění zboží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 19.10.2021 9:49

Ovocné louky mají stromky na nízkovzrůstných slabých podnožích a proto potřebují velké množství hnojiv a chemických postřiků. Dobrou chuť!

R. Polášek 19.10.2021 10:15

To ano, ale za prvé produkují znatelně levněji a bez potřeby česáčů, ať už našich brigádníků nebo dovezených třebapoláků.

A za druhé všechny chemické prostředky mají ochranné lhůty a obsah reziduí v potravinách se dost často kontroluje. Tudíž obsah reziduí v těch jablkách vidím v podstatě jako bezproblémový.

Jablka třeba v našich sadech třeba na těch čtvrtkmenech sice z principu nepotřebují tolik hnojiv a tolik třeba zavlažování a ochranných prostředků, ale chemické prostředky jsou na nich používány taky, jen v něco menší míře. Navíc na stromech jsou ty postřiky méně rovnoměrné než na jabloňových plantážích, tudíž některá jablka mohou být předávkována.

V. Novák 19.10.2021 10:07

Ukrajinské elektrárny jsou nastaveny na donbasské a ruské uhlí. Když je odmítají kupovat, nakupují drahé australské, americké nebo jihoafrické - u toho jihoafrického zjistili už před lety, že pod jejich kotly nehoří. Navíc ho nedokážou nakoupit dost, takže pravidelně v únoru škemrají u Ruska o uhlí a Ruska a Běloruska o elektřinu.

Stejně odmítají kupovat ruský plyn, takže ho platí s 15-20% marží Francouzům. Tam ale s dopravou problémy nevznikají, berou plyn z potrubí z Ruska rovnou, jen ho platí přes ty Francouze.

R. Polášek 19.10.2021 9:33

Anebo uhlí u nás na Ostravsku. Uhlí u nás máme na 200 let, ta pánev údajně zasahuje až nějak po Přerov, doly na to uhlí máme nebo jsme ještě nedávno měli a přesto budeme muset kvůli hutnímu průmyslu dovážet na Ostravsko každoročně 3 - 4 milióny tun koksovatelného uhlí.

O energetickém uhlí ani nemluvím, o tom už je rozhodnuto, že těch cca 2 milióny tun uhlí ročně do Dětmarovic a severomoravských tepláren bude nahrazeno zemním plynem.

Přitom třeba úplně nový důl na Frenštátsku, připravený k těžbě, byl před cca rokem , dvěma roky zasypán.

V. Petr 19.10.2021 11:38

A pak se lidé diví, proč zdražuje plyn. Protože grýndýl!

O. Seliger 19.10.2021 7:11

Divím se, jak ten cvrkot zvládli a přežili naši předci bez dálnic, kamiónů, just in time, internetu, globálu ap. Přišli o hodně. Pomoci prý může jen umělá inteligence z fabriky Čína a Azie, která už dlouho prý nemá z hlediska kšeftu konkurenci. A na výčtu kolem energií postrádám úlohou Gaspředpisu EU co spojil v rámci zeleně plyn s elektřinou a dodávky nebezpečného ruského plynu krátil na půl. Když Muti a Makarón navrhovali na samitu jednání s Putinem, tak to Poláci aj. zasekli. Tak si Muti a Orbán zajistili kontrakty své.

R. Langer 19.10.2021 9:07

No, naši ještě starší předci přežili i bez elektřiny a kanalizace, ale opravdu bych se nechtěl do těch dob vracet. A jistě, prozřetelná Merkelbába si zajistila kontrakty s Putinem. To jo, ale ještě, než nastoupila do funkce. Přičemž dokonale zmasakrovala německou jadernou energetiku. Kvůli cunami. Jako vystudovaná jaderná fyzička. To přece dává smysl. ;-)

R. Polášek 19.10.2021 9:42

Coby nepřežili. Krompáč, sekyru, rýč, lopatu, pilu atd jim udělal místní kovář, a pro ženu sporák a hrnce a dříve ještě železnou trojnožku nad ohniště a kotel na ni taky někdo místní, to získali do svatby a až do smrti potom už skoro nic nepotřebovali protože pokud se o ty věci starali, vydržely jim. Chalupu z místních kamenů, místní vepřovice a z pár kmenů místního lesa si postavili , pole a louku v rozsahu tak 2 - 3 hektarů zdědili po předcích nebo na ně vydělali a to bylo všechno, co rodina po desetiletí k životu potřebovala.

R. Langer 19.10.2021 12:19

Opravdu skvělá perspektiva. Jak já bych ji těm Zeleným bolševikům přál! Ale jenom jim. ;-)

V. Novák 19.10.2021 23:17

Moje představa rezervace pro Zelené Khméry...

V. Kučer 19.10.2021 13:36

Tak nějak žili moji prarodiče a to už jim zavedli elektrický proud. Byli to kovozemědělci, každý musel pracovat, včetně dětí.

R. Polášek 19.10.2021 15:30

Průšvih je, že i když zchudnete, už se k tomu ani nebudete moct vrátit. Podle norem převzatých z Brusele musí být nová stavba energeticky neutrální. To znamená obrovské izolace, takže automaticky nucené větrání a možná rekuperace a k tomu ještě fotovoltaiku na střechu nebo možná kogeneraci na plyn či vodík ve sklepě... Chudší už si nikdy barák nepostaví, protože na něho nebudou mít. Mohou maximálně koupit starý barák a opravovat si ho. A to ještě opatrně, protože nad určitou míru těch oprav je to už rekonstrukce a i takový barák potom musí plnit normy pro nový barák.

Z. Lapil 19.10.2021 17:35

Každá mince má dvě strany aneb připomeňte si, jaká byla té době dětská úmrtnost a jaký průměrný věk.

Jo - a taky se zkuste zamyslet, kam zmizely hluboké lesy, a jestli nevíte, tak se zamyslete, jak to přišlo, že se v domácnostech začalo topit uhlím. Že by láska k mouru a smradu? Ono totiž v průmyslově se rozvíjející Anglii došlo už někdy během 18. století. Tedy ono tak úplně nedošlo, v dobách svobodného trhu zdražilo, stalo se tak trochu luxusem a bylo nahrazeno jinou surovinou.

APřímo na Šumavě stačilo sklářství: "Staré sklářské hutě potřebovaly pro svůj provoz nesmírné množství dřeva. Samotná sklářská pec ho spolykala mnoho, ale byl to pouze menší díl celkové potřeby sklárny. Největší množství dřeva bylo zapotřebí pro výrobu potaše, nezbytné přísady sklářského kmene. Byla vyráběna vyluhováním popela.Huť potřebovala mnoho desítek centů potaše ročně a k výrobě jednoho kilogramu potaše bylo zapotřebí popela ze 2.000 kg smrkového dřeva. Lze si představit, jaký dřevožrout byla taková sklárna, jak rychle mizel les v jejím okolí. A když bylo okolní dřevo spotřebováno, to netrvalo nijak moc dlouho, sklář prostě huť opustil a postavil novou na jiném místě, uprostřed nedotčeného pralesa. Tak provozem skláren docházelo k odlesňování částí do té doby celistvého Hvozdu. Na taková místa pak přicházeli zemědělci, kteří zde snáze získávali půdu. Nejednou se i samotní skláři měnili v zemědělce. Staré sklárny prorážely cestu zemědělskému využití oblasti."

Zdroj: http://www.horskakvilda.eu/informa%C4%8Dn%C3%AD-st%C5%99edisko/historie/o-skl%C3%A1%C5%99stv%C3%AD-na-%C5%A1umav%C4%9B/

K. Machala 19.10.2021 3:44

Hezky popsáno. Chybí jen zmínka o italských přístavech, kde situaci zhoršuje vaxpas v nejšílenější podobě v EU, a kde se proto stávkuje za zrušení diskriminace.

J. Sinnreich 19.10.2021 1:42

Na problemy, jako je zacpa lodi v kalifornskem pristavu nema Bidenuv Secretary of Transportation (neco jako ministr dopravy) ,Pete Buttigieg (cti butydzidz) cas. Vzal si totiz dvoumesicni placenou materskou dovolenou, protoze se svym manzelskym partnerem pecuje o cerstve narozena dvojcatka.

F. De Winter 19.10.2021 6:16

A možná je to dobře. Dovedete si představit, že by do toho strkal nos ještě někdo takový?

R. Gramblička 19.10.2021 8:15

přesně ;-D;-D;-D

Z. Lapil 19.10.2021 17:37

R^:-)

J. Pokoutný 19.10.2021 9:05

A to jim je uplácala v umělé vagíně nějaká čínská genová laboratoř? Hodně jsem ze školy zapomněl, ale učili nás, že děti rodí ženy, ne dva chlapi s pošahanou představou o genderu i jiných věcech.

J. Jurax 19.10.2021 15:48

No, když jim tohle vládne a oni to dovolí, pak se nedivím, že mají problémy. Jejich problém.