8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
paták 16.4.2007 22:03

Velmi správně,pane redaktore!

A to jste ještě zapomněl na reformu generelu pražského zdravotnictví,to za prvé,pak

dalších rozbujelých a ekonomicky neefektivních ostatních fakultních nemocnic(tedy to,co řídí MZ ČR),dále pak ve velkém počtu neufungující praktické lékaře,zvláště ve velkých městech,které pacienti obcházejí a jdou přímo k ambulatním specialistům,čímž zdražují zdravotní péči,síť těchto ambulantních specialistů,která v porevoluční tržní euforii  živelně a  neregulovaně vznikla,je leckde  naddimenzovaná,takže se neefektivně léčí i zde,nedostatek kvalifikovaných revizních lékařů zdravotních pojišťoven,kteří pracují

v drtivé většině naprosto formálně,tlak ekonomicky supersilných lobujících farmaceutic-

kých koncernů,firem vyrábějícím zdrav.techniku,hospodářsky nezdůvodnitelný tlak komunálních politiků na zachování nekvalitně fungujících malých nemocnic,vybavených nedostatečně kádrově i technicky(politicky však zcela jasný-postavit se proti nemocnici ve svém městě je politická sebevražda),etc.,etc..

Kam šťournete,tam je chlívek a vylévání peněz určených na zdravotní pojišťění do kanálu.

Za této situace nepovažuji poplatek u lékaře,za recept za morálně správný.Zameťme si před vlastním prahem(ZP,MV,v nemocnicích,mezi soukromými lékaři),a pak chtějme další peníze po pacientech.Každý,kdo může,si totiž dělá z všeobecného zdravotního pojištění dojnou krávujak je všem trochu zalým všeobecně známo. Hlavně jde totiž o peníze vybrané povinně od občanů.Tak s nimi na všech postech mravně zacházejme.Až to tak bude,pak můžeme říci-připlaťte si,nemáme!

carda 16.4.2007 18:24

k tématice

O zdravotní reformě hovoří a píší pouze zdraví.Nemocní na to čas nemají.Nicméně jsem si ho udělal,protože obvykle nejméně 2 x týdně jsem u lékařů/čekání min.2 hod./2 x ročně hospitalizován,denně cca 9 léků.Odhlédnu-li od finanční stránky celé věci,která je v mém případě podružná,považuji stav našeho zdravotnictví za úděsný,jídlo ve špitálech naprosto nekvalitní/pokud mi to Julínek umožní,nechám si ho donášet z restaurace/ a přístup ze strany středního zdr.personálu přinejmenším laxní.Znám tři lékaře velmi vysokého věku.kteří mi přiznali,že do důchodu nepůjdou proto,že v životě tolik peněz nevydělávali jako nyní.Poslední dobou mám i pocit,že si mě přehazují z vyšetření na vyšetření a kontroly zcela cíleně.Zvažuji i možnost zcela vysadit veškerou léčbu při vědomí eventuálních důsledků.Jsem prostě z našeho zdravotnictví již velmi unaven a nevím jestli tento způsob života je ten pravý.

vrač 16.4.2007 22:11

Re: k tématice

Určitě jsou lékaři,kteří odmítají jít do důchodu,protože mají tolik peněz,co nikdy neměli.

Podle mého názoru však ve většině tomu tak není.Znám lékaře,zničené nočními službami

a náročnou prací bez volna,sobot,nedělí a svátků,kteří by v 55 letech jako v jiných expo-

novaných profesích do důchodu šli a z ekonomických důvodů nemohou.Jinak s Vámi v hodnocení českého zdravotnictví zcela souhlasím.On se totiž v tom pojišťovenském pa-

systému totiž z prvního místa vytratil pacient.A z druhého poctivě a tvrdě pracující dobrý

doktor.

Ludva 16.4.2007 17:36

Máme, co jsme chtěli

Po převratu nedočkaví lékaři ihned přešli na soukromničení z povinných daní. To nemohlo dopadnout jinak, než že ti šikovnější a bezskrupuloznější urvou z vybraného koláče větší kus. Myslím si, že lékař má být zaměstnanec s velmi slušným platem, který by se neměl starat o podnikání, ale léčit. Stejně velkou část peněz seberou pojišťovny a kontrolní složky. Raději bych platil pojištění přímo nějaké nemocnici, která by se vždy postarala o mé léčení. Bez prostředníků a parazitů.

vrač 16.4.2007 22:20

Re: Máme, co jsme chtěli

Ale mohlo to dopadnout jinak.Proč by principiálně u nás nemohli být soukromí doktoři,

soukromé nemocnice a kliniky,když všude jinde jsou?Problém je v něčem jiném.V jejich regulaci,kontrole efektivity a potřebnosti patřičnými státními institucemi i zdravotními pojišťovnami.Trh,který si se vším poradí,tak čistě jako v jiných oblastech ve zdravotnictví nefunguje.To,co teď u nás funguje,je tržní paskvil,se všemi důsledky.

Ludva 19.4.2007 16:54

Re: Re: Máme, co jsme chtěli

Problémy se zdravotnictvím jsou skoro všude, takže on ten soukromický systém asi nebude zcela ideální.

x2u 16.4.2007 17:12

řešení

A jestli zná pisatel řešení, proč nám jej nesdělil

Modrý bolševik 16.4.2007 16:54

zase jenom poloreforma

Já s reformou naprosto souhlasím.Proto jsem volil svojí rodnou stranu ODS a jejího moudrého vůdce.

Roy Boehm 16.4.2007 16:17

Výborně

To je to, o čem by se mělo v reformě zdravotnictví (a nejen tam) diskutovat. O efektivitě vynakládání peněz, o kontrole kvality, o dobrém hospodaření. Narvat do černé díry další miliardy nic neřeší. Ale to by Julínek nesměl kopat za AstruZenecu a jí podobné...

Alfons 16.4.2007 14:43

předpoklad-lidé mají peněz dost

a možná ještě víc jak dost. Slabší skupiny reforma zatlačí do záchranné sociální sítě, která zbyla po rybářích pod mostem, takže odtamtud už peníze nebudou, slabší kusy vymřou a co bude od těch bohatších bude zase málo. Vláda počítá s že lidé mají tiskárny na peníze. A když se utratí ve zdravotnictví nebudou tržby jinde. Jinýmy slovy z h..... bič neukroutíš.

kamol 16.4.2007 12:36

pane párale-obdivuji vás-jak je vám všechno jasné-jak rozumíte našemu zdravotnictví-jste prostě génius-nebo malý blábolista-a čssd zase všechno pokazila-jděte se bodnout-jsou to ubohé keci

Vlad 16.4.2007 9:54

Kdyby byly rohlíky zadarmo, tak jako jsou dnes léky,

Léky jaksi nejsou zadarmo. Soukromým zdravotním pojišťovnám se povinně platí nezřízená zdravotní daň.  jako v případě penzí. Sociální daň je pořád ještě vyšší než vyplacené penze. A přebytek vlády rozhazují na Křipeny a okované transportéry a na provoz Padlamentu.

Autor je propagandista, ale značně neschopný. Tyhle kecy jsou už známy od dob komunistů.

Bubik 16.4.2007 12:34

Re: Kdyby byly rohlíky zadarmo, tak jako jsou dnes léky,

ad sociální daň je vyšší než vyplacené penze..máte čísla? sem s nimi. Já jsem naopak četl, že už ne....

ad léky zadarmo: hádejte, kdo a v jaké výši platí zdravotní daň?

gerontusinza 16.4.2007 9:32

Pane Páral, vaše představa reformy je skutečně až neúsměvná.

Poloidiot zplodí jen idiotskou "poloreformu", a další poloblb ji za poloreformu vydává.  Ať žije ODS a nikdy jinak.(Y)

ok 16.4.2007 8:50

pane Párale, už jste slyšel něco o pracovních metodách pharma firem?

pane Párale, už jste slyšel něco o pracovních metodách pharma firem? Napište o tom něco. O uplácení lékařů, kteří nám pak vnucují léky od svých oblíbených pharma firem. O zařazování léků na seznamy hrazených léků. To je podstata věci. Pacient medicíně nerozumí, a tak ji jen těžko může regulovat.

Mimochodem odporný člověk Rath šel v této věci mnohem přesněji k jádru pudla než ťunťa Julínek !!

gerontusinza 16.4.2007 9:37

Julínek není žádný ťuňťa, to je důkladná žába na prameni, Re: pane Párale, už jste slyšel něco o pracovních metodách pharma firem?

která záměrně snižuje tokypeněz a zároveň je přesměrovává dle svých představ Že to není k pacientům je natolik evidentní, že to pochopili již i někteří troubové, kteří žili v představách "pořádku"  ve zdravotnictví. Inu o pořádku má každý jinou představu. Takový slušně vedený bordel, je pro někoho výkladní skříní pořádku. Hezký den

Bubik 16.4.2007 12:36

Re: Julínek není žádný ťuňťa, to je důkladná žába na prameni, Re: pane Párale, už jste slyšel něco o pracovních metodách pharma firem?

a jakej máte pořádek namysli geronte Vy?

z Vašich příspěvků mám už dlouho dojem že by Vás uspokojil jen návrat socialismu.

gerontusinza 16.4.2007 14:07

Špatně máte za 5. Za prvé, socializmus tady nebyl ani 5 minut.Re: Re: Julínek není žádný ťuňťa, to je důkladná žába na prameni, Re: pane Párale, už jste slyšel něco o pracovních metodách pharma firem?

za 2) obdařen jistým druhem soudnosti, chápu že je potřebným třeba pomáhat , za 3) obdařen jistým druhem soudnosti a zároveň životní zkušeností, jsem si vědom že někomu nelze pomáhat ani náhodou, a za 4)obdařen vědomostí, že jsou lidé kteří překročí člověka právě proto že je v posledním tažení a je jim to jedno a nebo se u něj zastaví aby i zkontrolovali co má v kapsách. Jenže obojích z této kategorie  je zde nejméně, z tohoto ranku odhaduji tak do 10 %.

Přivítal bych totiž obyčejnou slušnost mezi lidmi a odmítám tupé chrapounství modrých bolševiků a jejich bosů. Pokud ovšem vaše dojmy převládají ano jsem podle vás levičák. Není mě jedno když soused nemá co dát jíst dětem a nemůže za to. Totéž u starých lidí. Jsem podle vás socialista? Inu co naplat asi budu. A co vy, když k vám vaše dítě přivede nějakou tu cizí "nuzotu", taky jí vykopnete z baráku. Pak můj dojem bude o vás velice špatný a o té Auroře začnu velmi silně uvažovat. Myslím že dělostřelci se najdou sami, nemyslíte. Jábych v takovém případě nejen velel ale i střílel, a bez výčitek svědomí. Nashle.

paták 16.4.2007 22:27

Re: pane Párale, už jste slyšel něco o pracovních metodách pharma firem?

Souhlas,ale jde i o další obrovské díry,kterými odtékají finance ze zdrav.pojištění.

odborar 16.4.2007 8:41

Reforma na bázi poplatků a tím pumpování dalších peněz do zdravotnictví není reforma..

Reforma je predevším o přísné kontrole výdeje nynějších prostředků a jejich hospodárného vynakládání.  Pumpovat tam další peníze ve formě poplatků a z celé té pomyslné nádrže neucpávat odtoky je zbytečné vytahování peněz z kapes pacientů a svědčí o neschopnosti politiků, nebo naopak jejich provázanosti na farmaceutické koncerny, které tu mají byznys jak za bájného zlatokopeckého Klondajku na Aljašce. Především je nutné zavést osobní účty pacientů ze stávajícího pojištění, oni již si i bez dalších poplatků navíc sami ohlídají kam budou vynakládat své peníze. Za druhé se musí zavést centrální registr léků, aby byla kontrola výdeje od lékaře až po lékárnu a odpadly ty výběry léků na falešné recepty pro narkomany a prodejce léků přes internet, jejichž výdej nakonec platíme my všichni. Za třetí, u lékaře hezky jako do supermarketu, zdravotní kartičku od účtu, vystavené potvrzení a důsledná kontrola výkonů. Samozřejmě zrušení kapitačních plateb. Podrobnosti na http://www.odborar.webzdarma.cz  Bez přísné kontroly není reforma a zavednení poplatků možná omezí zbytečnou péči, ale problém nehospodárně vynakládaných peněz stejně nevyřeší .>-

neodborář 16.4.2007 8:52

Re: Reforma na bázi poplatků a tím pumpování dalších peněz do zdravotnictví není reforma..

Přesně tak - proč o tom Páral nepíše? Že by byl také uplacen pharma firmami? Nějaký ten kongres nebo snad návštěva pharma firmy v Kalifornii?

Malý Aston 16.4.2007 9:01

Re: Reforma na bázi poplatků a tím pumpování dalších peněz do zdravotnictví není reforma..

Souhlasím s Vámi.Tak jako si poslanci nezruší své výsadní postavení tak i zdravotnická veřejnost nemá zájem o zavedení pořádku a platí to pro praváky i leváky.Pořádek,to nepřítel všech,napříč politickým spektrem.Každý,kdo pracuje má nějakou zdravotní pojišťovnu.Děti a důchodci také a za ně platí pojištění stát z našich daní.Takže solidarita tady je.Ti co mají více příjmů platí dvakrát.Neplatíš,šup a přijde exekutor.Takže peníze se vybírají.V době platebních karet není problém zřídit osobní účty a všechny platby realizovat bezhotovostně a pěkně je kontrolovat.Nejsi nemocný 20 let? Máš u nás slevu nebo nějaké připojištění.Čerpáš hodně,protože máš nějakou nemoc? Nevadí,máš informaci kolik nás stojíš.Nečerpáš prachy?Můžeš předat bonus babičce nebo někomu z rodiny nebo milence.Přijdeš k doktorovi,čtečka a tvá pojišťovna hned zná,zase ten lenoch nechce pracovat,buch a za měsíc ti příjde složenka na 30 Kč,přijdeš do lékárny zaplatíš doplatek za léky a za otevření dveří lékarny a za měsíc ti přijde složenka.Nezaplatíš,exekutor.Takže napřed osobní účty,pořádek do systému a pak platby.Jako u pojištění auta.Nebouráš máš slevu,bouráš tak ti zvedneme pojištění.Jenže pořádek se nikomu nechce dělat.To vadí všem jak plátcům tak i těm které platby utrácí.:-D

paták 16.4.2007 22:43

Re: Re: Reforma na bázi poplatků a tím pumpování dalších peněz do zdravotnictví není reforma..

Howgh!

jarmich 16.4.2007 9:30

Re: Reforma na bázi poplatků a tím pumpování dalších peněz do zdravotnictví není reforma..

Pročetl jsem si Váš odkaz na http: další z nesplněných snů.

ladas 16.4.2007 13:36

Re: Reforma na bázi poplatků a tím pumpování dalších peněz do zdravotnictví není reforma..

Jenom aby ty osobní účty neskončili jako IZIP. Jak jsem zjistil obsahuje můj záznam pouze jméno praktického lékaře  a výběry léků z  lékárny.Zde však mám evidovány léky pouze z jediné lékárny a ještě i ty,které jsem společně vybíral i na manželčin recept. A to už mám aktivaci 3 roky. Může p.Julínek vysvětlit ,když nikdo nemá povinnost data vkládat,k čemu je ta databáze.? A kolik to stálo a zda i dnes stojí ?

Roy Boehm 16.4.2007 16:26

Re: Re: Reforma na bázi poplatků a tím pumpování dalších peněz do zdravotnictví není reforma..

Ha, ha. Také jsem se, naivně, těšil, jak si počtu ve svých, dvacet let starých zápisech a našel jsem tam jen své nacionále a jméno lékaře. Páč jsem, díkybohu, zdráv, nemám v IZIPu ani čárku. Ale někdo, někde, někomu jistě platí za to, že mi tu elektronickou zdravotní knížku vede.

paták 16.4.2007 22:33

Re: Reforma na bázi poplatků a tím pumpování dalších peněz do zdravotnictví není reforma..

A no,takhle by měla vypadat reforma.Někde je třeba začít.Jenže se,bohužel,vždy začíná

tam,kde se čeká malý nebo žádný odpor.A kde to je?

Standa 16.4.2007 7:30

Páral

a manipulace. Pořád stejné dokola. "Podle odhadu expertů z dvou set miliard výdajů na zdravotnictví se deset procent utopí v nehospodárnosti či je rozkradeno. Realisté soudí, že komínem vyletí možná i dvojnásobek této částky." Takže jedním dechem chce poplatky a zároveň chce 40 miliard nechat být, protože je asi málo peněz ve zdravotnictví.  Že by poplatky činily více než 40 miliard? A to nám ještě tvrdí, že máme léky zadarmo! Zdravotní pojišťovny asi neexistují. Je to velmi nešikovná manipulace lidmi.

jjjjjjjjj 16.4.2007 13:01

Manipulace a malost

Platba v nemocnici je nedůstojná, kvůli pár excesům "zneužití" jako sociálního lůžka, většina klientů je v nemocnici nedobrovolně. A 60 Kč na den je řádově půl procenta výdajů na zdravotnictví, to by se do pojištění mohlo vejít.

Jednoduchý je poplatek za balení léku - reguluje spotřebu, administrativa skoro nula (v lékárně se to stejně účtuje a stejně mají pokladnu na práci s hotovostí). Navíc je počet cest do lékárny ve vztahu s počtem návštěv lékaře, takže ty nemusíme degradovat vybíráním "toaletného" v ordinacích.

Důležité je otočit poměr počtu léků na předpis a bez předpisu z 10:1 na 1:10, a vázat na předpis výlučně antibiotika, látky radioaktivní a zákonem registrované jedy, a bohužel i látky těžce návykové.

A už dávno se měla nemocenská platit za pracovní dny a ne za kalendářní, pro krátké nemoci a v nepřetržitých provozech by to sice byla trochu loterie, ale co na tom, většina o víkendu nepracuje (a ta by nebrala 10 dnů náhrad za 6 pracovních dnů při tricích od pátka do další neděle/pondělka nebo "hodit se marod přes svátky"...)

Roy Boehm 16.4.2007 16:33

Re: Manipulace a malost

Já to vidím přesně opačně. Když mě v nemocnici nakrmí, tak je těch 60,- Kč naprosto důvodná (a směšně nízká) částka. Doma bych dal za stravu víc. Ale regulovat spotřebu léků poplatky za recept je naprostá hovadina. Ty recepty totiž nepíše pacient, ale lékař!!! A jen doktor rozhoduje co a v jakém množství předepíše. Nemá každy medicínské vzdělání a čas sledovat pokrok ve farmacii, aby mohl doktora kontrolovat! Na tom, že by pojišťovny nemusely hradit levná generika typu Acylpirinu, či vitamínové přípravky se s Vámi shodnu. No a nemocenskou už za Vás Kalousek vyřešil. Když se hodíte marod přes svátky, dostanete kuloví, páč první 3 dny se neplatí, a delších svátků u nás nemáme!