4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tris 18.11.2006 10:26

Re: Není problém nastavit výši kreditu....

Četl jsem článeček od Hazlitta na tém negativní daň a psal, že hlavní problém této daně je, že je ta placená částka je buď nízká, nebo naopak při jisté výši příjmů vysoká, nebo to naopak nemotivuje. Například v příkladu uváděné 3000 měsíčně bude spoustě lidí připadat děsně málo, jenže když se to zdvihne např. na 5000, tak to zase bude strašně velký příspěvek pro lidi, kteří vydělávají třeba 7000.

Finist 18.11.2006 11:12

Re: Re: Není problém nastavit výši kreditu....

Zdá se že negativní daň nebo dotace k nízkým mzdám jsou v Chicagu docela oblíbené téma. Ten letošní nobelista Phelps taky o tomhle napsal spoustu článků (on se zajímá hlavně o nezaměstnanost) jako  Low-Wage Employment Subsidies versus the Welfare State  nebo Payroll Taxes and Wage Subsidies.

Čili zdá se, že tam propadli dost tomu omylu, o němž psal Hazlitt už v Ekonomii v jedné lekci - nezaměstnanost a její řešení se stalo tak trochu fetišem (Méně pro Friedmana, protože ten se zajímal o ekonomii komplet a nesoustředil se na jedno úzké téma)

Přemysl Tišer 18.11.2006 14:43

Re: Re: Není problém nastavit výši kreditu....

Je dobré nastavit placenou částku nizko s tím, že bude nyvýšena za veřejně prospěšné prace. Tento systém je celkem logický: nepracuješ pro společnost? Proč ti pak má dávat společnost hodně? Je to celkem motivační.

U vysokých dávek nastává problém, že větší komunita lidí je schopna dát peníze na jednu hromadu a žít z toho, takže jejich motivace pracovat se snižuje, to je fakt. Proto je vhodná právě ta kombinace s veřejně prospěšnými pracemi.

tris 19.11.2006 21:08

Re: Re: Re: Není problém nastavit výši kreditu....

Při odstranění překážek zaměstnání by prakticky zmizela nezaměstnanost, ale samozřejmě by zůstalo, že holt některé práce budou málo placené. IMO: tohle by pak akorát vedlo k tomu, že by lidé odmítali špatně placené práce v soukromém sektoru a místo toho by šli pracovat do veřejného...což nevím, jestli by něčemu pomohlo...

Ha 18.11.2006 8:15

Ekonomika

Veškeré přerozdělování je šíleně drahá záležitost a fandí jí hlavně socky a úředníci,kteří díky tomu mají teplá místečka s velmi dobrými příjmy.Součástí svobody člověka je i to starat se sám o sebe a ne na úkor ostatních.Tím se nevylučuje možnost pomoci SKUTEČNĚ POTŘEBNÝM.

Antiekonom 18.11.2006 5:51

Myslim ze by se divil ...

Asi by se brzo Milton Friedman divil jak to s tou ekenomii bude.  Hodne zdejsich obdivovatelu ekonomicky velikanu se bude divit taky. Neoklasicistni ekenomove udelali hodne skody. Friedman neuznaval prirodni vedy a verejne prohlasoval, ze v ekonomice neplati a ze jim ekonomika neni podrizena (citat dodam pozdeji)

Ona je jedna vec, divat se na ekonomiku v kvazistatickem rezimu a studovat v tomto stavu "zakony". Klobouk dolu - to skutecne ekonomove nastudovali a probadali dobre.  Ovsem kdyz se vnejsi podminky zmeni a treba zacne dochazet ropa tak se najednou zjisti, ze je vsechno jinak, ze prirodnim zakonum je podrizena i ekonomie a ze vsechny ty slavne poucky a objevy "neo-klasicke neo-konzervativni ekonomie" plati jen ve velice specialnich pripadech - napriklad za prdpkladu (zdanlive) nevycerpatelnych energetickych zdroju.

Cela tahle ekonomie bude na kocku, az to prestane fungovat. Jake jsou ekenomicke poucky a pravidla v dobe poklesu narodniho duchodu? To bylo pro velke ekonomy pod jejich uroven. Zabyvaji se preci jenom rustem. Mozna bymohli doporucit imperialni expanzi. Zacit valku !? 

Preji Friedmanovi stastne byti v nebi neo-klasickych a neo-konzervativnich ekonomu. Ale at tam premysli a dam nam radu az to prestane fungovat. A nebude to dlouho trvat verte.

Anti ekonom

Lubomir Ptáček 18.11.2006 7:54

Re: Myslim ze by se divil ...

Ještě víc by se Friedman divil, kdyby na Zemi dopadla planetka o průměru 30 km. To by nejen přestaly platit jeho poučky, ale ani by už nebyly peníze. Z tohoto hlediska je od něho velmi naivní, že se zabývá fungující ekonomikou.

Přemysl Tišer 18.11.2006 14:37

Re: Re: Myslim ze by se divil ...

Peníze pro fungovíní ekonomiky nejsou potřeba. Peníze reprezentují naše hodnoty. I když nebudou peníze, naše hodnoty nám snad zůstanou...

tris 18.11.2006 10:18

Re: Myslim ze by se divil ...

Anti-ekonome, ekonomie se od začátků zabývá, jak lidé dosahují svých cílů v prostředí VZÁCNOSTI. Jak myslíš, že přestanou fungovat ekonomické zákony, když jsou postavené na tom, že zdroje jsou vzácné? Proč by snížení dodávek ropy mělo narušit platnost ekonomických zákonů?

Finist 18.11.2006 10:58

Re: Myslim ze by se divil ...

Kritizujete něco o čem nemáte ani páru. Docházející ropa ani klesající HDP nemá na platnost nebo neplatnost ekonomie žádný vliv.

Jediný svět, kde ekonomické poučky neplatí, by byl ten kde by každý mohlzkonzumovat materiálních statků neomezeně mnoho (= kde by všechno bylo zadarmo), což ale tihle ekonomičtí velikáni dobře věděli.

Přemysl Tišer 18.11.2006 14:36

Re: Myslim ze by se divil ...

Mno, ono se dá řící, že přírodní vědy jsou podřízeny ekonomice, takže ona jim skutečně podřízena není. Třeba fyzika ukazuje, jak se příroda chová tvrdě ekonomicky . Např. Země obíhá kolem Slunce po dráze, na které je průměrný rozdíl mezi kinetickou a potenciální energií nejmenší. Příroda se tedy snaží šetřit přeměny těchto dvou mechanických energií. V ekonomii se také ukazuje, že velké vkyvy nejsou prospěšné.

Také se na to dá koukat obráceně: fyzika je základ ekonomie. Ono je to obsahem i jednoho vtipu: Všichni vědci a odborníci tvrdí, že právě ta jejich věda je základem pro všechny ostatní. Jen fyzikové se v tomto od ostatních velmi liší, protože jako jediní mají skutečně pravdu... ;-)

Mejla 18.11.2006 2:28

Autore, nepletete si "movitý" a "mohovitý" ? A když už zmiňujete Friedmanovy zásluhy,

nemohl byste uvést také průběžné zdanění, lumpárnu, kterou vynalezl také on ?

Přemysl Tišer 18.11.2006 14:25

Re: Autore, nepletete si "movitý" a "mohovitý" ? A když už zmiňujete Friedmanovy zásluhy,

Omlouvám se. Překlep se občas vloudí.

Finist 18.11.2006 2:09

Většina čtenářů

Snad nejsou takoví ignoranti a o Friedmanovi už někdy vživotě slyšeli. 

Mám jedno takové nesmělé přání - aby ČT ukázala že je k něčemu dobrá a odvysílala u nás  jeho seriál Free to chose http://www.youtube.com/watch?v=Ne91IGIdzGM

siskin 18.11.2006 1:55

Prerozdelovani

je nejlepe nechat na jednotlivych lidech. Oni sami se rozhodnou za co utratit, do ceho investovat (treba i prostrednictvim vkladu v bankach). Jedna z mnoha zrudnosti socialismu je brani penez lidem a davani je tem, ktere si sami vyberou. A vubec nejhorsi je, ze stat za prerozdelovani bere penize platy svych uredniku.