3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zadřený motor růstu, díl druhý

Moderní ekonomika se neobejde bez bank a bez úvěrů. Podniky potřebují úvěry na investice a na provozní financování. Většina domácností nemá šanci získat vlastní bydlení bez hypotéky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Maleček 3.1.2014 3:45

Když je vzdělání na ho...

Pan Kohout na to šel vědecky, já po selsku. Půjčil by obyčejný sedlák bez vzdělání a "smrdící hnojem" někomu, kdo evidentně nemůže splácet. Jasně že ne, protože pak by sám zkrachoval. A ti supervzdělaní bankéři to systémově dělali a dál dělají. A pak se divte, že je krize.

A proč by ne. Vždyť je to o tom, že ti "geniální" bankéři zkorumpovali nenažrané politiky a své riziko přenesli na státy - tj. daňové poplatníky. Po česku tunel jako prase. Svět prostě ovládla zlodějská pakáž v bílých límečcích, vychovaná "prestižními" univerzitami - aaaa vo tom to je.

O. Uživatel 3.1.2014 9:32

Uživatel požádal o vymazání
P. Rada 3.1.2014 1:23

Omyly Pavla Kohouta.

Ty tkví především v tom, že přecenuje následné chybné kroky v klasické ekonomice (např. v bankovnictví) s vlastní hlubší příčinou tohoto stavu (přírodní ekonomikou), kterou žel vůbec nepresentuje. Zkusím to doplnit.

Tou základní příčinou je nepoměr v trendech růstu materiální i energetické spotřeby lidstva vzhledem k už půlstoletí trvajícímu propadu efektivit těžby energií a poklesu dostupnosti surovinových zdrojů. Tento rozpor občas pomohly mírnit technologické inovace ale jen krátkodobě a progres dosud probíhá jen v oblastech jako je informatika a elektronika. Naopak v energetice která je dominantním vlivem, pokles efektivit s mírným kolísáním stále pokračuje.  http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883

I dříve lidstvo dělalo obrovské ekonomické chyby, jako bylo celosvětové zbrojení, válčení at studené či otevřené, nedostatky v higieně s dopady pandemií ... Toto se však až donedávna dalo kompenzovat technologičností, nárůstem masivností těžby, hledáním nových ložisek atd. Dnes máme sice relativně nejlepší vlády, nejpokrokovější informační systémy, logistiku...  ale toto zjevně už na kompenzaci negativních vlivů nestačí.

Za elou civilizační éru jsme si přivykli zdánlivě automaticky se obnovující a průběžně celosvětově rostoucí ekonomické prosperitě. Varovné hlasy (např. ŘK) o tom, že bytostně se neměníme a vývoj jde jen přes vnější svět, kde nutně v uzavřeném systému platí limity růstu, nebylo a dosud ještě mnohým není příjemné akceptovat - natož respektovat. Mnozí navíc neakceptují fakt, že podstatou celosvětové ekonomické prosperity je využívání už desetitisíciletí stabilní úrovně ekoslužeb která ještě nyní převyšuná HDP násobně. (http://kfrserver.natur.cuni.cz/studium/anatomie/ZS2012/natr/laudatio.pdf)

Počínající rozvrat ekosystémů proto nutně začíná ovlivnovat i výsledky ekonomik ale tyto hlubší souvislosti pan Pavel Kohou zjevně ignoruje. Dopady na sebe ale nenechaly dlouho čekat a klasická ekonomika založená jen na epirii posledního století tápe.

L. Novák 3.1.2014 2:55

Re: Omyly Pavla Kohouta.

Zelený magor Rada se rozhodl agitovat do ekonomie. Alternativní vjedec.... :-P

J. Huml 3.1.2014 6:00

Re: Omyly Pavla Kohouta.

L. Novak 475, opet promluvil k veci. Neuveritelne, jak jeho tykev zeje prazdnotou.

P. Chládek 3.1.2014 8:45

Re: Omyly Pavla Kohouta.

... co si takhle udělat "higienu" mozku ?

R. Langer 3.1.2014 9:33

Re: Omyly Pavla Kohouta.

To má být nějaký vtip, nebo jste už vážně upadl do posledního stadia?

O. Uživatel 3.1.2014 9:34

Uživatel požádal o vymazání
P. Rada 3.1.2014 13:11

Re: Omyly Pavla Kohouta.

Pane Rys těžba ropy a zemního plynu v USA skutečně nyní ještě roste. USA mají i zásoby snadno těžitelného uhlí na několik set let které je v Hamburu podobně drahé jak to Australské a le přitom ještě levnější jak Polské.

Pokud by jste ale reagoval na to o čem píši a k čemu jsem dával odkazy - tedy k efektivitě těžby - nereagoval by jste připomínkou k současné a navíc pomíjivé masivnosti.

B. Rybák 6.1.2014 11:58

Re: Omyly Pavla Kohouta.

Těžba plynu a ropy roste, protože navzdory "zeleným prorokům vsadily na rozvoj technologií jejich těžby, která je učiní na staletí přinejmenším soběstačnými (na rozdíl od "zeleně zpitomělé, prorokům ŘK věřící EU).

Jestli mě uniklo, že by jste se někde za své oblbování občanů (přinejmenším v tomto směru) omluvil, tak mě na to dejte odkaz!

J. Schwarz 3.1.2014 10:48

Re: Omyly Pavla Kohouta.

Pane Rado, když už připomínáte ŘK, přírodu, "meze růstu" a "ekoslužby" víte o některém ze slovutných vědců ŘK který začal chodit pěšky, stal se vegetariánem a radikálně omezil vlastní spotřebu? Když mluvíte o přírodě, znáte nějaký biologický druh kde jedinci přenechávají svá loviště bez boje a shánějí potravu pro kohokoli, nejen pro vlastní mladé? A co vy, jste vegetariánem, nelétáte ani nejezdíte autem, konzumujete jen lokální produkty a na střeše své chajdy máte fotovoltaický panel nebo za ní větrník? Lidstvo se chová naprosto v souladu s přírodou a žádní blouznivci to nemohou změnit. Hlavním problémem je přelidnění,  půlmiliarda lidí na Zemi by žádné ekologické problémy neměla. Problémem  je těch sedm miliard, válka je proti tomu nic, nula. Nakonec, ani války nezabránily růstu populace a škody, které války přírodě způsobily po pár letech vůbec nepoznáte. Přírodě jsou lidské války ukradené. Mimochodem, ve vašem vysněném světě nového, ekologicky odpovědného člověka bez válek by se žilo mnohem hůř než třeba za třicetileté války. Život ve vašem světě by neměl žádný smysl.

P. Rada 3.1.2014 14:06

Re: Omyly Pavla Kohouta.

Pane Schwarzi to, že někdo popíše chování biologického systému věrohodně, přeci zároven neznamená, že sám se musí chovat jako extrém v onom systému. Mezi vědci navíc pravidelně potkávám ty relativně nejskromější. Nabídnu jméno typického - Václav Cílek. Jednáli se tedy o naše vědce, které trochu znám, tak mnohé z nich potkávám i v autobusu, metru pražské MHD, pěšky.... Naopak exenzivně podnikatelský výkvět jezdí nikoli "sockou" ale ve vozech typu "of road" se spotřebou násobně vyšší jak je běžný průmě střední vrstvy.. Zato se ovšem cítí nad věcí a relativně bezpečně a okolí to mnohdy dávají okázale až agresivně na

vědomí. K tomu biologickému druhu. Každý pravidelně hájí své působiště - to ano! Vy si to ale pletete s masivním plundrováním krajiny pod nohama sousedů, vypouštěním externalit.... Toto si zde právě kontraproduktivně bez boje necháváme trpět. Mocní tohoto

světa mají tuto mašinerii navíc ošetřenou uměle vytvořeným zákonodárstvím a dokonce vlastní branou silou - u nás má takové bojůvky i ČEZ a ochranky všeho druhu jsou při zneužívání moci (ochraně vytunelovaného majetku)  průvodním jevem. O mém fantazijním světě toho moc nevíte, nikde jsem o něm nepsal a tak se divím, že ho troufale

hodnotíte. Jde nejspíše o Vaši vlastní fantazii umělého protivníka. Pokud bych ale já měl takový fantazijní svět nastínit tak by v něm patrně platila pravidla podobná jako na planetě Pandora kterou si vysnil a sfilmoval James Cameron ve filmu Avatar. Každý život by měl svou hodnotu a tu by po jeho skončení předával dál. Smyslem by byla radost a evoluce v bytostných vlastnostech. Nikoliv pozemský konzum

pro konzum jako údajný nejlepší hnací prostředek pro zadrhávající-se motor bezohledného extenzionalismu.

M. Prokop 3.1.2014 17:38

Re: Omyly Pavla Kohouta.

Radu do jeskyně! :-P (Nebo k Chocholouškovi)

ŘK hned do vedlejší!

Mhou tam holdovat radosti a evoluci v bytostných vlastnostech. Konzum jim jen škodí.