5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Za obchodní deficit si Američané mohou sami

Politici všude na světě nemají rádi deficit obchodní bilance. Vidí v něm ztráty pracovních míst ve prospěch ciziny. Tak se často snaží deficitu obchodní bilance bránit – obchodními překážkami, intervenováním do měnového kurzu, kampaněmi za kupování domácího zboží apod.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stejskal 13.5.2012 23:25

A oni to tam nevědí.

Neb Macha nemají.

I. Schlägel 14.5.2012 8:04

Re: A oni to tam nevědí.

Oni to samozřejmě vědí, neví to volič lačný výdobytků sociálního státu, a ten rozhoduje o tom, jak se politici zachovají. Zda podle toho, co vědí, nebo podle toho, co chce jejich voličstvo slyšet.

J. Kanioková 12.5.2012 22:47

Máte pravdu, autore,

Byť je Čína v HDP na hlavu daleko pozadu, jede, zcela bez skrupulí. Dělá jen to, co jí druhé strany dovolí, umožní.

Ekonomické vztahy, racionální, nemají kategorie jako laskavost, ohleduplnost. Jak řekl pan Robejšek - "členství ve spolku (i v obchodních vztazích) není lyrika a 10 přikázání. Členství ve spolku je má dáti - dal."

Nepřestává mě udivovat, že to pořád ještě někoho překvapuje!

A už jede "obchodní válka" - Čína uvalila cla na trubky z nerezové oceli z EU a Japonska - http://goo.gl/BgUg5

P. Schuster 13.5.2012 8:55

Re: Máte pravdu, autore,

Ano, pan Mach má pravdu, ale jsem někde četl (asi pan Roman Joch), že v podstatě Američané svými penězi vyzbrojují čínskou armádu. A to je do budoucna velký problém, který si zatím Američané vůbec nepřipuští.

P. Fiala 12.5.2012 16:40

"Byznysmeni" v USA se naučili "vyrábět" a "prodávat" finanční produkty

Ostatní se v tomto byznyse nevyznají, vyžaduje to speciální mozky s know-how jako pan Sorosz a jemu podobní lidé. Mimochodem také velmi výkonní psychičtí manipulátoři v globálním měřítku, a to díky mediálním expertům-analytikům (kteří zveřejňují "ceny" v médiích) a mediálním magnátům jdoucím jim na ruku, či použití začínajících finančních elévů (jak bylo již i v nějakém filmu naznačeno).

Politik, není-li z Harwardu či Cambridge, toto jejich konání, ovšem v rámci zákonů, těžko rozpozná a stejně je "bezmocný" neboť i politické partaje, jejich lídři, jsou zainterosováni (ale dokáže své "poddané" strašit finanční krizí, aby dosáhl svých vlastníchcílů).

V globálu Číňané, ale ještě více Němci, jsou si vědomi podstaty pojmu KAPITÁL. Někteří Američané tento pojem "zprznili" a dělají si z lidí na planetě "dojné krávy". Též si všimněme, jak prudce "bojují" proti měně EURO, ztratili celosvětový monopol na USD, který měli předtím, nežli začali "vyrábět" a "prodávat" finanční produkty. Jejich obrovský státní-vládní dluh je asi tak z 90% dluhem národním, manipulují s úsporami občanů, a jak jim státní-vládní dluh roste je evidentní, že USD od občanů také nepoužívají efektivně.

I. Schlägel 14.5.2012 8:06

Re: "Byznysmeni" v USA se naučili "vyrábět" a "prodávat" finanční produkty

Jestli někdo zprznil slovo "kapitál", tak je to EU. Z kapitálu se staly "dotace".

G. Zahradníček 12.5.2012 15:26

Kůňa, vy ste ale hlava, pane Vachtmajstr.

:))

P. Sulc 12.5.2012 0:49

Vidim, ze jste ostrym duchem objevil Ameriku.

No, ja jaem v 68 roce jako novy emigrant, co neumi anglicky slovo, fachcil ve fabrice, Kooh-i-Norce, na Long Islandu, a zarizeni bylo udesne zastarale Fachcili tam Hispanikove a Cesi, vetsinou, za par supu. A podobnych fabrik bylo okolo spousta. Konec koncu, neco vyrabely, neco prodavali i ven a hlavne, lidi pracovali. Televise vetsinou americka, byt jeste s elektronkama, evropska a japonska auta temer nevidet, Hi Fi stereo prevazne americke a takove ty elektricke i neelktricke pitomosti pro domacnost a kuchyn "made in USA". Jenze podil americkych vyrobku se rychle zmensoval a dovoz z Japonska zvetsoval. A dnes je to od trochu jinych "zlutych dablu", ale je to pesky jako za vozem. Ty fabriky, tam se uz davno a davno nedela, jsou z nich jen takove betonove, temer neznicitelne skeletony, no, takovy americky Cikanov. A dnes, kdyz volate k firme, ze potrebujete poradit s computerem, nemluvite s odbornokem nekde v Oregonu ci kde, mluvite s nejakym tim sisli-misli nekde na Tchaiwanu ci v Indii, neb ti pracuji za par susnu a telefon pres more nestoji temer nic.. A tak to zde v Americe jde do pr+de+le.. Ale co, certi uz na me kejvaji a brousi vidle.

K. Drobková 12.5.2012 0:18

To je koumák, ten Mach.

Až pojede pantáta zanedlouho do Emeriky ať Vás vezme ssebou p.Mach. Napište ten svůj objev na transparent a jděte k Bílému domu to ukázat Obamovi. Věřím tomu, že si Vás okamžitě vezme jako svého nejhlavnějšího ekonomického poradce ........ :-))

R. Jonák 12.5.2012 11:15

Re: To je koumák, ten Mach.

Tak hezká ikona a autorka píše takové kraviny (a to nejen k tomuto článku).

K. Drobková 12.5.2012 14:38

Re: To je koumák, ten Mach.

A co Jonák ? Napíše něco, nebo bude jenom blbě plkat ?

I. Schlägel 14.5.2012 8:07

Re: To je koumák, ten Mach.

To by se po Vás jenom opičil. Koho to má pořád bavit?

R. Urban 12.5.2012 16:11

Re: To je koumák, ten Mach.

Patrně nechápete, proč takové články vznikají.