1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Waterloo Slavkovského trojúhelníku

Před dvěma lety založili premiéři České republiky, Slovenska a Rakouska takzvaný Slavkovský trojúhelník. Jedná se o neformální a nepřiznanou obdobu Visegrádské čtyřky, jejímž cílem měla být užší spolupráce s Rakouskem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Hraj 24.8.2017 8:47

Re: IVK

Pane Hrbku, je obtížné vůbec pochopit, s čím se to snažíte polemizovat (s článkem určitě ne) a jaká je Vaše pozice, je-li vůbec nějaká.

Nevím kde jste vzal, že cílem je nulová nezaměstnanost nebo nulová daňová zátěž (kdo má toto ve svém programu?). Zrušení minimální mzdy je naopak na legitimní debatu (osobně jsem pro). Reálné mzdy nemá ve svých rukou vláda, jak by je tedy mohla "snížit na nulu(!?)"?

Inflace není "výborným nástrojem", ale ekonomickým ukazatelem.

Mimohodem článek je o volném pohybu osob a služeb.

J. Lepka 24.8.2017 8:43

No jo , frantíci jsou již od Waterloo zakomplexovaní,

tak si honí triko, kde to jde.

T. Hraj 24.8.2017 8:38

Alor frexit, monsieur Macron?

Vlády V4 nebo alespoň ta česká měla situaci okamžitě nazvat pravým jménem: "loi Macron" popírá samotnou instituci EU. EU není Parlament, Komise, administrativní centrum v Bruselu a pod. EU je volný pohyb zboží, lidí, služeb a kapitálu.

Macron tedy od V4 měl dostat jedinou otázku: zruší Francie "loi Macron" nebo aktivuje článek 50 o vystoupení z EU?

V. Javora 24.8.2017 8:37

Re: Drobná, ale významná nepřesnost

Pane Krásenský, Škodovka a Hyundai, o kterých hovoříte, nejsou "velkou většinou našich firem", při vší úctě. A paní Lipovská mluví o nepoměru mezi požadovanými vyššími mzdami a stále nedostatečnou úrovní produktivity v celé ČR. Takže mluvíte o koze, zatím co řeč je o voze, o žádnou významnou nepřesnost se nejedná a paní Lipovská má pravdu.

I. Schlägel 24.8.2017 8:33

Re: IVK

Možná byste neměl psát o tématech, kterým nerozumíte. Ale je to Vaše volba.

K. Keinkopf 24.8.2017 8:16

Re: A je to venku. Poslední velké téma vlády minimální mzda,

Ale od výše minimální mzdy se odvíjí výše sociálních dávek, pro které si přišel.

A. Hrbek 24.8.2017 7:54

IVK

"Bývalý bankéř a socialistický ministr hospodářství Macron bezpochyby zná vztah mezi cenou práce a mírou nezaměstnanosti. Ví, že uměle vysoká cena práce nezaměstnanost zvyšuje, ví, že cestou k oživení ekonomiky je snížení daňové zátěže, respektive nižší reálné mzdy".

Takže nezaměstnanost se patrně zcela odstraní tím, že se zruší minimální mzdy a kolektivní smlouvy. A ekonomika se patrně nejvíce oživí odstraněním veškerých daní a snížením reálných mezd na nulu.

A výborným nástrojem oživení ekonomiky je vysoká inflace, která připraví obyvatelstvo o úspory a výrazně sníží jejich reálné mzdy.

Kdo bude mít z toho prospěch - zaměstnanci nebo některé ekonomické subjekty?

Typické plácání současných "vědeckých ekonomů", kteří vědí vždy jak na to a když se to náhodou realizuje, tak vždy vědí, proč se to nepovedlo. Řada příkladů je i v ČR.

J. Krásenský 24.8.2017 6:51

Drobná, ale významná nepřesnost

" Vyšší mzdy bez odpovídající vyšší produkce by vedly pouze k dalšímu zdražování."

Potíž spočívá ve skladbě výroby. Většina našich firem jsou jen subdodavatelé firem zahraničních, které teprve zhodnocují výrobek konečným prodejem. Cizí firmy (logicky) tlačí na co nejnižží cenu subdodávek (a prosazují její snižování i v době růstu inflace, cen energií a materiálu). Mnohdy nakupují konečný výrobek i v požadovaném obalu, a po zařazení do své obchodní sítě zvednou jeho cenu oproti nákupu o řád i více. Zkrátka vyšší produkce to nezachrání, pouze vlastní firmy s vlastními výrobky s vlastní celosvětovou obchodní sítí. Takže to neplatí ani pro "naši" škodovku, ani pro hyundai. Jsme montovnami.

P. Dvořák 24.8.2017 1:21

A je to venku. Poslední velké téma vlády minimální mzda,

která zaručuje i tomu nejposlednějšímu nýmandovi ze střední Afriky, který neumí česky ani blafnout, že rozdíl mezi "minimální životní úrovní" u nás a v západní Evropě se stále snižuje.

Jenže to má háček. Ten středoafrický nýmand do Evropy nepřijel dělat ani za maximálně minimální mzdu. On sem přijel nedělat vůbec.