3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Waterloo Slavkovského trojúhelníku

Před dvěma lety založili premiéři České republiky, Slovenska a Rakouska takzvaný Slavkovský trojúhelník. Jedná se o neformální a nepřiznanou obdobu Visegrádské čtyřky, jejímž cílem měla být užší spolupráce s Rakouskem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 24.8.2017 16:32

Re: IVK

Logicky fajn, dovolím si ale analogii - brzdící automobil. Čím větší tlak na brzdy, tím větší zpomalení. Podobně čím menší tlak na brzdy, tím menší zpomalení. Na tom se shodneme, předpokládám. V jednu chvíli se ale zmenšovaný tlak ocitne na nule a posléze v záporných hodnotách. Počínaje tou nulou nebude mít sebezápornější tlak na brzdy na rychlost auta jakýkoliv vliv. Auto pojede "fyzikálně danou" rychlostí, do kopce bude zpomalovat, z kopce zrychlovat, nějaký ten odpor vzduchu do toho, ale vyrvěte pedál z podlahy a zahoďte ho, nekonečné rychlosti nedosáhnete; možnost nekonečného kopce zanedbáme :-).

Podobně minimální mzda blízká nule až žádná nebude mít vliv ani na mzdy, ani na ekonomický rozvoj a vlastně ani na rychlost automobilu.

I když s tím brzdovým pedálem... Viz Rada&Žák - Balada o bezhlavém (motocyklovém) jezdci: Řídítka vzal a zahodil/ A byli rázem 20 mil (v Bohatýrské trilogii, Dobrodružství šesti trampů). Viz: http://ld.johanesville.net/zak-04-bohatyrska-trilogie-2-z-tajnosti-zizkovskeho-podsveti?page=21

J. Krásenský 24.8.2017 6:51

Drobná, ale významná nepřesnost

" Vyšší mzdy bez odpovídající vyšší produkce by vedly pouze k dalšímu zdražování."

Potíž spočívá ve skladbě výroby. Většina našich firem jsou jen subdodavatelé firem zahraničních, které teprve zhodnocují výrobek konečným prodejem. Cizí firmy (logicky) tlačí na co nejnižží cenu subdodávek (a prosazují její snižování i v době růstu inflace, cen energií a materiálu). Mnohdy nakupují konečný výrobek i v požadovaném obalu, a po zařazení do své obchodní sítě zvednou jeho cenu oproti nákupu o řád i více. Zkrátka vyšší produkce to nezachrání, pouze vlastní firmy s vlastními výrobky s vlastní celosvětovou obchodní sítí. Takže to neplatí ani pro "naši" škodovku, ani pro hyundai. Jsme montovnami.

V. Javora 24.8.2017 8:37

Re: Drobná, ale významná nepřesnost

Pane Krásenský, Škodovka a Hyundai, o kterých hovoříte, nejsou "velkou většinou našich firem", při vší úctě. A paní Lipovská mluví o nepoměru mezi požadovanými vyššími mzdami a stále nedostatečnou úrovní produktivity v celé ČR. Takže mluvíte o koze, zatím co řeč je o voze, o žádnou významnou nepřesnost se nejedná a paní Lipovská má pravdu.

J. Krásenský 24.8.2017 18:12

Re: Drobná, ale významná nepřesnost

Asi jsem se špatně vyjádřil. Chtěl jsem napsat, ža ani škodovka ani hyundai nejsou výjimkou, a jsou cizí. A za druhé, produktivita u montoven je diskutabilní, neboť dodavatelské firmy se mohou upracovat, ale odběratelé tlačí na snížení cen. Produktivita se měří podle poměru prodejní ceny a odpracovaných hodin, zhuba řečeno. A pokud odběratelské firmy tlačí na snížení ceny v době inflace a rostoucích cen energií a surovin, musí zdánlivě u dodavatelských firem klesat a klesají i mzdy. Odběratelská firma naopak zvýší cenu o řád a víc a jí zdánlivě produktivitas roste. Často jen přeložením jednoho dokumentu z jedné strany stolu na druhý. A to byl smyslk mého příspěvku. Vím o čem mluvím - dodáváme konečné výrobky Ikee včetně obalů za ceny o víc než řád nižší než za jaký je prodávají ve své obchodní síti.

M. Prokop 24.8.2017 9:19

Re: Drobná, ale významná nepřesnost

Škodivka je sice součást Volkswagenu, ale není jen montovna. Má vývoj, subdodavatele i obchodní síť.

P. Dvořák 24.8.2017 1:21

A je to venku. Poslední velké téma vlády minimální mzda,

která zaručuje i tomu nejposlednějšímu nýmandovi ze střední Afriky, který neumí česky ani blafnout, že rozdíl mezi "minimální životní úrovní" u nás a v západní Evropě se stále snižuje.

Jenže to má háček. Ten středoafrický nýmand do Evropy nepřijel dělat ani za maximálně minimální mzdu. On sem přijel nedělat vůbec.

K. Keinkopf 24.8.2017 8:16

Re: A je to venku. Poslední velké téma vlády minimální mzda,

Ale od výše minimální mzdy se odvíjí výše sociálních dávek, pro které si přišel.

P. Dvořák 24.8.2017 9:23

A je to venku. Poslední velké téma vlády minimální mzda.

Tak to mě nedošlo. Tím pádem je ten háček narovnaný :-)

P. Götze 24.8.2017 12:21

To je ten "evropsky pilir socialnich prav" zmineny v clanku. V podstate to znamena ze kazdy uprchlik dostane stejnou socialni davku. At je kdekoliv v EU. Ze do toho systemu nikdy nic neprispel nikoho nezajima. Vsichni mimo EU maji uvnitr EU vpodstaye jen prava, zadne povinnosti.