4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vyměňte své fiktivní peníze za poctivé

Méně než jedno procento lidí si uvědomuje, že peníze, které mají v peněžence, na knížce nebo na účtu, jsou ve skutečnosti falešné. Pravda, zákonným platidlem jsou, ale jejich hodnota je do značné míry fiktivní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Šťastný 7.5.2012 12:14

Myslím, že v situaci

již popisuje článek, je větším vítězstvím vlastoručně vypěstovaný pytel brambor na zimu ve vašem sklepě. Situace může totiž být i taková, že máte spoustu zlata, do kterého jste prozíravě investoval, ale příliš se ho nenajíte.

J. Hejna 7.5.2012 10:53

Hloupost tvářící se jako moudro.

Čas čtení byl stráven neefektivně.

L. Handzel 7.5.2012 11:13

Re: Hloupost tvářící se jako moudro.

A hele, Šalamounovo howno! :) Tož vítejte pane Hejno.

J. Mrázek 7.5.2012 12:27

macekvbotach.cz

Páteční část článku:Ekonom Pavel Kohout na Finmag:

Poslanecká sněmovna včera o týden odsunula rozhodnutí, zda Česká republika přistoupí ke smlouvě o Evropském stabilizačním mechanismu. Zastupitelé mají ještě sedm dní na to, aby si uvědomili, že pro stabilitu republiky je kriticky důležité tuto smlouvu odmítnout.…

Veřejná debata o Evropském stabilizačním programu (ESM) byla ututlána. Proč: obsah smlouvy je natolik skandální, že se téměř vzpírá uvěření. Pro začátek: „Členové Evropského stabilizačního mechanismu se tímto neodvolatelně a bezpodmínečně zavazují zaplatit jakýkoliv kapitálový požadavek, který vůči nim bude učiněn, a to do sedmi dnů od obdržení požadavku.“…

Co se stane, když nezaplatíme? „ESM má plnou právní kompetenci zahájit právní řízení. ESM, jeho majetek, financování a aktiva požívají imunity vůči všem formám soudního procesu. Majetek, financování a aktiva ESM požívají imunity vůči prohlídce, záběru, konfiskaci, vyvlastnění nebo jiné formě exekuce, odebrání nebo zabavení exekutivním, soudním, správním nebo legislativním aktem.“

Velikost možných požadavků? Závazek České republiky vyplývající z Evropského stabilizačního mechanismu bude zahrnovat zhruba 40 miliard korun splaceného kapitálu a povinnost dodat dalších cca 310 miliard korun v případě potřeby. Rada guvernérů ESM může tento kapitál ještě navyšovat. Není stanovena horní mez našich závazků.…Schválení smlouvy o ESM prosazuje Karel Schwarzenberg. Ministr zahraničí, kterému jde primárně o to, aby jej potentáti z Unie poplácávali po ramenou. Ministr, který v přímém televizním přenosu vyjádřil svoji loajalitu evropskému superstátu, nemůže hájit zájmy České republiky. Pokud Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválí tunel jménem Evropský stabilizační mechanismus, budeme ještě nostalgicky vzpomínat na Viktora Koženého. Ten se spokojil s málem. A aspoň neměl imunitu.

P. Urban 7.5.2012 10:34

Mám lepší nápad

Tvrdě trénujte, udržujte si fyzičku a naučte se dobře prát a střílet.

Pak se vždy uživíte ve službách těch, kteří si včas pořídili zlato. Nebo těch, kteří jim to zlato budou chtít sebrat.

F. Vítek 7.5.2012 10:42

Re: Mám lepší nápad

Nejlepší je kombinace obého - chránit si vlastní zlato vlastními zbraněmi a náboji ;-)

M. Kotrch 7.5.2012 10:07

Platidla jsou až to poslední

Největším bohatstvím člověka by mělo být to, že něco dobře umí, že něco vyrobí vlastníma rukama nebo hlavou. Kdo dokáže vytvářet hodnoty, ten tvoří své bohatství. Lidé budou stále poptávat VĚCI denní potřeby, jídlo, šaty, nářadí, atd., čili hodnoty.  Potíž západních ekonomik je v tom, že je v nich mnoho lidí kteří nic neprodukují - nevytvářejí skutečné hodnoty, ale peníze dostávají, často nemalé a pouze konzumují. S tím souvisí i nepříznivý demografický vývoj, ale více na to má vliv vytváření umělé zaměstnanosti  v nevýrobní sféře. Služby jsou sice také důležité, ale v rozumném poměru k tvorbě hodnot. Většina musí vytvářet fyzické hodnoty na prodej. Pokud v ekonomice dojde k tomu, že převládnou ti, kteří netvoří faktické hodnoty, pak zákonitě nastane krach a znehodnocení platidel ať jsou jakákoliv.

 

M. Stuchlik 7.5.2012 21:57

Re: Platidla jsou až to poslední

Vzhledem k tomu, že schopnost něco tvořit se dnes ohodnocuje podstatně hůř než schopnost něco okecávat, bude krach současného ekonomického systému vlastně pomocí těm, co něco umí. Možná proto se tomu kecalové z Brusele tak brání :-)

K. Luboš 7.5.2012 9:22

znehodnotit jde všechno

„Dokud se platilo zlatem a stříbrem - a to trvalo nějakých pět, šest tisíciletí - nestávalo se, že by peníze úplně ztratily svou hodnotu, tj. kupní sílu...“

No úplně ne, ale znehodnocovat mince šlo i tak velmi dobře.  Dělávalo se to tak, že se shromáždily, roztavily spolu s mědí(?) a znovu vyrazily. A to se opakovalo podle libosti. Takže nakonec existovaly „zlaté“ mince, kde obsah zlata byl hodně pod 10%.

L. Gryc 7.5.2012 12:06

Re: znehodnotit jde všechno

To máš pravdu, bylo to tak skoro vždycky. Taky jsi ale za tyto znehodnocené mince časem koupil většinou ekvivalent toho, kolik toho drahého kovu v tom platidle zbylo. Čili čím dál tím méně až do pádu takové pak už rádoby kryté měny. Zjistit dneska ryzost kovu je záležitost několika desítek sekund, takové ředění by se dneska okamžitě provalilo a nikdo by takové mince nechtěl a když už tak s patřičně nižší hodnotou.

J. Novak 7.5.2012 7:56

Ono je to jednoduché

Uložte si peníze do zlata, vláda vám pak jeho vlastnictví zakáže zákonem a jste zase u papírků. Historická zkušenost odkud? Přece z USA, http://cs.wikipedia.org/wiki/New_Deal

L. Gryc 7.5.2012 8:20

Re: Ono je to jednoduché

V tomto případě zbývá jedině emigrovat a to co nejrychleji.

F. Vítek 7.5.2012 8:29

Re: Ono je to jednoduché

Jenže KAM? :-(

P. Fiala 7.5.2012 7:51

Peníze jsou abstraktní pojem

Peníze jsou abstraktní pojem pro abstaktní úvahy, není topojem vhodný pro úvahy praktické. Bez uvažování konkrétního, praktického se nedobře reálná konání lidí, v ekonomikách a při vytváření základních zákonů států dle stranických poltických programů, řídí.

Hodně mně osobně o pojmu peníze a konkrétně "americký dollar" poučily texty v knize, Milton Friedman - Money Mischief - Za vším hledej peníze (uvědomil jsem si těžký porod USD včetně jeho dalšího "života" a též jsem si uvědomil fenomén EURA pro 27 států EU - obě meny USD i EURO jsou obrazem ekonomckých úsilí občanů USA a EU s jejich know-how). Mimochodem, proč si nechceme přiznat, že euroobčané vytváří již po pět roků vyšší GDPjak občané USA?

Konkrétní podobou pro "peníze"může být v podstatě cokoliv, co je pod právním a policejním či vojenským dohledem státu = politickou stranou jednou, či několika (jejími lídry) - nicméně jsou důležitá veškerá vytvořená bohatství neživá a hlavně ta živá v lidech dřímající a připravena k dosahování téměř čehokoliv, dnes třeba připravující se k pronikání do vesmírného prostoru. 

Základem jsou však pravidla a jejich vymahatelnost pro všechny občany nastavená pro ekonomiky včetně obchodu či finančnictví na bázi národní či unijní či zcela mezinárodní.

A. Ruščák 7.5.2012 7:35

Zlato je rovněž fiktivní

Jediné, co je aspoň trochu reálné, je půda. Pokud vám ji stát nesebere, jako to udělali komunisti, tedy pokud bude alespoň udržovat zásadu, že vlastnické právo se neporušuje, tak půda je největší výhra, řekl bych - na vlastním kusu půdy si postavit dům a vedle toho koupit nějakou nemovitost a pronajímat.

L. Gryc 7.5.2012 8:25

Re: Zlato je rovněž fiktivní

Stát zavede drakonické daně z pozemků a nemovistostí. Jsou krásně evidované, moc dobře ví, z koho ty peníze vyrazit. Nezaplatíš, konfislace a jsi na tom stejně jako z těmi papírky. Jedině mít hodnotu, kterou není tak lehké zjistit, oškubat a konfiskovat. Když neví, co vlastníš, nemůže ti to tak jednoduše vzít. Zlato zakopu na zahradě nebo v horském masívu a státe, hledej :-). A věřím, že za zlato si chleba vždycky koupím.

V. Kolman 9.5.2012 10:36

Re: Zlato je rovněž fiktivní

Ale pane Gryci. Existují přece elektronické hledače kovů. S takovou "zlatohledačkou" ho zdatný ouřada, vámi placený a státem k tomu určený najde natotata. To by tak hrálo, aby se někdo nechtěl nechat "dobrovolně" oškubat státem :-((

P. Pavlovský 7.5.2012 6:04

Nesmysl

Zlato je stejně fiktivní hodnotou jako bankovky. Do motoru je nenalejete, svítit ani topit se s ním nedá, o jídle a pití nemluvě. Obáváte-li se krachu světové ekonomiky, pořiďte si selský statek a zařiďte jej tak, aby nepotrřeboval přívod elektřiny. Zásobte jej zbraněmi a střelivem. Pořiďte dobytek a koně. Též zásoby osiva, zemědělského nářadí, a pro začátek i pohonných hmot na pily, sekačky a pod. - než se naučíte obejít se bez nich. Prostě počítejte s provozem na úrovni 18. století.

Pokud chcete dnes jako střádal utrpět veliké ztráty, nakupte bankovní zlato a přechovávajte je v nějaké bance. Nedoplatíte se. Na stálé stoupání jeho ceny spoléhat nemůžete a na tu banku s jejími sejfy konec konců stoprocentně také ne.

F. Vítek 7.5.2012 7:45

Re: Nesmysl

Ceny střeliva celkem přesně kopírují cenu zlata ... ale zlatem se člověk neubrání ...

L. Gryc 7.5.2012 8:32

Re: Nesmysl

Zlato může v bance skladovat jedině blbec. A nějaký bankovní "zlatý" certifikát má stejně fiktivní hodnotu jako každá nekrytá bankovka. Na komoditním trhu se zlatem se dneska obchoduje v podstatě pouze s certifikáty, jenom fiktivně krytými zlatem, páka bude odhadem více než 100:1 oproti opravdovému zlatu. Páka znamená, že na 1 kg zlata vydám potvrzení se kterým obchoduji, že ho mám třeba 100 kg v naději, že to nikdy nikdo nebude chtít opravdu v realitě vyplatit. Jak to padne, to pak bude hukot.

P. Lenc 7.5.2012 9:20

Re: Nesmysl

Popsal jste to naprosto přesně.

J. Sinnreich 7.5.2012 5:45

Navod k preziti.

Pro zacatek celosvetoveho kolapsu penez bych spise doporucoval kolekci zbrani, zasobu streliva, konzervovanych potravin a alkoholu.

I. Malypetr 7.5.2012 1:03

P.S.

P.S. Až ten kolaps přijde tak se zlata nenažeru a budu mít tolik starostí s přežitím,že na zlatobarona nebudu mít čas.Kdo na něj bude mít čas když je jich tolik?

I. Malypetr 7.5.2012 0:57

Dík

Děkuji za lekci.Zítra vyzvednu 717kč co mám na účtu a poběžím pro drahý kov.Chlape proberte se.My s tím nehneme,jsme tam nahnaní ale to tuší i malé dítě,tatínku proč si je tedy netisknem když máme multifunkční zařízení.Jsem tiskař a při troše investic bych mohl kvantitativně uvolnit.Nechápu smysl vašeho článku.To přece ví každej debil že ty papíry nemaj žádnou cenu.Nepište tyhle blbosti a podejte trestní oznámení na známého pachatele.Pardon že jsem se tak rozčílilk.

J. Kadeřábek 7.5.2012 15:17

A to se ještě autor

nezabývá virtuálními penězy, které probíhají jen formou bankovních čísel. Drábek Vám pošle virtuální důchod, Vy v Lídlu zaplatíte dva rohlíky virtuálními penězy kartou.... Tam se to kvantitativně uvolńuje jedna báseň i bez tiskáren.