20.4.2024 | Svátek má Marcela


EKONOMIKA: Vyměňte své fiktivní peníze za poctivé

7.5.2012

Méně než jedno procento lidí si uvědomuje, že peníze, které mají v peněžence, na knížce nebo na účtu, jsou ve skutečnosti falešné. Pravda, zákonným platidlem jsou, ale jejich hodnota je do značné míry fiktivní. Za dvě stovky jste kdysi natankovali plnou nádrž, dnes jenom s bídou pětilitrový kanystřík. Za rohlík, který stával 30 haléřů, dáte dnes téměř desetkrát tolik. Mám pokračovat?

Dokud se platilo zlatem a stříbrem - a to trvalo nějakých pět, šest tisíciletí - nestávalo se, že by peníze úplně ztratily svou hodnotu, tj. kupní sílu, jak je bez výjimky osudem peněz papírových. Jejich celkový objem se totiž nedal libovolně zvyšovat, protože vzácný kov se musí pracně těžit ze země, jeho nalezišť je málo a nejsou nevyčerpatelná. Papírových peněz si však každá vláda snadno natiskne, kolik chce. V elektronickém věku už na to dokonce ani nepotřebuje tiskárnu a papír, počítač vygeneruje virtuální miliardy ve zlomku sekundy.

Původně byly bankovky písemným potvrzením, že jejich majitel má v bance uloženo odpovídající množství zlata, a každá banka byla povinna bankovku za fyzické zlato vyměnit. Pro obchodníka to mělo tu výhodu, že nemusel při svých nákupech jít nejdřív do banky pro zlato; místo zlatem mohl zaplatit tímto potvrzením, protože příjemce platby věděl, že to zlato v bance opravdu je a že převzetím bankovky se stal jeho vlastníkem on. Celková hodnota vydaných bankovek se rovnala celkové hodnotě zlata v bankovních trezorech, takže každá bankovka opravdu reprezentovala udané množství fyzického zlata. Bývalo na nich dokonce natištěno: Bankovky jsou kryty zlatem... To už dávno neplatí.

Bankéři totiž dost brzy přišli na to, že i když bankovek pustí do oběhu více, než kolik odpovídá zásobám zlata v jejich sejfu, nikdo to nezjistí. Nestane se přece, že by se všichni držitelé bankovek dostavili do banky současně a chtěli své bankovky vyměnit za zlato. S papírem se přece manipuluje o tolik snadněji! A na konkrétní bankovce nepoznáte, zda je krytá bankovním zlatem stoprocentně nebo jen z deseti procent či z jednoho procenta. Banky začaly vesele tisknout bankovky nekryté, těm prvním navlas podobné; trh je nedokáže rozlišit, tudíž s nimi obchoduje jako s pravými; objem papírové měny se stále nafukuje (tomu se říká inflace), zatímco zlata přibývá jen nepatrně a stříbra dokonce ubývá, protože průmysl je spotřebovává rychleji, než se stačí těžit. Peníze se vůči zlatu osamostatnily a začaly žít vlastním životem.

Dnešní světový objem peněz se odhaduje na více než stonásobek celosvětových zásob zlata, takže, řečeno zjednodušeně, kdyby sto lidí přišlo do banky a chtělo své peníze vyměnit za zlato, poštěstí se to jen prvnímu, kdežto zbývajících 99 odejde s prázdnou. Nechává vás to v klidu, protože vy přece žádné zlato nepotřebujete a rádi je popřejete tomu prvnímu? Stejný problém ale budete mít s benzinem, cukrem, moukou, bramborami a dalšími životními potřebami, až v krizové situaci jejich ceny vyletí tak vysoko, že na ně prostě nebudete mít, protože vaše papírové peníze budou prakticky bezcenné.

Papírové měny, ať už je to koruna, euro nebo dolar, jsou měny fiktivní, protože se stále tváří jako poukázky na deponované zlato, jež ovšem v bankách nikdy nebylo, ba se ho tolik ani za celou historii nevytěžilo. Proto je nakonec všechny stihne zasloužený osud – totální znehodnocení. Postiženi budou po zásluze i všichni, kdo na ně spoléhali a uložili do nich své úspory – rozplynou se jim ve vzduchu, jako se v dějinách stalo už tolikrát. Kdo je prozíravě uložil do zlata a stříbra, bude mít vždycky čím zaplatit, protože tohle platidlo je akceptováno na celém světě vždycky a jeho peněžní hodnota inflací neklesá, nýbrž naopak roste.

Chcete být mezi těmi 99 ze 100, kteří budou lamentovat nad hromadami bezcenných bankovek, anebo chcete být tím jedním procentem, které finančním kolapsem propluje bez úhony? Je to jen na vás. Až ten neodvratný bankrot přijde, vzácné kovy z trhu zmizí jako švihnutím proutku a vám zůstanou jen ty potištěné papírky a oči pro pláč. Vyměňte pochybné peníze za poctivý kov, dokud to ještě jde. Není žádným tajemstvím, že dolar i euro už to mají hodně nahnuté. Času zbývá méně, než si myslíte.