30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vše začalo soutěží krásy

Aukce. Kdekdo si pod tím slovem vybaví kladívko, licitátora, majetné dražitele či osoby v bílých rukavicích, opatrně manipulující s malbami starých mistrů. Jenže aukce mají mnohem širší uplatnění.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Salajka 18.10.2020 9:45

Nobelovku za ekonomii bych dal objeviteli tohoto principu: Když zabráním cizincům v parkování, mohu ulice města přeměnit v parkoviště pro rezidenty.

Druhou cenu bych udělil vynálezci, který přišel na to, že, abych mohl prodávat klobásy s hořčicí a chlebem, musím zpracovat "projekt".

Třetí cena půjde Turkovi. Nechat si zaplatit dodávkou Pandurů za přísun "trosečníků", kteří se na 3-7 mílích mezi Tureckým pobřežím a Lesbosem ani nenamočí, je prostě ekonomické Bingo.

L. Novák 18.10.2020 5:10

Nobelovu cenu za hloupost ještě nezavedli? Zkus ji prosadit, máš velkou šanci uspět! :-P

M. Pivoda 17.10.2020 20:55

Závěr článku: "Letošní ekonomická nobelovka je tedy očekávatelná, ale také plně zasloužená. Dostávají ji muži, kteří opravdu mění svět."

No ano, ti ocenění pánové cosi skutečně změnili. Ale opravdovou (podstatnou) změnu světa a jeho ekonomiky provádí především podnikatelé-inovátoři.

Vzpomínka: Někdy v květnu roku 1996 se tehdejší moderátorka ČT2, Barbara Tachecí, v rozhovoru (po 20 hodině večer) ptala amerického nositele Nobelovy ceny za ekonomii Kenneth Arrow, zda by za praktickou transformaci české ekonomiky mohl dostat Nobelovu cenu i český ekonom Václav Klaus. Kenneth Arrow tento návrh tehdy popřel s odůvodněním, že Nobelovu cenu, dle stávajících pravidel, lze získat za novou ekonomickou teorii.

R. Dubravský 17.10.2020 20:21

Jinými slovy, jmenovaní pánové jen vynalezli další způsob skrytého zdanění občanů.

M. Pivoda 17.10.2020 16:23

Alfred Nobel zemřel v roce 1895. Tzv. Nobelova cena za ekonomii byla založena až v roce 1968.

Wikipedia: .... The prize was established in 1968 by a donation from Sweden's central bank Sveriges Riksbank to the Nobel Foundation to commemorate the bank's 300th anniversary. As it is not one of the prizes that Alfred Nobel established in his will in 1895, it is not a Nobel Prize. However, it is administered and referred to along with the Nobel Prizes by the Nobel Foundation. Laureates are announced with the Nobel Prize laureates, and receive the award at the same ceremony. ....

Já jsem několik let spolupracoval s českým vědcem, doc. Václavem Polákem z Brna, který usiloval o získání "Nobelovy ceny" v oboru tzv. umělé inteligence (tj. při tehdejším přístupu symbolické logiky k AI, nikoliv pozdějším strojovém učení). Za Švýcarsko, asi v roce 1993, doc. Polák byl navržen nějakým panem Smidákem (Čechošvýcarem), ale dnes už nevím, kam (do jakého oboru) tehdy Polákovu práci zařadili (tj. mezi cca 100 uchazečů o Nobelovu cenu).

L. Novák 17.10.2020 12:39

Výborný článek! Díky! ;-)

J. Plíva 17.10.2020 10:50

Také mi uniká, za co vlastně tu nobelovku dostali. Přece ji nedostali za prostou myšlenku aukcí v jeden okamžik.

J. Kraus 17.10.2020 10:01

Pointa je tedy ta, že frekvenční pásma se dražila v celých USA ve stejný okamžik? Ale totéž mohlo už dávno napadnout nějakého federálního podúředníka. Nabízí se, trochu kostrbatá, paralela s výběrovými řízeními. Něco mi asi uniklo. Ale jak píše autor, v předchozích systémech musela být korupce obrovská a proto nejvíc udivuje, jak se centrální aukce těm nobelistům vůbec podařilo prosadit.