1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
OBČAN 7.4.2007 2:41

NÁKLADY PLUS PŘIMĚŘENÝ ZISK

Všude v civilizovaném světě stát reguluje ceny monopolních dodavatelů jako ČEZ na základě jejich účelně vynaložených nákladů plus přiměřený zisk na investovaný kapitál. Povolit 29 miliard zisku monopolu je absurdní vykrádačka peněženek občanů, kteří již za komunismu zaplatili za většinu elektrických zařízení ČEZu, tedy poskytli svůj kapitál ČEZu a dnes poskytují opět kapitál cizí společnosti, která si pak za peníze občanů kupuje doly a elektrárny po celé Evropě. Je možno říci, že ČEZ dnes investuje kapitál ukradený občanům ČR!

Karim 7.4.2007 20:37

Mozna je primereny zisk pro CEZ mensi nez to....

...co si CEZ nahrabal, ale zisk CEZu muze legalne omezit pouze regulator. Nelze to bezpecne tlacit pres vedeni firmy - ti se musi snazit zisk zvysovat - jsou tak povinni akcionarum.

Vsude v civilizovanem svete reguluje zisk monopolu regulator, nikolv vedeni firmy samotne.

Resenim by bylo, kdyby pan Ales Radl se nechal jmenovat do regulacniho organu. Ma ekonomickou stredni skolu a leta zastupoval ODS v konsole a CKA.  Politickou legitimaci na to tedy  ma.

Pouze mu nejak tak trochu schazi znalost obchodniho zakoniku, regulace monopolu, fungovani kapitalistickeho hospodarstvi atd atd atd.  Ale to je u politiku celkem normal.

Karim 6.4.2007 23:31

Mozna se pan poslanec pripravuje na nove koryto v CEZu......

...kdyz slibuje razne personalni zmeny ve statnich podnicich. Mozna se chysta na Romanovo koryto, a mozna jej tam ODS i dosadi. 

Pak budou dve moznosti - pan poslanec pochopi jak to chodi a bude se take snazit o maximalizaci zisku CEZu co mu sily budou stacit. Nebo puzen svym socialnim citenim se bude snazit ceny elektriny a zisk snizit a bude li tak postupovat dlouho a dusledne, muze pak skoncit po zalobe minoritnich akcionaru i ve vezeni.  Ale predpokladam, ze mu zkusenejsi kolegove z ODS vse zavcas vysvetli.

Pan poslanec by tez mohl zaujmout nejake koryto u regulatora  - ten by skutecne CEZ preiskripnout mohl - a zcela legalne.  Jen aby to ale neskoncilo nejakou arbitrazi jako s Eastern Sugar (nebo s TV Nova - kde to mel pan Zelezny u ODS dobre, ale nejak to vybouchlo u arbitraze...) 

Karim 6.4.2007 23:15

Manazeri jsou povinni VSEM akcionarum ZE ZAKONA snazit se zvysovat zisky podniku....

...CEZ uz ma take soukrome akcionare - neni to narodni nebo statni podnik.  Ti by mohli po soudech management nebo stat seredne prohnat, kdyby konali tak jak poslanec navrhuje. Mohlo by to skoncit dalsi pokutou nebo arbitrazi.  Nez poslanec napise naivni clanek, mel by se poradit s nejakym poradcem - nebo s nejakymi mazanejsimi kolegy.   

To co poslanec navrhuje je tak trochu v rozporu s obchodnim a trestnim zakonikem. Jediny kdo muze zasahovat do cen elektriny je regulator.   Ten ma vsak omezene moznosti - CEZ muze spravne poukazovat, ze neni monopolnim vyrobcem atd atd.

CEZ neni statni podnik ale a.s. se soukromymi akcionari - tak jak si poslanec naivne predstavuje - tak se uz s CEZem cvicit neda. 

Karim 6.4.2007 23:22

Regulator to bude mit take tezke......

...pote co nas regulator trhu s cukrem projel arbitraz s "Eastern Sugar".  Prerozdil totiz vlastenecky vyrobni kvoty ve prospech ceskych podnikatelu. Eastern Sugar vyrazne nezchudl, ale trochu ano - stezoval si a vyhral arbitraz.

Myslim, ze energeticky regulator  bude mit tento vyprask na pameti a ze bude s prilisnym utazenim sroubu CEZu dost opatrny.

Pan poslanec by si mohl zjistit ktere americke investicni fondy vlastni vetsi baliky akcii CEZ a svuj clanek jim poslat. Mozna by se pak dostal v USA i do novin - do nejake humoristicke rubriky Wall  Street Journalu.   

Vlali 6.4.2007 16:40

to bude ten melčák

Co nám ho sliboval Pablbek drahné paměti. Jinak není možné brát tato slova za bernou minci. Jen na okraj, chce-li vláda použít peníze z privatizace ČEZ na pokrytí penzijní reformy pak je snad v pořádku, že motivuje management na ceně akcií. Není to psaní nějaká provokace ze strany zelených? ODS to snad napsat takhle nemohla.

janoryna 6.4.2007 14:56

nevím, jak by ceny elektřiny ovlivnila privatizace

čezu. myslím, že by pak se dostala na západoevropskou úroveň. a taky nevím,co je špatné, že menedžment čezu se snaží navýšit ceny akcií svého podniku. to dělá každý dobrý hospodář. a to, že se čez teď dostane pod vliv ods místo čssd na sníženícen vliv mít nebude. akorát jiní soudruzi si namastí kapsu.

olaf 6.4.2007 13:52

Božínku a co rozebrat cenu elektřiny - výroce, rozvodné závody

Občas mi připadá, že elektro-rozvodné závody to dělají z křesťanské lásky a nemají z toho ani halíř. Může mi někdo vysvětlit, jaký podíl na ceně má výrobce a jaký má vrchní překupník? A jaké podíly má stát na čem? Ono by to fakt bylo zajímavé.

kdokoli 6.4.2007 17:52

Re: Božínku a co rozebrat cenu elektřiny - výroce, rozvodné závody

výrobce prodává MWh asi za 1000 Kč, vám to distributor prodá asi za dvojnásobek

Sch.glosátor 6.4.2007 13:36

Doporučuji přestup do ČSSD.

Do  ODS jste zabloudil patrně omylem ;-D

pitr 6.4.2007 14:27

Re: Doporučuji přestup do ČSSD.

Ano protože v ČSSD jsou jenom ti chytří,moudří,dobrosrdeční,poctiví,pravdomluvní,nezkorumpovaní,nemanipulovatelní,čestní a navíc jim dnes velí polobůh Jirka který je nejvyšší živočišnou formou složenou z esencí těchto pouze socanských vlastností.Přeji hezký den

Sch.glosátor 6.4.2007 15:11

A o kterém platí "Co jíš, z toho jsi."

;-D

občan z kraje města 6.4.2007 12:42

jak legálně zbohatnout

Zajímavé je sledovat, jaký vliv mají na ceny akcií ČEZu různá prohlášení vlády. Pokud se někdo domluví např. s Topolánkem co má kdy o záměrech s ČEZem říkat. Například se předem dohodnou, že v úterý oznámí, že ČEZ chtějí privatizovat tak a tak a ve čtvrtek to dementuje, že ne. Dá se na spekulacích slušně legálně vydělat, většina lidí nic netuší a je to v pohodě. 

dandy 6.4.2007 12:29

Já vím jen, že platím stále víc.

 Nemám vzdělání a tak jen chápu, že platím stále víc. Z práce víc peněz už přinést nemůžu, protože i naše firma má svůj hraniční limit pro množství práce a já jsem placený úkolově. Spíš to vypadá, že práce bude stále míň.

 Takže to znamená snížit domácí spotřebu a udržet rozpočet. Jak jednoduché. Pro nás maloodběratele. Klesne životní úroveň? No dobře nám tak! Nebudeme si kupovat elektrická zařízení do domácnosti. Klesne ukazatel spotřeby obyvatelstva? Nevadí! Omezí výrobu a prodej české firmy? Nevadí! Propustí zaměstnance. Přibude nezaměstnaných? Dostanou podpory! - A z čeho?! Kdo dá státu na rozdávání podpor?

 Nemám vzdělání, tak nevím co stát může dělat, kromě toho, že elektrická energie bude finančně dostupná i poctivě pracujícím a ne jen státem podporovaným, kterých je strašidelně hodně! Pokud my co pracujeme nemáme na zvýšené náklady za elektřinu, tak se celý energetický "systém" sesype. Doufám, že to při svém vzdělání blbě chápu.

L 6.4.2007 16:26

Re: Já vím jen, že platím stále víc.

Platíte čím dál tím víc a pořád to nestačí ani na pokrytí nákladů na výrobu. Elektřina je prostě drahá a bez podpory by byla ještě dražší. Nejdražší je ta z větrníků a solárních panelů.

hodne neRath 6.4.2007 11:15

zastanci CEZU

jaksi nechapou, o co jde - jde energetickou bezpecnost statu... cena energii + ekologicke dane + zbly melouni mohou ekonomice pekne zavarit..... a kazdemu obcanu provetrat srajtofli

ok 6.4.2007 10:34

pozoruhodné, kolik zastánců ČEZu se vždy ozve

pozoruhodné, kolik zastánců ČEZu se vždy ozve.

Stredocech 6.4.2007 10:27

Cena elektřiny je hnána vzhůru ZAHRANIČNÍMI CENAMI, které rostou

"zásluhou" zelených nepřátel lidstva. Lze se obávat, že přítomnost zelených ve vládě zhorší nadále postavení českých odběratelů, což jsou přímo či nepřímo občané této země.

V podstatě není důvod k tomu, aby ceny elektřiny u nás nebyly věcně usměrňovány, podobný model platil léta v USA, pokládaných za baštu liberalismu. Opuštění tohoto modelu a zavedení volného trhu při ochraně maloodběratelů vedlo ke známé energetické krizi v Kalifornii. Volný trh s elektřinou totiž vede k likvidaci rezervních kapacit a jejich neexistence pak v případě realativně malého převisu poptávky žene ceny elektřiny na několikanásobek původní hodnoty.

A pokud se provádějí "okamžité aukce" může momentání cena být až tisíce Kč kWh (zkušenost z Velké Británie, v průměru se to sice "nějak" srovná ale je to evidentní nesmysl).

Jenda 6.4.2007 17:31

Re: Cena elektřiny je hnána vzhůru ZAHRANIČNÍMI CENAMI, které rostou

Predpokladam, ze NIMBY s tim opravdu, ale opravdu nemel nic spolecneho ...

RomanL 6.4.2007 9:52

Šmarjá!

Tohleto jsem nevolil!!! Nespletl si pan poslanec stranu? To, že je ODS normální strana levého středu (z naší politické scény "napravo"), na to jsem přišel už dávno. Ale že je to až tak vážné, to jsem netušil.

Haui1 6.4.2007 8:57

No, souhlasil bych s nižšími cenami za elektřinu,

ale snažit se snižovat vývoz? To znamená, že při dovozu elektřiny by manažeři dostávali zvláštní prémie? A týkalo by se to pravidlo o vývozu všech oblastí průmyslu? Paráda, v cukru se nám to už daří.

a m i Z .M 6.4.2007 12:50

K tomu vývozu

je asi nutno dodat, že ČEZ vyváží "socialisticky". Soudruzi manageři vyvážejí silovou elektřinu, která je levná a představuje de facto devastaci země produkcí odpadu nekvalitní, nízkohodnotovou výrobou, protože na víc nemají a protože to tak dělali už za bolševíka.

kdokoli 6.4.2007 8:24

Autor je idi..ot

V ČR neexistuje žádý státní monopolní výrobce elektrické energie. Jak se může takové ho..vado stát poslancem ?

a m i Z .M 6.4.2007 8:49

Autor je ještě příliš zdrženlivý,

ale i tak překvapivě dokazuje, že v ODS přeci jenom sem tam někdo přemýšlí.

Pokud jde o ty Vámi zmíněné idioty, obraťte se s důvěrou na Sobotku s jeho motivačními programy a odměnami pro managery, které splňují podstatu mafiózního networkingu.

kdokoli 6.4.2007 17:54

Re: Autor je ještě příliš zdrženlivý,

v tom máte pravdu

PetrK 6.4.2007 11:46

Re: Autor je idi..ot

A vy jste idi..ot, kterého zplodilo ho..vado. Aby bylo jasno, použil jsem vaše výrazy.

kdokoli 6.4.2007 17:55

Re: Re: Autor je idi..ot

Hmm, tak jste mi vynadal. Až si převléknete trenýrky, snad by jste mohl napsat proč.

NevericiTomas 6.4.2007 7:50

Snim ci bdim

Asi nejsem sám, kdo si myslí, že tyto programy jsou nastaveny špatně. Není náhodou, že se o ně zajímala už i policie. Stát nemá zajímat, jaká je cena akcií ČEZ, ale zda není zneužívána jeho role na úkor zákazníků. Zda v této komoditě jsou ceny odpovídající našim finančním možnostem a zda, když už jsme dlouhá léta investovali do jaderné energetiky, si užíváme všech výhod, které z toho plynou. Bohužel zcela evidentně neužíváme.

Tohle ze naspal poslanec strany kterou jsem volil??Jste , pane poslance ve vlade se stranou, ktera ma svuj podil na tom, ze z el. energie se stala nedostatkova surovina. CR je akcionarem ne jedinym majitelem CEZ. Takze tezko muze podnikat nejake kroky, ktere by snizovaly uroven zisku a tim i hodnotu majetku akcionaru ostatnich. Tim byste naplivali na vsechno, co mate v programu. Boze, pripadam si jako Paja Kohout po procesu se Slanskym ;-D

třetí 6.4.2007 7:04

Souhlas

Nechápu názory uvedené níže. Cena elektřiny je skutečně nepřiměřeně hnána vzhůru a přímo podvazuje další hospodářský růst. Uvědomme si, že těch 29 miliard + DPPO vytáhl ČEZ z našich firem, které je mohly věnovat na svůj rozvoj. Tyto peníze se teď rozplynou buď ve státním rozpočtu či zůstanou mrtvé jako nerozdělený zisk. Ačkoli nejsem voličem ODS plně s názorem poslance souhlasím.

Sch.glosátor 6.4.2007 13:41

Elektřina je zboží jako každé jiné.

Pokud jste to, modří soudruzi, chtěli plně ovládat, neměli jste privatizovat, čili prodávat. Máte-li dosud většinu, co vám brání chovat se jako majoritní akcionář ? Take it or leave it.....