4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Voda nad zlato

Za pět minut dvanáct nebo spíš po dvanácté dává vláda dohromady strategii, jak čelit nedostatku vody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 29.7.2015 7:58

Re: Ale jděte

se závlahami někam :-)). O tom to není.

Něco si napřed přečtěte než začnete vyhrožovat 90 mm :-))). Stejně tak to platí i o retenci, výparu, intercepci, povrchovém i podpovrchovém odtoku. To nemá se statistikou mnoho společného (navíc nic proti ní nemám! :-)).

Jo, je tak pro zajímavost: nejvyšší denní srážky byly zaznamenány v roce 1897!!!

J. Farda 28.7.2015 18:18

ekonomika provozu

Kdysi jsem měl tu čest vystudovat a pracovat v oboru, leč ještě před konce století jsem z branže odešel. Když mne jako provozáka někdy v roce 1992 poslal ředitel okresního vodárenského závodu s delegací Anglian Watter zajímající se o privatizaci po našich provozech, nestačili se tito divit nad provozními náklady úpravny vody v Pořešíně, kde poráde běžely tři vany monobloku čiřicích nádrží. Na první otázku, proč to nevypneme, byla odpověď prostá - byl s energetiky sjednán odběrový harmonogram a za nedodržení následovala tučná pokuta. Na otázku druhou, proč nejedeme pouze v jedné nádrži byla též jednoduchá odpověď, šlo o jednolitý provozně neoddělitelný trojný monoblok. Přestože měli českého překladatele (emigranta), nepochopili. Bodějť by ano, když nás na průmce ještě na konci šedesátých let učili, že průměrná denní spotřeba vody na hlavu bude už v sedmdesátých letech cca 500 litrů na den a podle toho se dimensovaly úpravny a infrastruktura vůbec! A když jsem předtím v osmdesátých pracoval na sítích při rekonstrukci Národního Divadla, tak nám pražští vodárníci udávali odhad ztrát v potrubí na cca 40%. A předtím byla v mnoha městech budování socialismu zrušena existující oddílná kanalizační, ale i vovododní síť a lidé si zvykli, že vodné a stočné dohromady je maximálně korunové! Summasumárum, postupně se musí přebudovat celá infrastruktura, zdroje (horizonty) podzemní kvalitní vody postupně a trvale zaklesávají, a úprava povrchové organicky, ale hlavně chemicky znečištěné vody něco stojí. Musíme si všichni, nejen majitelé zahradních bazénů zvyknout, že pitná voda je cenná komodita, koneckonců nejen pan Cílek není falešným prorokem. A časy se k lepšímu mění jen velmi, velmi pomalu, ale hlavně nákladně.

J. Kavalír 28.7.2015 15:01

Re: Ale pochopil :-))

On je trochu rozdíl, jestli naprší 3x za měsíc po 30 mm nebo spadne těch 90 mm najednou. Tedy pro účely statistiky to vyjde nastejno, ale z těch 90 mm většina okamžitě odteče bez ohledu na to, zda je to v "pozměněné krajině" nebo v přírodní rezervaci, a po zbytek měsíce je sucho. Pokud považujete za spotřebu vody, když se v Praze vykoupete ve vodě ze Želivky, pak pod Prahou se ta voda zase vrátí do Vltavy. Jinak spotřeba spíš klesá (a Veolia a spol proto stále zdražují). Spousta závlah se nepoužívá a díky ceně si nemůže dovolit ani zalít trávník.

J. Lepka 28.7.2015 13:36

Re: Ale pochopil :-))

Takhle to dopadne, když do tématu kecá statistik.

V. Peroutka 28.7.2015 11:16

Rakušanová trocha pravdy ale i blábolu ..

Prosím, uveďte některé příklady realizovaných projektů v tomto roce.

V roce 2015 dle schváleného ročního plánu investic je plánováno celkem 332 investičních akcí.:

- Obnova vodovodního řadu DN 1200, ul. Drnovská, Praha 6 – IN 105.000 tis. Kč

- Dostavba VDJ Uhříněves, Praha 22 – IN 190.000 tis. Kč,Propoj DN 800 do pásma VDJ Kozinec, Praha 9 – IN 130.000 tis. Kč Rekonstrukce ČS Flora, Praha 3 – IN 82.000 tis. Kč Rekonstrukce kanalizace – IV.etapa, ul. Českobrodská, Praha 9 – IN 200.000 tis. Kč ÚČOV – zvýšení capacity odvodňování kalu a hygienizace – IN 137.000 tis. Kč

- PČOV Miškovice – modernizace – IN 169.000 tis Kč..je to málo?

K. Frauknecht 28.7.2015 10:08

Re: Ale pochopil :-))

V článku píše autorka o "nedostatku vody" a ten není. To, že se s vodou nehospodaří správně (včetně zvýšeného odtoku z "pozměněné" krajiny!!) a je pravděpodobně i vyšší spotřeba než dřív není záležitost změny klimatu!

No a na závěr, je škoda, že jste neprolít text, na který jsem odkazoval. Výkyvy byly, jsou a budou :-)). A podobné je to i s teplotami.

J. Kavalír 28.7.2015 9:17

Re: Typické

Bohužel jste nepochopil, že právě o tom ta "změna klimatu" je. Nastávají stále častěji extrémní situace. U nás už několik týdnů pořádně nezapršelo, tráva křupe pod nohama. V posledních letech prakticky při každé letní bouřce dochází k lokálním přívalovým dešťům. Možná ten průměr vylepší, ale co je to platné, když se ta voda nestačí vsáknout a bez užitku odteče. Také se dost oteplilo, což znamená, že se zvýšil výpar.

Je sice hezké, postavit nové nádrže, ale především jde o to, jak tu vodu z nich využít. Závlahy, které byly u nás v okolí na stovkách hektarů se po "plyšáku" přestaly využívat a nechaly se zchátrat. Místo zeleniny z dob JZD je na polích řepka.

K. Janyška 28.7.2015 9:03

Počkat až bude pršet. To je jediná cesta.

A nebetonovat tolik... Dzp.

V. Němec 28.7.2015 8:31

Bývalý hradní pán

má pravdu nejen v tom. To on navrhoval, aby lidstvo místo snahy klimatickým změnám zabranit (dotace žárovek, biopaliv, fotoenergetiky) snažilo přizpůsobit. Strategie, jak čelit nedostatku vody je přesně podle jeho myšlenky!

K. Frauknecht 28.7.2015 7:50

Typické

socanské :-)! Co nejvíc "dostane" ovčana do pozice dojné krávy? No přece nějaká jobovka, katastrofická vize! Třeba, že nebude voda :-)))!

"Z měsíčních hodnot srážkových úhrnů na 267 stanicích v ČR byla stanovena dlouhodobá změna těchto úhrnů na každé stanici za posledních 50 let. Celkové roční úhrny za celou republiku vykazují slabý vzrůst, který je ovšem překryt mnohem silnějším kolísáním z roku na rok."

Zdroj: http://www.cbks.cz/sbornikMikulov14/Strestik.pdf

Že by měl bývalý hradní pán opět pravdu? :-))))

P. Dvořák 28.7.2015 1:17

Smlouva (nejen) pražského magistrátu

ohledně oddělené privatizace nadzemní a podzemní vodárenské infrastruktury, nebylo by to v Číně na kulku?