3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pamětník 2 30.10.2009 10:35

Re: Panenko Maria svatokopecká !

Možná s Vámi v poměrně dost věcech souhlasím.Já sám jsem měl možnost se zapojit do práce právě ve Zlíně v ZPS.Nastoupil jsem v roce 1954 a mohu Vás ujistit,že systém,který Zlínu vštěpil Baťa,dlouho přetrvával i v době,kdy se k moci dostali komunisté.Rozhodně jsem nepozoroval,že někdo chodil do  práce se zabavit a brát peníze.Nevím jak a kde to bylo umožněno,ale já jsem to štěstí nikdy neměl a také mi nikdo nedával peníze je proto,že jsem se chodil bavit.Když jsem odcházel do důchodu,vděčně jsem vzpomínal na všechny ty,kteří měli Baťovu výchovu a naučili mne poctivému přístupu k práci,ne k režimu.Já sám už delší čas nepracuji,ale myslím si,že není příliš jednoduché se přeškolit a odstěhovat se za prací.Nejsem až tak přesvědčen,že k tomu máme dostačující podmínky.

Vašek 30.10.2009 9:55

Re: Takové

Už zase perlíš?

M. Zima 30.10.2009 9:50

Takové

 citáty jsou velmi užitečné, protože ukazují, že i lidé s vysokým nárokem na odbornost a logiku mohou bohapustě plácat jako kLaus.

janabok 30.10.2009 9:38

díky za článek

a za odkazy na Bastiata a Hazlitta...

s dovolením přidám také jeden:

Stát má přesně tolik nezaměstnaných, kolik se jich rozhodne podporovat. Murray N. Rothbard

Jura Jurax 30.10.2009 9:31

Re: Panenko Maria svatokopecká !

No, život není peříčko ani idylka a nikdy nebyl. Takže máte částečně pravdu.

A práce má smysl ne pro sebe samu, ale až tehdy, když je za ni někdo ochoten zaplatit tolik, aby se pracovník uživil..

Za totáče byla povinnost pracovat - pro mnohé to byly vlastně socdávky okořeněné nutností dojít do práce a tam se přes pracovní dobu nějak zabavit ... a státní dluh byl minimální, protože nám neměl kdo půjčit ...

No a s tím kvalifikovaným protřídním sklářem - nutit jej dělat metaře je tristní, ale když široko daleko není funkční sklárna, jaké řešení navrhujete? Lze sedět doma na podpoře, přeškolit se nebo se přestěhovat za prací,

Jura Jurax 30.10.2009 9:20

Re: Panenko Maria svatokopecká !

No, ono nezaměstnanost vskutku je přirozenou součástí společnosti - a že se Vám to nelíbí je tak všechno, co můžete dělat.

A není regulace jako regulace - jednou z možností jsou taky pracovní tábory, kde se dělá za jídlo a pryčnu v ubytovně ...

Jura Jurax 30.10.2009 9:12

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

No, ono je to hlavně tím, že ve společnostech blahobytu se lidem nechce dřít za pár šupů jako v Číně. To se pak těžko konkuruje, když v Číně - ale i jinde - nemají hygienické předpisy, předpisy o škodlivinách a bezpečnost  a zákoníky práce a sociálno vůbec zdaleka na takové vyspělé - a drahé - výši jako u nás. A značná část toho, co se v Číně dělá, je nepříliš kvalifikovaná práce u pásu.

Po mém soudu to chce celní bariéry ... ale nejsem ekonom, mohu se mýlit ...

Jura Jurax 30.10.2009 9:06

Re: Pracovní místa lze skutečně rychle vytvořit a to odstraněním překážek, které nahromadily

¨Stát nevytvoří smysluplnou práci, nýbrž zaměstnání. Což je dost rozdíl.

Jura Jurax 30.10.2009 9:04

Re: Proč se dřít ?

No, někdo hromadí, někdo se dře, aby uživil rodinu, Ludvo ... a myslíte-li si, že ji uživíte bez pomoci odkudkoliv z pouhých čtyřiadvaceti tisíc brutto, pak Vám blahopřeji k bezbřehému optimismu ... a to pomíjím fakt, že náklady nemzdové náklady firmy na pět pracovníků budou vyšší než na čtyři ...

gill 30.10.2009 8:48

Re: Panenko Maria svatokopecká !

S jediným háčkem: že nezaměstnaní nejsou z velké míry ti NEKVALIFIKOVANÍ, ale uchazeči o zaměstnání, kteří pro trh práce nepředstavují právě žádané zboží. Mají prošlé datum spotřeby nebo se téhle lhůtě blíží (jsou staří), nevhodnou ambaláž (nejsou krásní), nejsou in (např. strojní inženýři svého času - teď právě je už zase potřebují), příliš specifické použití (specializovaný obor, třeba železničář si bude hledat místo mimo dopravu obtížněji),  a tak...  Nemohou se odstěhovat za prací tak snadno, a v jejich regionu nejsou příležitosti, přeškolit se - na co, když se nabízí jen minimum míst a on po své rekvalifikaci nemá vlastně žádnou praxi...? A zkuste třeba podnikat v místě, kde je právě ekonomická deprese - lidi nezaměstnaní  nepotřebují služby a zboží. :-(

Nezaměstnanost je šeredná věc, která deptá psychiku nornálního člověka. Pokud není asociál, CHCE a potřebuje pracovat. Ničího to i profesně. A promiňte, nutit - například- kvalifikovaného, prvotřídního skláře (to znamená léta se učit a zdkonalovat), aby zametal ulice, je i z ekonomického hlediska tak trochu divné... a podle mne nerentabilní.

Já se zeptám schválně provokativně, a SCHVÁLNĚ použiji argumenty mimo kontext : teď je nezaměstnanost OK? a máme miliardové dluhy. Za totáče bylo nepracovat trestné, práce se našla  pro každého (podotýkám, že politické a sociální souvislosti pomíjím). A státní dluh byl minimální, skutečně. Tak nevím...;-O

Ludva 30.10.2009 8:38

Proč se dřít ?

Práce málo, lidí hodně. Tak co třeba zkrátit pracovní dobu ? Jestliže ve firmě pracují čtyři lidi za třicet tisíc, tak jich tam může pracovat pět za dvacetčtyři tisíc. Ke slušnému životu to stačí a nikdo se nemusí válet doma a vymýšlet neplechy. Proč se dřít - abychom mohli doma hromadit fůry zbytečných věcí ?

Ludva 30.10.2009 8:33

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

A my jsme se vydali stejnou cestou a stejně tak i skončíme. Ale už se to začíná otáčet. Číňani skupují firmy po celém světě. Snad nás zaměstnají - za hrstku rýže.

TF 09 30.10.2009 8:29

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

Zatímco v 50. letech bylo v USA na 30 firem, které vyráběly televizní technologie, v roce 1987 zbyla jen jediná - ZENITH. Když rozmontujete počítač, do jehož monitoru právě teď koukáte, snadno zjistíte, že asi 95 % součástek v něm je z Číny, Japonska nebo přilehlých států.

Jenomže ekonomika je hlavně o tom, že se věci a peníze otáčejí. Lidé pracují, vydělávají za svou práci peníze a za ty peníze si zase koupí jiné věci, které se vyrábějí v dalších továrnách.

Jenomže s odsunem výroby z Ameriky spolu s ní odcházela i práce. Střední třída, nejpočetnější skupina obyvatelstva začala chudnout. V 80. letech vyhlásil president REAGAN tzv. ekonomiku služeb.

O co šlo? Byla uměle vytvořena pracovní místa ve sféře služeb a ta byla zaplňována nezaměstnanými z výroby, kterých rychle přibývalo. Tím, že si všichni budou navzájem prát prádlo, půjčovat videokazety nebo podávat na sebe žaloby se ale stát neuživí !

Odchodem výrobních odvětví také klesala konkurenceschopnost Ameriky. Tak se stalo, že Čína, která vyrábí výrobky pro půl světa začala vzkvétat, zatímco Amerika, kde se vyráběly zbraně a speciální výrobky pro pár speciálních zákazníků chudla.

Didi 30.10.2009 8:26

Re: S něčím se dá souhlasit

Právě onu situaci se stotisícem nadbytečných vojáků vysvětluje Bastiat v knize "Co je vidět a co není vidět" http://www.bastiat.kvalitne.cz/Co_je_a_neni_videt_98.htm v kapitole Demobilizace.

Petr Kohout 30.10.2009 7:45

Pracovní místa lze skutečně rychle vytvořit a to odstraněním překážek, které nahromadily

předchozí vlády a úřednictvo Evropské unie. Takováto opatření se podobají odstranění kamenu blokujícího pohyb pásů - traktor se vzápětí rozjede neuvěřitelnou rychlostí.

Ostatní vládní a úřednícké pokusu o "vytvoření pracovních míst" jsou BUĎTO BEZ ÚČINKU, NEBO JSOU PRÁVĚ TY PŘEKÁŽKY BRÁNÍCÍ ZAMĚSTNANOSTI.

Veselý 30.10.2009 7:30

S něčím se dá souhlasit

ale má to širší kulturní a společenské souvislosti. Třeba, když zrušíte povinnou vojenskou službu, potřebujete na pracovním trhu o statisíce víc pracovních míst. Jak to řešit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá? Třeba takovým šikovným řešením, které nikomu nebude vadit - převedení velké části této pracovní síly na vysoké školy. Že přitom dochází k absurditám, kdy zdravotní sestra by měla mít vzdělání na úrovni vysoké školy a přitom musí z velké části dělat i nekvalifikovanou práci. V systému není zájem o manuální práci. Proto sem přicházejí cizinci. Ti přinášejí jinou kulturu. Ze začátku se zdá, že je to výhoda pro všechny - ale na jak dlouho.

Vyšší vzdělání přináší i tzv. vyšší životní standard. Z kariérních důvodů pak místo potřebných tří dětí, mají rodiny 1 až dvě děti. Tím rychleji společnost stárne a volné místo obsazují cizinci. Takto skončila římská říše, ani my nebudeme výjimkou.

rolandszewczyk 30.10.2009 7:17

no

když jsem počátkem 90.let diskutoval s panem L. z Českého Těšína,svého času prvorepublikovým stolařem,jak se tehdá podnikalo,dostalo se mi poučení o vedení učetníctví,,,,,volně cituji:Měl jsem,časem už umaštěný sešit,kde na jedné straně bylo inkaso od zákazníka a jím podepsané,a na protější straně spotřeba dřeva lepidla a tak podobně,no a s tím sešitem jednou za rok jsem zašel na financ kde mi to vše během chvilky spočítali,někdy jsem něco zaplatil,někdy ne,podle toho jak se dařilo,no,jestli to byla skutečnost,nebo jen vzpomínky na mládí jednoho dědy,to opravdu nevím,ale co vím jistě,tak dnešní agenda pro one man podnikatele či živnostníka je tak rozsáhlá,že běžný zedník,elektrikář či jiný řemeslník ji není schopný zvládnout,a uživit učetní pro jednoho malíře je nemožné,takže schopný řemeslník a neschopný administrátor v jedné osobě je ve výsledku nezaměstnaný

Esmerald 30.10.2009 5:50

Re: Panenko Maria svatokopecká !

Nezaměstnanost JE (!) přirozenou součástí společnosti. Když pivovary přestaly vozit pivo koňmo, vozka si musel udělat řidičák na nákladní auto, nebo odejít na podporu. Jde více či méně o osobní odpovědnost, jak se sami pro život připravujeme. To z totality známé, " nejsou lidi (!) " slyšívám i dnes. V našem městě, nějakých 40000 obyvatel, nenajdu kominíka, zedníka, elektrikáře či instalatéra, který by přišel, když ho potřebuji protože mi teče voda. Kominík mi nedavno téměř vynadal, že má moc práce a přijde někdy na jaře, NEJSOU LIDI ! Jenže " lidi " chtějí být bankéři a modelkami. Dnes nechce nikdo být "holič", ale " vizážista ". Nevím, k jakému studiu je " Hair studio ", ale já chci jen ostříhat vlasy. Dáma je se mnou hotová za 7minut (70Kč) s otravným vzdycháním. Nezaměstnanost JE přirozenou součástí společnosti nekvalifikovaných.

Tom 30.10.2009 4:49

Tak udělejte jako v Číně

Tak bychom mohli jít třeba čínskou cestou, kde nemají opatření žádná, nepotřebují stroje, které by jim braly práci a všichni mohou pracovat levně od  nevidim do nevidim a pomocí daní budovat bohatý stát, který půjčujeuje už i Americe.

franta 30.10.2009 3:59

Panenko Maria svatokopecká !

Nezaměstnanost je přirozenou součástí společnosti --- a taky krádeže, vraždy a podvody. A kdo chce regulovat nezaměstnanost je samozřejmě bolševik, jako třeba F.D.Roosevelt nebo u nás Karel IV. s Hladovou zdí. To ovšem byly úplné nuly proti Tomáši Khorelovi, že ? Jenom doufám že ten slavnej institut není placen z našich daní.