30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tomas B. 30.10.2009 11:15

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

To co píšete je prostě snůška nesmyslů, které se nezakládají na pravdě... Předně specielně v USA za posledních 20 - 30 let právě střední třída zbohatla jako nikdy před tím. Vznikla úplně nová odvětví, která zaměstnala miliony lidí - slyšel jste třeba o firmě Microsoft? Některá města v USA začala upadat (Detroit), ale jiná se bouřlivě rozvíjela. Právě s útlumem hlavně těžkého průmyslu se naopak ukázala obrovská síla a konkurenceschopnost Ameriky, která už v 80tých letech úspěšně nastartovala ekonomiku služeb, čímž státy východní Evropy prošly až po roce 1990. A mimochodem, ekonomika služeb opravdu není o půjčovnách videokazet. To právě ukazuje překotný rozvoj Číny, která disponuje "nekonečnými" zdroji pracovní síly, ale už ne potřebným "NouHau", což není název nudlové polévky, jak by se mohl někdo domnívat, ale označení pro hlavní kapitál západu - kterým jsou znalosti. V Číně opravdu dokáží vyrobit zřejmě naprosto cokoli, ale o tom co budou vyrábět a komu a jak to prodávat se pořád rozhoduje v NewYorku či Londýně nikoli v Pekingu. Až začne Adidas kopírovat boty firmy ŠuLing, pak bude důvod k obavám :-)

JR 3/09 30.10.2009 15:55

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob - bohaté země ?

Rogers: Říkáte „bohaté země“. Problém je, jak definujete, co jsou bohaté země. Toto jsou země, které bývaly bohaté. Británie, USA, a tak dále. Dochází nyní k podstatným změnám. Vy znáte Asii, jen se kolem sebe podívejte. Co se tady děje. Jděte v Asii na nějaké letiště a odleťte tamodtud na letiště JFK v New Yorku. JFK je třetí svět. Podívejte se na infrastrukturu v Americe a srovnejte ji s infrastrukturou v Asii. Kapitál je nyní v Asii. A ten, kdo tomu nerozumí, by si měl sehnat nějaké knihy a přečíst si pár faktů. Anebo navštívit Asii a podívat se. Mně se to nijak zvlášť nelíbí, že tohle musím říkat, jsem americký občan. Mám rád Británii. Ale nemůžu předstírat, že se nic neděje. Jinak i já udělám bankrot. Býval jsem kdysi chudý. Nechci být chudý. To už jsem zažil.

Reportér: Takže Gordon Brown a prezident Obama nemůžou udělat nic? Dochází k podstatnému poklesu životní úrovně lidí žijících na západě. A lidé si to nechtějí přiznat.

Rogers: Samozřejmě. Podívejte se na fakta. Nejzadluženější stát na světě jsou Spojené státy. Propadají se stále hlouběji do dluhů. Každý týden, každý měsíc. To není můj názor, to jsou prostá fakta. Lidi vám můžou říkat, ale zadluženost nevadí. Nedělejte si starosti. My jsme úspěšná země. Můžou si to říkat celý den. Popírají realitu.

Reportér: Ale americká měna je světovou rezervní měnou. To přece Ameriku hodně chrání.

Rogers: Ano, to je jediným důvodem, proč má Amerika možnost se stále hlouběji propadat do dluhů. Protože oni můžou ty peníze tisknout, jsou světovou rezervní měnou. I když lidi začínají říkat, že možná nechtějí už používat dolary. Postupně dochází k odklonu, jako v padesátých letech došlo k odklonu od libry. A jak dlouho zůstane americký dolar rezervní měnou? Avšak nakonec, když natisknete příliš mnoho peněz, nefunguje to. Nikdo s tím neuspěl.

JK 30.10.2009 16:49

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

Ale ne, Amerika po zániku průmyslu bohatla na dluh, málokomu to asi došlo, spíš byl pocit, že něco nesedí, a až teď se ucho utrhlo. Není to pochopitelně černobílé, ale Microsofty byly jen vrcholem pyramidy. Uhnilý už základ, zhruba řečeno, tvořili dělníci a řemeslníci, nad nimi technici a konstruktéři, ještě výše vývoj a výzkum a z tohoto harmonického celku teprve mohly rašit zlaté výhonky vstříc světlu a poznání. Vidíme kolem sebe, jak po přesunu montáže do ciziny konstrukce stagnuje a pomalu se přesouvá (ne lidi, ale know-how) za výrobou. Ostatně co je do lidí, kterým nezbude než pracovat pro peníze, jimž vzali vědomí sounáležitosti s širším okolím a kterým je systematicky podsouváno, že „národ“ a „vlast“ jsou pojmy ze slovníku „extremistů“? Místo sebevědomých dělníků a techniků, kteří vědí, že tvoří něco užitečného nejen pro sebe, vidíme zástupy jakýchsi obchodníků, majících všechna stigmata lidí zbytečných. A jeden Asijec uživí několik takových. Je nějak únavné uvádět konkrétní případy lidem z nevýrobní sféry. Stačí podívat se na netové stránky a do katalogů velkých evropských firem. Kde ještě před pár lety byla ilustrační fotka Evropana s bílým nebo modrým límečkem, je teď nejspíš Asijec a není to daň korektnosti, ale obraz reality. Až doba dozraje, uvidíme, jestli ti Číňané přesunou rozhodování domů k větší slávě Říše středu nebo jestli se spokojí s převzetím západních firem zevnitř. A vývoj a výzkum? Podívejme se do škol, třeba na probíhající vzpouru studentů v Rakousku, odstrašující ubožáctvím zkažených, v porovnání s úsilím Asiatů. Ten televizní šot nelze zapomenout: před zavřenými dveřmi školy pláčou malí Číňánci – uniká jim vzdělání. A otázka stejná. Převezmou Asiaté západní výzkum zevnitř nebo se, až získají poslední know-how, vrátí zpět domů? Kdo se umí dívat kolem sebe, vidí, že by to mohlo být ještě trochu jinak. Řeč je o nenápadných Číňanech (?), které lze občas spatřit, jak rekognoskují a, to slovo není přesné, „vyciťují“ terén kolem Prahy i jinde.

Vládínek Smolík 30.10.2009 18:02

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

R^R^R^R^R^

R 30.10.2009 12:15

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

Elektronika je dnes  výroba hodně složitých věcí, ale jinak velmi malých s potencionálním trhem u většiny elektroniky cca jeden člověk - minimálně jeden kus elektroniky.  Omezení dané objemem dopravy suroviny a hotových výrobků je minimální a tak ekonomické optimum jedné série výrobků je někde v řádech milónů až desetimiliónů kusů.  Dříve elektronika tak složitá nebyla a tak ekonomické optimum bylo třeba desetitisíce kusů. Jak se zvyšovala složitost výroby, firmy musely buď investovat a zvětšovat se nebo zanikaly.

rolandszewczyk 30.10.2009 7:17

no

když jsem počátkem 90.let diskutoval s panem L. z Českého Těšína,svého času prvorepublikovým stolařem,jak se tehdá podnikalo,dostalo se mi poučení o vedení učetníctví,,,,,volně cituji:Měl jsem,časem už umaštěný sešit,kde na jedné straně bylo inkaso od zákazníka a jím podepsané,a na protější straně spotřeba dřeva lepidla a tak podobně,no a s tím sešitem jednou za rok jsem zašel na financ kde mi to vše během chvilky spočítali,někdy jsem něco zaplatil,někdy ne,podle toho jak se dařilo,no,jestli to byla skutečnost,nebo jen vzpomínky na mládí jednoho dědy,to opravdu nevím,ale co vím jistě,tak dnešní agenda pro one man podnikatele či živnostníka je tak rozsáhlá,že běžný zedník,elektrikář či jiný řemeslník ji není schopný zvládnout,a uživit učetní pro jednoho malíře je nemožné,takže schopný řemeslník a neschopný administrátor v jedné osobě je ve výsledku nezaměstnaný

R 30.10.2009 12:29

Re: no

Je tady ještě jedna věc. Běžný  řemeslník tehdy nemohl být genius, ti tehdy i z chudých rodin obvykle  dosáhli na stipendia a stali se z nich studovaní lidé. Ale byl v průměru určitě mnohem inteligentnější než dnešní mládež, co jde na řemeslné obory.  Dneska totiž každý trochu inteligentnější člověk jde na studia, střední a potom už vysokou školu a už řemeslo nedělá. Až 60 % dnešní populace jde na vysokou, další nezanedbatelná procenta lidí skončí na středních školách a teprve ten zbytek s inteligencí a schopnostmi kdesi v podprůměru jde na řemesla.  Přitom dělat kvalitní řemeslo vyžaduje docela dost inteligence a schopností, kvalitní řemeslník musí sledovat obor, přijímat a učit se technologické novinky, rozeznávat ve svém oboru módní nesmysly od skutečně přínosných věcí....  Jestli vůbec dnešní absolventi  řemeslných oborů tohleto vůbec dokáží..... Řekly bych, že dnešní takový průměrný začínající řemeslník by dříve na to  stát se samostatným řemeslníkem vůbec neměl, do smrti by zůstal tovaryšem či pomocníkem  nějakého mistra.  Naopak tehdejší úspěšný samostatný řemeslník by dnes nejspíš neměl problém si ty daně spočítat sám.

Wild Dog 30.10.2009 15:58

Re: no

Tak já jsem chodil na střední v osmdesátých letech a můžu říct, že mezi středoškoláky a učni moc velký rozdíl nebyl. Jistě že se našly vyjímky na obou stranách, ale že by středoškolák nějak rapidně překonával v inteligenci třeba truhlářského, nebo elektrikářského učně tak to tedy ne.

R 31.10.2009 0:05

Re: no

Když jsem v 80 letech nastoupil z vysoké  školy do fabrického projekčního oddělení, tak lidi, co nastoupili se mnou a ve věku tak do 30 - 40 let věku byli obvykle vysokoškoláci. Lidi tak do 50 - 55 let vystudovali nějako střední, průmyslovku nebo tak nějak a pak nastoupili do práce. Ještě starší, tak  10 let před důchodem a víc nastoupili do práce jako učni, řemeslníci a podobně a teprve potom během zaměstnání se vypracovali.  Co se týká schopností, samostatnosti, inteligence, rozhledu, kreativity.... byli jsme všichni na zhruba stejné úrovni. Méně schopní až neschopní ( kromě jednoho vyššího stranického funcionáře KSČ) velice rychle  odešli na klidnější fleky.  Nemlich totéž  konstruktéři, rozpočtáři a podobní,  co pro nás kreslili výkresy a dělali detailní projekty, od cca 40 let věku všechno "pouze" absolventi místní fabrické průmyslovky. A jaký měli rozhled a jaké to byly kvalitní, přesné  a do posledního šroubku detailní projekty !!  Pod 30 - 40 let věku zase to byli absolventi Vš. 

Jiří Heincl 30.10.2009 18:12

Jeden nevymyšlený příklad z praxe

Truhlářský učeň na konci 3. ročníku dostal při hodině matematiky za úkol nakreslit boudu pro psa - německého ovčáka, spočítat množství dřeva a práce a navrhnout cenu. Onen učeň nakreslil boudu takto: délka 1 metr, šířka 30 cm, výška 1 metr. Vchod do boudy byl veprostřed  dlouhé strany. Dál se nepokračovalo, protože to s mladou učitelkou málem seklo, ještě nebyla zvyklá. A ten specialista nebyl zdaleka nejhorší ve třídě.

Tom 30.10.2009 4:49

Tak udělejte jako v Číně

Tak bychom mohli jít třeba čínskou cestou, kde nemají opatření žádná, nepotřebují stroje, které by jim braly práci a všichni mohou pracovat levně od  nevidim do nevidim a pomocí daní budovat bohatý stát, který půjčujeuje už i Americe.

franta 30.10.2009 3:59

Panenko Maria svatokopecká !

Nezaměstnanost je přirozenou součástí společnosti --- a taky krádeže, vraždy a podvody. A kdo chce regulovat nezaměstnanost je samozřejmě bolševik, jako třeba F.D.Roosevelt nebo u nás Karel IV. s Hladovou zdí. To ovšem byly úplné nuly proti Tomáši Khorelovi, že ? Jenom doufám že ten slavnej institut není placen z našich daní.

Esmerald 30.10.2009 5:50

Re: Panenko Maria svatokopecká !

Nezaměstnanost JE (!) přirozenou součástí společnosti. Když pivovary přestaly vozit pivo koňmo, vozka si musel udělat řidičák na nákladní auto, nebo odejít na podporu. Jde více či méně o osobní odpovědnost, jak se sami pro život připravujeme. To z totality známé, " nejsou lidi (!) " slyšívám i dnes. V našem městě, nějakých 40000 obyvatel, nenajdu kominíka, zedníka, elektrikáře či instalatéra, který by přišel, když ho potřebuji protože mi teče voda. Kominík mi nedavno téměř vynadal, že má moc práce a přijde někdy na jaře, NEJSOU LIDI ! Jenže " lidi " chtějí být bankéři a modelkami. Dnes nechce nikdo být "holič", ale " vizážista ". Nevím, k jakému studiu je " Hair studio ", ale já chci jen ostříhat vlasy. Dáma je se mnou hotová za 7minut (70Kč) s otravným vzdycháním. Nezaměstnanost JE přirozenou součástí společnosti nekvalifikovaných.

gill 30.10.2009 8:48

Re: Panenko Maria svatokopecká !

S jediným háčkem: že nezaměstnaní nejsou z velké míry ti NEKVALIFIKOVANÍ, ale uchazeči o zaměstnání, kteří pro trh práce nepředstavují právě žádané zboží. Mají prošlé datum spotřeby nebo se téhle lhůtě blíží (jsou staří), nevhodnou ambaláž (nejsou krásní), nejsou in (např. strojní inženýři svého času - teď právě je už zase potřebují), příliš specifické použití (specializovaný obor, třeba železničář si bude hledat místo mimo dopravu obtížněji),  a tak...  Nemohou se odstěhovat za prací tak snadno, a v jejich regionu nejsou příležitosti, přeškolit se - na co, když se nabízí jen minimum míst a on po své rekvalifikaci nemá vlastně žádnou praxi...? A zkuste třeba podnikat v místě, kde je právě ekonomická deprese - lidi nezaměstnaní  nepotřebují služby a zboží. :-(

Nezaměstnanost je šeredná věc, která deptá psychiku nornálního člověka. Pokud není asociál, CHCE a potřebuje pracovat. Ničího to i profesně. A promiňte, nutit - například- kvalifikovaného, prvotřídního skláře (to znamená léta se učit a zdkonalovat), aby zametal ulice, je i z ekonomického hlediska tak trochu divné... a podle mne nerentabilní.

Já se zeptám schválně provokativně, a SCHVÁLNĚ použiji argumenty mimo kontext : teď je nezaměstnanost OK? a máme miliardové dluhy. Za totáče bylo nepracovat trestné, práce se našla  pro každého (podotýkám, že politické a sociální souvislosti pomíjím). A státní dluh byl minimální, skutečně. Tak nevím...;-O

Jura Jurax 30.10.2009 9:31

Re: Panenko Maria svatokopecká !

No, život není peříčko ani idylka a nikdy nebyl. Takže máte částečně pravdu.

A práce má smysl ne pro sebe samu, ale až tehdy, když je za ni někdo ochoten zaplatit tolik, aby se pracovník uživil..

Za totáče byla povinnost pracovat - pro mnohé to byly vlastně socdávky okořeněné nutností dojít do práce a tam se přes pracovní dobu nějak zabavit ... a státní dluh byl minimální, protože nám neměl kdo půjčit ...

No a s tím kvalifikovaným protřídním sklářem - nutit jej dělat metaře je tristní, ale když široko daleko není funkční sklárna, jaké řešení navrhujete? Lze sedět doma na podpoře, přeškolit se nebo se přestěhovat za prací,

Pamětník 2 30.10.2009 10:35

Re: Panenko Maria svatokopecká !

Možná s Vámi v poměrně dost věcech souhlasím.Já sám jsem měl možnost se zapojit do práce právě ve Zlíně v ZPS.Nastoupil jsem v roce 1954 a mohu Vás ujistit,že systém,který Zlínu vštěpil Baťa,dlouho přetrvával i v době,kdy se k moci dostali komunisté.Rozhodně jsem nepozoroval,že někdo chodil do  práce se zabavit a brát peníze.Nevím jak a kde to bylo umožněno,ale já jsem to štěstí nikdy neměl a také mi nikdo nedával peníze je proto,že jsem se chodil bavit.Když jsem odcházel do důchodu,vděčně jsem vzpomínal na všechny ty,kteří měli Baťovu výchovu a naučili mne poctivému přístupu k práci,ne k režimu.Já sám už delší čas nepracuji,ale myslím si,že není příliš jednoduché se přeškolit a odstěhovat se za prací.Nejsem až tak přesvědčen,že k tomu máme dostačující podmínky.

R 30.10.2009 11:31

Re: Panenko Maria svatokopecká !

já jsem do práce nastoupil v 80 letech o kousek jinde na severní Moravě jinde, ale náhoda lidi z našeho oddělení přivedla do kontaktu s lidmi z bývalých baťových firem a ten duch tam jasně přežíval. Ještě někdy tuším v roce 1998 jsem jezdil na kurs do Zlína a atmosféra tam byla úplně jiná, než v Ostravě, kde v té době byl pořád ještě zakonzervovaný socialistický systém velkých podniků.

Co se týká přeškolení na jiný džob, tak v současné době je v tom velký problém. Trh pracovních sil není zvyklý na takové jedince a a až na některá odvětví jako jsou pojišťovací agenti a podobně jsou lidi, kteří v pokročilém věku začínají v něčem úplně znova od začátku dáváni dozadu nejen za lidmi s jakoukoliv praxí v daném oboru ale i za jakkoliv špatnými a neznalými absolventy.

R 30.10.2009 12:35

Nezaměstnanost je přirozenou součástí společnosti,

kde se cení předem naučené znalosti a dovednosti a je bezcenná a nehodnotí se schopnost se učit a být flexibilní.  Jen tak může být velká nezaměstnanost a přitom firmy neúspěšně shání konkrétní specialisty.

Jura Jurax 30.10.2009 9:20

Re: Panenko Maria svatokopecká !

No, ono nezaměstnanost vskutku je přirozenou součástí společnosti - a že se Vám to nelíbí je tak všechno, co můžete dělat.

A není regulace jako regulace - jednou z možností jsou taky pracovní tábory, kde se dělá za jídlo a pryčnu v ubytovně ...

FP 1.ČSR 30.10.2009 16:06

Re: Panenko Maria svatokopecká !

"Vezměme jen burzu, tuto Carmen našeho hospodářského života, které není žádný zákon dán.

Před jejími zlými účinky, jež nemohou být popírány, stojíme až dosud jako hlupáci a čekáme pokorně

na nejbližší zlý kousek, který nám provede."  Ferdinand Peroutka

A ještě: "Jedna z Marxových povídek se stává skutečností."