16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 30.10.2009 12:45

procenta nezaměstnaných

Před 20 roky v socíku a prvních pár let po revoluci se seriózně diskutovalo o tom, že v populaci je cca 1,5 - 3 % nepřizpůsobivých, co nikdy pravidelně pracovat nebudou. A dokládalo se to statistikou různých tuláků a bezdomovců a příležitostně zaměstnávaných. Před takovými 5 - 10 lety se seriózně diskutovalo o tom, že v populaci je 3 - 5% nepřizpůsobivých, co nikdy pracovat nebudou. A dokládalo se to statistikou bezdomovců a dlouhodobě nezaměstnaných. Letos jsem už četl články, kde se seriózně diskutuje o tom, že v populaci je nutně okolo 8 % nepřizpůsobivých, co nikdy pracovat nebudou. A dokládalo se to statistikou  dlouhodobě nezaměstnaných.  Kde se ten vývoj zastaví?

cb 30.10.2009 15:36

Re: procenta nezaměstnaných

Socialni stat vychovava nove nemakacenky.

PH 1/09 30.10.2009 15:57

Re: procenta nezaměstnaných a sociální rozměr krize

Krize má etický a sociální rozměr, připomínají zvláště církevní hodnostáři, mezi kterými se najde řada Marxových příznivců. Canterburský arcibiskup Rowan Williams například zpochybňuje základy dnešního kapitalismu. V rámci systému jde všem pouze o dosažení co největšího materiálního blahobytu. Zdroje ovšem nejsou pro všechny a tak se čím dál větší část populace se dostává do potíží. Williamsovi to připomíná třicátá léta v Německu, kdy značná část lidí dala přednost jistotě národního socialismu před nejistou existencí v krizí zasaženém tržním prostředí.

Předseda rady Evangelické církve v Německu Wolfgang Huber si v deníku Berliner Zeitung stěžoval, že peníze dnes nahrazují Boha. Výslovně kritizoval předsedu představenstva Deutsche Bank Josefa Ackermanna, který před počátkem krize údajně sliboval svým klientům roční výnosy cenných papírů ve výši 25 procent. „Tím vzbuzoval stále větší očekávání, která nemohla být naplněna,“ upozornil biskup na jednu z příčin krize.

Nejdůkladnější práci si dal s oživením Marxe jeho jmenovec, katolický mnichovský arcibiskup Reinhard Marx, který dokonce napsal knihu s povědomým názvem „Kapitál“. K myšlenkám svého slavného předchůdce se hlásí úvahou, že společnost není pouze souborem jednotlivců, kteří soutěží o ekonomický prospěch, ale zároveň má sociální rozměr.

Vládínek Smolík 30.10.2009 17:55

Re: procenta nezaměstnaných

Ve skutečnosti je jich 16%.Víc je jen blbců, těch je 20 %.