5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
eh 26.9.2009 2:24

ehehhor

;-D

Slávek- Valašsko 2.7.2009 8:15

... hlavně ,že má pán jasno

I tak se dá dívat na problémy  ekonomiky,které se dotýkají této země. Tak se dá dívat na problémy  zemědělství,které tu  bojuje o ně co nvíc než o cenu litru mléka. Tak jak to vidí pan autor  je vizí  pana rádobyintelektuála , který jistě rozumí všemu a je z pupku světa . Jeho pohled na problémy z barové židle  po půlnoci, kdy už bývá " rozumu řádně přikoupeno" je jistě jeho nezvratným názorem a nikdo mu ho také nebere. Ale  nelze se  divit to jsme My euratlrentičtí Čecháčkové,  opravdu někde z Karlína kteří nepoznali ,že předhozený samet se značně odřel a vypelichal..Piště dál pane, je to sV áma legrace zvláště když MfD má pro takové objevy pochopení to palatit

JaS 25.6.2009 23:25

pane Párale,

popisujete život podle pravdy. Jenže lidi jsou zvyklí lhát a podvádět a je to tak pohodlnější. Nevím, nevím...;-P

Baxty 25.6.2009 17:39

ODS - strana zlodějů

Hloupé ptactvo si tu kváká něco o tom, že zemědělci neumí vyprodukovat, ale první jim zařízli možnosti - a teď tu řvou, prý si za to můžou zemědělci a odboráři sami. Hihi, opravdu agitka hodná vyvěsení na nástěnku - nakonec si i ODS na YouTube udělala politické školení mužstva - ti nedokrvení ptáci nejsou schopni ani pořádně vysvětlit zákon zachování hmoty, čili - kde nic není, ani zloděj nebere :-) ... (Y)

Jerome 25.6.2009 20:44

Re: ODS - strana zlodějů

Vážený, běžte se vyprázdnit na WC. A nezapomeňtě spláchnout...

realisté 26.6.2009 9:08

Re: ODS - strana zlodějů / máme reálný pohled na ekonomiku ?

Tým pod vedením oxfordského profesora Davida Stucklera došel k závěru, že překotná privatizace si vyžádala v bývalém komunistickém bloku životy přibližně jednoho milionu mužů v produktivním věku.

S jednou krizí si svět poradí, ale co když se jich sejde víc? Hlavní vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington varuje, že kolem roku 2030 postihne lidstvo znásobený efekt několika krizí najednou, které budou souviset s nedostatkem potravin, pitné vody a energie.

Právě současná krizová situace ukázala, že spoléhání se jen na moudrost hrstky „renomovaných“ ekonomů, kteří „vědecky“ řídí armádu poslušných zaměstnanců (ve smyslu F. Taylora před 100 lety), by bylo pro občany současného demokratického státu velmi nemoudré (MP 09)..

Konkurenceschopnost ekonomiky dle M. E. Portera. Jakékoliv rozumné protikrizové opatření vedoucí ke snížení negativních sociálních dopadů ve společnosti by proto mělo být současně posuzováno z hlediska dopadů na dlouhodobou konkurenceschopnost ekonomiky!

Papouch 25.8.2009 18:47

Re: ODS - strana zlodějů / máme reálný pohled na ekonomiku ?

"oxfordského profesora" = radoveho asaka, "Tým " = mel pomocnika-stazistu

"došel k závěru" = zprumeroval statistiky od Berlina po Ulanbatar a z vysledku si uvaril

nesouvisejici zaver - jak uz to levicove orientovani absolventi

humanitnich fakult maji ve zvyku.

Blabol k vydeni zde: http://papers.ssrn.com/sol3/Delivery.cfm/SSRN_ID1086378_code355418.pdf?abstractid=1086378

janoryna 25.6.2009 15:09

odboráři jsou fakt hrozný,

 chtějí, aby i jim byly vyplaceny dluhy kolabujících podniků částky a ne jenom bankám, což je dokonce ze zákona. a to, že by se pracovalo zadarmo a stát by dotyčným vyplácel podporu v nezaměstanosti a sám sobě odvody na zdravotní a sociální pojištění není výmysl odborů. ale svazu podnikatelů. a mimochodem, proč odpor pravicových vlád proti švarc systému je mnohem větší než u socanů. zaměstnavatel by nemusel platit eráru odvody na různá sociální a zdravotní pojištění, vypočítávat a platit za zaměstnace daně a ještě vyplňovat daňová přiznání. ve švarcsystému by si tohle socky musely dělat samy a neměly buy čas na odborové hrátky. to by byla reálná pomoc podnikání...

JaS 25.6.2009 23:33

Re: odboráři jsou fakt hrozný,

Souhlasím. Švarc systém je systém podle pravdy. Děláš, firma dostane za své výrobky zaplaceno od svých zákazníků, dostaneš podíl z toho, co zákazníci firmě zaplatili, ten podíl se hodnotí podle podílu na skutečně vykonané práci. Vyrobil jsi šmejd - zákazník za něj nezaplatil - nedostaneš nic. Chceš dovolenou? Našetřil jsis, tak jeď, na jako dlouho chceš - ale v té době nevyděláváš, protože nepracuješ! Jakékoliv jiné rozdělování peněz, kdy dostaneš peníze za práci, kterou jsi neudělal, se musí vzít z toho balíku, co se rozděluje, takže bude menší pro ty, co pracují. Jakékoliv peníze bez práce jsou okrádáním těch ostatních. A je to!!!

občanka 25.6.2009 15:06

Už skoro 20 let Veleba věští konec zemědělství v Čechách a pořáde nic!

Teď vyhrožuje, že zatarasí dálnice, abychom si všimli, že neumí efektivně vyrobit mléko. Před časem ho rádi prodávali do Němec, když jim platili víc a o nějaké soběstačnosti nebylo řeči a čeští spotřebitelé jim byli ukradení. Před dalším časem vyhrožovali, že nezaplatíme rohlíky a chleba, jak budou drahé, pak že nebude vepřové ..........  A my hlupáci platíme dotace a dotace a dotace, abychom měli dražší mléko. No není to na hlavu? Znáte nějakého zemedělce, který to pověsil na hřebík? Prodá vám někdo půdu? Ani náhodou. Všichni ví, že jen se objeví v TV, všichni budou mluvit o katastrofách, tragédiích, hladomorech (no to jsme přehnala), ale vyhrožují stále. No a my platíme. Dost bylo Veleby!!!

potraviny-budoucnost 26.6.2009 9:42

Re: Už skoro 20 let Veleba věští konec zemědělství v Čechách a pořáde nic!

Potřeba rozšířit zemědělskou produkci byla jedním z hlavních motivů většiny válek v zaznamenané historii, spolu s rozšiřováním energetické základny (a zemědělská produkce je, po pravdě, podstatným způsobem získávání energie).

V okamžiku, kdy Evropané nemohli dále rozšiřovat plochu obdělávané půdy, začali pro sebe dobývat neznámý svět. Objevitelé nových zemí byli brzy následováni dobyvateli, obchodníky a osadníky. Obvyklými důvody pro expanzi by mohly být obchod, hrabivost, moc či pouhá zvědavost, ale ve svém základu šlo vždy o rozšiřování zemědělské výroby.

Kamkoliv objevitelé a dobyvatelé cestovali, odvezli si odtamtud občas kořist, ale vždy po sobě zanechali plantáže. A osadníci měli ve zvyku vyčistit prostor a založit si v nové zemi vlastní farmy.

Toto dobývání a rozšiřování pokračovalo tak dlouho, až už nebylo co dobývat. Sice se i v dnešní době snaží farmáři a vlastníci půdy rozšiřovat své pozemky, jde už ale jen o zanedbatelné drobky půdy.

Dnes je prakticky veškerá obdělávatelná půda na této planetě využívána pro potřeby zemědělství. Zůstávají pouze pozemky příliš příkré, příliš mokré, příliš suché nebo pozemky s nedostatkem živin.1

Česká mouka vítězí ! 25.6.2009 13:38

Jen klid

Zcela Nová a ještě lepší Modrá šance na podobné situace myslí a má řešení místo strašení na kterém vydělají úplně všichni.Stačí na podzim volit tu správnou stranu.

Honza 25.6.2009 14:19

Re: Jen klid

Snad jste nemyslel ODS,že ne.....:-D

Ludva 25.6.2009 12:43

Tak prosté to není, milý Watsone

Zruší se kvóty a každý si bude vyrábět mléko podle uvážení. Někteří vydělají a spousta zkrachuje. Pěkné mrhání prostředky.

j 25.6.2009 12:54

Re: Tak prosté to není, milý Watsone

Pěkné mrhání prostředky- krásný výraz Ludvo. Pročpak vám najednou vadí, že sposta zlých podnikatelů zkrachuje? Nebo zemědělců se to netýký? Já to též nechci ale z jiného důvodu, mléko by bylo dražší:-)

Ludva 25.6.2009 17:02

Re: Tak prosté to není, milý Watsone

Já jen reaguji na autora -" zrušme kvóty a všechno se krásně vyřeší samo, jako toaletní papír". Proč ten autor nesedí v Bruselu a nevysvětlí jim, jak jsou hloupí ? Anebo je to naopak ?

fo-ol 25.6.2009 11:40

na to je trh kratky :)

ono krome trhu existuje totiz taky neco cemu se rika "strategicky zajem statu" a ten si dost dobre nemuze dovolit nechat padnout zemedelstvi jen proto ze v cizine to zrovna umi lacineji - zemedelstvi totiz neni neco co se da vypnout a za deset let, az bude potreba, zase zapnout. tedy budem dotovat. a jakmile dotuji, musim nasadit kvoty aby toho dotovaneho nebyl prebytek. co na tom nechapete?

neokolnialismus 2009 25.6.2009 12:13

Re: na to je trh kratky :) potravinová bezpečnost státu

Bohaté vlády a korporace začínají zkupovat miliony hektarů zemědělské půdy v rozvojových zemích s cílem zajistit si dlouhodobě přísun potravin.

Jacques Diouf, šéf organizace OSN pro potraviny a zemědělství, varoval, že to může vést k "neokolonialismu", kdy chudé státy budou produkovat potraviny pro bohaté státy na úkor vlastního chudého obyvatelstva.

Stoupající ceny potravin už vyvolaly "druhou vlnu kolonializace" Afriky. Tento týden oznámila jihokorejská firma Daewoo Logistics, že má v plánu pronajmout si na Madagaskaru na 99 let milion hektarů zemědělské půdy. Plánuje tam do roku 2023 pěstovat ročně 5 milionů tun pšenice a na dalších pronajatých 120 000 hektarech půdy bude pěstovat palmový olej. Zemědělské pracovníky najme z Jižní Afriky. Výroba bude určena pro Jižní Koreu, která chce omezit svou závislost na dovozu potravin

"Jsou to čistě komerční projekty, ale podkládá je bezpečnostní imperativ, nutnost zajistit spolehlivou dodávku potravin, program, který podporuje vláda," řekl Carl Atkin, poradce v britské firmě Bidwells Agribusiness, která pomáhá vyjednávat takovéto velké mezinárodní prodeje zemědělské půdy.

Vláda Madagaskaru uvedla, že bude nutno vypracovat studii ekologických dopadů tohoto projektu, avšak návrh na investici od firmy Daewoo uvítala. Tento obrovský nájemní projekt je dosud největším z velkého počtu dohod o pronájmu zemědělské půdy, které byly uzavřeny od loňska, kdy začaly stoupat ceny potravin.

Pepek 25.6.2009 12:25

Re: na to je trh kratky :)

Strategický zájem uvnitř EU? Údržba krajiny je něco jiného - šlo by to ale mnohem levněji než pěstovat něco za nesmyslné ceny, nadto v množství odlišném od požadavků trhu.

Hlavně zapomínáte, že ty dotace uměle zdražují potraviny. Co by se nedovezlo levněji (pokud by na to byly prostředky), to by vyráběli jen ti s nejvyšší efektivitou.

konzument 25.6.2009 12:47

Re: na to je trh kratky :) plošná dotace konzumentů potravin

Prostřednictvím zemědělců jsou plošně dotováni všichni obyvatelé EU.

EU  se bojí útěku obyvatel z venkova do měst - riziko vzniku nových  revolučních skupin (viz Jižní Amerika).

Před více než 16 lety vicepresident FAO (sídlo v Římě), že zakladní potraviny se mají vyrábět tam (pokud to jde), kde většina lidí žije a neznečisťovat životní prostředí převážením potravin po zeměkouli.

Didi 25.6.2009 16:40

Re: na to je trh kratky :) plošná dotace konzumentů potravin

"Prostřednictvím zemědělců jsou plošně dotováni všichni obyvatelé EU." Perpétum móbile. To si opravdu myslíte, že dotace připadající na jednoho občana je větší, než kolik dotyčný občan musí zaplatit navíc na daních, aby na ty dotace bylo?

řešení 26.6.2009 8:59

Re: na to je trh kratky :) plošná dotace konzumentů potravin

zlevnit vstupy:

ceny traktorů, kombajnů a dalších strojů, hnojiv, léčiv, pesticidů, energie  atd..

mzdy v zemědělství dosahují cca 70 % průměru ostatních resortů (šlo by nechat lidi pracovat jak v Americe, 10-12 milionů  ilegálů-nicotné mzdy, u nás by se některým možná líbilo nechat je pracovat méně než život.min.)

fo-ol 25.6.2009 13:15

Re: na to je trh kratky :)

ano, je strategickym zajmem eu nenechat padnout vlastni zemedelstvi, protoze levny dovoz nemusi byt k dispozici vzdy, nemluve uz o krizovych situacich jako je valka

Pepek 25.6.2009 15:08

Re: na to je trh kratky :)

Pokud bude v Evropě válka, brambory a mléko budou velice levné. Nebude je komu prodávat.

jen tak 26.6.2009 8:23

Re: na to je trh kratky :)

ve válce je to přesně naopak -

drahé jsou věci nezbytné k životu - levné je vše ostatní.

ok 25.6.2009 10:24

profláknutý Páral

profláknutý Páral opět perlí... na Novém Zélandu jsou poněkud jiné podmínky, farmář tam má mnohem větší rozlohu farmy než farmář evropský - ukradl totiž půdu Maorům, navíc je na Novém Zélandu podstatně nižší hustota obyvatelstva.

V západní Evropě by byl Páral za směšnou figurku, u nás holt píše do novin. Smutné.

ok 25.6.2009 10:27

Re: profláknutý Páral

Problém české společnosti je spíš korupce a nevymahatelnost práva a spravedlnosti. O tom ale Páral ani slovo.

Honza42 25.6.2009 10:51

A evropský ji zas ukradl feudálům.

Není nad to deformací trhu (dotacemi) udržovat rozlohy farem malé, a

pak argumentovat tím, že bez dotací by cena mléka byla vysoká, protože

farmy jsou malé (a neefektivní).

To je fakt k pos..ání.

Pepek 25.6.2009 12:26

Re: A evropský ji zas ukradl feudálům.

Umělou neefektivitou proti nezaměstnanosti - úplně vidím ty předvolební billboardy socanů.

j 25.6.2009 11:00

Re: profláknutý Páral

Už vidím jak Maurové obdělávali půdu;-D