2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Tři roky od Velké devizové intervence

Před třemi roky, v den neslavného výročí VŘSR, zahájila bankovní rada České národní banky devizové intervence. V té době se česká ekonomika potýkala s důsledky nejdelší recese ve své historii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 29.11.2016 7:56

pane Malečku, píšte nesmysly

exportéři vydělávají na tom, že účetnictví a zisk se eviduje v korunách. Vývoz ale praktikují v eurech nebo dolarech. A vyvážet mohou jen tehdy, když kvalita a užitnost jejich výrobků bude stabilní nebo ještě lepší. Takže zlenivět nemohou už z podstaty vývozu. Devalvace jim jen zvýšila zisk, ale neumožnila jim snížit kvalitu a inovace.

Británie po referendu zažila výraznou devalvaci libry. Máte pocit, že tato devalvace způsobí zlenivění britských exportérů a zapřičiní snížení inovací v britském průmyslu?

M. Šejna 29.11.2016 7:51

já znám , pane Bocku

plyn, elektřina, benzín, nafta, uhlí, mléko, sýry.

D. Polanský 29.11.2016 7:28

Zní to vše učeně, hodně ekonomických výrazu,

ale pravda je zcela jiná. Inflace je daleko větší, než uváději jakékoliv oficiální statistiky a ročenky. Ty jsou nefér. Začalo to již kdysi aktualizaci spotřebního koše. Byly z něj vyřazeny mnohé výrobky každodenní spotřeby a dány tam výrobky dlouhodobé spotřeby, které jdou cenově dolu, ale významně se na spotřebe nepodílí. Pokud jde o růst cen uvedu příklad: Hloupý obyčejný Sanorin, výrobní náklady cakum prásk i s ditribucí maximálně 15 Kč. Kupoval jsme jej nedávno 68 Kč. Před necelým rokem 62 Kč. Asi rok předtím 54 Kč.

Nemluvě o tom, že pokud nebudete státem, kde i něco vlastního vyprodukujte, o co bude ve světě zájem, tak montážní haly vás před inflací nezachrání. Tedy inflací REÁLNOU.

A. Bocek 29.11.2016 6:56

ČNB se obává deflace ,

zatímco všichni občané ČR vidí kolem sebe INFLACI. Český statistický úřad již začal ohýbat matematiku spotřebního koše. Neznám produktu ve svém okolí který by nebyl o 10% dražší než před půlrokem !

T. Kohout 29.11.2016 5:33

kluci dostali hračku

Děsivá hra dílem ideologických fanatiků a dílem totálních amatérů. Někteří z nich dokonce přednášejí na vysokých školách. To je nejděsivější z toho všeho nejvíc. Co asi předkládají studentíkům? Zbloudilé teorie, kterým sami pramálo rozumějí a v praxi jsou neaplikovatelné.

P. Maleček 29.11.2016 4:20

ČNB žene ČR do krvavého maléru.

Autorka nehovoří o ještě mnohem horším důsledku. Intervenovaná koruna vede k zlenivění exportérů, kteří nemají důvod k inovacím a kompletacím a soustřeďují se na výrobu polotovarů s min. přidanou hodnotou.

Čímž se z ČR stává víc a víc montovna bez inovací a kompletovaných výrobků s min. přidanou hodnotou a tím i nízkými dělnickými mzdami (dělníky je dnes i většina absolventů technických VŠ). Když už se něco kompletuje je to u nadnárodních společností, které většinu zisku vyvádějí mimo ČR. A to málo kompletujících ČR firem dne s podporou vlády a prezidenta skupují čínští komunisté s průhledným cílem tyto provozy i s jejich know how převést do Číny.

ČR se tak i díky ČNB, ale i vládě a prezidentovi víc a víc stává nízkopříjmovou zemí bez šance, až na úzkou elitní skupinu, srovnávat životní úroveň s tzv. západem.

Tedy přesný opak toho co všichni politici horem dolem slibují. A čím později intervence skončí, tím to bude krvavější, to má autorka pravdu.

K. Pavlik 29.11.2016 0:25

Boze muj

Zaporny urok maji i ti zoufali svycari - nejak tam tu katastrofu na rozdil od autorky nevidi.

CNB muze drzet kurz jeste hodne dlouho - stabilni kurz ma i sve vyhody - Rakousko drzelo silink 1:7 moc let a pak preslo na Euro. Take, autorko div se, se nepolozilo.