19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Tři roky od Velké devizové intervence

Před třemi roky, v den neslavného výročí VŘSR, zahájila bankovní rada České národní banky devizové intervence. V té době se česká ekonomika potýkala s důsledky nejdelší recese ve své historii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 29.11.2016 9:33

Re: přesně tak, pane Pavlíku

Zjednodušeně - Švýcaři uvolňují kurs (protože vědí, že bankéři všechno neošéfují). Tošovský a dnes jiní dárečkové regulují kurs jedním směrem (protože jsou přesvědčeni, že všechno vědí). Nebudu se podivovat ani tomu, že naše bankovní rada má soukromé účty zřejmě nekorunové (krom účtíčku ve Spořce) - tak teď jen intervenovat a vhodně investovat procentní nárůsty. A samozřejmě číhat, kdy to je třeba převekslovat na Jüan, či podobně. Euro "Afrika/převoditelný brusel nepodrží".

Zkráceno, zjednodušeno.

M. Šejna 29.11.2016 9:58

ach ta matematika a znalosti, že pane Hašku?

Tošovský není členem ČNB.

Vlastnit účty v cizí měně je nesmysl, pokud předpokládáte, že česká koruna brzy zpevní.

Co tam máte dál za objevné teorie a znalosti?

Š. Hašek 29.11.2016 12:37

Re: ach ta matematika a znalosti, že pane Hašku?

Troška historie - Tošovský vyměnil Moje i Vaše zlato za papírky.

Pokud zpevní Euro a já ho mám na účtu, mám dovču/dům v korunách levnější. Tak jsem to myslel.

Pokud hodnotu "Vašich tolarů v truhle ve sklepě" změní "krajský úředník eurobanky" do minusu, dost mě to štve.

Nějak si na tyto skutečnosti nehodlám zvyknout. Nic neobjevuji, jenom jsem měl kapesné a od deseti let jsem si mohl listovat v mojí Spořitelní knížce spořitelny (samozřejmě jen listovat, heslo mi tatík nesdělil). Nechtějte po mě objevné znalosti a teorie. Až tady ČNB sníží hodnotu KČ na padesátinu Eura - bude to sranda, nebo pláč???

Dost mě zarazilo - mít něco v cizí měně, ......... vlastně nezarazilo, protože vlastnit papírky (i v cizích měnách) jest opravdu na houno.

K. Pavlik 29.11.2016 14:35

Re: ach ta matematika a znalosti, že pane Hašku?

I jine zeme vymenily zlato za papirky.I jine meny padaly (a padaji) proti Euru.

CNB samozrejme muze bez problemu oslabit kurs koruny, je otazka jestli muze podstatne posilit kurs koruny. Britska libra v tom nechala kalhoty 2x. Vetsina bank (vlastne vsechny) v Cesku jsou vlastneny cizinci. Takze pokud se tyto banky domluvi ze Euro bude za 50 kacek tak ma CNB jen 2 moznosti: znarodneni a nebo si zahrat hori hori (jak se rikalo v nasem vodackem spolku).

Tez ve svete neni moc zvykem si cist ve sporitelni knizce na ktere je hodne penez. No ale nechtejte ode mne at radim kam investovat. Ceska koruna je dost vyjimkou v tom pokomunistickem svete. Pokud se nepletu tak za meho mladi byla britska libra za 200 kacek a dolar neco kolem 30 - to je dost unikum.

V hodne zemich maji lide penize tez v jinych menach. Na tom neni nic neobvykleho a pak CNB muze mit Euro za 50 kacek a moc to vadit nebude.

J. Schwarz 29.11.2016 15:25

Re: ach ta matematika a znalosti, že pane Hašku?

Vy jste tu teda "ekonomové" za všechny prachy... Jakoby jste netušili, že ČNB intervenuje proti koruně a ne naopak a že kurs měny se neodvíjí od toho jak jej vyhlásí dle své libovůle nějaká banka. Ať některá vyhlásíkurs koruny k Euru 1:50 a já jim zfleku všechna svoje EURa i Dolary prodám...

K. Pavlik 29.11.2016 16:13

Re: ach ta matematika a znalosti, že pane Hašku?

Aby vam ten optimiznus vydrzel.

Byla napriklad v minulosti doba kdy do kurzu kanadskeho dolaru nemela kanadska narodni banka vicemene co mluvit.

J. Křivánek 30.11.2016 0:45

Re: přesně tak, pane Pavlíku

Co děláš soudruhu Lejno? Když někdo co podnikám má ze dne na den změněny ceny o 10%. Co to je ty debile? Kdejakej socialistkej kretén řve když duchny maj zapltit po 1kč navíc. Ale cenová nestabilita pro podikatele to je vá hlupákům u prdele.