7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Toužíš po Apple? Chytne tě rapl

Být rok 1990, tvrdila bych, že posledních pár dnů je to na mém pracovním stole jako přes kopírák. Dnes mohu leda tak říct, že posledních pár dnů je jako přes scanner – což ovšem zdaleka nezní tak hezky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 16.3.2015 21:01

Omyl nebo lež?

K tomu, aby současnému 28% nárůstu kurzu dolaru ČNB zabránila pouhým uvažováním pravděpodobnosti intervence by ČNB musela umět čarovat přinejmenším tak jako paní Šichtařová (i ta tehdejší intervence změnila kurz Kč vůči Euru pouze o 7%).

Oficiálním odůvodněním tehdejší intervence byla deflace, tím skutečným byla všemi současnými centrálními bankami světa různými triky prováděná podpora domácího exportu devalvací své měny.

V žádném případě nešlo o paní Šichtařovou uváděnou snahu donutit občany k většímu utrácení (co by je k tomu při téměř nulové inflaci donutilo?). To, že ČNB je poslední významnou institucí hájící ekonomické zájmy našeho státu, zřejmě komusi velice vadí!

http://www.investujeme.cz/menova-intervence-cnb-rok-pote-podle-ekonomu-k-zasahu-melo-dojit-drive/

J. Marek 16.3.2015 15:19

Vzpomínka

V roce 2000 byl kurs dolaru téměř 42 Kč a nic zvláštního se v měnové politice tenkrát nedělo. Před pár lety byl kurs zase naopak pod 15 Kč. A vo tom to je.

P. Vaňura 16.3.2015 16:36

Ale dělo se toho hodně,

ČNB vedená Tošovským zvýšila r. 1997 úrokové míry nad 10%, čímž podtrhla celou ekonomiku, což vedlo ke "Klausovým balíčkům." Výsledkem byl pád Klausovy vlády a instalace Tošovského na jeho místo...

A r. 2000 toto ještě pokračovalo.

B. Rybák 16.3.2015 19:10

Re: Ale dělo se toho hodně,

A také tento do zahraničí vysílaný bankovní stranický kádr a spolupracovník STB, svým nesmyslně opožděným uvolněním nadhodnoceného kurzu Kč způsobil pasivní bilanci našeho zahraničního obchodu a stažením volných peněz z ekonomiky, které způsobil vytvořením nesmyslně vysokých povinných rezerv pro banky, Klausova "ekonomického tygra" uškrtil! Tím si své místo ve vládě pučistů sarajevských a doživotní pašalík ve švýcarské bance "poctivě" vysloužil!

I. Schlägel 16.3.2015 11:52

Nebojte,

brzy to vezme do rukou Rusnok. To potom bude panečku jízda!

A. Hrbek 16.3.2015 11:01

Cílem ČNB

je podporovat konkurence neschopné výrobce a rabovatele národního bohatství na úkor daňových poplatníků.

Koruna měla přirozenou tendenci postupně směřovat k reálnému kurzu 22 Kč, tj. 4,54 EUR/100 CZK. Moudří bankéři ji přivázali k EURu s hodnotou 3,70 EUR/100 CZK. To znamená, že vůči západoevropským zemím prohloubili potencionální rozdíl životní úrovně o 19%.

F. Havala 16.3.2015 10:26

Komu slouží guvernéři Národní banky?

Tak jak se v průběhu let zlepšovala efektivita a výkonnost podniků, které vytvářejí směnitelné produkty, zvyšovala se hodnota koruny a pomalu jsme se přibližovali k životní úrovni západních zemí. Toto pomalé zlepšování podmínek života se týkalo všech občanů. Zásahem bankéřů do kurzu koruny došlo k znehodnocení úspor, zdražení zboží atd. pro běžného občana. Naopak prospělo nadnárodním firmám využívajících příznivých podmínek v ČR a exportující výrobky. Opět se ekonomické možnosti většiny obyvatel ČR vzdalují od stavu v západních zemích. Nastoupila socialistická direktiva a plánování.

K. Janyška 16.3.2015 9:12

Hra na chytré ještě neznačí, že chytří jsou.

Fakt se divím, že Pikorovi se nepustili do prezentace teorie spontánních řádů. Žeby jim nerozuměli ?  Vždyť tam je odpověď na to, co smíme a co ne i v oblasti určování ceny peněz... Dzp.

R. Gramblička 16.3.2015 10:48

Re: Hra na chytré ještě neznačí, že chytří jsou.

Proč by to dělali, na to máme vás. Tak šupito, prezentujte...

J. Hejna 16.3.2015 10:59

Re: Hra na chytré ještě neznačí, že chytří jsou.

Co kdybyste, pane Janyško, místo hesla "teorie spontánních řádů" někdy přinesl i odpověď na to, co smíme a co ne?

Pokud možno předem.

K. Janyška 16.3.2015 17:07

Re: Hra na chytré ještě neznačí, že chytří jsou.

Ale, právě to Kompozitivní teorie popisuje. Když on ale nikdo neví, co to je... Dzp.

P. Vaňura 16.3.2015 16:39

Myslím, že namísto teorie

spontánních řádu by to vyřešila Snajperskaja vintovka Dragunova nabo Barret Sniper Rifle 82!

K. Janyška 16.3.2015 17:08

Re: Myslím, že namísto teorie

Raději nemyslete. Vymyslel jste úplnou koninu... Dzp.

D. Polanský 16.3.2015 8:59

Někdo tu píše, že 27 Kč za euro, nevím ...

Dnes ráno jsem platil za nákup na ebay přes PayPal přesně 39 Euro. Vyšlo mě to na 1112,57 Kč, tj. 28,86 Kč za Euro.

Pamatuji si o hodně veselejší časy.

P. Vaňura 16.3.2015 16:41

To nesmíte používat takovýchto

služeb. V bance byste dostal lepší kurz.

D. Ondrejkovič 16.3.2015 8:04

Laický dotaz

Nejsem ekonom, ale vrtá mi hlavou, jestli výsledkem intervencí ČNB nemůže být třeba růst domácí výroby, jejímž produktům budou Češi dávat přednost před těmi zahraničními, protože na rozdíl od dovozu nebudou zdražovat.

J. Schwarz 16.3.2015 8:46

Re: Laický dotaz

To by mohlo fungovat snad v případě potravin. Jaký domácí finální průmyslový výrobek znáte, aby bylo možno dát přednost domácímu před dovozem?

D. Ondrejkovič 16.3.2015 8:50

Re: Laický dotaz

No na potraviny jsem myslel především, ale i tak by se našlo více domácích výrobků. Co třeba automobilový průmysl - a teď nemyslím jen hotová auta, ale hlavně komponenty. A software - včetně toho nadnárodního vyvíjeného u nás. Služby, atd.

P. Vaňura 16.3.2015 16:42

Potraviny naopak podražily

a jsou absolutně nejdražší or r. 1990!

P. Vaňura 16.3.2015 16:45

A ještě, pokud budou mít

lidé méně peněz, to první, na čem začnou šetřit jsou postradatelné služby.

Neumím si představit, že by se někdo odstěhoval do horšího bytu, aby si mohl dovolit nadále obědvat v restauraci!

J. Brožek 16.3.2015 10:06

Re: Laický dotaz

Cena výstupu se mění především v závislosti na poptávce a také na ceně vstupů. Jak můžete vidět v praxi, např. automobily škoda okamžitě po devalvaci zdražily a to tak, aby dorovnaly v Kč to co může automobilka dostat v Eurech aby dostala i v Kč. Takže to že nebudou zdražovat neplatí. A samozřejmě vyšší cena energií (obchodované za dolary) nakonec způsobí vyšší cenu finálního výrobku a to bez ohledu na snížení kurzu koruny (ten vliv je už vyčerpaný) a tedy růst cen produkce a to i v rámci Evropy.

Takže místo abychom těžili z toho, že nemáme Euro, tak máme korunu s Eurem svázanou kruzem a místo levnějších vstupů do výroby v porovnání s Eurozónou jsme na tom hůř.

D. Ondrejkovič 16.3.2015 10:11

Re: Laický dotaz

Jak píšu - nejsem ekonom, ale hotové automobily, které mají většinu vstupů z eurozóny a německého majitele jsem ze své úvahy spíše vyloučil. Samozřejmě, že energie a některé suroviny zdraží i u výrobce bezpečnostních pásů nebo pneumatik, ale třeba cena práce a některých vstupů nezdraží a to by mohlo dle mého laického soudu pomoci.

J. Brožek 16.3.2015 10:21

Re: Laický dotaz

95% komerční sféry mají zahraniční majitele. A je pochopitelně jedno, jestli to je majitel ten nebo ten. Podívejte se na ČEZ, česká firma, státní většinový podíl - prodává za ceny z Energetické burzy v přepočtu z Eur. Dokonce i zemědělci si zvedají ceny podle toho, za kolik je možné sem dovézt (v přepočtu přes Eura) od jejich konkurence - takže zemědělci zvedají zisk (vloni rekordní získ s růstem přes 14 miliard) a srovnávají ceny s tím, co se dováží. Nakonec to bylo také deklarovaným cílem ČNB - aby zajistili inflaci (a tedy zdražování). Ve svém důsledku je to pro lidi likvidační - na jedné straně se nezvyšují mzdy (a cena práce zůstává nízká), na druhé straně zvyšování koncových cen a inflace. Získ zůstává jen firmám - ty ho ovšem nereinvestují, protože dobře vědí, že poptávka není a není ani poptávka po domácích výrobcích, protože prostě jejich cena je srovnatelná s cenou zahraničních.

D. Ondrejkovič 16.3.2015 10:23

Re: Laický dotaz

A co ty firmy (zejména zemědělci) s tím zvyšujícím ss ziskem konkrétně dělají?

J. Brožek 16.3.2015 12:34

Re: Laický dotaz

Zkuste se podívat po trhu, zpráv je dost. Napovím: Komárek a investice v Rusku, Křetínský a EPH a jeho nákupy dolů v Německu, ČEZ - nákupy elektráren na Slovensku a dolů v Německu, nákupy Agrofertu a Babiše - MF Dnes, Lidovek a dalších - budování mediálního impéria apod. Žádné investice do rozšíření výroby u nás - jen a jen nákupy v zahraničí.

D. Ondrejkovič 16.3.2015 12:36

Re: Laický dotaz

To podle mně není reprezentativní vzorek.

J. Brožek 16.3.2015 12:49

Re: Laický dotaz

Já vám Váš názor neberu. Jen uvádím fakta.

J. Kavalír 16.3.2015 10:56

Re: Laický dotaz

Pokud myslíte třeba auta, tak na ty se spousta dílů dováží. Pokud myslíte na potraviny (např. vepřové, kde se cca 50% dováží), tak tam trh stanoví cenu jako nejvyšší, za kterou se dá potravina prodat (dražší už by se neprodala, levněji není důvod prodávat). Takže zase ceny stanovuje cena z dovozu. Vykrmit víc prasat u nás znamená nechat dospět víc sviní, připustit je a vykrmit selata a to za předpokladu, že ve starém prasečáku už není nějaký sklad. To chce víc než rok času a kdo ví, co bude za rok.

V. Braun 16.3.2015 7:57

Tak dramatické to nebude

Tak dramatické to nebude paní Šichtařová. Levný dolar pomohl před lety USA, Evropa to teď jen se zpožděním opakuje. Nejsem osobně zastáncem oslabování koruny, nicméně ani tam není situace nijak dramatická. Sama píšete, že Centrální banka zatím použila jen slovní intervence. Kdyby byla koruna silně podhodnocená musela by ČNB skutečně intervenovat, a to v takové míře, že by se určitě našlo dost spekulantů, kteří by vsadili proti a ČNB by to neudržela. Dlouhodobě nezvládlo proti trhu intervenovat ani Švýcarsko ani Rusko a v minulosti pokud si vzpomínám ani Velká Británie.

Takže závěr je takový že trh je (zatím) s 27Kč za EUR celkem spokojený a s kurzem k dolaru nakonec taky, protože ten je dán kurzem mezi EUR a USD.

J. Brožek 16.3.2015 10:13

Re: Tak dramatické to nebude

USA nepomohl k rozjezdu ekonomiky levný dolar, ale levná ropa a především plyn z vlastní těžby z břídlic. Tím dostaly náklady pod úroveň ostatního světa ekonomika se rozjela. A stále tuto výhodu mají - na rozdíl od Evropy, která díky nesmyslným dotacím do obnovitelných zdrojů má energie o 100% (a více) dražší. S tím žádné oslabování Eura nepohne.

To co se nyní na úrovni EU děje je vlastně bankovní likvidace předchozích dluhů (ano USA to vlivem finanční krize udělaly taky). Jenže USA měly ten ekonomický polštář v ceně energií a mohly snižovat náklady. To v Evropě není. Nejsem věštěc a nevím, jak to dopadne. Ovšem pravděpodobnost, že politika ČNB dopadne výhodně pro ekonomiku je tak max. 10%. Prozatím je to spíš smrtící injekce.