23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vašek 30.10.2008 12:43

Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

co je to za indolenta ten ekonom?

Bblonddýna po operaci 14.8.2008 12:34

Topolánek potřebuje slušnou výplatu aby dostál všem svým závazkům, a to potřebujeme všichni

a ještě mohl dělat honoraci mezi svými.Bohužel našich poslancú který mají ještě větší výplaty je mnohem více za svoje činy by měli dostat odměnu..

Bblonddýna po operaci 14.8.2008 12:30

Re: Dolar už má své nejhorší za sebou.

Já osobně si myslím že to už někdo počítal dopředu a že už je to dávno tak asi od roku 2000 někteří nemají výdrž- a už odpadli,,

Bblonddýna po operaci 14.8.2008 12:26

Nemyslím si že chce blaho všech občanů, chce být ůsspěšnější než Paroubek, muži o ničem jiném nejsou,

Dal se na politiku a tak bojuje, huba ho živý dobře ,někomu se jeho stil líbí někomu né.Muj šálek to zrovna není ,ale je to sranda já osobně ho volit nebudu..(Y)

Zrušená diskuze 6.8.2008 23:22

Re: Amatérští ekonomové na nejvyšších místech nás budou stát majlont

Mě ale jako občanu ČR posílená koruna vyhovuje. Z jednoduchého důvodu, ze svého platu si mohu v zahraničí více dovolit.Klaus, neklaus.

Dvě inflace (jedna eurová a jedna korunová) v dané zemi je samozřejmě nesmysl. Pokud v ČR vzrostou např.korunové ceny másla o 8%, vzrostou úplně stejně i v přepočtu dle aktuálního kurzu na euro nebo na jakoukoli jinou měnu. Ad. prasknutí gumy - k tomu nedojde, tu elastičnost právě zajišťuje fluktuace kurzu. Ve chvíli kdy ekonomika ztratí svou výkonnost, nebude dostatečně atraktivní pro příchod investic. Opačně, domácí zboží a služby nebudou atraktivní pro vývoz. Důsledkem toho nebude zájem nakupovat místní měnu, což ji zlevní na úroveň, kdy tuzemsko opět bude atraktivní pro investice a kdy zboží bude atraktivní pro vývoz. Což opět zvýší poptávku po tuzemské měně. Atd,, ten mechanismus je vcelku jednoduchý. 

Magor Milda, Mgr. etc. 6.8.2008 23:04

Amatérští ekonomové na nejvyšších místech nás budou stát majlont

protože dokud budeme mít paralelně dvě měny, tu oficiální, korunu českou a tu ve stínu, euro, mohou se změny odehrávat na dvou hřištích. Vnitřní inflace, viditelná v korunách a ta evropská, neviditelná v euro. V současnosti řádí nezávisle na sobě, vnitřní ceny v korunách rostou inflačně, ty v euro zase padají, jejich vzájemný vztah je však gumový, zvýšení kupní síly koruny v Evropě se téměř neprojevuje na vnitřním trhu. Teprve až se ta guma přetáhne a praskne, dojde k té ráně.

Vyhovuje to zřejmě bankám a některým subjektům, preferujícím V. Klause.

černý baron 6.8.2008 19:46

Re: Re: odpověď ekonomovi

ptáš se co tomu řekne národ,. že jsi opravdu pěkně blbej, nestudoval jsi ekonomii za komunistu, protože většina je dost blbá jako ty.

černý baron 6.8.2008 19:42

Re: Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

kde jsi studoval ekonomii a co se týká slovenska bydlím tam už 30 let a jestli nevíš jak to zde chodí tak nepiš blbosti, celý národ se bojí eura a kdby ficko povolil hlasování lidmi tak slovensko nikdy nebude mít euro, ale tady vládnetak zvaný socialismus a nikdo nic nemúže ovlivnit.

Jiří Heincl 3.8.2008 22:07

Re: co se tyka hotelu a restauraci..

Přesně tak, hned mě to také napadlo. I když snižovat zisk dejme tomu ze 60% na 55 musí být asi bolestivé.

benga 3.8.2008 18:56

...chlapci a děvčatka mějte radi prasatka...

Už sa těžím jak budu love jedna ku jedne...

Ale 3.8.2008 18:46

Re: Co nemohu pochopit.

Co je na tom nepochopitelného? Kurz dané měny a inflace v dané zemi s sebou nemusí nutně souviset.Oba ekonomické jevy mohou dost dobře jít i proti sobě

www racek 3.8.2008 18:30

Re: Je zajímavé

aha, asi si maj koupit nějaký akcie, ne? nejlíp developerskejch americkejch firem a hypotéčních bank?:-D

Jilm 3.8.2008 17:33

Re: Re: Ale ale ...

Daň je daná procentuelně, takže tu tu polovinu si stát vezme tak jako tak při jakékoliv ceně. Spíš by se muselo započítat pokles poptávky, prostě by lidé přestali jezdit, čímž by cena trochu poklesla.

Jilm 3.8.2008 17:17

Re: Co nemohu pochopit.

Pád dolaru - USA už je několik let stále nekončící válce, nebo spíš okupaci Iráku, to vše stojí peníze. Tyto peníze si Bush prostě vypůjčil. Ačkoliv ještě za Clintona bylo zadlužení USA v přebytku nyní se dluh americké administrativy vyšplhal na 1,3biliony dolarů. Přičti k tomu ještě hypotéční krizi a krach několika hypotéčních bank v USA a pád dolarů je velice na snadě.

Inflace - nějaká inflace je přirozená + Topolánkova vláda zvedla na začátku roku u zboží základních potřeb daň z DPH 5% na 9% což se na inflaci také nepodepsalo nejlépe, + dále se v ČR stále hospodaří ze stále vysokým schodkem, což je také proinflační. A tak ačkoliv se všechno zboží ze zahraničí zlevnilo v řádech desítek procent stále to nestačí po sečtení na nízkou inflaci.Banky mají zisk prostě proto, že to nejsou žádné charitativní organizace. :)) Úrokové sazby určuje ČNB.

Jilm 3.8.2008 16:57

Dolar už má své nejhorší za sebou.

Miroslav Zeman - snad jediný člověk, který si myslí, že koruna bude posilovat do nekonečna a zároveň dolar bude padat také do nekonečna. Volby v USA jsou už za dveřmi.

 A ještě jednu výtku k jinak dobrému článku, v EU jsou úrokové sazby a i inflace nižší, takže pro naše občany by přijmutí € v tomto okamžiku znamenalo rozhodně plus.

jm 3.8.2008 12:18

PANE ZEMANE ŤÁL JSTE MOCNĚ DO PRÁZDNÉ SLÁMY POROVNÁVÁNÍM NÁZORŮ POLITICKÝCH POTENTÁTŮ

PANE ZEMANE ŤÁL JSTE MOCNĚ DO PRÁZDNÉ SLÁMY POROVNÁVÁNÍM NÁZORŮ POLITICKÝCH POTENTÁTŮ - potom relevantní důvody  k €uru musíte nechat ležet http://hn.ihned.cz/c1-25696080-desetkrat-ano-pro-prijeti-eura. Nic ve zlým.

čtenář 3.8.2008 8:46

Myslete aspoň trochu

Skutečně nemáte ponětí, o čem jde řeč.

"Labilitu měny resp. její posilování vláda nijak neovlivní." Naše vláda zlodějů a ekonomických blbů ne, ale normální vlády to umějí a dělají (Slovensko). "Úsporné balíčky v roce 1997 byly přijaty, protože hrozil schodek SR ve výši 40 mld. Kč". Při schváleném vyrovnaném rozpočtu je schodek 40 mld obrovský průšvih, to vám nedochází? A co inflace 10%, ta se Klausovi povedla a všichni jsme to odnesli! A to už nemluvíme o dalších haváriích, které tady ODS nadělala. A to jim pomáhal i Lájos Bácz a Rádživ Sinh a Pepa z Hongkongu.

Příště se více držte faktů než ideologie.

čtenář 3.8.2008 8:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

Přesně tak to je!

A moc se bojím toho, až se ta labilní měna sesype.

hogofogo 3.8.2008 6:42

Re: Re: Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

nevím kde berete údaje o slovensku,ti dělají s korunou co je v jejich silách a v pobaltí jste asi nikdy nebyl,jinak byste věděl jak to tam funguje a proč je lat na úrovni libry...

hogofogo 3.8.2008 6:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

přesně tak........stačí nějaký spekulativní nápor a bude zle,i nad těch optimistických 10%,tahle miniekonomika to nemá šanci ustát,není dost dobře čím,realitu velmi rychle pochopili slováci a proto ten kvalt s eurem,to je alespoň částečně podrží v budoucích krušných časech,zatímco u nás to bude jako na houpačce.....a hlavou dolů!!!!

Monte Christo 2.8.2008 22:47

Silna koruna...

Je to spise k smichu...Nez k zamysleni...Pokud se podivate na ekonomiku USA ci evropy tak hned budete v obrazu co se deje s korunou...Jedna se spise o kratkodobe variace...V pohledu strednedobeho a dlouhodobeho to nema moc vyznamu...Nicmene kdo aspon trosku uvazuje,vi velmi dobre,ze v CR je vse nadhodnocene a bublina muze prasknout kazdou chvily...Stejne jako tomu bylo nedavno v USA...

Monte Christo Washington DC Illegalty Ma zeme Me srdce

karel 2.8.2008 19:45

Co nemohu pochopit.

Nemohu pochopit že za několik roku dolar klesl skoro na třetinu o něco meně euro. Nemohu pochopit  že se při posilujici koruně inflace vyšplhala na 7%. Dale nemohu pochopit že uroky z vkladu v bankach dlouhodobě nepokryji ani inflaci, i když banky maji enormni zisky. Ať mi to někdo vysvětli.

Karel-nemec 2.8.2008 18:06

Ideálním variantou tak může být koruna sílící reálně meziročně o maximálních 8 až 10 %

Nevíte vy chytrej, jak to zařídit. A jak jste na ty čísla přišel - to je asi jen Vaš hypotéza, co takhle jen 7 %, nebo je správně  11 či 12 %. Ten Váš článek je fakt blábol, Makroekonome!!!!

ekonom 2.8.2008 17:22

Re: Re: Re: odpověď ekonomovi

Pokud vím, tak nejvíc ve světě lže ODS (viz její předvolební program).

ekonom 2.8.2008 17:20

Re: Re: Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

Vám asi nic neříká metodika výpočtu inflace. Tak vám stačilo jen se kouknout na první číslo a jásat. Prohlédněte si ty euro statistiky pořádně!  Jsme na tom o víc než 100 % hůř než Slovensko.

Taky je tam popis metodiky, ale to byste musel umět cizí jazyk.

člověk 2.8.2008 17:13

Re: Re: Re: Re: Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

Obrat "tiskne peníze" je zřejmě míněn obrazně - tak se to totiž o inflaci říká. A že růst kurzu snižuje inflaci je známo všem, jen ne vám. Topol nechce s kurzem nic dělat, aby mu inflace nevyletěla nad Klausových 10%.

Pokud to někdo nemůže pochopit, je to podrobně popsáno všude, i v novinách. Jen umět číst.

300 2.8.2008 16:05

Je zajímavé

že žádný z těch naříkajících exportních podniků, hoteliérů atd. zatím nenapadlo využít té sílící koruny a investovat v zahraničí. Národní ekonomice by to prospělo více než ty Paroubkovi rady.   

Beldor 2.8.2008 15:42

Re: Re: odpověď ekonomovi

Jiste cisla a evropa ma prumernou inflaci pod 3% ,ze?;-DAle mate rech vylhana cisla jsou taky cisla a papir snese vseRv

Xury 2.8.2008 15:19

Re: Re: Re: Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

.."honem tiskne peníze. A maskuje to růstem kurzu koruny.." - bože to je naprosto neuvěřitelný blábol. Jestli vaše profese opravdu odpovídá vašemu nicku, tak doufám, že pracujete někde v JZD nebo ve firmě tomu odpovídající.

Xury 2.8.2008 15:17

Re: Re: Co má vliv na inflaci a Paroubkovy řeči

Inflace v eurozóně je v červenci 4.1%, přehled roční míry inflace v jednotlivých zemích EU je tady:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-QA-08-029/EN/KS-QA-08-029-EN.PDF

Jde o data k červnu 2008 a prostým pohledem zjistíte, že stejnou inflaci jako my má i Maďarsko a Slovensko, vyšší pak balkánské země a Pobaltí. K těm vašim dalším blábolům. Úsporné balíčky v roce 1997 byly přijaty, protože hrozil (ó hrůzo) schodek SR ve výši 40 mld. Kč. Labilitu měny resp. její posilování vláda nijak neovlivní. Případný závazek přijmout Euro by se mohl realizovat nejdříve až za 3 roky ( k 1.1. 2012) . Příště se více držte faktů než ideologie.