4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Systemický přístup pro řešení rostoucí inflace

V reakci na bankovní krizi odstartovanou v roce 2008 pádem banky Lehman Brothers se Evropská Centrální Banka (ECB) rozhodla vstoupit na finanční trhy jako významný poskytovatel likvidity za atraktivních úrokových sazeb.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bowman 16.6.2022 15:42

Řešení:

A) Právo voilt a být volen mají jen absolventi dobrovolné vojenské služby

B) Stát se stará jen o bezpečnost. AČR posílena.

C) Ruší se bankovní kartel kolem CB.

D) Daně placeny měnou krytou zlatem. Jinak si dělejte, co chcete.

E) Dluhy zaplaceny nebo odepsány. Komu se to nelíbí, bude muset nejdřív přes AČR.

Jinak se v tom kolosálním bankovním podvodu budem plácet se zbytkem světa, dokud to nekrachne uplně.

V. Kolman 16.6.2022 11:09

Každé Perpetuum mobile se jednou zastaví. Někdy to trvá i desetiletí:-(:-(:-(

J. Machotka 15.6.2022 20:13

Technicky řečeno máte samozřejmě pravdu, v důsledku se to však neliší.

Jinak, právě jsem narazil na poměrně horkou novinku, která k Vašemu příspěvku dává kontext: https://www.kurzy.cz/zpravy/656988-vedeni-ecb-dnes-narychlo-mimoradne-zaseda-ve-hre-je-budoucnost-predluzene-italie-a-tedy-i-eura/

S. Ševeček 15.6.2022 19:21

ECB žádné dluhopisy nevykupuje.

Bere dlužní úpisy, za ně poskytuje "peníze", a věří, že státy jim ty úvěry někdy vrátí. V penězích ?

M. Pivoda 15.6.2022 15:35

Úplně nejlepší by bylo zproduktivnit ekonomiku země. Při zajištěných energetických vstupech.

Řešení bankéřů a finančníků je vždy až to poslední možné ztlumení nevyhnutelného zla.

T. Novy 15.6.2022 14:10

Zajímavé, kolik odborníků na inflaci máme v Česku a zvláště na diskusi na psu. Navrhují jednoduchá řešení jako např. zavřít lichváře a občanům že by vláda ručila za půjčky.

Je to ještě blbější než teorie nadhodnoty, a to byl Marx opravdu ujetý idiot, mj. silně nenávidějící český národ.

Holt, někdo dělal vzdělání ve stylu “jeden chlápek v hospodě povídal”.

P. Molík 15.6.2022 12:37

Systemizovaných systematických systémů již bylo opravdu dost. Ekonomika je živel nespoutaný zákony a nedá se spoutat, ale podléhá evoluci, jenž je vázána především na společenské změny. Právě do ekonomiky vždy fušovali největší demagogové, hochštapleři i hlupáci, ovšem politici typu Fialy bez znalostí ekonomických základů, jenž se stávají hříčkou v rukách zlých našeptávačů resp. poradců z bankovních kruhů a z podobných obskurních sfér, se postupně etablují jako největší škůdci a přinašeči bídy mezi nejširší vrstvy společnosti. Na špatnosti vlády Fialy budeme ještě dlouho vzpomínat. Vláda Fialy totiž bojuje proti inflaci tím, že přijímá taková opatření, která působí jako katalyzátor na inflační běsnění. Vládne nám partička mimoňů, kteří byli příliš zahleděni do iluze své dokonalosti a možnosti se maximálně napakovat na úkor státní kasy. Kdo volil partaje z vládní pětikoalice, ten je spoluodpovědný za současný marast.

M. Vaněk 15.6.2022 12:24

Takových slov, a výsledek nula... Stačilo by dostat ČNB opět pod kontrolu občanů z ČR, zavést kontrolu pohybu kapitálu, revidovat půjčky od zlodějů z MMF a soukromých bank, zrušit zákon o lichvě, a lichváře pozavírat (včetně autorů tohoto zákona), ručit občanům ČR ZA PŮJČKY, resp. poskytovat např. mladým rodinám bezúročné půjčky, jako tomu bylo za toho nenáviděného socialismu, a především radikálně zvýšit zdanění zahraničním bankám. Dále zatknout vlastizrádce nejen v současné vládě, agenty CIA, které si platíme jako "poradce", a najít statečné lidi, kterým není lhostejná budoucnost této zotročené, rozktradené, zadlužené a zotročené kolonie.

P. Molík 15.6.2022 12:53

Nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Lidé povrchní a přesvědčení o správnosti svých ireálných představ mají vždy jasno. Podobně má hlupák též vždy jasno. Na druhé straně inteligentní člověk nesoucí odpovědnost z titulu výkonu své politické funkce se nemůže do nekonečna oddávat váhání a faktickému vysezení problému. Váhající politik neschopný přijímat rázná opatření bez časové prodlevy, kterážto opatření nepatří do kategorie tzv. nepopulárních opatření proti plebsu, nýbrž míří do hájemství největších finančních žraloků a eurohujerů a politických hochštaplerů z nejvyšších mocenských pater EU, má už vedle rektálního alpinismu jen jednu schopnost resp. možnost, kterou je navyšování škůdcovského potenciálu. Rektální alpinisté by neměli obsazovat vysoké ústavně-politické funkce . Síla ducha politika se projevuje tím, že odmítá používat své mocenské nástroje proti nejbezbrannějším a zároveň se jasně vymezuje proti škůdcům, kteří v současné EU obsadili nejvyšší mocenské posty.

M. Vaněk 15.6.2022 13:37

V jednoduchosti je pravda - bankovní systém je nastaven jako nástroj na okrádání států; pokud RF zavede zlatý standard (což hodlal např. zavést Kaddáfí; tím by definitivně odřízl zloděje z USA a dalších západních agresorů od levné ropy - proto musel zemřít ve jménu "demokracie", což je mantra zločinců z NATO a USA), celá komedie z bezcennými papírky - americkým dolarem, se poroučí k zemi. Bohužel se to neobejde bez krve a utrpení - zločinci udělají cokoliv, aby zůstali u zdrojů. Válka na Ukrajině je jen předzvěst závěrečného dějství; první fáze byla dokončena transportem trojských koní do Evropy na "pozvání" mama merkel, druhá absolutní poslušností kolonií jako je ČR vůči EU, MMF a dalším, a epilog nás v dohledné době čeká. Banky v tomto sektoru a čase hrají už jen podřadné role, neboť se podařilo drtivou většinu států zadlužit, a připravit tak půdu pro převzetí vlády nad nimi - fašismus 2.0. Zajímavé jsou i údaje zadlužení: Německo - 70% hdp, čr - 40%, RF - 17%... To asi mluví za vše. A náš vlastizrádný premiér? zadlužuje nás stále rychleji - kam se hrabe zloděj klaus a další nýmandi.

V. Humble 15.6.2022 9:05

Zrejme uvidime v primem prenosu konec EU. Ta je nucena udrzovat nulove a v mnohych pripadech i zaporne sazby. Jedina ucinna zbran proti inflaci na svete je prevence ale kdyz uz nastane zbyva bankam jen zvysovat urok. To v EU znamena ze v ten okamzik kdy se zacne bojovat s inflaci zkrachuje Italie, Spanelsko... Jakmile FED v USA zacne zvedat sazby EU je v haji. Bud se rozpadne az zacne krachovat ekonomika nebo bude dlouhodobe udrzovat velikou inflaci ktera povede pozdeji k tomu samemu. Chtel bych jen pripomenout ze Amerika na konci 70 let celila podle vseho mnohem mensimu inflacnimu tlaku a museli zvednout urok pres 20 procent jednoduse dorovnat inflaci.

D. Krajíček 16.6.2022 8:22

R^

D. Bowman 16.6.2022 15:55

To máte recht. Ale je dost možné, že celý ten krach je nedobrovolně záměrný. Kromě "geniálních plánů" alá Great Reset, je ve hře velmi realistický koncept CBDC. A jak lépe takové svinstvo prosadit, než zruinováním stávajícího systému.

Místo reformy předluženého modelu sociálního státu (což by připravilo o moc všechny současné hlavní hráče) bude nabídnuto řešení v podobě CBDC, což je hlavně mocenský nástroj - totální centralizovaná kontrola nad penězi. Všechny ostatní integrační politické tahy jsou proti tomu čajíček.

P. Pepax 15.6.2022 8:58

Příčina inflace je celkem jasná, covid a green deal, ekonomové nás pořád zásobují nefunkčními teoriemi jak inflaci odstranit a politici vše schvalují na Rusko, takže se máme na co těšit.

V. Petr 15.6.2022 11:04

R^R^R^

S. Ševeček 15.6.2022 19:30

příčinou inflace je emise "peněz". Na světě je 20 krát více peněz, než činí hodnota statků, vytvořených lidmi.

P. Novák 15.6.2022 21:06

Je jasná, tisk peněz centrálními bankami.

F. Kusák 15.6.2022 7:48

Musím se k něčemu přiznat. Kdysi dávno mě zaujal vědecký komunizmus, totiž, zjednodušeně řečeno, vše kolem nás bude vědecky řízeno. Společnost, ekonomika i umění. Velmi záhy jsem zjistil, jak obrovský nesmysl to je. Zejména tzv. sociální systémové inženýrství. V praxi jsme to názorně zažili rozpadem společnosti v důsledku vědecké teorie marxizmu. Pokud je něco zdánlivě jednoduché, neznamená to, že je to nedokonalé. Právě naopak. Patrné je to na tzv. přírodních zákonech. Člověk je ještě ani nepochopil, natož aby je předělal (Bože můj!). Takže socioekonomické jevy jako je inflace a devalvace jsou jen přirozenou reakcí, které mají napravit naše vážné chyby, když jsme se něco, tzv. vědecky, snažili napravit. Také věřím v diverzitu světa a snahy zglajchšaltovat všechno živé a neživé je velmi nebezpečná forma řízení společnosti. V důsledku pitomé víry, že pumpováním peněz do ekonomiky, odstraníme ekonomické cykly, jsme se dočkali právě toho, co dnes zažíváme. Potlačit přírodní zákonitosti nelze, avšak využívat je k lepšímu fungování, je jediným správným řešením.

D. Bowman 16.6.2022 16:04

Ano. Jen poznámka...ty ekonomické cykly jsou přifouknuty (velikost i frekvence) právě umělým navyšováním peněžní zásoby. Ne že by jinak neexistovaly. Ale byly by o dost menší, a ne tak časté.

Proč to teda děláme? Bez deficitního financování by zkrachoval SocDem model (ten už krachnul dávno, jenom se to ještě neví díky infuzím od bank) a spousta spřátelených podniků a zaměstnavatelů, z nichž je řada Zombie firem (žijou z levného kreditu).

A samozřejmě finančí sektor ,jako prostředník, na tom nebesky vydělává. Takže s radostí sponzoruje SocDem politiku.

(SocDem zahrnuje de facto 90% stran, neb lid si žádá přesunutí zodpovědnosti na druhé skrze stát)

F. Navrátil 15.6.2022 7:18

Při řešení inflace se fialová vláda rozhodla pro strategii nicnedělání. Výhodou takové strategie jsou vlastní nízké náklady a intelektuální nenáročnost.

R. Dubravský 15.6.2022 8:31

Obávám se, že fialová vláda se rozhodla pro strategii situaci co možná nejvíce zhoršovat.

V. Kain 15.6.2022 9:27

Já jsem toho názoru,že Fiala celý ten ancábl je tak nekompetentní,že na to prostě nemají.Dneska se jim zatím daří skrývat svoji neschopnost válkou,ale válka skončí a co pak?Možná vytáhnou osvědčeného Babiše.

J. Nevrkla 15.6.2022 6:48

ECB se po krizi v roce 2008 nedopustila žádného omylu. Emisí obrovských kvant hodnotou nekrytých peněz odvracela státní bankroty nejzadluženějších států a mnoha firem, aby odvrátila konec krásného, ale nefunkčního projektu EU. Bankrot odvrátila, ale zároveň také odložila na daleko větší bankroty později. Teď už se s tím nedá nic dělat, bída a společenský rozvrat nastanou. Zatím tedy ticho po pěšině, o dluzích daleko větších než před čtrnácti lety se vůbec nemluví. Ticho před bouří.

J. Machotka 15.6.2022 9:25

Epistemologie, kam patří i systemicky přístup, není schopna rozpoznat omyl či chybu - to byste musel přihodit i něco z etiky.

Ona i sama inflace je z jistého úhlu pohledu vlastně ozdravný proces, který poměrně rychle pomůže navodit nový rovnovážný stav. Z jiného úhlu se jedná o velice legální nástroj přerozdělení bohatství a dá se předpokládat, že opět směrem k těm nejbohatším (teorie shluku).

Je to tak dobře, nebo špatně? Jediné, co se dá konstatovat, že pomalu končí období, kdy hlavním hnacím motorem západní společnosti byly hodnoty střední třídy.

O. Kaucký 15.6.2022 10:55

Právě tím končícím obdobím, kdy hlavním hnacím motorem západní společnosti byly hodnoty střední třídy, nás vedou k zániku civilizace tak, jak ji známe. Nastupuje vláda různých, nikým nevolených „pošuků”.

A. Gamrot 15.6.2022 1:25

Hlavní příčinou inflace - aspoň poslední rok skoro - jsou strmě rostoucí ceny energií. Kvůli Green dealu, pak své přidala válka na Ukrajině, ovšem GD je prioritní. Ostatně Bohemka krachla už na podzim. Jsem přesvědčen o tom, kdyby se vláda zasadila o zrušení přeprodeje energií přes bursu v Lipsku, bavíme se nyní o elektřině a tou cestou prodávala jen přebytky , plyn by měl pevný kontrakt z Gazpromem, nyní je v podstatě kupujeme od Němce 3-4x dráže, velmi rychle by se to projevilo na zmírnění cenového šílenství. Ovšem ČEZ a překupníci neměli by takové zisky a .... taky proto Fiala je pán tonejde.;-O

Viz taky zde: https://www.youtube.com/watch?v=xXaHo02ea4k

J. Kočí 15.6.2022 6:09

Velmi s tím korespondují odměny manažerům polostátního ČEZu. Co udělali tak geniálního, že berou tolik peněz? Nic, jenom nás zavedli do nesmyslné burzy v Lipsku.

K tomu si přidejme katastrofickou politiku Rusnoka, který statečně bojuje s vysokými cenami energií zdražováním hypoték. Tp je na blití.

V. Novak 15.6.2022 8:03

Obchodování elektřiny přes lipskou burzu (nebo její pobočku v Praze) byla jedna z podmínek našeho vstupu do EU. Byl to také základ pro převeden socialistické energetiky na tržní - ČEZ nedodává je do Česka, dodává tam, kde si jeho elektřinu koupí.

Tenkrát to bylo prezentováno jako záruka nižších cen, protože trh takovou záruku dává...

To se ovšem ještě všeobecně nevědělo, že trh bude zlikvidován "povolenkami", sankcemi a embargy.

M. Grundmann 15.6.2022 0:38

Myslím, že nejlepším řešením je pochopit podstatu ekonomických jevů a podle toho jednat. Je ovšem otázkou, zda je toho možné dosáhnout.