20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rampír 30.8.2010 10:52

Prosím o vysvětlení.

Je-li mezi účastníky této diskuse člověk znalý elektrotechniky, vysvětlete mi, prosím, člověku vybavenému pouze základními znalostmi z fyziky, jak může fotovoltaická elektrárna vyrábět třífázový střídavý proud. Elektrická soustava pracuje se střídavým proudem mimo jiné proto, že ho lze snadno transformovat (nahoru i dolů) a že ho lze při vysokém napětí přepravovat na velké vzdálenosti pomocí relativně slabých vodičů. Nikdy jsem ale neslyšel, že by bylo možné střídavý proud "skladovat", zatímco stejnosměrný proud ano (v akumulátorech). Ten ale zase nejde normálním způsobem transformovat, pouze přerušováním-pulzací, jako na př. přerušovačem v automobilu. Tak jak je to s těmi slunečními elektrárnami?

A. Bocek 30.8.2010 12:53

Re: Prosím o vysvětlení.

Stejně jak v polovodičovém světě existovaly usměrňovače s filtry proti zvlnění , tak později vznikly i střídače , které vám jak ze soustruhu vysoustruží z jedné baterky 3 sinusoidy fázově posunuté o +/- 120 stupňů  jen ty vyšší harmonické se hůř vyhlazují. Vzpomeňte si na video v autobuse na zájezdě. S tím skladováním stejnosměrného proudu v bateriích opatrně 50kg těžká autobaterie 100Ah by stačila tak na uvaření 1l zelňačky (1,2 kWh)

B. Rampír 31.8.2010 14:22

Re: Prosím o vysvětlení.

Omlouvám se, pane Bocku, teprve nyní jsem si přečetl Vaše vysvětlení. Děkuji Vám, neměl jsem tušení, že něco takového existuje. Srdečně zdravím.

V. Kolman 30.8.2010 9:52

PROČ "NOČNÍ" SVÍCENÍ NA F.V. PANELY???

Noc přece není na celé zeměkouli najednou. Stačí propojit F.V. elektrárny z různých časových pásem a proud bude "furt" - pokud bude na nějakou elektrárnu svítit slunce. Tolik - opravdu velmi zjednodušeně! - technická stránka věci.

      S nesmyslností výkupních cen a povinném výkupu FV elektřiny bezezbytku souhlasím.

R. Langer 30.8.2010 11:24

Re: PROČ "NOČNÍ" SVÍCENÍ NA F.V. PANELY???

Ano, velmi "zjednodušená"... :-)

K. Kužel 30.8.2010 14:19

Re: PROČ "NOČNÍ" SVÍCENÍ NA F.V. PANELY???

V diskusích, které jsem na toto téma vedl, mi někteří koumesové navrhovali také řešení stylu "fotovoltaiky celého světa, spojte se!". Ve svém elánu byli samozřejmě povzneseni nad takové detaily, jako problém transkontitnentálních silových kabelů, jejich zranitelnost, hlavně aláhulibou činností vyznavačů jediného správného Proroka apod. Ti sofistikovanější dokonce počítali se ztrátami ve vedení a navrhovali vysokoteplotní supravodiče. Autor článku si zřejmě takové ambice neklade a předpokládá chytré české řešení: odebírat proud ze sítě a po úpravě ho přípojkou fotovoltaiky pouštět zpátky.

Je třeba pochválit poslance ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU (dej jí pámbu věčné nebe), kteří svým hlasováním takovou lidovou tvořivost umožnili. Všechno však má dvě stránky: nehorázné ceny elektřiny podpoří rozvoj autonomních zakapslovaných jaderných elektrárniček (http://www.tvrtm.cz/jablonec-chce-jadernou-elektrarnu-id-1930.html)

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

B. Uhlich 30.8.2010 20:49

Re: PROČ "NOČNÍ" SVÍCENÍ NA F.V. PANELY???

Pokud vím, tak tohle není už dnes žádné sci-fi. V USA byl vyvinut prototyp tzv. kontejnerového reaktoru. Je to, velmi laicky řečeno, taková energetická konzerva schopná po dobu 7let dodávat kontinualní výkon cca 26MW...tedy pro napájení malého městečka nebo větší vesnice - naprosto ideální. Pak je celá elektrárna velká jako běžná teplárna. Reaktor je samoobslužný a není možné ho jakkoliv zničit. Dokonce štěpitelný materiál je tam v takové podobě, že i v případě odcizení reaktoru je víceméně nezpracovatelný (to bylo mimochodem při zadání tohoto technického řešení - bráno jako základní zadání) Samozřejmě, že cena je velká, ale v případě masivní výroby si dokáži představit, že by to znamenalo dost značný převrat v koncepci dodávek elektrické energie. Jinak samozřejmě - největší problém bude s celkovým přístupen lidí k jaderné energetice. Když si představím takového skalního odpůrce jak lomcoval pravidelně plotem Temelína....a teď by to mělo být v každé vesnici.....no nevím..nevím....   :-)

K. Kužel 30.8.2010 22:15

Re: PROČ "NOČNÍ" SVÍCENÍ NA F.V. PANELY???

Máte pravdu, že to není sci-fi. To vyplývá i z mého horního příspěvku, na který reagujete. První odkaz je na článek, líčící plán Jablonce na zakoupení kontejnerového reaktoru. Stačilo kliknout.   :-)

Co se týká odporu ekologistů, tak v době absurdních cen elektřiny budou chodit kanálama, jinak je lidi umlátí čepicemi.

J. vavruška 30.8.2010 9:12

Možná to není až takové sci-fi jak si myslíte

http://ekonomika.ihned.cz/c1-42558950-byl-to-vtip-ted-je-to-skandal-solarni-panely-ve-spanelsku-bezi-i-v-noci

Ovšem je pravda, že se mi v zahraničních anglickojazyčných zdrojích nepodařilo vygooglovat původní zprávu.

A. Bocek 30.8.2010 13:09

Re: Možná to není až takové sci-fi jak si myslíte

Svítit na FV panely je nesmysl ,postačí jen jedinný vodič CY 2,5 mm2 (měděný drát o síle průpiskové náplně )  napojený ze soustavy obluhující FV elenu do soustavy  " dodávající " FV elektřinu a můžete plně dodávat ,i když je zataženo ,i když jsou panely špinavé a nefunkční , teoreticky i v noci.Tento derivační maskovaný drát je schopen ukrást nebo dodat zisk 500.000,- Kč za rok. Přeji hodně štěstí skupině NTZ při hledání neoprávněných dodávek !

B. Uhlich 30.8.2010 20:35

Re: Možná to není až takové sci-fi jak si myslíte

Ale jděte.... tak to fakt nefunguje. Ta soustava funguje trochu jinak. Pokud vlastníte FV elektrárnu, pak máte výstupní měřící zařízení a to poměrně seriozně změří kam směřuje výkon. V případě propojení o jakém Vy píšete by žádný výkon nikam nesměřoval - tedy byste dostal tak akorát velký kulový. Ale samozřejmě, že pokud byste instaloval např. dieselový generátor - tak už byste výkon dodával a tedy byste asi i na tom vydělal..... Mimochodem - osobně se domnívám, že to takhle provozuje nezanedbatelné procento majitelů FV elektráren... Jinak doporučuji si něco přečíst jak funguje rozvod elektrického proudu....je to učivo nižšího ročníku nějaké technické střední školy....

A. Bocek 31.8.2010 7:14

Re: Možná to není až takové sci-fi jak si myslíte

U propojené třífázové sítě záleží na spádu napětí před spojenímdvou sítí. Vytvoříte -li o málo vyšší transformační rozdíl , vyrovnávací výkon teče směrem k nižšímu potenciálu tedy pres dodávkový elektroměr.Jinak má praxe 10 let technik zodpovědný za elektro-část těžního stroje, 10 let SME (ČEZ). Při povodních 97 jsem nasazoval dieselagregát do totálně poničené obce Široká Niva.

B. Uhlich 31.8.2010 20:40

Re: Možná to není až takové sci-fi jak si myslíte

Ale vy při jedné přípojce nemáte "dvě sítě".... tedy Vy nemáte možnost vytvořit nějaký výkonový spád, aby to měřidlo začalo načítat nějaký výkon.....to je možné jedině tím, že začnete nějaký výkon produkovat. Popřípadě musíte přivést od někud další přívod, který by umožnil ono "netékání" výkonu. Ale to není jen tak jednoduché. To by si mohl dovolit někdo, kdo funguje někde, kde se stýká víc tras...pak by bylo možné, určitá manipulace s výkonem...ale za normálních okolností dost těžko. Navíc v případě dnešních elektronických elektroměrů je to víceméně nemožné. Chápu, že u mechanických elektroměrů šlo dělat určitá "kouzla" zvláště u třífázových elektroměrů....ale to už dnes nejde. Berte to tak, že by došlo k porušení základního fyzikálního zákona - energie by vznikala z ničeho... a to je asi hloupost, ne?

J. Strakoš 30.8.2010 7:24

A další kork bude ...

Počet článků nad drahou elektřinou je obrovský,  všichni (v článcích, v diskuzích už jen většina) se shodují na tom, že je to nesmyslý tunel, který pouze zatíží ekonomiku a vysaje peníze bokem. Ale pořád mi chybí něco jako: "Zrušíme tento zákon, protože je postaven na hlavu" nebo "Zákon zrušit nemůžeme, takže od příštího roku z každého kw fotovoltaiky dodané do sítě se zavádí daň ve výši, jaká to náhoda, rovné rozdílu mezi výkupní cenou fotovoltaiky a cenou za kW z jádra". (Faktem je, že tuhle daň by opět platili řádoví občané, ale dal by se alespoň očekávat úbytek investorů v panelech)

Ale zatím jsem NIC takového ani podobného neslyšel - jako by slovo zákona bylo svaté a nebylo proti němu odvolání.

A. Bocek 30.8.2010 13:20

Re: A další kork bude ...

Včerejší debata u Moravce byla jak u blbých : ODS byla jako jedinná proti 180/2005Sb ČSSD prosadila stupidních  -5% ročně na 20 let: ODS 5 let s tímto nic nedělali , regulační úřad varoval, ale nereguloval , zelení odborníci předpovídali pouze haléřové zdražení proudu. 20-30% v příštím roce (dalších 10-20%v přespříštím )bude pro českou ekonomiku katastrofou. Zelení a ostatní "odborníci " by měli býti polévání dehtem a po opeření vyhnání za hranice zemí Koruny české !

J. Strakoš 30.8.2010 13:46

Re: A další kork bude ...

Ale jo, s tim samozřejmě souhlasím - vyhnat a ještě předtím zaplatit způsobené škody.

Jen se spíše zajímám, co může nebo dělá současná vláda - a na nich kloudného, kromě neurčitých slibů, jsem nedošel.

Nápady typu: "Zdražíme pozemky" nebo "U licence bude dáno dokdy se výstavba musí uskutečnit" nepočítám.

A. Bocek 30.8.2010 14:37

Re: A další kork bude ...

Doporučuji hrát na technické normy ohledně vyšších harmonických : předepsat všem FVE jejich přípustnou % hodnotu. Jen filtrace a kompenzace 5,7,11,13,17,19,23,25,27 a 29-té harmonické je finanční problém. Dle sloganu nejdražší elektřina - nejkrásnější sinusovka !

Chcete prodávat nejdražší rohlíky - nechť jsou to ty nejvypečenější !

J. Tolasz 30.8.2010 18:13

Re: A další kork bude ...

Ani neuslyšíte. Protože ti, co to odhlasovali v tom jedou také a občan (otrok) to zaplatí.