1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiřík 13.7.2007 22:59

Euro....

Osobně se s tímto postojem souhlasím, problém je v tom, že již samotná snaha dosáhnout maastrichtských kritérií nebo jinak samotná maastrichtská kritéria omezují fiskální politiku do určitých mezí a tak fiskální politika ztrácí možnost ovlivňovat ekonomický cyklus a jakmile země stoupí do emr2 ztrácí i nástroj monetární...

jan 11.7.2007 11:04

n

vbg

jan 11.7.2007 11:03

n

vbgtoto bude tučně

jan 11.7.2007 11:02

ne

toto bude tučněvbg

Foundryman 4.7.2007 21:10

Jinak ale souhlas s příspěvkem zp.

Foundryman 4.7.2007 21:09

Já bych se přikláněl

k názoru, že příčinou zdražení v Německu nebylo ani tak Euro, jako spíše balvan v podobě DDR. Euro bylo vítanou příležitostí exportovat alespoň část problémů k sousedům, což ale stejně nepomohlo. Obchodníci zdražují natolik, nakolik jim dovolí trh.

zp 4.7.2007 20:56

Kvadratura kruhu

Euro bylo a je záležitost především politická, nikoliv ekonomická. Na  v konkrétním čase různě výkonné národní ekonomiky nelze napasovat jednotnou úrokovou míru centrální banky. Vždycky bude pro někoho vysoká  a pro někoho nízká. Nelze prostě docílit, aby byla výhodná pro všechny  země co přešly na euro. To je socialistický pokus o kvadraturu kruhu a nemá řešení.  Takže se zavedením eura u nás skutečně není kam spěchat. Časem se  ukáže, že šlo o slepou uličku. Ne nadarmo se mu v Německu říká teuro, protože oni si to logické zdražení po přechodu na euro zažili, ačkoliv eurohujerové jej sváděli na nenajedené obchodníky, co zaokrouhlovali nahoru. Takže Euro ať si strčí ne za klobouk, ale někam úplně jinam. Tam také jednou skončí.

No 4.7.2007 22:18

Re: Kvadratura kruhu

Idealisto!

V Nemecku se zdrazilo hlavne proto, ze pribilo DDR a skoncili zlate casy, kdy v BRD bylo o 1/3 lacineji- na ukor zadluzeni-, nez kdekoliv jinde v zapadni Evrope.

Nestranny pozorovatel 4.7.2007 19:05

Makrozvanil

"Stojí nám zabrzdění inflace za razantní zpomalení růstu ekonomiky a životní úrovně i zakonzervování pozice ČR jako levné montovny západní Evropy, což je v takovém případě zcela nevyhnutelné? Politici by nyní měli odpovědět, zda upřednostňují euro, nebo prosperitu."

Ten Paral je hlupak nebo demagog. To jestli se zustaneme montovnou Evropy nerozhoduji monetariste ale inovatori. Budouci prosperita je v rukou (nebo presneji hlavach) tvurcich lidi, nikoliv makroekonomu (tedy makrozvanilu). 

vobčan 5.7.2007 1:43

Re: Makrozvanil

Nemáte pravdu - je to dost i v rukách makroekonomů. Jde totiž o podmínky, ve kterých máte tu tvořivost  praktikovat a aplikovat. A ty jsou v ČR naprosto zoufalé. Ale to se nám všem v budoucnu velmi tvrdě vymstí, pak zbude ovšem jen pláč na rozlitým...

Zefram 4.7.2007 18:01

Menova politika

Jak uz tu rekl kdosi pod nickem Pytel, ve skutecnosti nam jde jen o zamenu jedne ridici banky za jinou. Z toho muzou byt problemy, mozna i nejake vyhody, zalezi na okolnostech. Melo by se rovnou rict, ze nejlepsim usporadanim by byla neexistence centralni banky, pripadne svobodne pouzivani libovolne meny, na ktere se smluvni strany dohodnou, byt by existovala dale centralni banka a ji rizena mena.

Probleme eura nespociva v tom, ze euro neni "nase". Spis jej vidim v tom, ze jakmile bude jednou zavedeno, moznost jakekoliv zdrave meny nerizene statem/y bude pryc. Neni to tak dlouho, necelych ctyricet let, co jsme alespon skrze americky dolar meli (nebo spis na zapade Evropy meli) menu navazanou na zlato. Jako by to byla davna minulost. S eurem tahle moznost definitivne zmizi. A pak se musime smirit s tim, ze nam z Frankfurtu z penezenek vytahaji presne tolik, kolik si usmysli. Preci jen zlato se nedalo natisknout...

MP 4.7.2007 18:33

Re: Menova politika

snad si nemyslis, ze dolary jsou stale podlozene zlatem?

Zefram 6.7.2007 10:00

Re: Re: Menova politika

Jisteze uz davno nejsou, jinak by jich take nemohlo byt tolik.

pf 4.7.2007 17:55

boze to je ale sragorka

Cesko by se melo k euru pridat spise pozdeji ne proto, aby panu Paralovi nezdrazila plzen, ale proto, ze ma, a doufejme bude mit podstatne vetsi rust ekonomiky nez eurozona a proto bude potrebovat jinou urokovou miru.

kejki2 8.7.2007 16:20

Re: boze to je ale sragorka

Přečtěte si to ještě jednou. To přece říká.

Foundryman 4.7.2007 16:26

Ceny se

srovnají nevyhnutelně. Ta cesta přes směnný kurs je bezbolestnější a pozvolnější.

Kupní sílu mít budeme, pokud zvládneme za jednotku času vyrobit více. A pokud nám inflace nezlikviduje úspory.

V případě Eura existuje ještě jedno nebezpečí. V případě dalšího zadlužování např. Německa nebo Francie, případně oslabování Eura, bude mít Frankfurt tendenci zvýšit úrokové míry, což zdaleka nemusí odpovídat potřebám slabších ekonomik. Už dnes dochází v důsledku jednotné úrokové sazby ke značným diskrepancím.

Šnek 4.7.2007 15:50

Sbližování českých a německých či rakouských cen bude pokračovat tak dlouho, dokud budeme vyšším růstem dohánět německou a rakouskou ekonomiku

Až se ceny vyrovnají, pak budeme dokonale v řiti. A o to jim jde. Ceny budou stejné, ale kupní sílu a sílu investovat, tu mít nebudeme. Prostě proto, že co se nashromáždilo mezi lidmi na Západě od války, to my prostě nemáme a mít nebudem. I kdybychom od teď na krásně produkovali vše se stejnou produktivitou jako na Západě, budou nám ta léta panování komunistických zločinců chybět. Čili nebudem mít sílu západu konkurovat.

MP 4.7.2007 18:31

Re: Sbližování českých a německých či rakouských cen bude pokračovat tak dlouho, dokud budeme vyšším růstem dohánět německou a rakouskou ekonomiku

ceny jsou krome jidla a bydleni uz ted skoro stejne a jsou dokonce veci (obleceni, elektronika) ktere maji na zapade levnejsi...

kejki2 8.7.2007 16:25

Jídlo taky vždycky není levnější.

A ceny bytů v Praze jsou vyšší než v západních metropolích.

Foundryman 4.7.2007 15:30

Ještě bych

podotkl, že zaměňování inflace s růstem cen je značně zavádějící (i když rozšířené). Inflace je totiž růst objemu oběživa vzhledem k objemu zboží. Růst cen je důsledkem. Přičemž i plat je cenou (práce).

Foundryman 4.7.2007 15:22

Je třeba si uvědomit,

že vyrovnávání cenové hladiny, v podmínkách otevřeného trhu nevyhnutelné, prostřednictvím kursových pohybů s sebou nese zhodnocení úspor při absenci negativních dopadů do cen. Při čemž tempo  vyrovnávání z principu kopíruje tempo zvyšování výkonnosti ekonomiky.

Inflační vyrovnávání je zaplaceno znehodnocením úspor.

Krom zmíněného platí, že reálný příjem je vždy dán jen a pouze výkonností ekonomiky. Když budeme mít evropské ceny, naše platy budou i po zavedení Eura o tolik nižší, o kolik menší budeme mít produktivitu. Tady nepomůže ani svěcená.

janoryna 4.7.2007 14:53

nechci euro ani eu.

a taky nechci zrušení víz do usa pod záminkou členství v eu. rači s vízem ale samostaně ! o tzv. evropských dotací nemluvě. pěkně za své, české !

tatina 4.7.2007 13:24

Jak je to s tím eurem?

Před týdnem se u mně stavil jeden můj velký přítel  z Francie,a po půl hodině,kdy jsme rozebíraly(spíše on),jak dopadli francouzi na zavedení eura.Chvílemi jsem jen zíral a nevěřícně kroutil hlavou,když se zmínil o tom,že ceny stouply od 30% do 50%.Týkalo se to hlavně potravin.V ten moment jsem si uvědomil,že český levicový volič by pravděpodobně skočil pod vlak a pravicový by žádal další rapidní snížení daní.Není lepší býti euroskeptikem?

Jenda 4.7.2007 13:54

Re: Jak je to s tím eurem?

No v tom pripade se o levicoveho volice nebojim. Zadne vlaky by stejne nejezdily, prvni by zacli stavkovat zeleznicari.

jakovy 4.7.2007 14:02

Re: Re: Jak je to s tím eurem?

Jsem ochoten spolusponzorovat jeden vlak pro použití levicových voličů.

vobčan 5.7.2007 1:49

Re: Re: Re: Jak je to s tím eurem?

Já taky, já taky! A rááád! ;-D

no 4.7.2007 22:26

Re: Jak je to s tím eurem?

Never tomu- vsichni prehaneji. Neco dela normalni inflace a to muze byt i 10 % za 5 let a zbytek maji lidi jen " pocit", ale ten maji, jestli je nebo neni nova mena. Zeptej se koho chces, kazdy ti rekne, ze od vanoc je VSECHNO o polovinu drazsi.

Quick 4.7.2007 12:47

Euro je úspěšná měna

Euro je úspěšná měna. Od svého vzniku posílila významně oproti US dolaru a je jeho zdatným konkurentem. Mezinárodní obchod v eurech roste a zrovna tak jeho vlastní obchodování. Arabové nahrazují etrodolary petroeury. Pravda, někomu se to nemusí líbit, komu asi?

kejki2 8.7.2007 16:31

Re: Euro je úspěšná měna

Líbí se to USA, při placení dluhů a vývozu zboží. Mně se to pří vývozu vůbec nelíbí.;-O Jenže makroekonomice neporučí ani kapitalizmus, ani jiná cesta.

No 4.7.2007 12:29

To jsou veci...

Ekonomicka prosperita je tu v tak vysoke mire proto, ze je co dohanet. Az bude dohnano, ustaly se na urovni ostatnich EU statu- o cem budete potom psat je zahadou. Vetsina lidi ma neprijemny pocit z toho, ze se jejich uspory a platy zmrsknou 28x- proto je mozna z psychologickeho hlediska vhodne ten shock trochu oddalit. I ceny budou v te dobe uz zrejme zcela srovnane.Ale ze je Euro nestabilni menou, zvlast z ohledem na obrovske zmeny v EU (prijeti meny, nove staty atd.)- to je tvrzeni hodne Martana, ktery prave dorazil. Ja Euro rad, ke mne, moje ovecky....