3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Stop sociálnímu ústupu

Vládnoucí hospodářský řád je patogenní. Nízkými mzdami a velkou nezaměstnaností ničí příjmy spotřebitelů, zatímco přesycuje trh konzumním zbožím. Současně prohlubuje rozdíl příjmů a majetku mezi chudými a bohatými; nikdy předtím nebyl tak závratný. Tento vývoj je neudržitelný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 25.10.2016 9:02

NWO, prostě TAKTO to chtějí !

A dělají pro to maximum, kdyby celý svět měl chcípnout. Prostě za to budou bojovat do posledního NEJDŘÍVE evropana...

Z. Frys 25.10.2016 8:28

Socialismus

je degenerativní onemocnění mozku, zasahující majoritní část populace. Skončíme v idiokracii.

K. Janyška 25.10.2016 9:29

Re: Socialismus

Bohužel, většiny... Dzp.

J. Sinnreich 25.10.2016 10:19

Re: Socialismus

Existuje vyborny film "Absurdistan" (Idiocrazy, 2006), kterytyto myslenky nzorne ukazuje.

Š. Hašek 25.10.2016 14:33

Re: Socialismus

Souhlas.

Jednání brusele již vykazuje symptomy idiokracie.

M. Pivoda 25.10.2016 8:04

V antickém Římě občané volali: Chléb a hry!

V 21. století již brzy uslyšíte volání dnešních občanů: Chceme nepodmíněný minimální příjem a virtuální realitu.

Zapomeňte na třídní boj. Ten si můžete (bez krve) snadno prožít v "Second life" ve virtuální realitě.

Pepíci říkají: "Nechceme nová pracovní místa, ale zrušení práce jako takové." Nediskutujte proto sociální ústup ale především technologický nástup.

J. Macků 25.10.2016 7:56

Chudoba Afriky

Problém Afriky je v přemnožení obyvatelstva způsobené nezodpovědných chováním jejích obyvatel.

R. Tichý 25.10.2016 9:04

Ano.

A. Alda 25.10.2016 9:54

Nesmysl.

Dejte do každé africké rodiny barevnou televisi s velkou obrazovkou a pouštějte jim turecké a jihoamerické seriály a bolyvůdské slaďáky od poledne do dvou v noci a jejich natalita prudce poklesne.

Odstraňte televizi a počítačové hry z Evropy a subkontinent opět začne praskat ve švech a vyvrhovat "nadpočetnou" populaci do ostatního světa.

A. Bocek 25.10.2016 7:54

Lépe než darovati rybu je naučit chytat.

Autor mele jen o darování a nic o chytání.

P. Zinga 25.10.2016 7:57

Re: Lépe než darovati rybu je naučit chytat.

Kde chytat, když skoro všechny rybníky jsou v soukromých rukou?

M. Prokop 25.10.2016 9:33

Re: Lépe než darovati rybu je naučit chytat.

Když jsou státní, není co chytat.

Z. Lapil 25.10.2016 11:12

Re: Lépe než darovati rybu je naučit chytat.

V rybnících je spousta ryb, soukromník je lenoch a má jen jedny ruce. Takže lze očekávat, že bude přístupný následující dohodě: když chytíš rybu, dáš mi dolar a s rybou si dělej, co chceš. Jestli ji sníš nebo prodáš za dolar padesát a za ten padesátník si koupíš kuře, to je mi jedno.

Jen nesmí přijít ochránce chytačů ryb a prosadit zákon, že za chycení ryby jsou dva dolary, protože na trhu ji prodá za ten dolar padesát, takže proč by se namáhal.

M. Šejna 25.10.2016 7:26

trochu složité myšlení autora

bohatství kapitalistů není způsobeno tím, že jsou schopni cosi vyprodukovat, ale tím, že jsou schopni své zboží a služby prodat. Aby někdo jejich produkci koupil, musí na to mít peníze. Tím je zajištěno, že pracující dostávají za svou praci u kapitalistů tolik, aby byli schopni kupovat si zboží a služby od kapitalitů.

Takže pokud kapitalista svým lidem bude platit málo, omezi si tím možnost prodat svou produkci. Tato rovnováha je a bude v tržním systému pořád a je celkem jedno, že kapitalisté na této rovnováze stále vice bohatnou.

O. Uživatel 25.10.2016 9:23

Uživatel požádal o vymazání
J. Kavalír 25.10.2016 15:37

Re: trochu složité myšlení autora

Bohužel "majitelé peněz" našli jiné řešení - platit za práci málo a když ti to na nákup vyrobeného zboží nestačí, tak si na to vezmi půjčku. Nemusí nic vyrábět a vydělávají na úrocích. Zdá se ale, že tato strategie v této době narazila na dno. V oběhu není dost peněz na splacení půjček. Může to zkončit tak, že "majitelé peněz" začnou vykupovat nemovitý majetek (území) a postupně se stanou vlastníky všeho, včetně nás. Nebo to zkončí všeobecným znehodnocením peněz a chaosem, jaký si lze jen těžko představit.

J. Schwarz 25.10.2016 17:45

Re: trochu složité myšlení autora

Klid, vy tomu jenom nerozumíte! Ti nejbohatší si mohou dopřát veškerého myslitelného konzumu a pořád by utratili jen zlomek svých příjmů. To bohatství neznamená spotřebu, ale vliv, možnost rozhodovat, ovlivňovat. Když má 1% "nejbohatších" větší majetek než zbývajících 99% pak to neznamená, že to 1% spotřebovává víc. Oni mají jen větší vliv. Ani tisíc vrátných a uklízeček v kancelářích Nissanu nepřebije rozhodnutí jeho presidenta. Pokud bude / ten president / rozhodovat blbě, nejspíš přijde o post i o majetek a nahradí ho někdo jiný. Narozdíl od Maa, Castra nebo Cháveze. Tam to odsere celá země.

Z. Koutecký 26.10.2016 0:11

Re: trochu složité myšlení autora

Ano, pane Šejno, napsal jste to správně. Kdysi si tuhle pravdu uvědomil třeba Ford a platil svým dělníkům dobře. Jenže dnes se můžete dočíst, že jednou s podmínek konkurenceschopnosti je držet mzdy co nejníže. Tím ovšem dochází k tomu, co jste popsal v předposlední větě svého příspěvku. Dnes se tomu říká kulantně spotřebitelská krize. Aby lidé s relativně nízkými příjmy uspokojili své potřeby úměrně k nárokům doby, dělají totéž, co státy - zadlužují se. Často neúměrně svým příjmům, takže se dostávají do dluhových pastí. U nás do takové pasti padá zatím kolem 800 tisíc lidí ročně. A to jsou Češi dost opatrní.

K. Pavlik 25.10.2016 3:14

Univerzita meho mladi.

Autor by od minuty mohl ucit marxismus na univerzite meho mladi. Kupodivu nehrima proletari vsech zemi spojte se ale jen at bohati o svoje penize prijdou.

P. Dvořák 25.10.2016 4:28

Re: Univerzita meho mladi.

Pravda je přece jiná. Ať si ty peníze nechají, ať čím dál tím míň lidí má čím dál tím víc peněz.

A až všechny peníze a veškerý majetek bude vlastnit jeden člověk, konečně pro všechny ostatní nastane opravdový ráj na Zemi.

K. Pavlik 25.10.2016 4:41

Re: Univerzita meho mladi.

Predevsim je velky rozdil mezi majetkem a tim co tito bohati lide utrati. To by ty pocty vypadaly hodne jinak. To ze by americane posilali penize do Afriky kazdemu chudemu nenavrhl ani Sanders a ten je nejaky levicak. Divte se nebo ne ale ani USA neni pripravena na to aby tam vsechno vlastnil jeden clovek. Ono se asi to bohatsvi pocita bez domu a podobnych veci - v USA jsou skoro 2 auta na cloveka a ti bohati jich maji kolik? 50? Podobne je to napriklad s domy.

P. Dvořák 25.10.2016 5:27

Re: Univerzita meho mladi.

Sice jsem pochopil psaný text, ale nějak mi uniká myšlenka, kterou jste mi chtěl sdělit.

V žádném případě nejsem pro rozdávání chudým a už vůbec ne těm, kteří jenom s otevřenou hubou čekají, co do ní "humanitárně pomoženo" spadne.

Na druhou stranu ovšem nemůžu připustit jakousi tezi, že čím víc bohatí budou bohatí, tím bohatší bude i společnost. Padesát lidí přece nezbohatne tím, když si pan miliardář koupí padesát aut a nechá si postavit padesát domů. Až těm lidem, kteří montují auta a staví domy, zaplatí jenom 5x menší mzdu, než je hodnota, kterou vytvoří a ne 50x menší, jak je to obvyklé, a místo pěti nebo dvaceti miliard na kontě bude boháč mít jenom jednu miliardu, dá se hovořit o tom, že jeho majetek je jakýmsi společenským přínosem.

ppd

V. Vaclavik 25.10.2016 6:09

Re: Univerzita meho mladi.

Staci se podivat do minulosti, posledni dekady devatenacteho a prvni dvacateho stoleti v Americe, doby Henryho Forda, kdy vse nejlepe vyobrazila jedna fotka, kterou si porad pamatuji, jak vzhledem 'delnik' vede rodinu v nedeli na prochazku a jeho dve dcery jsou oblecene jiz jako kralovny, coz text pod tou fotografii vypichnul, jak se pracovni vrstva tech nejchudsich delniku pozvedla... a ten vzestup, kdy bohatly masy obycejnych pracujicich trvala az do padesatych let a setrvacnosti do sedesatych, kdy ovsem zapadni kvetinove deti zapocaly svetovy socialisticky trend, ktery dlouhodobe vyustil v trend 'ochuzovani' pracujicich, tedy to rozevirani tech prijmovych nuzek. Sice i potom zivot pracujicich zlepsoval, ale to bylo asi jako se zlepsoval i ten nas zijicich v komunisticke totalite, po hmotne strance.

Prosperitu, blahobyt pracujici tridy zajisti jedine volny, neregulovany kapitalismus, o tom proste neni zadna rozumna debata.

K. Pavlik 25.10.2016 9:54

Re: Univerzita meho mladi.

Prdevsim dnes bohati lide obycejne nevlastni spolecnosti jsou tam jen jako spolumajitele. Zisky spolecnosti jsou obycejne v procentech takze o tom ze na nekom vydelaji 50x jeho plat je naprosto nerealne. Tez u hodne vyrobku je hlavnim vydajem vyzkum a opravdova lidska fyzicka prace je dost mala - napriklad leky. Takze hodnota co delnik vytvori se blbe hodnoti nebot nedava smysl.

Toz tak.

Z. Lapil 25.10.2016 10:46

Re: Univerzita meho mladi.

Nechť si miliardář koupí padesát aut vyrobených (pro zjednodušení) padesáti lidmi a zaplatí jim za práci padesát dolarů. Materiál platí zvlášť, ať to máme jednodušší. Potom těch padesát lidí bude bohatších o padesát dolarů.

Můžeme se bavit o ceně (sto dolarů by bylo lepších, samozřejmě), ale nikoliv o faktu zbohatnutí.

Pěkně to shrnul Jiránek, když namaloval dva zabahněné zemědělce a za nimi dvě zabahněná prasata a jedno říká druhému: "To máš těžký. Když voni budou vegetariáni, tak my nebudeme vůbec".