20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hukan 29.9.2009 15:30

todle bohuzel volicum sockomunistu nikdy nedojde

ze setrit na blbejch mistech a rozhazovat misto investovani nas prijde za par let velmi draho, a k cemu je proklamovana podpora rodin, kdyz deti z porodneho vzesle budou v dospelosti jen makat a trit bidu z nouzi

ale socialiste se holt ridi heslem:

Co muzes prozrat zitra, prozer dnes a zitra si ukradni/vyzebrej/pujc

(pricemz pujc je v socialnedemokratickem slovniku totez co predchozi dve, protoze dluhy se prece neplati)

Ludva 29.9.2009 15:37

Re: todle bohuzel volicum sockomunistu nikdy nedojde

Vám zase nedojde, že pravicová vláda tady za dva roky udělala dluh 280 miliard. Proč to zadlužování spojujete jen se socialisty ? Je to naprosto obecný trend. Kromě ropných zemí se zadlužují v podstatě všichni.

Hukan 29.9.2009 15:51

Re: todle bohuzel volicum sockomunistu nikdy nedojde

to je ale jednoduche - ty prachy tecou pouze do mandatornich socialnich vydaju - rozhazuji se misto aby se investovaly, pricemz jejich snizeni zablokuji komsocialiste v parlamentu.

ono je jednoduche dat sportovci na nohu zeleznou kouli, nedovolit ji sundat a pak mu vycitat ze nebezel rychleji...

David 28.9.2009 21:32

přesně tak

Snížit rodičovský příspěvek! My, co máme malé děti víme, že je úplně jedno, jestli máte o 800 korun víc nebo ne. 

Je mě  úplně u (Y), jestli bude 100 000 ukrajinců a stavbařů bez  práce. Je mě jedno, jestli nebudou peníze na opravu silnic. Stokrát lepší zaplátované, než  uzavřít ulici na rok a pak platit z rozpočtu milióny.

Karel 28.9.2009 18:50

K puvodu krizi kapitalismu

Bohuzel, krize jsou pruvodnim jevem kapitalismu. Kapitalismus je  system, ktery lze regulovat pouze castecne a nahodile, proto se obcas dostava do havarijnich stavu. Krize jsou castecne reseny valkami, tu z dvacatych let zcela vyresila az druha svetova valka a mensi krize po ni resila existence dvou hospodarskych a politickych prostoru ve svete i zelezna opona {tj. embargo] pro kontrolovanou regulaci pohybu zbozi. Embargo vymyslely a bedlive kontrolovaly Spojene staty. Tyto zakladni veci vsak autor radeji nepripomina.

ps 28.9.2009 19:02

Re: K puvodu krizi kapitalismu

Naštěstí krize v kapitalismu vznikají pouze občas a mají jen krátké trvání (tedy pokud se politici nerozhodnou krizi řešit, to je pak mnohem horší) narozdíl od socialismu kde je krize trvalou a hlubokou součástí systému. Po krizi roku 1929 byla válka řešením pouze pro státy se socialistickou (nacistické německo) ekonomikou nebo pro ekonomiku s určitými socialistickými prvky (New deal). V ekonomikách nezasaženými těmito zhoubnými nádory krize odezněla dávno před válkou. 

Ivan 28.9.2009 22:45

Re: K puvodu krizi kapitalismu

Dvě světové války, které má na triku kapitaismus, jsou pro některé lidi asi nedostatečným varováním.

Bushova administrativa se také pokoušela odvrátit krizi pomocí války. (Jen si povšimněte chování burzy v týdnu před útokem na dvojčata. Pokles kurzu akcií se už měnil ve volný pád.) Pravicoví republikánští  ekonomové ale Marxe pochopili špatně. Krizi nezastavuje samotná válka, ale to, že za války jsou ekonomiky válčících států řízené. Nelze vyrábět cokoliv, ale vyrábí se na základě příkazů.  Obamovi možná radí zdatnější ekonomové a proto raději stát přebral General Motors a některé banky.

Jinak by si ps mohl zjistit, že v nacistickém Německu nikdo nezestátňoval podniky a německé hospodářství bylo navýsost kapitalistické. Krize samozřejmě může odeznívat ještě před vznikem války, protože na válku je nutno se vyzbrojit. Zbrojení vždy probíhá cestou státních direktiv, tedy řízeně.

Nevím, co autor  ps myslí krizí v socialistické ekonomice. Nedostatek toaletního papíru nebo fronty na banány příznaky krize nejsou.

ps 29.9.2009 1:16

Re: K puvodu krizi kapitalismu

Naprostý nesmysl. První válka, byla válkou imperiální, které se účastnilo feudální rusko ale navýsost kapitalistické USA se do války zapojili až na konci. Druhou válku rozpoutalo socialistické Německo, socialistická Itálie a komunistický sovětský svaz. V Německu se před válkou už o nějakém kapitalismu mluvit vůbec nedá, podnik ač neznárodněné jsou kontrolovány a řízeny státem, stejně tak život společnosti určuje státní kolektivismus. Třemi slovy: socík jak vyšitý.

RS XII/08 29.9.2009 8:17

Re: K puvodu krizi kapitalismu / Hitler a jeho záměry

Rozhodující přitom je, že Hitler sám vůbec nepočítal se sovětským útokem a pro jeho plány tato otázka nehrála vůbec žádnou roli.

Jeho “Plán Barbarossa” proti Sovětskému svazu byl hlavním válečným plánem, pro který byly operace proti Polsku, Norsku, Francii a Anglii prologem k rozhodujícímu boji o “životní prostor na Východě” a proti “bolševickému smrtelnému nepříteli”.

Již v “Mein Kampfu - Mém boji” Hitler označil dobytí Ruska jako “německou misi” křížové výpravy proti “světovému židovstvu, bolševismu a asiatskému živlu”. Již na jaře 1940 byly připravovány plány na přepadení Ruska. V březnu 1941 Hitler oznámil 250 vysokým důstojníkům wehrmachtu zničující tažení proti Sovětskému svazu, válku, ve které nebude vázán dosavadními zásadami lidských práv.

 “Válka proti Rusku nelze být rytířsky vedena. Jedná se o světonázorový a rasový boj, který musí být vedený s dosud nikdy tak bezbřehou tvrdostí.”

V den přepadení Hitler pak napsal Mussolinimu: “Tímto svým rozhodnutím, ke kterému jsem se propracoval, se nyní vnitřně považuji zase za svobodného. Spojenectví se Sovětským svazem mě často velmi tížilo”.

ps 29.9.2009 1:17

Re: K puvodu krizi kapitalismu

Nedostatk toaletního papíru a banánů a také všeho ostatního příznakem krize jsou.

tatina 28.9.2009 20:17

Re: K puvodu krizi kapitalismu

Tak jste se nám soudruhu tady nějak rozepsal.Ona krize v kapitalismu je věcí diametrálně odlišnou od krize socialistické.Jak už tady píše můj předřečník,tak krize v kapitalismu jsou čitelné,a pokud by byli politici a činitelé v ekonomice zodpovědní,tak by se jí dalo zabránit a taky případně i vyřešit v krátké době,zatímco krize socialistická je vždy dlouhodobější a zkrytá,která se projeví až tehdy,až už není pomoci.Proč tomu tak je?Protože socialistická krize je permanentně souběžná se socialistickým systémem.Ve svobodné ekonomice platí,že čím menší zásahy státu do ní,tím jsou krize menší a je jich méně a jsou znáze řešitelné.U socialistické ekonomiky je to horší,protože stát ji"řídí" jak jen může edu si představit socialisty,kteří již po prvním roce prohlašují,že krize je a bude ještě horší.Vždyť socialisti již z podstaty krizi vytvářejí od prvních dnů a měsíců tím,že zadlužují společnost víc,než je zdrávo.Dovedete si představit,že Paroubek,Zaorálek a hlavně Sobotka po půl vládnut

tatina 28.9.2009 20:18

Re: K puvodu krizi kapitalismu

chtěl jsem dopsat,že tito soudruzi již po půl roce prohlašují,že vzhledem k dluhům,které napáchali,se k nám řítí krize velkých rozměrů?Já tedy ne.

Jura Jurax 28.9.2009 20:41

Re: K puvodu krizi kapitalismu

No ... oni socani - kdyby nás bohové opustili a oni se dostali k moci - budou prohlašovat, že vzhledem k dluhům, které napáchala ODS, se k nám řítí krize velkých rozměrů. A že tedy nemohou splnit své předvolební sliby. Ale že je už určitě splní příště, budou-li opět zvoleni.

x2u 28.9.2009 22:39

Re: K puvodu krizi kapitalismu

ODS s Vámi sepíše smlouvu, nesplní ji, nevysvětluje nic a vy jste spokojen. Chápu to tak správně?

Ivan 28.9.2009 22:50

Re: K puvodu krizi kapitalismu

Nějak si tatina nešimla, že ze současného státního dluhu 1000 miliard vzniklo za vlád ČSSD jen 200 miliard. 600 miliard má na svědomí Klausova vláda (dluh schovaný díky metodice mimo státní rozpočet, leč reálně existující a změnou metodiky na metodiku běžně používanou zjevený). Částka byla několikrát potvrzena i Janotou. Pak za dvě volební období ČSSD přibylo 200 miliard a za necelé jedno volební období Topolánka opět 200 miliard. Tolik prostá fakta, která ovšem modří bolševici nechtějí vidět. 

Hukan 29.9.2009 15:48

Re: K puvodu krizi kapitalismu

kdybyste chtel prestat fabulovat, podivejte se nekdy na graf vyvoje statniho dluhu a na historii rozpoctovych deficitu.

s rozhazovanim penez ktere nemame zacala socdem, prvni deficitni rozpocet vyrobila zemanova vlada okamzite po svem nastupu, pro rok 1999

od te doby se to s nami veze, a poveze se to dal, dokud budeme cpat prachy do chrtanu sockam a nemakacenkum misto do podpory vzniku novych pracovnich mist - cimz myslim normalni zamestnavatele, ne moloch kterej nechame zadarmo na urodne pude rozbalit montovnu a navezt tam ukrajince a mongoly, jako jsme videli od predchozich socialistickych vlad ..

certik 28.9.2009 21:22

Re: K puvodu krizi kapitalismu

Tak prej ve svobodne ekonomice plati, ze cim mensi zasahy statu, tim mensi krize. Tak, a kdo vam tohle nakukal, a jakpak se dobral toho ze to "plati". Vono totiz peknej blabol. "Svobodna ekonomika" je abstrakce a nikde fyzicky neexistuje, a jeji matematicky abstrakce jsou povetsine naprosty triviality kery za nic nestojej. Je docela dobre mozny, ze "plati", ze svobodna ekonomika zakonite konci v nafouknutym urednickym sociku. Nebo mozna ze "plati", ze cas vod casu ma svobodna ekonomika takovej vykyv, ze vsichni pritomny zmrznou nebo zhebnou hlady.

Ale vy myslite ze to "plati" v tom smyslu ze je to zaklad neochvejny stranicky linie, co.

krize 1929 29.9.2009 8:22

Re: K puvodu krizi kapitalismu

V Evropě se krize nejdříve projevila v Německu a Rakousku, které byly závislé na americkém kapitálu. Došlo ke zhroucení velkého množství německých i rakouských bank.

Krize se postupně projevovala i v řadě dalších evropských zemí, například ve Velké Británii došlo k devalvaci libry. Začaly se hroutit i ostatní měnové systémy, navázané na libru, marku nebo americký dolar.Na Francii dolehla krize až koncem roku 1931 především díky tomu, že nebyla tolik závislá na anglosaských trzích.

Prudce stoupala nezaměstnanost, v roce 1932 bylo např. v Německu sedm milionů lidí bez práce, nezaměstnanost činila 30 procent. Ve Velké Británii byla nezaměstnanost nejvyšší též v roce 1932 (22 procent) a v Rakousku se v roce 1933 vyšplhala až k 29 procentům.

Krize se pochopitelně projevila i v zemědělství, kde prudce poklesly ceny zemědělských produktů, též v zahraničním obchodě, kde bujel boj o nová odbytiště. Bylo nutné uzavřít velké množství mezinárodních kartelových dohod.Vzhledem k tomu, že došlo ke zhroucení hospodářství velké většiny zemí, kromě Sovětského svazu, panoval mezi lidmi názor, že kapitalismus je u konce, že krizi přivodil demokratický systém.

Tento názor se velmi hodil fašistům, kteří se postupně dostávali k moci a slibovali nastolení nových pořádků. Lze konstatovat, že velká hospodářská krize je považována za jednu z hlavních příčin 2. světové války.

Novák S. 28.9.2009 21:44

Re: K puvodu krizi kapitalismu

Drahý Karle Marxi, za současnou krizí stojí Čína a OPEC. Krize vznikla z nadvýroby v Číně, a vysoká cena surové nafty krizi jen prohlubuje. Po naftovém šoku v roce 1973 trvalo světové ekonomice plných 16 let než se opět dostala do rovnováhy. Pak přišel idiot Busch se svými izraelskými poradci a spustil válku, kterou si USA nemohou dovolit. 

vita 28.9.2009 23:51

Re: K puvodu krizi kapitalismu

kapitalismus se do krizí dostává pouze tehdy, pokud se do něj začnou tlačit socialistické manýry

Le Monde 2009 29.9.2009 8:25

Re: K puvodu krizi kapitalismu - spotřebitelský kolaps

Tváří v tvář krizi je nutné se začít dělit.

Ústřední příčinou ekonomické krize je vzestup nerovnosti, především způsob, jakým bohatí přicházejí k bohatství. Ztratili svědomí. Jak ukázal ekonom Camille Landais, ve Francii stouply mezi rokem 1998 a 2006 mzdy těch nejlépe placených, kteří tvoří 0,01 procenra firemních zaměstnanců, o celých 69 procent.

To znamená každý měsíc nárust o 2800 eur! Ti nejbohatší navíc ještě žádají úlevy od státu ve formě snížených daní, a to pod pohrůžkou, že dochází k "odlivu mozků" do zahraničí, což žádná studie nikdy nepotvrdila. Je nemožné reagovat na ekonomickou krizi bez úsilí o národní solidaritu.

PS

spotřebitelský kolaps-důsledek rozevírání nůžek mezi b. a ch.

Hukan 29.9.2009 15:36

Re: K puvodu krizi kapitalismu

autor afaik neresi pramen krize ale nesmyslnost blokovani jejiho reseni pod zaminkou virtualniho blahobytu na dluh...

coz je problem vas i socialistu - nez neco resit (coz obvykle stoji moc prace a malo oblibenosti) je lepe hledat a ukazovat na viniky

pri krizi zacatkem stoleti byli 'hlavni vinici' samozrejme zidi. a kam to ukazovani na viniky vedlo, to si snad pamatujou i komunisti s vlastni verzi dejepisu...

28.9.2009 18:19

Jo takhle?

[]bubububububu.

qwert 28.9.2009 16:17

Jediným bezbolestným řešením krize, kterou jsme nezavinili

je napumpování peněz do bank.  Ty peníze není třeba ani tisknout, stačí změnit záznamy ČNB. Nechť ostatní zůstane na bankéřích.

kelner 28.9.2009 13:17

Názor

Na rozdíl od autora pan Janota zná co je to státní rozpočet a má hluboké znalosti z makroekonomiky. Snad někdy i pan autor pochopí, že deficit státního rozpočtu je dán rozdílem mezi příjmy a výdaji a nejen snižováním výdajů.

ps 28.9.2009 13:31

Re: Názor

Pan Janota, přestože má hluboké znalosti makroekonomie a státního rozpočtu, je, přestože teď zastává ministerskou funkci, státní zaměstnanec, takže nemůže říkat to co si myslí. Kdyby mohl tak pravděpodobně řekne to samé co autor článku, jen použije ostřejší výrazy. No všichni, mimo tebe, chápou, že deficit je dán především zvyšováním výdajů.

Minutus 28.9.2009 14:31

Vážně?

Já myslel, že krize způsobuje také snížení příjmů a to dost podstatné. Které údaje se tedy zvyšují a o kolik? Čísla prosím, jistě víte, o čem mluvíte, že? A pokud tvrdíte, že se příjmy nesnížily, rovněž poprosím o čísla - porovnání příjmů s minulým rokem.

kelner 28.9.2009 16:35

Re: Vážně?

Jistě, krise, která sice podle pane Kalouska u nás neexistuje, způsobuje pokles příjmů. Na druhé straně poku se podíváte na vládní návrh, tak snížení příjmů cca o 16 mld Kč za rok způsobilo snížení odvodů nejbohatším na zdravotní a sociální pojištění. Pokud se jedná o zavedenou "rovnou daň", dá se snížení příjmů odhadnout na cca 30mld Kč. Máte ještě nějaký dotaz?

nestraník 28.9.2009 16:58

Re: Vážně?

No, početní stránka věci není tou Vaší silnou stránkou. Pokud bych tu Vaši rétoriku vzal doslova, pak by z horních 10000 nejvýše příjmových občanů ušetřil každý na daních a odvodech státu ročně cca 5000000 korun. Kdybyste tvrdil, že jich je 100000, pak by to bylo na každého 460000 korun ročně ušetřených na daních. Není Vám špatně? Nebolí Vás hlava? Hodně rychle si ty Vaše vyblábolené miliardy vydělte alespoň deseti, ale raději stem.

Kelner 28.9.2009 17:22

Re: Vážně?

Vážený pane, bylo by dobré, abyste se podíval do tabulky vládou schváleného návrhu. Nemusíte umět počítat, stačí číst. Pokud se Vám to podaří, tak se tam můžete dočíst, že zrušením slev na pojistném stát získá 16,5 mld Kč. Jsem zvyklý hledat chybu u sebe, ale jaksi se mně to nedaří. Obávám se, že blábolíte Vy.