2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Alfons 2.8.2008 10:02

Nechápu jak mohl náš stát existovat

bez Bruselu. Uzenáři neuměli ani špekáčky udělat. Blbost Bruselské administrativy je bezmezná. Tlik dutých mozků na jedné hromadě, to je světový unikát-zapsat do knihy rekordů!

i.h. 1.8.2008 19:16

V Česku, kde podvodníci

semelou do uzenin kopyta, kosti a šlachy, v lepším případě separát a obsah masa v některých párcích je méně než 1%, je jedině dobře, pokud se začnou dodržovat nějaká pravidla.

BOB 1.8.2008 21:24

Re: V Česku, kde podvodníci

1. část názoru naprosto mimo mísu, s 2. částí s vámi plně souhlasím. Kopyta a kosti opravdu do uzenin semlít nejdou. Se šlachama je to na diskusi, protože pokud máte na mysli kolagen, tak se jen nenápadně zeptám, taky vám chutnají "gumové" bombónky? Třeba "gumídci"? Mě jo, a základem je právě potravinářské zpracování kolagenu (šlach).

AeroKarel 1.8.2008 21:50

Re: V Česku, kde podvodníci

Nevypadá to, že jste článek pochopil.

BOB 2.8.2008 13:46

Re: Re: V Česku, kde podvodníci

Je to možné, může mě vyvést z mého omylu?

Dědek 4.8.2008 13:27

Re: V Česku, kde podvodníci

JENOM V ČESKU? Celá Evropa ba i celý svět používá těchto technologií!

jara cimrman 1.8.2008 18:42

..bohuzel...

...zijeme v dobe, kdy bez Bruselu si neopeceme uz ani spekacky ....nerikejte mi, ze znate zpameti vsechna pravidla, smernice, recepty, definice, casovy lhuty, vyzivny slozeni, hygienicka pravidla...atd.... pokud jde o vyrobu spekacku....tak vidite!!!!!!!!!!! 

BOB 1.8.2008 21:13

Re: ..bohuzel...

Znám, a na potraviny mám doktorát, I a II. atestaci z hygieny potravin a vážený pane nejsem zdaleka jediný nebo nějaká vyjímka. Zhodnotil bych se jako šedivý průměr. ;-)

AeroKarel 1.8.2008 21:52

Re: ..bohuzel...

Neznám.

Ale pamatuji si, kde jsem koupil špekáček a kde syntetiku. Do druhého místa už nevlezu, natož abych tam nechával peníze.

BOB 2.8.2008 13:45

Re: Re: ..bohuzel...

V hrubém a lempláckém zpracování to pane opravdu můžete poznat, ale některé vlastnosti (a nejen u uzenin) jako např. chuť je natolik subjektivní parametr že pokud nemáte k dispozici laboratorní rozbor, tak vás výrobce v kvalitě houpe jak ježibaba Mařenku a Jeníčka. A pokud tak věříte své chuti, tak nelze nic jiného než popřát dobrou chutˇ!

claudius 1.8.2008 18:25

První kontrola z Bruselu dopadla dobře!

Minulý týden se do Štramberka vypravil na kontrolu tradičního místního pečiva eurokomisař Špidla.Výsledek jeho kontroly receptur bylo zvýšení obsahu mletého hřebíčku a naopak podstatné omezení nového koření,které se Bruselu nelíbí.Starosta Štramberka(ODS) komisaře nepřijmul,protože byl údajně na dovolené.

yenda 1.8.2008 17:53

Ač regulaci obecně nemusím, tak bych uvítal nekompromisní nařízení uvádět veškeré údaje na obaly výrobků

ČITELNÝM PÍSMEM BEZ BRÝLÍ. To jest složení, ingredience, kalorickou hodnotu apod. Když čtu půlmilimetrové hnídy a kroutím si oči jak můžu, abych něco vyluštil, tak jsem totálně vytočený.

vlasta 1.8.2008 19:56

Re: Ač regulaci obecně nemusím, tak bych uvítal nekompromisní nařízení uvádět veškeré údaje na obaly výrobků

yéňo, na to je i EU krátká.

BOB 1.8.2008 21:45

Re: Ač regulaci obecně nemusím, tak bych uvítal nekompromisní nařízení uvádět veškeré údaje na obaly výrobků

Ano, yendo, plně s vámi souhlasím. A bych vás pobavil a zároveň nazančil o čem hlavy pomazané přemýšlí, tak vám řeknu tajemství, že i v Bruselu o tomto problému ví, a budou ho řešit. Místo některých písemný údajů chtějí obaly barevně značit různými pruhy. Nápř. na obsah cukru může upozorňovat modrý pruh a podle světlosti či tmavosti barvy můžete usuzovat na % obsahu. Prostě nechtěl bych být grafikem třeba kelímku na jogurt, nebo kreativcem reklamní agentury.

AeroKarel 1.8.2008 21:54

" i v Bruselu o tomto problému ví, a budou ho řešit"

Nejspíš na to založí ouřad s novým komisařem, množstvím podřízených a písmenka zůstanou stejná.

AAA 1.8.2008 22:13

Re: Ač regulaci obecně nemusím, tak bych uvítal nekompromisní nařízení uvádět veškeré údaje na obaly výrobků

To by ovsem EU nesmela narizovat stale vetsi pocet kravin co se tam MUSI uvadet...

Chris Kelvin 1.8.2008 15:43

Nemám vůbec nic...

...proti tvorbě jakýchsi standardů kvality. Doby, kdy můj dědeček dělal ty nejlepší uzeniny na okrese jsou nenávratně pryč, dneska vládne velkovýroba, nízké ceny a řetězce.

S.P.Q.B 1.8.2008 17:53

Ale dá se koupit slušné zboží

Už tu někdo zmiňoval uzeniny z Globusu-vlastní výroba,skvělá chuť ,ale za špekáčky počítejte cca 80 za kilo.Skvělé jsou i Davelské uzeniny, (fa.Dolejší z Davle)cenově podobné.Na Pardubicku pak uzeniny ze Starého Hradiště.Na Mělnicku  fa Svoboda ze Dřís.A podobných slušných výrobců bude v každém kraji několik,jen se po nich ptát.

těchňik 1.8.2008 22:51

Re: Ale dá se koupit slušné zboží

Globus moc přesoluje. :-/

tojuska 4.8.2008 0:51

Re: Ale dá se koupit slušné zboží

Kupuji už řadu let špekáčky v Praze na Uhelném trhu a ještě nikdy jsem se v nich nezklamal, vždy byly vynikající, opečené na ohni jsou lahůdkou. Nyní už, pravda, stojí, 82 korun kilo, ale myslím, že se to bohatě vyplatí, holt za málo peněz je málo muziky. Horší ovšem je, když někde za hodně peněz koupíte humus.

Alfons 1.8.2008 14:40

Držíme ceny nízko!

Přidáváme víc pilin a produktů z kafilerky.;-D

Tomáš Krystlík 1.8.2008 13:46

Nevím, o čem tak úsilovně diskutujete,

všechny české uzeniny a masné výrobky nestojí za nic! (krystlik@seznam.cz)

MiroTR 1.8.2008 13:48

Re: Nevím, o čem tak úsilovně diskutujete,

Tak to byste se divil ! :-D  Ovšem - nesmíte je hledat v hypermarketech úhledně zabalené do igelitu !

Alfons 1.8.2008 14:13

Re: Re: Nevím, o čem tak úsilovně diskutujete,

A kde má spotřebitel milý modrý Dušane HLEDAT? A proč by měl HLEDAT? ;-O

vlasta 1.8.2008 15:38

Re: Re: Re: Nevím, o čem tak úsilovně diskutujete,

To je fakt. Ať sedí doma. Může držet hladovku. To je občas zdravé. Člověku se v hlavě může hladem i rozsvítit.

AeroKarel 1.8.2008 21:56

Re: Re: Re: Re: Nevím, o čem tak úsilovně diskutujete,

Alfonsovi ne, vyloučeno.

Pytel 1.8.2008 13:36

sklenice způli plná/prázdná

"Jen musí být dost těch spotřebitelů, kteří chtějí jíst opravdové jídlo" - správných novoměšťáků Páralova typu. Rudej mého typy to však obrátí:

"Musí být co nejméně těch spotřebitelů, kteří si mohou dovolit jen šizené jídlo" - chuďasů, kteří zde museli vzniknout jen proto, aby se novoměšťáci vedle nich cítili důležití.

Pedrák 1.8.2008 11:10

musíte kupovat zatavené "špekáčky", ale bez přívlastku

Když si kromě brýlí vezmete lupu a přečtete na obalu to drobnounké písmo, tak tam najdete, že obsahují  80% vepřového masa, protože  s tím názvem musí mít obsah podle normy. Jenomže když nad názvem špekáčky bude napsáno "Clever " a vezmete si ty lupy dvě, tak se podivíte co všechno v nich je a jak málo masa mohou obsahovat. Tuším, že ty chytré "Clever" špekáčky asi vyrábí kdesi na sojovém poli hnojeném chcíplými slepicemi nějaká outshorová firma, na kterou se naše normy nevztahují. A z toho důvodu bych byl velice rád, kdyby se EU nad našimi špekáčky smilovala. Zrak mi už totiž tolik neslouží a jednu lupu jsem ztratil.

nobody 1.8.2008 11:41

Re: musíte kupovat zatavené "špekáčky", ale bez přívlastku

Nemusíte předevšim kupovat vůbec nic zatavenýho, pokud se obtěžujete k normálnímu řezníkovi. I některé levné supermarkety ho maj hned ve vedlejším sále, Brusel nebrusel. ;-)

skip 1.8.2008 12:57

Re: Re: musíte kupovat zatavené "špekáčky", ale bez přívlastku

Až na to, že právě s těmihle pultovými špekáčky je největší problém, protože u těch nemáte složení napsané vůbec. A dost často mají přitom stejné složení, jako simply "Clever" špekáčky. Nemáte to šanci poznat, dokud je neochutnáte.