29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Slovo do pranice

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lerak 25.3.2008 11:37

Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

...ale hlavně pracovitost asijců a nikoliv nesmyslná sociální politika.

Ivan Nový 25.3.2008 12:10

racku,

samozřejmě, že je jednodušší se na voze vézt a ne ho táhnout. No a Asie se na tom voze inovací dlouhá léta jen vezla. Když koně táhnou prázdný vůz, tak vůz jede, ale když se všichni chtějí jen vézt, tak vůz bez koní se ani nehne. A na to pan Chang zapomněl, je to proto, že si něco takového ani nedovede představit, kdežto my ano, my jsme to experimentálně ověřili.

J.T. 25.3.2008 16:39

Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

 Pane Nový, když chcete diskutovat s Changem, musíte tvrdit, že je hlupák, aby každý hned věděl, odkud jste? Vy mlčky předpokládáte, že ekonomika musí být regulovaná celá, ale to není pravda, dají se uzavřít i jednotlivá odvětví. Volný trh odjinud v Koreji nic nereguloval. Byly zapotřebí devisy mimo jiné na zakoupení licencí, takže nezbylo na desky a knihy filmy atd..   Korejský stát de facto zavřel oči před těmi pirátskými kopiemi, ba dokonce takový systém vytvořil a podporoval, jak to Chang sám napsal. Korea šla prostě za svým cílem s použitím všech prostředků, na devisové přečiny byl v určitém období podle Changa trest smrti. To nebyla procházka růžovým sadem a není to ani dnes. Tu pohodu tam ještě neznají.

Ivan Nový 25.3.2008 16:53

J.T.,

ano vezou se na voze a ten vůz táhne někdo jiný. Ten růst jim umožnil volný trh, ne jejich regulace. A J.T., já se za to nestydím, odkud jsem, právě naopak. Hrdě se hlásím k tomu, že jsme experimentálně ověřili, že socialismus nemůže fungovat.

BOMBON 25.3.2008 17:53

Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

dovolim si poznamku k vasemu konstatovani, ze "...Korea šla prostě za svým cílem s použitím všech prostředků"

ja samozrejme muzu zbohatnout tim, ze vas v prujezdu vezmu klackem pres hlavu a okradu vas. prekvapive to vsak neni praktika, ktera by nachazela u vetsiny lidi pochopeni. dokonce ani pokud budu argumentovat svoji chudobou a vasim bohatstvim... lidi proste empiricky zjistili, ze se jim tolerance takovehoto jednani nevyplati, navic si tak nejak intuitivne spocitali, ze takove jednani neprospiva spolecnosti, nebot jednak neprinasi nic pozitivniho navic (negativnim samozrejme je vase rozbita hlava), jednak ma vyrazne demotivujici ucinek, nebot lide muzou ziskat pocit, ze je lehci nekomu rozbit hlavu, nez se snazit makat... rozbitych hlav by pribyvalo a ubyvalo pracujicich jedincu...

je zvlastni, ze pokud tuto kradez organizuje stat, prestava (nevim moc z jakeho duvodu) byt odsouzenihodna. a to jak v ramci jednoho statu (zdanime odporne bohate, aby se chudym zilo jeste lepe), tak (jak je videt z nadseneho hykani korejskeho pana profesora a jeho tuzemskeho nohsleda) pokud stat okrada nekoho mimo sve uzemi (at jiz jedince nebo stat).

proc tato vyse nastinena a relativne jednoducha uvaha neni jasna vsem je podle zrejme chyba v chybnem nastaveni hodnot, ve ktere jsme vychovavani verit.

mimochodem - to je napriklad jeden z duvodu, proc selhavaji vsechny snahy o "export bohatstvi" pomoci ruznych rozvojovych pomoci spolecnostem/statum, ktere nejsou dostatecne "poucene" (napriklad ruzne africke zeme). a uvedomme si, ze spousta zemi s vysokym prerozdelovanim zacina mit pozvolna problemy jak odolat dravejsim a liberalnejsim. nejsou to navic veci, tkere by se odehraly behem jednoho desetileti... ano, jsou jeste ruzne mimotarifni prekazky (napriklad techjnicke standardy, certifikaty apod., jak zname z EU, ale stejne to nepomuze... za jednu dve generace budeme velmi tence piskat...:-(

Saul 25.3.2008 9:34

Díky, autore

Nedokážu si udělat kvalifikovaný názor na obsah, ale v každém případě je to ohromně inspirující článek. Až vyjde český překlad, mohl byste na něj upozornit, ono by se to mohlo v té záplavě vydávaných knih přehlédnout.

BOMBON 25.3.2008 0:53

hmmmm

nejak nevim, proc jsme mexikem evropy, ani proc nase velmi otevrena ekonomika je pomerne dost uspesna, predhanena pouze temi (evropskymi) ekonomikami, ktere maji nizsi dane a mensi blahobyt pro nemakacenky...

z tech malo ukazek z autorem komentovane knihy moc nevyplyva, ze by se jednalo o vyrazne faktograficky podlozena tvrzeni... no, uvidime, treba knihu vyda liberalni institut s komentarem... coz by bylo uplne nejlepsi...;-)

www racek 25.3.2008 11:26

Re: hmmmm

no, evropské ekonomiky které jsou před námi ovšem mají (až na výjimky) vyšší daně a taky ten blahobyt ...

KFP 25.3.2008 12:21

Re: Re: hmmmm

Kolega píše "předháněná" a asi myslí Estonsko a Slovensko...

www racek 25.3.2008 13:23

Re: Re: Re: hmmmm

jo jo, vono takový investice do automobilek a odpouštění daní a tak to víte ...

Ivan Nový 25.3.2008 13:48

racku,

ty automobilky by sem šly i kdyby ty daně jim nikdo neodpustil.

Kolombo 25.3.2008 14:19

Re: Re: hmmmm

Hm, racku, domluvte se s Paroubkem, dejte mu devadesát procent svého platu jako "daň" a on vám zařídí ještě vyšší blahobyt a regulaci než mají ty "šťastné" bohaté regulované západoevropské ekonomiky.

Finist 25.3.2008 11:29

Re: hmmmm

Libinst ještě nemá přeložený ani daleko zásadnější věci a na tohle by to bylo fakt plýtvání prostředků. Leda snad jako ukázka toho, že protekcionisté nebyli schopni vymyslet jedinej novej argument už přes 200 let. Vrcholem je asi ta Německá historická škola, která radši preventivně odpálkuje veškerou ekonomickou teorii jako "ideologii" a z historie si selektivně vybere ty věci, co se jí zrovna hodí do krámu. Pan Chang evidentně postupuje v její nejlepší tradici. Všechny ty jeho historiky "jak protekcionismus pomáhá" by krásně šly převyprávět s úplně opačným vyzněním, ale otázka je, k čemu by to bylo. Kdo si totiž někdy přečetl a pochopil Bastiatovy Sofismy ten se Changovi může akorát vysmát, jak zarputile opakuje 200 let vyvrácené nesmysly.

BOMBON 25.3.2008 13:47

Re: Re: hmmmm

no, nemyslel jsem to uplne jako poptavku... spis zertovny zaver. pripadalo mi to lepsi nez nerudne povykovat, ze autor i jeho korejsky profesor jsou dementi a proto zrejme jeden druhemu mluvi z duse...;-P

nicmene - proc liberalni institut nezkusi dohodnout s ceskou televizi treba jednou tydne takovy porad (pracovne bych ho nazval "valka s dementy"), kdy by se liberalove utkavali s takovymi "verozvesty" vzdy nad jednim konkretnim tematem? urcite by to melo mnohem vetsi efekt nez vzajemne a zbytecne utvrzovani se ve spolecne sdilenych myslenkach...;-)

jinak preju hezky den:-)

Modrý pták 25.3.2008 11:35

Čau,

klidně bych se vsadil, že tam nic takového nevydají. Knih, ve kterých se autor pokouší historickou metodou (post hoc ergo propter hoc) interpretovat dějiny nebo vyabstraovat nějaké závěry pro dnešek, vycházelo, vychází a bude vycházet mraky. Tak proč vynakládat omezené zdroje na zbytečnosti? Ale budiž autorovi ke cti, že otevřeně přiznává, "že kníha pana Changa je vlastně jen málo o ekonomii". A ve světle tohoto výroku jsem také přešel tu poznámku k Ricardovi. Na všechny pády autorův mezní užitek byl vyšší než vynaložené náklady, tudíž je všechno na svých místech :-)

Finist 25.3.2008 12:20

Re: Čau,

Třeba si to nějací protekcionisté přeloží sami. Navíc podívej na Changa na wiki co je to zač:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ha-Joon_Chang

Ten jeho styl není zrovna vzorem intelektuální poctivosti, hlavně když píše o svých oponentech. Nejspíš něco pochytil od svého učitele který zase tuhle manýru má od mistra Marxe.

Modrý pták 25.3.2008 12:40

Tak já se přiznám,

že z toho mám legraci - ta citace Lista, který samozřejmě nemohl nic tušit o době po zrušení "obilných zákonů" (zemřel totiž právě 1846). Ale pokud se autor dává na historickou cestu, tak by právě tohle měl raději vynechat, aby nevypadal "nepřesně". A tyhle invektivy jsou mezi "historizujícími" badateli dost obvyklé. Když se hádal Menger s německou histrorickou školou o "metodu", tak to byl také pěkný tanec :-)). A že marxisty zajímá historismus - vždyť ho na tom postavili (to, co zrovna neopsali od Ricarda). Jsou to prostě ricardiánci "nižšího řádu" (copyright P. Samuelson).

BOMBON 25.3.2008 13:31

adoj:-)

ja to myslel spis hodne ve srande....

stejne je zvlastni, ze pro vetsinu lidi je vetsina sveta kolem spise otazka nejake viry o tom, jak to vlastne ma byt... skoro neverim, ze je clovek sam schopen korigovat sve nazory... vzdy je schopen neco korigovat pouze clovek zvenku...

kdo proste chce nejaky dukaz toho, ze jeho nazor je ten spravny, zpravidla chmatne po jakemkoliv ho*nu, ktere se tak tvari... prekvapive jsou lidi ochotni poprit i to, co vidi na vlastni oci kolem sebe... ve jmenu toho, co by chteli, aby bylo...

;-)

Ivan Nový 25.3.2008 13:47

BOMBONe,

a proto socialismus nefunguje, chybí ten vnější pohled trhu.

BOMBON 25.3.2008 13:51

Re: BOMBONe,

no, me o tom presvedcovat nemusite....:-D

nicmene ja to myslel spis obecne... kdyz budete verit (treba soustavnou a uspesnou vychovou), ze v americe bijou cernochy, tak si najdete spousty dukazu i "autorit", ktere budou sdilet stejnou viru... a muze vam kdo chce co chce dokazovat a pro vas proste budou v americe bit cernochy...;-)

Ivan Nový 25.3.2008 14:37

BOMBONe,

Ano.