10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Slíbená platí

Česká národní banka (ČNB) prý šokovala trh, když začala minulý čtvrtek hrnout na trh korunu. Je sice pravda, že účinnost většiny intervencí v měnové oblasti je tím větší, čím jsou překvapivější, ale tohle není ten případ.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 21.11.2013 0:05

Souhlasím s autorem

Proto máme ČNB a vlastní měnu, aby takovéto měnové operace prováděla (až budou mít v její radě převahu levičáci, nebo dokonce Euro-hujeři, bude důvod se bát). O devalvaci usilují všechny "západní" banky.

Š. Hašek 18.11.2013 21:24

Re: Tato

Bude hůře.

Bankovky se tisknou.

Š. Hašek 18.11.2013 21:21

Úplně mi stačilo

to zdůvodňování od původců:

Přeci každý máme nějaké dluhy. Já tedy ne.

Není dobré, aby občané měli doma úspory. Blbeček radí. Spořím. .... Drzé a nechutné.

Domníval jsem se, že k tomuto kroku dochází vždy, kdy situace v republice se již blíží velkému průšvihu. Takhle je to "prorůstové opatření" nikoliv Gottwaldovo, ale EU.

Dříve to bylo zlehčování měny (obsah např. stříbra se snižoval, počet stříbrňáků stoupal). Taky za to sekali hlavy. Dneska ..... ?

Š. Hašek 18.11.2013 21:08

Re: Lidský rozum cenu peněz určit nedokáže. ČNB se mýlí... Dzp.

Asi tak.

J. Kadeřábek 18.11.2013 17:12

Dlouhý článek, ale podstata je v této větě pana Párala:

ČNB tudíž svým krokem zvyšuje míru nejistoty a to investoři nemají rádi. Ano třeba investoři do důchodových fondů jistě jásají blahem. Na ty ovšem ČNB ani autor nemyslí. Oni berou jen ty velkokapitalisty.

J. Křivánek 18.11.2013 16:52

Ty vole Autore. Co si tím chtěl jako říct?

Ty vole Autore. Co si tím chtěl jako říct? Jako že voni říkali, že to udělaj, tak to prostě udělaj a hotovo. Že je to totální nesmysl, to nevadí. Ale sliby se mají dodržovat. Miluji vás kaváranské intelektuály - mylej autore. Jediné pozitivum této debility je, že to bude krásný odstrašující příklad do učebnice ekonomie jak se nemá dělat monetární politika. Takto idiotsky zveřejněné intervence nepomohou dokonce ani exportérům. Pro všechny ostatní je to ztráta. Co jako bude ČNB dělat s těmi zásobami EUR a USD? Až je jednou bude chtít prodat tak pěkně korunu uměle nahodnotí a to nemluvím o ztrátě která ji tím vznikne. A zisk zůstane náhodně rozdělen mezi ty štastnější firmy co se náhodou trefí do jejich vrtošivžch nálad a někteří spekulanti, zvláště ti co budou mít lepší informace od kamarádů z ČNB.

P. Vaňura 18.11.2013 14:32

S dluhy je to složitější, protože pokud nedojde k pádivé

inflaci a životní potřeby se ZDRAŽÍ, OPAKUJI, ZDRAŽÍ, zbude na splácení dluhů MÉNĚ peněz. A u řady potravin (brambory, maso, ovoce, mléčné výrobky) je nárůst ceny v desítkách procent za posledních půl roku!

J. Heincl 18.11.2013 14:31

Re: Koruna na hraní

No pokud si myslíte, že zásluhou vynucené inflace budou stoupat platy zaměstnanců, tak by splácení dluhů mohlo být pro zadlužené občany výhodné. Já však patřím do skupiny malých a středních zaměstnavatelů, kde každoroční zvyšování platů v současné době nepřichází absolutně v úvahu, spíše naopak. A myslím si, že to ještě nějakou dobu vydrží. Jinak mě nějaká banka, která prodělala 3 miliardy dolarů nezajímá. Mě zajímají moje peníze!

P. Vaňura 18.11.2013 14:25

Tato "měnová minireforma" naštvala lidi, byť v mnohem

menší míře, lidi podobně, jako "slavná" komunistická měnová reforma z roku 1953. Co naštvaní lidé udělají, zatím nevím. Ale dovedu si docela dobře představit, ža takto nastartovanou inflaci nedokáže banka zastavit.

K. Pavlik 18.11.2013 13:52

Re: Koruna na hraní

Podobnou akci udelaly pomerne nedavno japonska a svycarska banka. Pokud se nepletu tak na svycarske akci prodelala jedna banka 3 miliardy dolaru. Nevim jestli tak nekdo brecel tak jako v Cesku. Tvrzeni ze to poskodilo naprostou vetsinu obcanu pokladam za odvazne - to fakt velka vetsina obcanu nema zadne dluhy? Vzdycky se dobre pocitaji ztraty - to kazdy krici. Vyhody si kazdy necha prosebe.

K. Luboš 18.11.2013 12:36

Nevím přesně, co p. autor...

...myslí těmi „dobrými a ještě lepšími zprávami z ekonomiky“. Takže se ptám: když nám ekonomika klesla o 0,5 %, tak to je ta „dobrá“ anebo ta „ještě lepší zpráva“.

Prostě podle p. autora jsme OK, protože se „vylepšuje průmysl i zahraniční obchod, prudce rostou zakázky v průmyslových podnicích, což předznamenává růst výroby...“  No jo, jenom ta ekonomika nám jaksi klesá. A to bez Kypru nejvíce v celé EU!

Leda že by si p. autor tento článeček připravil jaksi dopředu ještě před oním oznámením statistikého úřadu o poklesu ekonomiky a publikoval ho až nyní, aniž to jaksi správně odfiltroval.

D. Polanský 18.11.2013 11:12

Re: Zřejmě proto, že Singer ten signál vysílal nejsilněji

Náhodou ti analytici mají záběr docela dobrý: možná bude větší inflace, možná nebude, to podle vývoje ekonomiky. K+rva to je moudrost. Za těch 50 na dřevo takové rozumy nesděl tomu hloupému lidu.

D. Polanský 18.11.2013 11:09

Vždyť ten Blábola Singer to ani v TV

neuměl vysvětlit, jenom tam něco zoufale žvanill. Vždyť on vůbec tomu, co dělá nerozumí, anebo ještě je tu druhá možnost, že mu to kdosi zavelel, nebo ještě třetí možnost, že je hloupý.

D. Polanský 18.11.2013 11:06

Jasné spotřební koš je jasný

máte v něm auťák, DVD, tablet a podobné krávoviny, takže je deflace, jelikož když cena auta klesne o 30 000 Kč, ta to se musí potraviny nasnažit, aby jejich zvýšení cen narovnalo těch 30 000 Kč.

Autor je zcela mimo, stejně jako celá bankovní rada. Jsou to lidé žijícív pohádkovém blahobytu, takže vůbec neví o čem je řeč. Prostě kaviároví bankéři. Slušně řečeno. Cinknuté celé opatření politicky je, o tom žádná. A že pak řídí trh, kulové Singer.

J. Tachovský 18.11.2013 10:47

No a proc nestoupa spotreba potravi ?

Protoze lidi uz nemaji hlad.

S. Ševeček 18.11.2013 10:27

Re: Bože to jsou zase pindy.

Hlasování údajně poměrem 4:3 ... jenom malá nejednotnost.

S. Ševeček 18.11.2013 10:25

Re: Zřejmě proto, že Singer ten signál vysílal nejsilněji

Asi tak; zdražení "vstupů" uhradí ČNB ze svého "zisku".

I těch 1200 užitečných* centrálních bankéřů a analytiků se potřebuje nažrat.

____________________________

* podle léninova vzoru užitečný idiot

S. Ševeček 18.11.2013 10:22

"O trochu lépe se prodávají především automobily,

"zatímco potraviny a ostatní spotřební zboží stále skomírají."

Kdo a proč by taky kupoval další žrádlo, ne? Nejen kvůli DPH se potraviny a plínky zdražují o 5% ročně a inflaci snižuje pokles cen varhan.

Jde přece o velký prachy - zvonka to vyzerá, že nejen korun, ale i eur je na Světě jako suaček.

Nebylo by státní šrotovné na staré varhany? anebo šrotovné ČNB na starší bankovky?

K. Janyška 18.11.2013 9:25

Lidský rozum cenu peněz určit nedokáže. ČNB se mýlí... Dzp.

J. Chaloupka 18.11.2013 9:23

Zřejmě proto, že Singer ten signál vysílal nejsilněji

v závodní jídelně ČNB. Ostatně soudím, že tam se ceny potravin nezvýší.

J. Chaloupka 18.11.2013 9:21

Mne by spíše zajímalo, komu je bankovní rada zodpovědná.

A co se stane, když její rozhodnutí se ukáže mylným. To Singer skončí jako Tošovský někde ve Švajcu?

A. Hrbek 18.11.2013 7:45

Bože to jsou zase pindy.

Pan Páral si nevšimul, že ČNB počítá s tím, že tempo růstu inflace bude vyší než tempo růstu ekonomiky, takže reálné výsledky ekonomiky budou znehodnoceny.

Pan Párel jako obvykle vše věděl a vše viděl, kdežto obrovská většina národa a ekonomů ne. Tak proč před tímto krokem nevaroval? A proč ČNB brečí, že nečekala takový nesouhlas se svým náhlým rozhodnutím a kecá a kecá?

Dokonce ani v samotné Bankovní radě nebyl jednoznačný souhlas, takže byli v ní i ti, kteří měli, na rozdíl od pana Párala, pochyby o účelnosti takového kroku.

J. Heincl 18.11.2013 6:53

Koruna na hraní

Takto zněl nadpis článku v týdeníku Euro č. 41/2013 ze dne 7. 10. 2013. Dále následuje text: "Dopad případných intervencí ČNB by na vývoj ekonomiky neměl mít žádný větší význam Je dobré trochu zacvičit s korunou? Vedení České národní banky se k tomu přiklání čím dál více a zcela vážně plánuje devizové intervence proti české měně." Dále autor ve svém článku píše, že centrální banka vydávala již rok velmi silný signál, že jestli něco nepřipustí, tak to bude posílení koruny.

O politiku a ekonomiku se zajímám velice intenzivně a neexistuje prakticky den, abych nesledoval nejnovější seriózní zprávy. To platí i když pobývám v cizině. Přesto jsem si za celý rok údajného velmi silného signálu ČNB nevšiml. A nejen já. Nevšimla si ho ani drtivá většina lidí včetně těch, kteří se ekonomikou a politikou zabývají profesionálně. Ještě bych chtěl podotknout, že titulek článku v Euru a následující výše uvedený text mi připadá poněkud dětinsky formulovaný. Článek jsem si chtěl přečíst celý, ale nejsem předplatitel, takže jsem neuspěl.

Ale ať už signály ČNB byly nebo nebyly, pokládám oslabení naší měny za krok poškozující naprostou většinu občanů ČR.