3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Slabá koruna a strašák jménem deflace

Dnešní doba je zábavná. Na jedné straně se mají stereotypy bořit, jakkoli je otázkou, co je a co není stereotyp, kdo to určí a definuje, jak jsem napsal v předchozím komentáři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Szewczyk 4.3.2017 11:30

Re: inflace a deflace

ha ha ha , v česku se to projeví tak, že čím méně chodí hostů do restaurace tak tím více třeba zdražit pivo , aby zisk zůstal alespoň stejný, tedy čím méně se prodává , tím více třeba zdražit, no a v česku platí i to, že čím více se prodává , tak tím více se logicky zdražuje, třeba tím , že klesá hodnota zboží, např bezmasé uzeniny a pod, to by ovšem v zásadě nevadilo, nejhorší je to, , jak klesla hodnota člověka,

O. Uživatel 4.3.2017 11:28

Uživatel požádal o vymazání
J. Chaloupka 4.3.2017 11:24

Hrát si s inflací je dost nebezpečné.

Zažili jsme opravdovou inflaci na Balkáně v 80. letech min. století. Samoobsluhy zaměstnávali lidi na přepisování cen a zaměstnanci chtěli vyplácet mzdy každý týden, protože za 14 dní už měli poloviční hodnotu. Skončilo to válkou a odepsáním několik nul z bankovek. Tohle opravdu hoši z ČNB chtějí? Stále se přesvědčuji, že je lepší mít rum ve sklepě, než peníze v bance.

R. Szewczyk 4.3.2017 11:20

Re: Je základní rozpor

hm,naprostá většina lidí jeden den pracuje , aby jeden den přežila, po tisiciletí, samo sebou z drobnýma uskokama,

např: sedlák vezl koňmi na trh zboží, zbýval mu čas na obdělání jednoho hektaru, moderní doba přinesla auta, takže sedlákovi , který si pořídil auto, zbyl čas na obdělání dvou hektarů, ovšem ten zisk z druhého hektaru padne na nákup a provoz auta, a možná i z prvního hektaru, ten drobný časový zisk později padne na opravy a udržbu a STK a pojištění atd onoho auta, tady je vhodné položit otázku, zda mu ten pokrok stojí za to ?

M. Prokop 4.3.2017 11:15

Re: inflace a deflace

On má Šejna pravdu, že krize či jen stagnace by mohla být provázena poklesem cen, kdyby ovšem emisní banky v takovém případě nezačaly "tisknout".

M. Prokop 4.3.2017 11:14

Re: inflace a deflace

Ale prdlajz, oni odborníku. Nezatajil, jen jste ho nepochopil.

O. Uživatel 4.3.2017 11:03

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 4.3.2017 10:32

pane Zingo

pokud máte úspory v bance, přicházíte o hodnotu těch peněz pořád, ať je inflace nebo deflace. Vždycky byly úroky z vkladů nižší, než inflace, nebo deflace.

M. Šejna 4.3.2017 10:29

inflace a deflace

deflace je hlavně projevem ekonomické krize, což autor jaksi záměrně zatajil. No a když je krize, tak klesá poptávka a ceny zákonitě klesají. S tím nemá technický pokrok nic společného, protože každý chce maximalizovat svůj zisk a technolgický pokrok je jedním z nástrojů, jak zisk maximalizovat. Podnikatel stanovuje ceny tak, aby prodal.

Každý je spokojen s cenovou deflací, ale nikomu nedochází, že s cenovou deflací je spojena i mzdová "deflace".

A. Hrbek 4.3.2017 9:42

Je základní rozpor

mezi reálným životem a "ekonomy". V reálném životě dochází vlivem technickému pokroku již tisíce let k neustálému snižování nákladů na výrobu konkrétního výrobku, tedy k jeho zlevňování, tedy při stejném spotřebním koši k deflaci.

Snahou většiny "ekonomů" je mít stálou inflaci cca 2 až 3% a tím znehodnocovat bez užitku uložené finanční prostředky, respektive nutit majitele hotovostí, aby si je ukládali ve "spolehlivých" bankách pro jejich finanční čachry.

Každý má svobodu volby, jak si své finanční prostředky, i přes tento státem podporovaný nátlak, trvale zajistit.

BTW: Hodnota 1 USD z roku 1801 se po celé 19. století svobodného trhu pohybovala od cca 1,20 do 1,40. Po založení FEDu v roce 1913 začala vlivem vyvolávané inflace trvale klesat až na současných cca 0,05.

P. Zinga 4.3.2017 8:54

Zákon o Národní bance

mluví jednoznačně: jejím hlavním úkolem je cenová stabilta. Kde se teď vynořil názor o prospěšnosti inflace, který opakují všichni debilové? Obzvláště teď, za skoro mínusových úroků, se jednoznačně jedná o vyvlastnění úspor obyvatelstva. Kde jsou ti blbové z Mladé fronty z roku 1990, kteří oblbovali lidi teorií o "prosakování bohatsví"Inflace je prospěšná pouze zadluženým státům a firmám, které mají levnější úvěry. Zaplatím to-spolu s jinými-já: nemám tolik, abych mohl investovat a přitom mi ještě zbyla rezerva na nepředvídané výdaje (v Německu doporučeno 100 000,-) a tudíž jsem již loni ztratil 2% hodnoty úspor.

Š. Hašek 4.3.2017 8:42

Vidím to podobně.

Neboť politici (doleva) to mají s inflací bez práce. Neměli by z čeho slibovat.

Deflace spíš vznikne na základě "reálných ekonomických dějů". Což mi nevadí. Zkráceno.

K. Pavlik 4.3.2017 4:57

Ocas vrti psem

Tak predevsim definice inflace a tedy i deflace je pouze definice. Je vyborna pro skoly, oblbovani obcanu a jine duvody. Ze by tyto definice nekdo bral vazne na burze je cira fantazie.

Cesko se rozhodlo ze si bude hrat na vlastnim pisecku a tak si napriklad na rozdil od Slovenska mysli ze tim psem vrti.Jak rikaval muj dobry kamarad: tady delas machra a doma se hadas s prasetem kdo bude spat u zdi.

Politici v Cesku vyborne svaluji vinu na CNB - no hlavne ze mame nepritele. To ze oni jsou tim psem na ceskem smetisti se nesmi ani naznacit.

Pokud se napriklad zjisti ze je vyhodne stavet fabriky na Mesici tak si kazdy politik muze o delflaci nechat jen zdat.

M. Prokop 4.3.2017 0:07

Přesně.

Hlavní účel inflace je méně viditelné dodatečné zdanění.