18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Slabá koruna a strašák jménem deflace

Dnešní doba je zábavná. Na jedné straně se mají stereotypy bořit, jakkoli je otázkou, co je a co není stereotyp, kdo to určí a definuje, jak jsem napsal v předchozím komentáři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 4.3.2017 14:57

Re: inflace a deflace

Ono je to slozitejsi ale mate pravdu v tom ze nezvysovani platu muze byt (a asi skoro vsude krome Japonska) je projevem tomu cemu rikate krize.

Cenova deflace je asi problem napriklad u cukru ktery je stale stejny. Muj televizor ne a ne zdechnout takze rikat ze klesa poptavka, nebot se mne prici jej vyhodit pokud jede, je trosku podivne.

Tez si asi budu muset koupit novy pocitac - deflace nebo ne - nebot Vista na mem pocitaci mne zacina vyrazne vadit a myslim si ze investovat do Windows10 se na mem pocitaci nevyplati.

Jo az se budou prodavat solarni panely na nasi boudu v horach za pro mne rozumnou cenu tak si ji koupim, krize nekrize.

Ona je otazka jestli nahodou spis neni problem v tom ze si hodne lidi mysli ze nic nepotrebuji (a neni kam rozumne investovat) a stale skudli penize.Takze banky pujcily komu mohly a cipakum jako ja nic nemohou pujcit at je urok jakykoliv.

A. Hrbek 4.3.2017 9:42

Je základní rozpor

mezi reálným životem a "ekonomy". V reálném životě dochází vlivem technickému pokroku již tisíce let k neustálému snižování nákladů na výrobu konkrétního výrobku, tedy k jeho zlevňování, tedy při stejném spotřebním koši k deflaci.

Snahou většiny "ekonomů" je mít stálou inflaci cca 2 až 3% a tím znehodnocovat bez užitku uložené finanční prostředky, respektive nutit majitele hotovostí, aby si je ukládali ve "spolehlivých" bankách pro jejich finanční čachry.

Každý má svobodu volby, jak si své finanční prostředky, i přes tento státem podporovaný nátlak, trvale zajistit.

BTW: Hodnota 1 USD z roku 1801 se po celé 19. století svobodného trhu pohybovala od cca 1,20 do 1,40. Po založení FEDu v roce 1913 začala vlivem vyvolávané inflace trvale klesat až na současných cca 0,05.

R. Szewczyk 4.3.2017 11:20

Re: Je základní rozpor

hm,naprostá většina lidí jeden den pracuje , aby jeden den přežila, po tisiciletí, samo sebou z drobnýma uskokama,

např: sedlák vezl koňmi na trh zboží, zbýval mu čas na obdělání jednoho hektaru, moderní doba přinesla auta, takže sedlákovi , který si pořídil auto, zbyl čas na obdělání dvou hektarů, ovšem ten zisk z druhého hektaru padne na nákup a provoz auta, a možná i z prvního hektaru, ten drobný časový zisk později padne na opravy a udržbu a STK a pojištění atd onoho auta, tady je vhodné položit otázku, zda mu ten pokrok stojí za to ?

V. Mlich 4.3.2017 11:53

Re: Je základní rozpor

Stačí na to chvilka času a nechat působit vedle sebe sedláka s koňmi a sedláka s autem. Kdo přežije, tomu se to vyplatí.

R. Szewczyk 4.3.2017 18:57

Re: Je základní rozpor

bych řek, že tomu s koňmi, ale nesmí do toho kecat stát, například zelenou naftou, natisknutými jako penězmi, dotacemi na to co vypěstuješ atd

P. Zinga 4.3.2017 8:54

Zákon o Národní bance

mluví jednoznačně: jejím hlavním úkolem je cenová stabilta. Kde se teď vynořil názor o prospěšnosti inflace, který opakují všichni debilové? Obzvláště teď, za skoro mínusových úroků, se jednoznačně jedná o vyvlastnění úspor obyvatelstva. Kde jsou ti blbové z Mladé fronty z roku 1990, kteří oblbovali lidi teorií o "prosakování bohatsví"Inflace je prospěšná pouze zadluženým státům a firmám, které mají levnější úvěry. Zaplatím to-spolu s jinými-já: nemám tolik, abych mohl investovat a přitom mi ještě zbyla rezerva na nepředvídané výdaje (v Německu doporučeno 100 000,-) a tudíž jsem již loni ztratil 2% hodnoty úspor.

M. Šejna 4.3.2017 10:32

pane Zingo

pokud máte úspory v bance, přicházíte o hodnotu těch peněz pořád, ať je inflace nebo deflace. Vždycky byly úroky z vkladů nižší, než inflace, nebo deflace.

V. Mlich 4.3.2017 12:06

Úroky a deflace

Právě, že při deflaci by úrok musel být záporný, aby banky mohly vydělávat. Jenže to dá rozum, že v takovém případě by každý držel úspory raději doma, když jednorázový náklad za trezor je menší, než poplatek bance. A to je ten pravý důvod, proč finančníci tak bazírují na inflaci, a deflace se bojí jak čert kříže. Těma kecy o zpomalování průmyslu se to jen snaží maskovat, aby lidé tolik neremcali, když je teď berou na hůl intervencemi ČNB.

M. Šejna 4.3.2017 14:25

pane Mlichu

tak se nám pochlubte, jak se Vám v současnosti zhodnocují peníze na běžném účtu? Já mám na svém účtu úroky měsíčně asi 2,50 Kč, ale poplatky za různé položky a za vedenéí účtu jsou kolem 300 Kč. Takže se mi naspořené peníze znehodnocují. V podstatě se to dá přirovnat k zápornému úroku.

Jen pitomec by si dal peníze do banky kvůli tomu, aby si naspořil formou úroků.

M. Prokop 5.3.2017 21:25

Jen pitomec má peníze v takové bance!

"Já mám na svém účtu úroky měsíčně asi 2,50 Kč, ale poplatky za různé položky a za vedenéí účtu jsou kolem 300 Kč. "

V. Mlich 5.3.2017 23:23

Re: pane Mlichu

Já si v bance pochopitelně držím (s nulovými poplatky) jen několik desítek tisíc na provoz domácnosti a zbytek mimo banku ve formě bezpečnější jak nějaké papírky, za něž ručí estebák nebo jiný hochštapler. Nejen pro to riziko a nízký úrok, ale nelíbí se mi ani Centrální evidence účtů, i když tam zatím prý zůstatky hlásit nemusí, a taky se mi nelíbí změna našich zákonů dle nařizení EU tak, aby stát mohl legálně strhnout "mimořádnou daň z vkladu" jako nedávno na Kypru, sice ten zůstatek je vysoko nad mými možnostmi a podmínky k tomu opravňující taky nejsou moc pravděpodobne, jenže to jsou všechno parametry, které se mohou změnit stejně snadno, jako to, že do Centrální Evidence účtů se bude muset posílat i zůstatek.

Š. Hašek 4.3.2017 8:42

Vidím to podobně.

Neboť politici (doleva) to mají s inflací bez práce. Neměli by z čeho slibovat.

Deflace spíš vznikne na základě "reálných ekonomických dějů". Což mi nevadí. Zkráceno.

K. Pavlik 4.3.2017 4:57

Ocas vrti psem

Tak predevsim definice inflace a tedy i deflace je pouze definice. Je vyborna pro skoly, oblbovani obcanu a jine duvody. Ze by tyto definice nekdo bral vazne na burze je cira fantazie.

Cesko se rozhodlo ze si bude hrat na vlastnim pisecku a tak si napriklad na rozdil od Slovenska mysli ze tim psem vrti.Jak rikaval muj dobry kamarad: tady delas machra a doma se hadas s prasetem kdo bude spat u zdi.

Politici v Cesku vyborne svaluji vinu na CNB - no hlavne ze mame nepritele. To ze oni jsou tim psem na ceskem smetisti se nesmi ani naznacit.

Pokud se napriklad zjisti ze je vyhodne stavet fabriky na Mesici tak si kazdy politik muze o delflaci nechat jen zdat.

M. Prokop 4.3.2017 0:07

Přesně.

Hlavní účel inflace je méně viditelné dodatečné zdanění.