3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karel 15.2.2007 9:09

daně

Může mi někdo poradit? Od kvetna minulého roku jsem začal pracovat v zahraničí, mám tam minimální mzdu a minimální zdanění. FU po mě chce doplatit daně tady, protože tady mám trvalý pobyt, jsem tedy rezidentem tohoto státu a musím doplatit 70 000,- Kč, což mi přijde absurdní. Děkuju.

Ashley 14.2.2007 20:17

Kolotoč

Když Kolumbus objevil Ameriku začalo velké stěhování do země, kde nikdo nikoho "nevyrobil", a taky nikdo nic do země nepřinesl, naopak, všichni jenom sosali jako včeličky medíček, využívali všech zdrojů jak přírodních tak lidských, a neustával příliv evropanů a pak otroků, atd... A neustává ani dnes. Neustále chodí za lépe placenou prací od východu k jiho-západu,vietnamci a  ukrajinci na slovensko a do čech, slováci a poláci do čech a německa, česi do německa a anglie, nizozemí atd...a všichni za velkou mláku jak na západ, tak na jih. Nějak pořád neslyším, že by američané chodili do japonska nebo číny. Kdo ví čím to asi je. V každém případě, když si představím kolotoč, kterého jedna sedačka zůstane zaseklá, tak až dorazí ta poslední budou všechny nahromadě, hezky potlučené a možná se sesype celý kolotoč, protože se převáží jenom do jedné strany. Otázka zní, proč se ta sedačka vlastně zasekla? Jak to, že stát vyrábí tak draze a neefektivně. Proč je našim cílem zadlužovat se. proč utíkáme ze státu, který investoval do nášho života tolik financí?Možná, kdyby státy, které umožní emigrantům zůstat v jejich zemi měli za každého zaplatit ten rozdíl, který vznikne tzn. co jsme investovali a odchodem ztrácíme, tak by ad1 nebyl takový odliv ad 2 nutilo by to státy hospodařit s vlastními "výrobky "ad 3, nebylo by nad čím se zamýšlet, protože by vše fungovalo relativně dobře. Ale asi jsem jenom naivní blondýna.

Honza z hor 14.2.2007 15:04

Náklady na pracovní sílu

Zajímavé. Je to samozřejmě přehnané. Ale jako obvykle jsou zde zrnka pravdy. Porovnání s firmou je na místě. Žádná firma by si nemohla dlouho dovolit školit lidi, o kterých už od začátku ví, že je nebude v tom oboru potřebovat. Přesto naše školství chrlí zástupy příštích nezaměstnaných. Vlivem sníženého počtu mládeže s i snížila laťka nároků na přijetí na střední školy - výsledek je, že začínají akutně chybět řemeslníci - kolik se učí zedníků, prodavačů, klempířů, strojařů. Zato maturantů, kteří se nedostali dál máme, že by se s nimi dala zastavit řeka. Manuálně však pracovat nebudou - mají přece maturitu. A tak jim vláda dává sociální dávky. Hrnou se do úřadů, ale tam se jaksi národní důchod netvoří. Jak nám řekl jeden odborník -  bývalý soudruh - založte si učňovskou školu na Ukrajině. Tam to zaplatí my je tady využijeme. Jestli ale jejich práce zaplatí armádu nemakačenků to se dá těžko spočítat 

Mablung 14.2.2007 16:02

Re: Náklady na pracovní sílu

Je ftipné když stát se skoro desetiprocentní nezaměstnaností musí dovážet pracovníky.

A nebo k pláči?

vládík 14.2.2007 18:18

Re: Re: Náklady na pracovní sílu

Omyl - na Ostravsko a Karvinsko s více než 20% nezaměstnaností. S nesmyslnými podporami je třeba něco udělat. Hned.

Honza42 14.2.2007 16:11

Re: Náklady na pracovní sílu

R^R^ Spousta firem u nás vozí Poláky do lokalit z 10 % nezaměstnaností.

pavel 99 14.2.2007 16:53

Re: Re: Náklady na pracovní sílu

vždyť není nikdo, kdo by pomohl při odklízení kalamitního dřeva  - přestože většina nezaměstnaných v příhraničí má "kvalifikaci" ukončenou ZŠ.

vládík 14.2.2007 14:53

Jak může být takový článek v rubrice ekonomika ??!!!!

Autor článku počítá, jako by si stát peníze tiskl (pokud to nepsal přímo Paroubek, který si myslí, že stát peníze nevrací /o úrocích se nezmiňoval/).

Děti živí především (a správně) jejich rodiče. Pokud přispívá "stát", jsou to moje daně (tedy část mého "superpříjmu). Pokud "stát" platí kantory, aby vzdělávali (často problematicky) mladou generaci,  platí je výhradně mými daněmi. Pokud jezdím dotovanou dopravou, je to jen proto, že ji ze svých daní platím oklikou. Náklady na nemocné, staré a (bohužel) líné jsou hrazeny opět z mých daní. Tak sakra, kde bere stát peníze.

Průměr mezd, který autor dostal jako nutný pro chod státu je právě jen průměrem. Je naprostá blbost (promiňte, ale ne hloupost - blbost) tvrdit, že pokud platí podnik nižší než průměrnou mzdu, že "vydělává". On tu nižší mzdu platí za "méně kvalitní zboží" (prosím, neurážejte se, hodnocení je jen z hlediska ceny na trhu práce). Když už někdo něco dluží, pak ten pracovník, že nemá vyšší kvalifikaci (ovšem zase a/ co bychom dělali, kdyby měli všichni nejvyšší kvalifikaci   a  b/ asi bylo lacinější jeho vzdělání).

K nesmyslům o zahraničních investicích: pokud by nevznikla kritizovaná investice, bylo by více nezaměstnaných (cca 100 tis. Kč/rok), nebyly by žádné platby na pojištění a důchody, nebyly by ani ty "malé" daně, nebyly by příjmy a ("neprázdninové") daně spolupracujících českých podniků a daně jejich zaměstnanců.  Počítejte znova, ale vše (mimochodem: můžete alespoň malinko naznačit, jak jste došel k matematickému výsledku že vložené náklady se nemůžou vrátit).  A  dobnost: proč jsou všechny státy tak blbé (vč. USA), že se snaží cizí investory přilákat?

Plzák 14.2.2007 15:07

Re: Jak může být takový článek v rubrice ekonomika ??!!!!

Problém je ten, že až Ukrajinci a Bělorusové dokáží být od pondělí do pátku střízliví a to i po výplatě, že se všichni naši milí investoři o těch par set kilometrů odstěhují. Máme jen výhodu poloviční střízlivosti a plného členství v EU. Od nás do Německa lze vyvážet bezcelně.

Ivo Vašíček 14.2.2007 15:23

asi čtete jiný článek

On tu nižší mzdu platí za "méně kvalitní zboží" to je pravda, ale stát to "zboží vyrobil" za větších nákladů než je "prodává" a nejen to, ještě to zboží dodatečně dotuje. Nechápu poznámku o tisknutí peněz - ty náklady samozřejmě platíme formou daní. Ty investice ve skutečnosti jsou výhodné, protože tam pracují zahraniční dělníci ze kterých máme ten příjem pro živení těch nezaměstnatelných. Stát kde je průměrná mzda a ziskovost a z nich odvozený daňový příjem nižší než průměrné náklady na občana prostě prodělává, to jsou kupecké počty.

vládík 14.2.2007 16:31

Re: asi čtete jiný článek

Podle "kapitalistické" i marxistické teorie se prodává pracovník(příp. prodává svoji pracovní sílu), nikoliv stát. 

A stát není obchodní společnost. Takže nemůže "vydělávat" či "prodělávat".   To podstatné ze statistiky:  průměr je průměr.  Vždy tedy budou podprůměrní a nadprůměrní.  Nelze podprůměrné vymazat.  Podobný blábol, jako prodělávání na "podprůměrných" můžeme slyšet skoro každý den: přidejte všem alespoň na průměr. Ti blbci (většinou politici či odboráři) ani netuší, že v tu ránu průměr vzrosta, a zase budou podprůměrní (a kupodivu: bude jich víc, i když rozpětí mezi maximem a minimem výrazně klesne).

PS: Otec není nikdy jistý. Ale pevně věřím, že mé děti nezplodil stát.

pavel 99 14.2.2007 16:55

Re: Re: asi čtete jiný článek

no byl bych opatrný  někteří jedinci si myslí - "..stát jsem JÁ..."

vládík 14.2.2007 18:16

Re: Re: Re: asi čtete jiný článek

Myslíte PAjedince?  Na ty jsem opravdu zapomněl.

JanF 14.2.2007 14:43

správně, pane autore

Naprosto přesné. Současný socialistický stát je opravdu brutální otrokář a politici, státní zaměstnanci a majitelé nároků na všechny možné dávky a dotace skutečně  vlastní ty lidi, kteří státu platí víc než od něj dostávají. To si málokdo uvědomuje. Takže až sociální stát zkrachuje, a taková Francie, Itálie nebo Belgie už nejsou daleko, zažije ve státním školství vzdělená veřejnost děsný šok. O to horší, že oloupením obyvatelstva si v tom okamžiku stát moc nepomůže, lidi už úspory mít nebudou. Jediné uloupitelné peníze budou .. no ano, v penzijních fondech.

tris 14.2.2007 13:00

jo a mimochodem

Stát mě někomu prodává? Vy se cítíte jako otrok? A pokud a no - nemělo by spíše smysl zaměřit svou pozornost na to, jak to otroctví zrušit, místo vymýšlení, jak by otrokář co nejvíce zvýšil své zisky a aby náhodou nezkrachoval?

Honza42 14.2.2007 13:29

Já myslím, že jste na leasing

Spíš bych to tak viděl, že Vás dává stát na leasing na nějakých 45-50 let. No a když si podniky myslí, že už mají formou sociálního pojištění a jiných daní zaplaceno, tak jim umřete. Ale berte to spíš jako žert.

Ivo Vašíček 14.2.2007 13:39

skutečný důvod zrušení otroctví

nebyla svoboda lidí. Důvody byly primárně ekonomické. O otroky se musel majitel starat i když je nepotřeboval což zvyšovalo náklady (kdyby chcípli vznikne mu škoda a později musí koupit nové). Farmářům to nevadilo, jídlo se na farmě vždycky našlo a na jihu mohli spát otroci venku. Na severu bylo udržení otroků při životě dražší (jídlo se muselo kupovat a muselo se i topit). V průmyslové výrobě bylo výhodnější platit jen za práci a najmout si jen takové množství pracovníků které je zrovna potřeba. Když nepracují můžou třeba chcípnout a nevznikne nikomu škoda. Teď se můžete cítit svobodně, ale až zaplatíte daně anebo být nevyužitým otrokem, kterého stát nenechá chcípnout. Jinak máte pravdu, zrušení "otroctví" by znamenalo svobodné uhynutí "přebytečných", já to nehodnotím, to nechám na čtenářích

hnědka 14.2.2007 16:34

Re: skutečný důvod zrušení otroctví

"zrušení "otroctví" by znamenalo svobodné uhynutí "přebytečných"

Pojem charita jste uz nekdy slysel?

Ivo Vašíček 14.2.2007 18:37

no něco jsem slyšel,

například že je dobrovolná. Ovšem ve chvíli, kdy má někdo nárok na pomoc charita to není. No a v případě, že zaměstnavatel platí tak málo, že jeho zaměstnanci potřebují sociální pomoc to je čistý parazitismus.

Ashley 14.2.2007 20:38

Re: no něco jsem slyšel,

Chápu dobře, že zaměstnavatel parazituje na státě, nebo že zaměstnanec parazituje na zaměstnavateli? Nebo stát na zaměstnanci, pardon, jestli mě stát vyrobil, tak vlastně výrobek na svém výrobci, nebo výrobce na svém výrobku, no to jsem se zase zamotala, zatočila se mi hlava z toho kolotoče.Často se stává, že lidi křičí, když jim někdo šlápne na otlak, tak to bude i s tou charitou, nebo humanitou, tím něžně smrtícím bičem, který si pleteme svou krátkozrakostí a sebestředností.....Dobře, že jsem blondýna, aspoň se nemusím za své názory stydět, každý si o nás stejně myslí své, že jo.

Ivo Vašíček 14.2.2007 21:06

přírodní zákony jsou kruté a neúprosné

Co nedokáže bez cizí pomoci přežít dále se nemnoží. Člověk to mění, ale vrací se mu to jako bumerang, z té sociální pomoci nakonec nejvíce profitují ty nejbohatší firmy. Všechny ty humanitární a sociální výpomoci mají pouze krátkodobý efekt, který v důsledku musí přerůst v brutální katastrofu s nehumálními následky.

MaR 14.2.2007 12:59

Hm

Pěkná myělenkové cvičení, mám ovšem pocit že spíše z oblasti alternativní logiky. Už jen úvaha že investor platící malý plat zaměstnanci je nevýhodná... tak to vezměme z druhé strany, pořád lepší malý plat než když tohohle člověka živí stát jako nezaměstnaného! Takovéhle obrácené logiky je v článku víc... jak s průměrným platem občana zatočí právnické osoby? Pak je najednou průměrný plat podstatně větší že :) A co tzv net efekt ekonomiky? No necháme to být :)

tris 14.2.2007 12:58

Firma? Fakt?

To je zvláštní....řekněme, že by stát tohle nedělal, ale lidé by si to platili přímo. (dneska platí státu, pak by mu neplatili a peníze by jim zůstaly v kapse). Pak bychom říkali, že když přijde investor, tak člověk, který u něj pracuje, vlastně dává dotaci investorovi? Ovšem to bychom asi nebyli blbí, abychom to dělali, že?

Nová investice i tak způsobí zvýšení produkce - a mezd. I kdybychom investora dotovali svým vzděláním apod. - pořád nechápu, jak bychom na tom mohli být lépe, kdyby investor nepřišel...

Ivo Vašíček 14.2.2007 13:23

v situaci

kdy tu pracovní sílu už máme "skladem" máte pravdu. Otázkou je proč pořád tak draho tu levnou pracovní sílu "vyrábíme"? A to co říkáte v úvodu "Kdyby si lidé vše platili přímo" tak by se mnohé změnilo (např. ta spotřeba). Dnes je systém nastaven tak, že 40% českých obyvatel za celý svůj život spotřebuje více zdrojů než vytvoří a to že celkově spotřebujeme více zdrojů než vytvoříme je patrné s deficitního rozpočtu.

Ashley 14.2.2007 20:46

Re: Firma? Fakt?

To je stejné jako když vám nějaká banka nabízí půjčku, také by vám asi bylo lépe, kdyby jste o tom ani nevěděl, že existuje, pokud nemáte dostatečné zdroje živit jak splátky tak úroky a tudíž další, kdo investují díky tomu, že jiní nechápou, ále, asi jsem vedle.....

RomanL 14.2.2007 12:37

Hezký článek,

jednoduchý a názorný. A o tom, že na to jednou dojde, mohou pochybovat leda ... hádejte.

jkotek 14.2.2007 12:17

když dojdou zdroje

Když dojdou statu zdroje tak udela to nejjednodussi - okrade sve obcany. To vime z mnoha historickych prikladu. Nejnoveji napriklad z Argentiny, kde stat ukradl obcanum uspory na stari. Nebo z naseho kocourkova 50. let, kdy "mena skutecne nebude".

kkk 14.2.2007 12:07

V podstaě lze souhlasit a takovéto pohledy z rduhé strany

sjou přínosné."investorovi, který nakupuje levněji, než byla pořizovací cena." je to dynamický proces, čím větší investice, tím větší poptávk apo pracovní síle kjejíž cena tak tenduje k "pořizovacíů" hodnotě (spíše bych použil termín "reprodukční" náklady)

Ladislav N. 14.2.2007 11:18

Zjednodušené uvažování autora.

1) Děti se rodičům nerodí proto, že si po večerech spočítali, že je to pro ně výhodné.

2) Náklady přebujelého a neefektivního státu rozhazujícího peníze  bez efektu nemohou být měřítkem nákladů na "občana coby pracovní sílu".

Honza42 14.2.2007 11:23

Re: Zjednodušené uvažování autora.

Jenže ta hrůza spočívá v tom, že právě i to rozhazování to je v tom započítáno. Mezinárodní konkurenci je jedno kolik lidí navíc musíte svou prací živit.